Icom ic765 vco1 werkt niet goed

Alles over zend(ontvang)ers en toebehoren.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
pa3dq
Berichten: 233
Lid geworden op: 01 nov 2013, 23:20
Locatie: Grunn

Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#1 Bericht door pa3dq »

Graag advies vco1 geeft soms een vies breed signaal gemeten met de ic7300
Meestal met opstarten even goed en na een paar minuten niet meer en na een kwartier half uur weer goed
Over schakelen andere vco (banden hoger als 7mhz) geven dan wel een goed signaal
Klinkt vrij breed in cw bijna am als het signaal aan 1st lo 69-99mhz word aangeboden
Dacht misschien een zwakke soldering dus van vco1 al even opnieuw gesoldeerd, heeft niets geholpen

Waar zou de meeste kans op een defect onderdeel zijn ??

Bij voorbaad dank voor tips en advies

Grt Geert Jan
Bijlagen
kopie IMG_0298.jpg
kopie  17-11-2020.jpg
eenvoud is de kunst van het ware

PA2ER
Berichten: 85
Lid geworden op: 13 feb 2010, 15:04
Roepletters: PA2ER
Locatie: Terborg

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#2 Bericht door PA2ER »

Zou eens kijken naar de schakeling D19,C43,Q1. En het signaal op het kruispunt van die componenten, van VCO1.
73 PA2ER,

TRX: Yaesu FT-2000, Yaesu FT-897D, TYT TH-9800, Baofeng GT-3TP
Ant: Home made End Fed voor 10, 20 en 40 meter / Diamond X-30 / home made traped dipool 10, 20, 40 meter.
Website: PI4DTC Veron regio A24
QRZ pagina: PA2ER
QRZCQ pagina: PA2ER

Gebruikersavatar
pa3dq
Berichten: 233
Lid geworden op: 01 nov 2013, 23:20
Locatie: Grunn

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#3 Bericht door pa3dq »

PD2RTO schreef:Zou eens kijken naar de schakeling D19,C43,Q1. En het signaal op het kruispunt van die componenten, van VCO1.
Hallo
Dank ja dat kruispunt, spanning over d19 gemeten 4.3v A bij 10 , 14mhz en K 3.6 volt bij 1.8 tm 14mhz daarna 0volt
toen het goed functioneerde

Eerst even weer wachten tot het weer fout gaat 8)

O het afstemmen gaat zonder merk bare hommeles en met ssb valt het minder op
maar daar kom ik ook minder

Word vervolgt
grt GJ
eenvoud is de kunst van het ware

PA2ER
Berichten: 85
Lid geworden op: 13 feb 2010, 15:04
Roepletters: PA2ER
Locatie: Terborg

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#4 Bericht door PA2ER »

Goede dag GJ,

Ben eigenlijk wel benieuwd, wanneer dit vuile signaal zich voordoet. Is dat bij TX of RX, of misschien bij beide?
73 PA2ER,

TRX: Yaesu FT-2000, Yaesu FT-897D, TYT TH-9800, Baofeng GT-3TP
Ant: Home made End Fed voor 10, 20 en 40 meter / Diamond X-30 / home made traped dipool 10, 20, 40 meter.
Website: PI4DTC Veron regio A24
QRZ pagina: PA2ER
QRZCQ pagina: PA2ER

Gebruikersavatar
pa3dq
Berichten: 233
Lid geworden op: 01 nov 2013, 23:20
Locatie: Grunn

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#5 Bericht door pa3dq »

Hallo

Wat direct opvalt is dat het vuile signaal zich voordoet bij RX maar denk ook bij TX heb ik eigenlijk geen metingen gedaan

Weer een stapje verder op punten bij de dioden en Q1 gemeten schakel spanningen lijken te kloppen per band ook als q1 naar massa schakelt

Wel het moment even vast gelegd goed en vout signaal je hoor het direct meestal even na inschakelen en dan na een tijd weer goed maar ook tussen door gaat het mis
De ontvanger staat nu op 0.8 mhz en lo1 69.8 mhz

Denk weer wat punten afgestreept maar weer verder :)

grt GJ
Bijlagen
kopie  18-11-2020  fout.jpg
kopie  18-11-2020 goed.jpg
eenvoud is de kunst van het ware

PA2ER
Berichten: 85
Lid geworden op: 13 feb 2010, 15:04
Roepletters: PA2ER
Locatie: Terborg

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#6 Bericht door PA2ER »

Op welk punt meet je dit signaal?
73 PA2ER,

TRX: Yaesu FT-2000, Yaesu FT-897D, TYT TH-9800, Baofeng GT-3TP
Ant: Home made End Fed voor 10, 20 en 40 meter / Diamond X-30 / home made traped dipool 10, 20, 40 meter.
Website: PI4DTC Veron regio A24
QRZ pagina: PA2ER
QRZCQ pagina: PA2ER

Gebruikersavatar
pa3dq
Berichten: 233
Lid geworden op: 01 nov 2013, 23:20
Locatie: Grunn

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#7 Bericht door pa3dq »

Met een oppik lusje bij het het coax uitkoppel kabeltje naar RF unit
het is ook een vrij hard signaal je hoort het bijna overal
eenvoud is de kunst van het ware

PA2ER
Berichten: 85
Lid geworden op: 13 feb 2010, 15:04
Roepletters: PA2ER
Locatie: Terborg

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#8 Bericht door PA2ER »

Ik zou toch Q8 verdenken. Want deze wordt overstuurd, waardoor er harmonische optreden.
73 PA2ER,

