Voltage drop IC7300

Alles over zend(ontvang)ers en toebehoren.
Bericht
Auteur
PH7R
Berichten: 1175
Lid geworden op: 26 jan 2020, 16:50
Roepletters: PH7R
Locatie: Veenendaal

Voltage drop IC7300

#1 Bericht door PH7R »

Ik zie een aanzienlijke voltage drop bij TX op Vd meter IC7300 display tijdens gebruik FT8. Deze blijft dan net boven de rode lijn (min) zitten. Is dit normaal en valt me dit nu pas op? Temp blijft normaal en stroom Id is bij TX ca 16A. Bij RX geeft Vo 13,8V aan. Volgens manual is Vd de drain voltage van de laatste MOS_FET amplifier.
De wereld is vol van idioten die niet snappen wat belangrijk is
You take the red pill (Ham license), you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit hole goes

sottezero
Berichten: 817
Lid geworden op: 17 nov 2015, 18:33

Re: Voltage drop IC7300

#2 Bericht door sottezero »

Is wel 220 Watt wat door een (klein?) kabeltje heen gaat.
met 2.5mm2 heb je dan al snel .6 volt spanningsval.
misschien nog wat tin op printplaten die hun beste tijd gehad hebben en je kunt met 220 watt zo snel 1 volt dip hebben.
ik weet niet wat 'rood' is op de Icom.

PA0LMD
Berichten: 2284
Lid geworden op: 20 aug 2010, 20:29
Roepletters: PA0LMD
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Voltage drop IC7300

#3 Bericht door PA0LMD »

PH7R schreef: 30 aug 2022, 09:46 Ik zie een aanzienlijke voltage drop bij TX op Vd meter IC7300 display tijdens gebruik FT8. Deze blijft dan net boven de rode lijn (min) zitten. Is dit normaal en valt me dit nu pas op? Temp blijft normaal en stroom Id is bij TX ca 16A. Bij RX geeft Vo 13,8V aan. Volgens manual is Vd de drain voltage van de laatste MOS_FET amplifier.
Voel eens of de kabel ter hoogte van de zekeringhouders warm wordt na een tijdje full-power.
De spanningsverlies in de zekeringhouders is een bekend fenomeen.
Meten is (z)weten

PH7R
Berichten: 1175
Lid geworden op: 26 jan 2020, 16:50
Roepletters: PH7R
Locatie: Veenendaal

Re: Voltage drop IC7300

#4 Bericht door PH7R »

PA0LMD schreef: 30 aug 2022, 11:40 Voel eens of de kabel ter hoogte van de zekeringhouders warm wordt na een tijdje full-power.
De spanningsverlies in de zekeringhouders is een bekend fenomeen.
Wat is een tijdje full power, 30sec? En wat is eventueel oplossing voor de zekeringhouders?
De wereld is vol van idioten die niet snappen wat belangrijk is
You take the red pill (Ham license), you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit hole goes

PA0LMD
Berichten: 2284
Lid geworden op: 20 aug 2010, 20:29
Roepletters: PA0LMD
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Voltage drop IC7300

#5 Bericht door PA0LMD »

PH7R schreef: 30 aug 2022, 12:17
PA0LMD schreef: 30 aug 2022, 11:40 Voel eens of de kabel ter hoogte van de zekeringhouders warm wordt na een tijdje full-power.
De spanningsverlies in de zekeringhouders is een bekend fenomeen.
Wat is een tijdje full power, 30sec? En wat is eventueel oplossing voor de zekeringhouders?
Ik denk eerder aan 5 minuten, in 30 seconden gebeurt er niets.
Je kunt de contactvlakken van de zekeringhouders eens goed schoonmaken.
Meten is (z)weten

PH7R
Berichten: 1175
Lid geworden op: 26 jan 2020, 16:50
Roepletters: PH7R
Locatie: Veenendaal

Re: Voltage drop IC7300

#6 Bericht door PH7R »

PA0LMD schreef: 30 aug 2022, 12:23 Ik denk eerder aan 5 minuten, in 30 seconden gebeurt er niets.
Je kunt de contactvlakken van de zekeringhouders eens goed schoonmaken.
Contactvlakken van de zekeringhouders kom je niet goed bij maar ik heb wel de contactvlakken van de zekeringen schoongemaakt. Echter geen merkbaar verschil. Volgende stap 5 min test.
De wereld is vol van idioten die niet snappen wat belangrijk is
You take the red pill (Ham license), you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit hole goes

Gebruikersavatar
pa3met
Berichten: 1500
Lid geworden op: 21 apr 2006, 19:09
Roepletters: PA3MET
Locatie: IJsselstein
Contacteer:

Re: Voltage drop IC7300

#7 Bericht door pa3met »

ik had een tijdje geleden een teruggedrukte pin.

