tip om met de hand te kunnen noteren

Alles over morse.
Bericht
Auteur
Pelk
Berichten: 99
Lid geworden op: 27 sep 2019, 15:03
Roepletters: PH7TPW

Re: tip om met de hand te kunnen noteren

#16 Bericht door Pelk »

Ik heb dit probleem al eerder te berde gebracht, zie
- viewtopic.php?f=31&t=24604
- De pagina’s uit Hellemons, de Vonkenboer, waarin een blokletterschrift beschreven staat. Nog geen cijfers en ook niet volledig, maar een begin is er. http://nvhrbiblio.nl/biblio/boek/Hellem ... enboer.pdf Zie pag 53. Een andere optie is
het PalmPilot tekenschrift:
- Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Graffiti_(Palm_OS)
- Zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/Moon_type
- en https://en.wikipedia.org/wiki/Nyctography
Zie ook:
- https://lcwo.net/forum/1836

Typen kan ook. Dat is vooral belangrijk bij snelheden boven de 20 wpm. Beneden 20 wpm zou schrijven moeten lukken. Een kwestie van "automatiseren", wat je blijkbaar nog onvoldoende doet en headcopy.

Schrijfletters gaan sneller dan blokletters, maar dan moet je de tekst al beseffen in je hoofd. Headcopy. Het nadeel van typen zou kunnen zijn, dat je een "geluid" - typ connectie maakt zonder te beseffen wat er geseind wordt.

Je kunt in LCWO ook Headcopy oefenen. Woord training, eventueel trainen van zinnen. Doen! Start met twee letter woorden en even de instellingen wat "aangenamer" maken. Veel QSO's hebben een standaard patroon. Oefen daarom in LCWO op Callsigns. En die Callsigns worden vaak ook nog een keer herhaald in de praktijk.

Maar het belangrijkste is niet wanhopen maar oefenen, oefenen, oefenen. Schriften volschrijven, zoals iemand het verwoorde en bij periodes de seinsnelheid hoger zetten dan je kunt nemen. Opschrijven wat je wel neemt. De tekens waarvan je denkt, "wat was dat ook al weer", proberen over te slaan en opschrijven wat je wel neemt. Heel lastig! Maar daarna gaat het op de oude snelheid veel beter.

Maar het belangrijkste: Oefen dagelijks gedurende korte periodes en hou er plezier in. Laat je niet frustreren. Laat je niet van de wijs brengen door de succes verhalen van anderen. Sommigen hebben nu eenmaal meer aanleg om morse te leren. (Of zijn jong.)

Succes, Nico.

N.B. Of de links allemaal nog kloppen weet ik niet -> Google of de zoekfunctie van dat forum. Zelf ga ik tergend langzaam vooruit. Maar er is in al die jaren nog steeds vooruitgang. De leeftijd zal wel een rol spelen. Het zij zo.

Jan pa3abk
Berichten: 380
Lid geworden op: 09 jan 2008, 01:15
Roepletters: pa3abk
Locatie: Dordrecht

Re: tip om met de hand te kunnen noteren

#17 Bericht door Jan pa3abk »

PA1FOX schreef: 19 apr 2024, 08:56 Overigens vind ik zelf 3 ook het leukst om te doen. Gewoon 'de radio' aan hebben staan en luisteren wat er voorbij komt. Of dat nu gesproken of geseind is moet niet uitmaken. Maar het vereist dus een andere manier van leren. Dat is een keuze.
Yep. Op PCH (Schev.rdo) deden ze dat ook zo...
cartoon_pch1985_mf_hf.png
Jan/pa3abk
Send on my T-100 via Philips STB-75 icw Elektromekano S-1250

Plaats reactie