TRX: Yaesu FT-2000, Yaesu FT-897D, TYT TH-9800, Baofeng GT-3TP
Ant: Home made End Fed voor 10, 20 en 40 meter / Diamond X-30 / home made traped dipool 10, 20, 40 meter.
Website: PI4DTC Veron regio A24
QRZ pagina: PA2ER
QRZCQ pagina: PA2ER

Gebruikersavatar
pa3dq
Berichten: 233
Lid geworden op: 01 nov 2013, 23:20
Locatie: Grunn

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#9 Bericht door pa3dq »

Tja vreemd de ene keer wel goed en dan weer niet :shock:
Of een verrot onder deel
Varicap doet gewoon z'n vfo werk zonder haperen ten minste ik hoor het niet
Oxilator q8 zal er omtoe meten kan de spanningen meten maar dan houd het ook op mn scoop gaat niet zo hoog
Maar denk hoop wel in de goede richting te zijn :)
We zullen zien, dank voor het mee denken

Word vervolgd

grt 73 gl gn Geert Jan
eenvoud is de kunst van het ware

PA0LMD
Berichten: 1805
Lid geworden op: 20 aug 2010, 20:29
Roepletters: PA0LMD
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#10 Bericht door PA0LMD »

Dergelijke problemen worden vaak veroorzaakt door VCO trimmers met slecht intern contact.
Probeer VCO 1 eens af te regelen op de juiste spanning.
Als ik de foto bekijk zitten er geen originele trimmers in.
Meten is (z)weten

Gebruikersavatar
pa3dq
Berichten: 233
Lid geworden op: 01 nov 2013, 23:20
Locatie: Grunn

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#11 Bericht door pa3dq »

Goedemorgen,

Dank, ja het eerste wat ik had gedaan het volgens PLL adjustment 6-2 alles gecontroleerd en op freq en spanning gemeten en gecorigeerd wat dan ook bij de vco's wel nodig was

Geprobeerd, ic7300 op 69.8 mhz en ic rx op 0.8mhz wat ik nog net kan meten met mn spectrumanalyzer :D
En aan C11 vco1 gedraaid dan ongeveer 2,7 volt het geeft wel iets geroezemoes maar niet echt een directe verbetering
Had de indruk dat het het eerst op 7mhz (vco5.7volt) op treed als de vervorming heel sterk is ook op de lagere banden
En dan zo opeens na verloop van iets tijd werkt het weer naar behoren, zonder ergens aan te zitten
en dan zo opeens even weer meleur de kak

Had vco1 even gehersoldeerd en het was me niet opgevallen dat er andere trimmers in zaten kwa soldering

grt tnx gj
eenvoud is de kunst van het ware

PA0LMD
Berichten: 1805
Lid geworden op: 20 aug 2010, 20:29
Roepletters: PA0LMD
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#12 Bericht door PA0LMD »

Heeft beetje buigen aan de spoel van het VCO geen grote reactie ?
Komt voor dat de spoel wel gesoldeerd lijkt maar er kennelijk toch een slecht contact kan ontstaan.
Meten is (z)weten

Gebruikersavatar
pa3dq
Berichten: 233
Lid geworden op: 01 nov 2013, 23:20
Locatie: Grunn

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#13 Bericht door pa3dq »

Nee helaas geen effect
Ook de onderdelen er omheen iets mechanisch belast maar geeft ook geen verandering
eenvoud is de kunst van het ware

Gebruikersavatar
pa3dq
Berichten: 233
Lid geworden op: 01 nov 2013, 23:20
Locatie: Grunn

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#14 Bericht door pa3dq »

Hallo,

Even weer verder gemeten via kleine c en 2x10db verzwakker signaal aan de ic7300 toe gevoerd en bij het foute signaal van achter richting varicap D6 tot op de trimmer c11 gemeten en tot daar bleef het vies
Toen aan de trimmer wezen draaien heen en weer en heen en weer dacht iets verbetering waar te nemen en JA
Ging even goed en daarna toch weer fout dus zelfde procedure herhaald en functioneerde weer goed

Heb er nog niet echt vertrouwen is dat dit het euvel maar heb toch een groot vermoeden dat de trimmer de oorzaak is
Misschien dat je deze waarneming kunt beamen Leo ? het lf signaaltje met de schouders en zonder
Alvast dank

grt 73 gj
Bijlagen
kopie  20-11-20  m op.jpg
kopie  20-11-2020 vout.jpg
kopie  20-11-2020 goed.jpg
eenvoud is de kunst van het ware

Gebruikersavatar
pa3dq
Berichten: 233
Lid geworden op: 01 nov 2013, 23:20
Locatie: Grunn

Re: Icom ic765 vco1 werkt niet goed

#15 Bericht door pa3dq »

Hallo,

De trimmer c11 er uit gehaald en vervangen door een c van ongeveer de ingestelde waarde
En de storing was er daarna nog oke mooi nu verder
Nogmaals solderingen VCO1 gehersoldeerd op evt koud las had het vermoeden toch "iets" bij L5 tezien
De zaak weer op zn plek en spanning dr op HAHA oeps het werkt
Wat weer een heerlijke ontvanger een genoegen om af te stemmen en te luisteren zoals het signaaltje aankomt
en door al het silicium ed via de luidspreker naar de oren gaat :D

Ik laat het eerst nog maar even zo zonder verdere af montering je weet maar nooit
Ben hoop vol ouwe meuk is leuk 8)
Nog een kleine discrepantie weg werken bij cw ligt de tx freq 270Hz hoger als uitlezing alle BFO freq staan goed!
Iemand suggesties ?

Allen dank voor motivatie en input
Grt 73 gl tu Geert Jan
eenvoud is de kunst van het ware

Plaats reactie