Info gegevens Digisonde

Voor discussie over de gunstige of ongunstige voortplanting van radiogolven en de activiteit van de zon cq. het aantal zonnevlekken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
PA1SVM
Berichten: 206
Lid geworden op: 05 apr 2009, 14:57
Locatie: Doorn

Info gegevens Digisonde

#1 Bericht door PA1SVM »

Al heel wat jaren kijk ik naar het volgende overzicht:
solar data.jpg
solar data.jpg (35.05 KiB) 7274 keer bekeken
Hier heb je in een overzicht veel informatie over de condities van de HF banden maar........dit is voor Noord-Amerika. Natuurlijk is deze info redelijk te gebruiken voor Europa. Er staat best wel wat afkortingen in met waardes, dit is wat ze betekenen (met dank aan de website van PI4DEC):

Linker schermdeel:

SFI – Solar Flux Index
Deze waarde varieert gewoonlijk russen 60 en 300 en is een meting voor de straling op 2800 MHz (10.7 cm). De straling zelf heeft weinig invloed op de propagatie maar heeft een sterke correlatie met de UV en X-ray straling van de zon die wel een sterke invloed hebben.

SN – Sunspot Number
Waarden liggen tussen 0 en 250. Dit is niet simpel het aantal zichtbare zonnevlekken, maar neemt ook de grootte en groepering mee in dit getal. Hoe hoger de SN-waarde, des te hoger de UV- en X-ray straling. Het ioniserende effect van deze soorten straling heeft direct invloed op de D,E en F lagen en de MUF (Maximum Usable Frequency). Als SN en SFI toenemen, neemt ook de ionisatie in E en F laag toe dat betekent dat op HF de propagatie beter wordt.

A en K Plntry: A-Index en K-index, planeet-gemiddelde
A en K index geven de staat van het geomagnetisch veld van de aarde weer. Ze zijn direct aan elkaar gerelateerd maar werken met een verschillende schaal. K varieert tussen 0 (stabiel veld) en 9 (sterk verstoord veld). Als de waarde van K toeneemt boven de 4 dan is er sprake van een geomagnetische storm. A varieert tussen 0 en 400 en is afgeleid van K. A is in de basis de globale waarde van de verstoring van het geomagnetisch veld van de vorige dag. De K waarde is altijd de actuele waarde.

X-Ray – X-ray Intensity
De X-ray waarde geeft een indicatie over de intensiteit van deze straling die verantwoordelijk is voor de ionisatie van de D-laag. De D-laag absorbeert grotendeels de signalen HF-banden tot 5Mhz en verzwakt de signalen van 7 tot 10 MHz die dan wel de E en F lagen bereiken die verantwoordelijk zijn voor de bekende HF propagatie. De ordegrootte van de X-ray straling wordt gegeven door de letters A, B, C, M en X. “A5.3” betekent bijvoorbeeld dat de straling 5.3 x 10-8 W/m2 bedraagt en “X2.1” betekent dat 2.1 x 10-4 W/m2. De eerste (A) is dus niet veel straling, de tweede (X) dus heel veel. Als we in de X klasse terecht komen zal de D-laag zover geïoniseerd worden dat we zelfs een complete HF black-out meemaken.

304A – Relatieve Sterkte Zonnestraling op golflengte van 304 Angstrom
De straling op deze golflengte is voor de helft verantwoordelijk voor de ionisatie van de F-laag. De waarde correleert sterk met de SFI. Hoe hoger de 304A waarde, hoe beter de F-laag propagatie.

Ptn Flx – Proton Flux
Dichtheid van de protonen binnen het magnetisch veld van de aarde. Waarde is meestal onder de 10. Wanner de waarde toeneemt zal de propagatie via de polen verstoord worden. Bij waarden van 10.000 of hoger treedt dat effect op en bij 100.000 zullen paden over de polen helemaal onmogelijk worden.

Elc Flx – Electron Flux
Dichtheid van de de elektronen binnen het aardmagnetisch veld. Problemen in de propagatie in de buurt van de aurora-gebieden (in de buurt van de poolcirkel) treden op bij waarden van 1000 of meer.

Aurora
Waarden tussen 1 en 10. Deze waarde is afgeleid van de hoeveelheid GigaWatt energie die het poolgebied raakt. Neemt deze waarde toe dan neemt de F-laag ionisatie in de poolgebieden toe. Vaak schuift dan het poollicht gebied naar iets lagere breedtegraad en is er kan op goede propatie voor 10 meter tot 70 cm. Het kan echter ook voorkomen dat de de HF propagatie over de polen volledig uitvalt. De n-waarde: als <2 dan is de gemeten Aurora waarde betrouwbaar. (deze extra indicatie zal binnenkort verdwijnen).

Aur Lat – Aurora Latitude (Aurora breedtegraad)
Laagste breedtegraad waar aurora nog kan optreden.

Bz – Interplanetair Magnetisch Veld
Waarde varieert van -50 tot +50. Bij positieve waarde werken het veld van de aarde zelf en het interplanetaire veld met elkaar mee. Bij negatieve waarde wordt het aardmagnetisch veld tegengewerkt en vermindert het beschermend effect ervan op elektronen en protonen die op hun beurt meer effect hebben op ionosferische en geomagnetische verstoringen.