(kabeltje die ooit iemand bij een andere Icom ook meegeleverd had, kort is en andere fulse-holders).
IC7851; IC202S; TH-F7E; MD380; IC7000(+4m); IC7300; IC9700, IC705, X6100

Yannick PE2YSB
Berichten: 794
Lid geworden op: 23 feb 2006, 20:08
Roepletters: PE2YSB

Re: Voltage drop IC7300

#8 Bericht door Yannick PE2YSB »

Paar vragen:
Blijft de spanning op je voeding wel stabiel?
Hoe groot is de drop echt? Dat geeft de icom namelijk niet aan, die zegt alleen dat de drop nog acceptabel is. (Immers niet in het rood).
Heb je er last van/ werkt iets niet zoals het zou moeten? Of vind je het metertje alleen wat ver inzakken op de display?

Heel strict gezien, is je drop volgens icom nog acceptabel dus zou je radio er geen last van moeten onervinden.
PE2YSB - IC7300, TS120V, FT-817ND, FT-60 wat zelfgebouwde zendertjes.

PH7R
Berichten: 1175
Lid geworden op: 26 jan 2020, 16:50
Roepletters: PH7R
Locatie: Veenendaal

Re: Voltage drop IC7300

#9 Bericht door PH7R »

Yannick PE2YSB schreef: 30 aug 2022, 21:11 Blijft de spanning op je voeding wel stabiel?
Ja, gemeten aan uitgang voeding.
Yannick PE2YSB schreef: 30 aug 2022, 21:11 Hoe groot is de drop echt? Dat geeft de icom namelijk niet aan, die zegt alleen dat de drop nog acceptabel is. (Immers niet in het rood).
Bij RX staat blauwe balk op ca 66% (schat ik) waarbij ik aanneem dat dit ca 13,6 V is. Bij TX hou ik 1 blauw streepje over voor de rode balk. Uit de manual begrijp ik dat het vermogen wordt aangepast indien Voltage onder het minimum komt. Dus zodra ik het rode bereik.
Yannick PE2YSB schreef: 30 aug 2022, 21:11 Heb je er last van/ werkt iets niet zoals het zou moeten? Of vind je het metertje alleen wat ver inzakken op de display?
Het laatste. Het viel me op, waarbij ik dacht; he dat is raar, had ik niet verwacht.
Yannick PE2YSB schreef: 30 aug 2022, 21:11 Heel strict gezien, is je drop volgens icom nog acceptabel dus zou je radio er geen last van moeten onervinden.
Wat is met minimum voltage?
De wereld is vol van idioten die niet snappen wat belangrijk is
You take the red pill (Ham license), you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit hole goes

Yannick PE2YSB
Berichten: 794
Lid geworden op: 23 feb 2006, 20:08
Roepletters: PE2YSB

Re: Voltage drop IC7300

#10 Bericht door Yannick PE2YSB »

Volgens de handleiding mag de spanning 15% afwijken.
Mijn vermoeden is dat zolang de meter niet in het rood komt je binnen die 15% zit en er niks aan de hand is.

De kabel zijn wat dun, de zekeringhouders misschien niet de allerbeste, maar waarschijnlijk heeft icom het expres zo ontworpen. Zo goedkoop mogelijk, maar wel gewoon goed genoeg, voor het instap model radio.

Die van mij heeft de drop overigens ook, maar merk er niks van.
PE2YSB - IC7300, TS120V, FT-817ND, FT-60 wat zelfgebouwde zendertjes.

Gebruikersavatar
PA3DAT
Berichten: 6306
Lid geworden op: 21 sep 2008, 08:08
Roepletters: PA3DAT
Locatie: Kampen
Contacteer:

Re: Voltage drop IC7300

#11 Bericht door PA3DAT »

Ik heb in China kortere voedingskabels gekocht voor mijn drie Icoms.
Dat scheelt ook al, zelfs in de output dacht ik mij te herinneren...

