Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 07 maart 2021, 06:30

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 59 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 01 feb 2021, 17:29 
Offline

Geregistreerd: 03 maart 2018, 18:07
Berichten: 47
Woonplaats: Eindhoven
Net nog even met de gemeente gebeld.
Zij hebben van dit soort gevallen nog nooit gehoord.... althans de aan mij toegewezen ambtenaar.
Ik ga hem wat copieen toesturen van uitspraken die te vinden zijn in het Veron boek "Amateurradio antennes, een Juridische leidraad' (met dank aan PA3KC). De ambtenaar heeft beloofd dit te zullen overleggen met hun jurist.

Verder nog een opmerking over planschade. Even gevraagd hoe het zit met 'uitbetalen'. Welnu, eens dat er een uitspraak is dat er sprake is van planschade, en het bedrag bekend is, moet er ook afgerekend worden. Het is dus niet gelinkt aan de mogelijke verkoop van een huis. Dus de mast even platleggen ten tijden van de verkoop van het huis vd buren werkt niet. :cry:

73
Rene.
Pa1Ra


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 feb 2021, 09:04 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 feb 2011, 10:25
Berichten: 1093
Een nieuwe bewoner in de buurt ná het wijzigen van de planologie kan geen aanspraak maken op planschade. De planologie wijzigt immers niet meer sinds de aankoop.

Maar iemand moet toch een zinnig antwoord op voorhand kunnen geven op de vraag welke planschade een vergunning voor een antennemast gaat opleveren?

_________________
Proud owner of IC-7300 - IC-9700 - IC-705 - SEM-35 - SEM-52S - VX-8 - TH-79 and a load of (s)crap.
APRS Digi-sysop "Heuvelland Digi Hulsberg" @ 144.800 MHz & 50.700 MHz


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 feb 2021, 09:17 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1716
Woonplaats: JO22kj
Planschade is altijd een juridisch gevecht wat meestal alleen in extreme gevallen gevoerd wordt, en zelfs dan nog regelmatig verloren. Zoals een 200 meter hoge windmolen als overbuur. Een AZC. Of inderdaad een dikke vrijstaande 5G toren. Wat het merendeel van Nederland niet in z'n tuin wil, is waardeverminderend.

Maar het is aan de klager om die waardevermindering aan te tonen. Daarom kun je als "planner" dit nooit van tevoren weten. Zijn er geen klagers, dan is er dus ook geen planschade.

Bij een amateur installatie is in tegenstelling tot 5G geen sprake van permanente "straling" dus dat is al geen grond om planschade te claimen.

Dan hou je alleen horizonvervuiling e.d. over van het gedeelte wat niet vergunningvrij is. Zou je mast uitschuifbaar zijn dan wens ik ze al helemaal veel succes met een planschade claim: er is dan namelijk ook geen aantoonbare permanente horizonvervuiling. Moet je hem wel daadwerkelijk indraaien natuurlijk als je hem niet gebruikt, in elk geval de eerste vijf jaar...

Deze bepaling van de gemeente is simpelweg een standaardbepaling om zich in te dekken tegen claims... Ofwel om geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun planologische beslissingen. Maargoed zonder zo'n bepaling gaven ze misschien helemáál geen vergunning.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 feb 2021, 17:21 
Offline

Geregistreerd: 03 maart 2018, 18:07
Berichten: 47
Woonplaats: Eindhoven
Om jullie up to date te houden van de voortgang:
Ik heb de gemeente een aantal voorbeelden van uitspraken uit het bewuste Veron boek toegestuurd. Nu kreeg ik als tussenstand deze info:

"
Achter de schermen ben ik druk bezig geweest met de casus omtrent de regelgeving van een ontheffing van het bestemmingsplan bij antenne-installaties bij geregistreerd zendamateurs.

Het lijkt inderdaad te kloppen dat de vrijheid van meningsuiting invloed heeft op van het verlenen van de omgevingsvergunning rondom het bestemmingsplan. Wij zijn hier druk mee bezig en aan het onderzoeken wat de effecten hiervan zijn op de besluitvorming en wat de effecten hiervan zijn op de planschadeovereenkomst.

Zodra ik tot een concrete eindconclusie ben gekomen hierover zal ik u verder informeren.