SW – Solar Wind (Zonnewind)
Waarde varieert tussen 0 en 2000 en ligt meestal in de buurt van 375. Het drukt de snelheid uit in km/s van geladen deeltjes die de aarde passeren. Bij snelheden boven de 500 km/s kan het aard magnetisch veld verstoord worden, dat vervolgens kan leiden tot verminderde ionisatie en slechte HF condities.

rechter schermdeel:

Geomag Field – Geomagnetic Field
Staat van het Geomagnetische veld, deze is gebaseerd op de K-index. Deze kent 9 niveaus: van ‘Inactive’ tot ‘Extreme Storm’. Bij hoge waarden treden mogelijk HF black-outs op en aurora propagatie.

Sig Noise Lvl – Signal Noise Level
Noise in S-units dat wordt gegenereerd door de zonnewind bij haar interactie met het aardmagnetisch veld.

MUF US Boulder – Maximum Usable Frequency, gemeten in Boulder, USA
MUF gemeten in Boulder, USA. Zegt weinig over situatie in NL op dit moment. Het betekent het volgende.
Er wordt gekeken naar verbindingen over een afstand van 3000 km. De MUF in Boulder is dan de waarde die geldt voor een verbinding op dat moment, waarbij het pad met terugbuiging in de ionosfeer boven Boulder ligt. Hoe de MUF ligt op andere plaatsten in de wereld vind je met een toelichting op MUF World en een goede indicator voor verschillende afstanden in onze buurt is de Belgische Dourbes MUF monitor (zie figuur boven, te bekijken op een groter scherm; je ziet hier o.a. op de onderste regels de MUF’s voor verschillende afstanden).

Solar Flare Prb – Solar Flare Probability
Kans op een zonnevlam richting de aarde in procent. Waarde meestal rond de 1 á 2 %.


De info van de MUF in Boulder USA komt van de Digisonde die daar staat. Een digisonde is een apparaat die de ionosfeer op die plaats in de wereld analyseert. Hieruit kan je uit opmaken hoe de huidige condities zijn op die plaats. De dichtstbijzijnde digisonde voor NL is zuid-Belgie in de plaats Dourbes. Deze info komt het best overeen met de situatie in NL. Over de hele wereld staan deze digisondes opgesteld zodat er een wereldkaart gemaakt kan worden van de huidige condities.
digisonde wereld.jpg
digisonde USA.jpg
digisonde europa.jpg
De metingen van een digisonde worden geplaatst in een volgend overzicht, geplaatst overzicht is van Dourbes Belgie:
digisonde.jpg
De rode omlijnde info is de meest belangrijke. f0F2 staat in deze meting op 6.650 MHz. De freq f0F2 is de hoogste freq die recht omhoog en daarna weer recht naar beneden komt (NVIS). Als deze freq op 7.0 of hoger staat kan je dus via de 40m band nationaal verbindingen maken. Via de 80m band werkt t bij deze waarde ook zeer goed omdat de f0F2 meer dan 3.800 MHz ligt. In de gekleurde wereldkaart zie je de info van alle digisondes wereldwijd verwerkt, in de kaart zie je dat in het continent Afrika net ten zuiden van de evenaar de f0F2 freq 13.000 MHz is, oftewel deze freq is nog te gebruiken voor NVIS.
worldmap.jpg


De MUF(D) staat in de Dourbes meting op 24.4 MHz. Dit houdt in dat dit de maximale freq is die je kunt gebruiken voor DX (3000km) is. Gebruik van de 12m band wil nu dus net wel/niet te gebruiken. De 10m band is nu niet te gebruiken omdat 28 MHz een stuk hoger ligt en deze signalen de ruimte in verdwijnen omdat deze niet worden afgebogen. De 15m band is nu goed te gebruiken voor DX.

De onderste omlijnde getallen gaan over de maximale frequentie die je kunt gebruiken om die afstand die erbij staat te overbruggen. Een freq van 7.300 MHz komt na 100km weer naar beneden, 7.800 MHz komt na 400km naar beneden, 14.400 MHz komt na 1500km naar beneden etc etc.
prop.jpg
NVIS (recht omhoog en weer naar beneden) en te hoge freq die de ruimte in verdwijnt en goede freq die wordt afgebogen.

Via deze link kan je de HUIDIGE info van Dourbes bekijken met de wereldkaart erbij:
https://www.pi4dec.nl/propagatie/

Via deze link kan je alle digisondes van de wereld apart bekijken:
https://www.digisonde.com/


Misschien heb je met deze info wat meer inzicht gekregen in de wereld van propagatie.

73, Sven PA1SVM

Gebruikersavatar
PA9X
Berichten: 1249
Lid geworden op: 19 apr 2008, 13:58
Roepletters: PA9X
Contacteer:

Re: Info gegevens Digisonde

#2 Bericht door PA9X »

Ik heb een tijd geleden alle publiekelijk toegankelijke Europese ionosonde data bij elkaar gezet op deze webpagina: http://ionogram.suijs.info/

Gebruikersavatar
PA1SVM
Berichten: 206
Lid geworden op: 05 apr 2009, 14:57
Locatie: Doorn

Re: Info gegevens Digisonde

#3 Bericht door PA1SVM »

PA9X schreef: 24 jan 2022, 16:59 Ik heb een tijd geleden alle publiekelijk toegankelijke Europese ionosonde data bij elkaar gezet op deze webpagina: http://ionogram.suijs.info/
Dat ziet er leuk en handig uit :) Thnx voor de tip.

Gr, Sven

Plaats reactie