Zie ook viewtopic.php?f=4&t=22372&p=238428&hili ... el#p238428
73 de Aloys PA3DAT / PA6D / 5P4W / KE2CZI

Gebruikersavatar
elsinga
Moderator
Berichten: 3141
Lid geworden op: 17 mar 2008, 15:05
Roepletters: PC5E
Locatie: Heerenveen (JO22xx)
Contacteer:

Re: Voltage drop IC7300

#12 Bericht door elsinga »

Ik heb mijn voedingskabel ingekort tot na de zekeringen en er Anderson Powerpoles aan gezet. Voeding staat er vlak achter en ik heb er een Powerpole distributie ding tussen hangen met elke uitgang apart afgezekerd. Merk niet veel meer van inzakken spanning.
www.PC5E.nl, Robert Elsinga, communicatie enthousiasteling, zendamateur (PC5E/WC5E/SP20EJ), scannerluisteraar, lokaal/regionaal/nationaal/internationaal scout, IT Security Expert
Icom IC7300, Icom IC-7000, X50N (14m asl), Diamond WD330S (sloper, 6-12m asl), Kenwood TH-F7E, 2x Anytone AT-D578UV (base, mobile), 3x Anytone AT-D878UV, MMVDM duplex hotspot, 20x Baofeng BF888S.
Op mijn site o.a. Examenuitwerking N/F, Scannerfrequenties NL e.o, Beginnen met DMR, DMR codeplug maken

PH7R
Berichten: 1175
Lid geworden op: 26 jan 2020, 16:50
Roepletters: PH7R
Locatie: Veenendaal

Re: Voltage drop IC7300

#13 Bericht door PH7R »

elsinga schreef: 31 aug 2022, 07:19 Ik heb mijn voedingskabel ingekort tot na de zekeringen en er Anderson Powerpoles aan gezet. Voeding staat er vlak achter en ik heb er een Powerpole distributie ding tussen hangen met elke uitgang apart afgezekerd. Merk niet veel meer van inzakken spanning.
Dus dubbele zekering, zowel Icom voedingskabel als distributieblok, wat is nut hiervan?
De wereld is vol van idioten die niet snappen wat belangrijk is
You take the red pill (Ham license), you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit hole goes

sottezero
Berichten: 817
Lid geworden op: 17 nov 2015, 18:33

Re: Voltage drop IC7300

#14 Bericht door sottezero »

steekzekeringen in zo'n distributie zijn meestal wat beter dan die glaszekering-veer-houders.
ik heb bijna al mijn glaszekeringen vervangen met kabels van AE met autozekeringen...

#A autozekeringen heb ik legio
#B lijken beter contact te hebben
#C kabeltjes bij AE kosten net zoveel als een autozekering in NL
#D ik heb ze toch al op mijn PP distributie zitten

en powerpole stekkers zijn gewoon super... (bijna) geen vonkoverslag bij insteken onder spanning en vermogen is meestal geen probleem.
alleen dat stekkertje eraan zetten.... zeker de PP15 die ik bijna overal heb.. te grote handen waarschijnlijk. de PP120 nooit problemen mee.

Gebruikersavatar
elsinga
Moderator
Berichten: 3141
Lid geworden op: 17 mar 2008, 15:05
Roepletters: PC5E
Locatie: Heerenveen (JO22xx)
Contacteer:

Re: Voltage drop IC7300

#15 Bericht door elsinga »

PH7R schreef: 31 aug 2022, 08:41
elsinga schreef: 31 aug 2022, 07:19 Ik heb mijn voedingskabel ingekort tot na de zekeringen en er Anderson Powerpoles aan gezet. Voeding staat er vlak achter en ik heb er een Powerpole distributie ding tussen hangen met elke uitgang apart afgezekerd. Merk niet veel meer van inzakken spanning.
Dus dubbele zekering, zowel Icom voedingskabel als distributieblok, wat is nut hiervan?
Ik heb kennelijk woorden gebruikt die anders begrepen worden dan de werkelijkheid: mijn Icom IC7300 heeft nu een kort voedingskabeltje zonder zekeringen en met Anderson PP's. Die PP's gaan in 1 van de afgezekerde aansluitingen van een PP distributieblok. Buiten de zekering op de ingang van het distributieblok (nodig om het distributieblok te beveiligen) nog maar 1 zekering dus.
www.PC5E.nl, Robert Elsinga, communicatie enthousiasteling, zendamateur (PC5E/WC5E/SP20EJ), scannerluisteraar, lokaal/regionaal/nationaal/internationaal scout, IT Security Expert
Icom IC7300, Icom IC-7000, X50N (14m asl), Diamond WD330S (sloper, 6-12m asl), Kenwood TH-F7E, 2x Anytone AT-D578UV (base, mobile), 3x Anytone AT-D878UV, MMVDM duplex hotspot, 20x Baofeng BF888S.
Op mijn site o.a. Examenuitwerking N/F, Scannerfrequenties NL e.o, Beginnen met DMR, DMR codeplug maken

Plaats reactie