"

Klinkt vooralsnog hoopgevend!

73,
Rene.
Pa1Ra


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 feb 2021, 19:01 
Offline

Geregistreerd: 07 mei 2017, 22:17
Berichten: 151
Enkele opmerkingen:

EVRM

Bij veel antennezaken gaat het geschil over de vrijheid van meningsuiting volgens artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Nederlandse rechter is - eenvoudig gezegd - verplicht om verdragsrecht toe te passen. Er zijn twee tegengestelde belangen:
- de vrijheid van meningsuiting (inclusief ontvangst van denkbeelden etc) van de amateur
- de overheid die wanordelijkheden moet proberen te vermijden
De recente uitspraak over de mast in Schouwen Duiveland laat opnieuw zien dat de rechter steeds meer de kant van de overheid kiest. De RvS (hoogste rechter) is heel gemakkelijk over het broddelwerk van de gemeente heengestapt. De rechtbank was er klaar mee, maar de RvS trok zich er niets van aan. Het wordt steeds lastiger om een vergunning te krijgen.

Planschade
Op zichzelf bestaat dit al lang, maar dat het nu door de gemeente als een soort dreiging wordt meegenomen, is voor mij wel nieuw. Ik zou eerst eens recente jurisprudentie moeten bestuderen om te zien hoe de rechter er nu tegenaan kijkt ten opzichte van de tijd van mijn studieboeken, maar we leven wel steeds meer in een claimcultuur en in dat verband neemt het risico wel toe. Als een buur het voor elkaar krijgt om een waardevermindering te bewijzen en de rechter dat toekent, dan kan het aardig in de papieren lopen.

Het is wellicht aan te bevelen om lid te worden van de DARU en deze kwestie dan voor te leggen aan het BOAN. Kost een prik. Helaas hebben veel doorsnee juristen (te) weinig ervaring met antennezaken en alles wat daarbij komt kijken.

Best 73, Henk


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 feb 2021, 19:19 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 3719
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
Er wordt wel heel simpel met Artikel 10 EVRM geschermd. Prima, heb je 'recht' op.
Echter heeft dit artikel 2 leden:
- lid 1 is het stukje dat vrije meningsuiting etc. behandeld. Hier hangen 'wij' vrijwel alles aan op ten aanzien van onze antenne's.
- lid 2 is een stuk dat lid 1 in KAN perken; "de bescherming van de goede naam of de rechten van anderen". ("anderen" is een derde partij zoals een buur bijvoorbeeld.)
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Artikel_1 ... an_de_Mens

Artikel 10 is dus zeker niet zaligmakend en kan zelfs tegen je werken.

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 feb 2021, 12:04 
Offline

Geregistreerd: 03 maart 2018, 18:07
Berichten: 47
Woonplaats: Eindhoven
Zojuist deze info ontvangen. Gaat de goede kant uit!

De juristen hebben het uitgezocht en die komen inderdaad uit op dat de vrijheid van meningsuiting invloed heeft op de besluitvorming.

Er zal voor de zendmast wel een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen moeten worden verleend maar inderdaad niet voor de activiteit afwijken van het bestemmingsplan. Een afwijking van het bestemmingingsplan kan alleen worden verleend als wij de gemeente tot de conclusie komt dat de zendmast leidt tot onaanvaardbare aantasting van de rechten van anderen. Dit is niet aan de orde, wij waren immers al akkoord met het verlenen van de omgevingsvergunning om af te wijken van het bestemmingsplan. Zodoende hoeft deze dus ook niet te worden verleend.

Iets recenter heeft de rechtbank Leeuwarden ook nog een uitspraak gedaan die op hetzelfde neer komt: ECLI:NL:RBLEE:2011:BQ5221.

Als er geen afwijking van het bestemmingsplan wordt verleend dan is er ook geen basis voor anderen om planschade te claimen aangezien niet wordt voldaan aan artikel 6.1 Wro. Er is geen schadeveroorzakend besluit zoals bedoeld in lid 2 van dat artikel. Planschade kan niet worden geclaimd en er kan ook geen overeenkomst worden gesloten.

