Sterkte Spiderbeam mast

Alles over antennes en toebehoren.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
PA3HBJ
Berichten: 18
Lid geworden op: 07 mei 2023, 09:54
Roepletters: PA3HBJ

Sterkte Spiderbeam mast

#1 Bericht door PA3HBJ »

Hallo allemaal,

Vraagje, hoe sterk zijn de glasfibermasten van Spiderbeam?, Ik zoek een klein (ca. 4 mtr.) telescopisch mastje om een MFJ loopje op te monteren.
Telescopisch is handig omdat ik even wil kijken wat de beste hoogte is, en glasfiber is ook handig want ik wil eigenlijk liever geen ijzer in de buurt van het loopje.
Nu dacht ik aan de onderste 3 of 4 delen van een 18 mtr. Spiderbeam mastje. (de delen zijn los te koop)
Onderste deel begint met een diameter van 73mm, derde deel zal wel iets van 50mm zijn denk ik.
Maar ik heb nog nooit een glasfibermastje gehad, dus ik weet niet hoe sterk dit is in vergelijking met een stukje steigerpijp, en of je er ook goed de mastklemmen omheen kan klemmen zonder dat het glasfiber gaat barsten etc.
Hoor graag even jullie ervaringen, bvb dank!

Gebruikersavatar
PA3DJS
Berichten: 2585
Lid geworden op: 04 mei 2014, 16:41
Roepletters: PA3DJS
Locatie: Maarssen
Contacteer:

Re: Sterkte Spiderbeam mast

#2 Bericht door PA3DJS »

Als je een slecht gevoel hebt bij staal, zou je ook aluminium kunnen nemen.

Construeren met glasvezelcomposietmateriaal gaat wat anders vergeleken met staal. Bij een puntbelasting die over de gebruikssterkte gaat, zal bij een stalen steigerpbuis het materiaal op een gegeven moment plastisch vervormen. Daardoor krijg je een nieuwe situatie waarbij de puntbelasting beperkt wordt en de boel heel blijft.

Glasvezelcomposiet mist het deel plastische vervorming, waardoor bij een lokale overbelasting er "krak" optreedt. Die lokale breuk zal zich waarschijnlijk uitbreiden (zeker bij dynamische belasting) en dan ligt op een gegeven moment je antenne beneden. Daarbij komt ook dat de hoge sterkte vaak maar in een richting wordt verkregen (lengterichting). Een vishengel is behoorlijk sterk bij gebruik als vishengel, maar ga je er op staan, dan is het echt "krak". Het gebruik van klemmen bedoeld voor aluminium en staal op composietmateriaal is garantie voor problemen.

Even uitgaande van een buigsterkte van 200 N/mm2 (voor D/th = 70/2 = 35 voor onderbuis van 18 m mast) kom je op een moment van 1400 Nm. Voor een 48 mm steigerbuis zit je op zo'n 1000 Nm. Als het met een steigerbuis kan, kan het dus ook met de onderbuizen van een Spiderbeam 18 m mast.

Denk eerst wel na over hoe je de overgangen gaat maken (van loop naar mast en van mast naar de fundering). Als je daar te licht over denkt, blijft er van de 1400 Nm maar weinig over. Als je een draaibank hebt en over wat kunststof beschikt, ben je spekkoper.

Als je losse buizen bestelt, kun je slangenklemmen gebruiken, mits je die aan de binnenzijde voorziet van rubber zodat je geen puntbelasting krijgt. Bestel je een hele mast, dan zitter er slangenklemmen bij met rubber (dat je er zelf nog op moet maken).

PA3HBJ
Berichten: 18
Lid geworden op: 07 mei 2023, 09:54
Roepletters: PA3HBJ

Re: Sterkte Spiderbeam mast

#3 Bericht door PA3HBJ »

Bedankt voor je info!

Plaats reactie