Zomerkampronde naar 40 meter!

Alles wat betrekking heeft op jeugdactiviteiten, waaronder Scouting/JOTA/JOTI, etc
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Thom PA9T
Berichten: 422
Lid geworden op: 19 dec 2005, 16:37
Roepletters: PA9T
Locatie: Oudewater

Zomerkampronde naar 40 meter!

#1 Bericht door Thom PA9T »

Hallo allen!

De voorbereiding van de Zomerkampronde loopt nog, maar via dit forum willen we alvast een leuke vooraankondiging doen!

Vanwege de toegenomen zonneactiviteit geloven we dat het technisch mogelijk is de Zomerkampronde -naast 2-meter repeater PI3UTR- voortaan ook te houden op de 40-meterband op 7.190 MHz +- QRM! :D De aloude 80-meterband frequentie 3.690 MHz +- QRM houden we noodfrequentie aan, indien er geen NVIS propagatie is op de 40-meterband.

De nieuwe frequentie op de 40-meterband vraagt wat aanpassing van stations, omdat niet iedere antenne zomaar een goede NVIS-antenne voor 40-meter is. De veelgebruikte FD4 functioneert bijvoorbeeld slecht als 40-meter NVIS antenne! Een halve dipool of halve golf (20 meter lange) end-fed antenne werken prima voor de Zomerkampronde.

We hopen dat door het in gebruik nemen van de 40-meterband (7.190 MHz) -naast PI3UTR- er nog meer stations deel kunnen nemen aan de Zomerkampronde! :D

ps: binnenkort volgt meer informatie over de Zomerkampronde: draaidagen, flyers, frequenties en rondetijden.

Hartelijke Scoutinggroeten van
Jeroen PD5HM
Thom PA9T
Wijnand PD5WL

Gebruikersavatar
PA3DJS
Berichten: 2550
Lid geworden op: 04 mei 2014, 16:41
Roepletters: PA3DJS
Locatie: Maarssen
Contacteer:

Re: Zomerkampronde naar 40 meter!

#2 Bericht door PA3DJS »

Dankzij de activiteit van de zon, en de flexibiliteit van de Zomerkampronde-organisatie kunnen de N-houders nu ook meedoen aan het HF deel van de Scouting Zomerkampronde.

Info van Scouting Nederland
Deze pagina
https://jota-joti.scouting.nl/zomerkamp ... ndamateur/
moet nog worden aangepast.

Antennes voor "korte" afstand op HF
Voor verbindingen over korte afstand op HF die net voorbij het direct zicht bereik liggen, heb je de ionosfeer nodig. Het pad is behoorlijk recht omhoog en dus ook weer behoorlijk recht naar beneden. In het Engels Near Vertical Incidence Skywave genoemd (NVIS). Je hebt een antenne nodig die goed omhoog straalt (cloud burner op zijn Engels). Om 100 km te overbruggen is de benodigde elevatie in orde van 80 graden.

Een horizontaal gespannen halve golf dipool, windom of end-fed doet het prima. Dit geldt ook voor de verkorte versies.

Het gaat mis als je een halve golf end-fed of windom op de dubbele frequentie gaat gebruiken. Een FD4 of 40 m lange end-fed doet het prima op 80 m, maar doet het slecht op 40m. Dit geldt ook als je hem in een inverted-V opstelling hebt hangen.

Een middengevoede dipool van 40 m lengte (dus halve golf voor 80 m) doet het ook goed op 40 m (hele golf), maar dan wordt het wel een kippenladder met tuner.

De 20 m lange end-fed met verlengspoel en staart voor 80 m, doet het zowel op de 80 als 40 m band voor NVIS. Een "kattensnor" voor 80 en 40 m is ook een prima mogelijkheid zonder dat een tuner nodig is.

Opstelhoogte
Hoger is niet beter voor NVIS verkeer. Boven 0.25 lambda wordt het zelfs slechter voor NVIS omat je dan verder weg gelegen stations beter gaat ontvangen. Een halve golf dipool voor 40 m op bijv 6 m hoogte is al prima bruikbaar.

Een verticaal opgestelde getunde loop ("magnetic loop") doet het ook prima voor NVIS.

Storing
Zit je lekker in het bos, denk je storingsvrij te kunnen werken. Totdat blijkt dat iemand LED-verlichting bij zich heeft voor op een power bank dat ontzettend stoort! Als je de mogelijkheden hebt, neem wat draagbaars mee om eventueel stoorbronnen op te kunnen zoeken. Goede verstaanbaarheid voor de kinderen helpt mee aan het plezier.

Gebruikersavatar
Hylke_PA9HK
Berichten: 62
Lid geworden op: 25 okt 2017, 13:06
Roepletters: PA9HK
Locatie: Koedijk, Nederland
Contacteer:

Re: Zomerkampronde naar 40 meter!

#3 Bericht door Hylke_PA9HK »

PA3DJS schreef: 28 mei 2023, 11:59 Info van Scouting Nederland
Deze pagina
https://jota-joti.scouting.nl/zomerkamp ... ndamateur/
moet nog worden aangepast.
De website is nu bijgewerkt!
Hylke Kingma, 19 jaartjes jong, Lid Landelijke JOTA-JOTI Organisatie, docent natuurkunde & scheikunde i.o. aan de Hogeschool van Amsterdam, oproepchauffeur op de trekker-oplegger, in bezit van Klein Vaarbewijs 2 en marifoon basis, mail: PA9HK@vrza.nl

Gebruikersavatar
PA3DJS
Berichten: 2550
Lid geworden op: 04 mei 2014, 16:41
Roepletters: PA3DJS
Locatie: Maarssen
Contacteer:

Re: Zomerkampronde naar 40 meter!

#4 Bericht door PA3DJS »

Mooi dat de info op Jota-Joti is geactualiseerd.

Voor 40/80 is er voor mensen die geen wrijftelefoon hebben een heel makkelijke richtllijn: Hoor je om 20:30h niets op 7.190 +/- QRM wat te maken heeft met de Zomerkampronde, dan wordt het zakken naar 3.690 MHz.

Plaats reactie