Kortom gaan wij dus de omgevingsvergunning verlenen en komt de opgestuurde planschadeovereenkomst te vervallen en zal er ook geen afwijking van het bestemmingsplan worden verleend. Omdat dit allemaal duidelijk in het besluit moet worden meegenomen hebben wij nog even nodig om een goed besluit te schrijven, ik streef erna dit deze week rond te hebben en de vergunning te verlenen.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.


:D :D

73,
Rene
Pa1Ra


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 feb 2021, 13:06 
Offline

Geregistreerd: 04 mei 2010, 16:16
Berichten: 349
Kijk aan.

Mooi bericht!!
Wellicht de info mbt deze aanvraag goed documenteren mochten andere amateurs ook zoiets voorgeschoteld krijgen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 feb 2021, 17:33 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 3084
Woonplaats: Schijndel
Proficiat Rene ...mooi stukje werk !!!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 feb 2021, 13:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 feb 2011, 10:25
Berichten: 1093
Nice! Dat geeft de burger moed en het geeft ook andere amateurs weer wat handvatten om dit traject aan te pakken.

_________________
Proud owner of IC-7300 - IC-9700 - IC-705 - SEM-35 - SEM-52S - VX-8 - TH-79 and a load of (s)crap.
APRS Digi-sysop "Heuvelland Digi Hulsberg" @ 144.800 MHz & 50.700 MHz


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 feb 2021, 13:52 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2005, 19:06
Berichten: 6089
Woonplaats: Aalst - Waalre
Mooie uitkomst! Hulde!

_________________
'73 PE2AAB www.pe2aab.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 feb 2021, 16:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 3719
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
Is er ook ergens een 'database' met vergunning aanvragen ?? Zowel toegekend als afgewezen, en met een uitleg over het bewandelde traject?

Is misschien handig bij toekomstige aanvragen, kun je zoeken in 'hoe-heb-ie-dat-nou-doan?' voor tips en ideeën, opvangen van valkuilen die per gemeente nogal verschillen.

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 feb 2021, 16:52 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2005, 19:06
Berichten: 6089
Woonplaats: Aalst - Waalre
Ja is diverse jurisprudentie. https://uitspraken.rechtspraak.nl
Maar daar zijn zowel zendamateur alsook telco masten in te vinden.

_________________
'73 PE2AAB www.pe2aab.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 feb 2021, 16:54 
Offline

Geregistreerd: 03 maart 2018, 18:07
Berichten: 47
Woonplaats: Eindhoven
PE1PQX schreef:
Is er ook ergens een 'database' met vergunning aanvragen ?? Zowel toegekend als afgewezen, en met een uitleg over het bewandelde traject?

Is misschien handig bij toekomstige aanvragen, kun je zoeken in 'hoe-heb-ie-dat-nou-doan?' voor tips en ideeën, opvangen van valkuilen die per gemeente nogal verschillen.Ik heb in ieder geval veel gehad aan het Veron boek "Amateurradio antennes, een Juridische leidraad". In feite de gemeente op weg geholpen in een wereld die ze blijkbaar niet zo goed kennen. En natuurlijk de hints van Eric-Jan Wösten PA0ERC (zie hierboven ergens) met bruikbare voorbeelden uit het genoemde Veron boek.

En verder wat elementaire natuurkunde sommetjes om zelf de sterkte van de mast en bouten uit rekenen (in plaats van 3000E uitgeven aan een ingenieursburootje dat zelf niet meer kan rekenen, en het allemaal eerst moet uittekenen in een cad programma waarna de computer de sommetjes doet.... :| )

Maar goed, de vergunning moet officieel nog binnenkomen. Heb geleerd om niet te vroeg te juichen... Ik kan dan wel mijn aanvraag in zijn totaliteit eens posten.

(Oh ja, en gewoon op tijd bellen met de gemeente en aardig blijven. Wel op een vooral vriendelijke manier de indruk geven dat jij er meer verstand van hebt en ze je niet zomaar alles kunnen wijsmaken).

73,
Rene
Pa1Ra


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 feb 2021, 18:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 3719
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
PE2AAB schreef:
Ja is diverse jurisprudentie. https://uitspraken.rechtspraak.nl
Maar daar zijn zowel zendamateur alsook telco masten in te vinden.

Die voor de Telco's is niet voor ons van interesse... Andere regels, andere toepassingen etc.

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 59 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 13 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling