SDR-Sharp software en USB receiver (dongle)

Alles over ontvangers en toebehoren.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
PD2EW
Berichten: 322
Lid geworden op: 22 sep 2016, 17:41
Roepletters: PD2EW

Re: SDR-Sharp software en USB receiver (dongle)

#421 Bericht door PD2EW »

.

Nou heb ik persoonlijk niets (meer) met 27 Mc, maar vandaag was het bal op de CB!
De combinatie van de RSP1A en de/mijn 1732 versie van SDR-Sharp, aangesloten op mijn 20m GP, deed het ineens fantastisch.
Er waren prima condities en hier vloog de ene na de andere vanover 'de plas'over het scherm.

Eigenlijk was ik aan het kijken wat de zonnepanelen in de buurt voor rommel in de ether slingeren.
Uiteindelijk kwam ik op de 27 MC band uit..

Veruit het sterkste station was te horen op 27.285 MHz in AM: Ryan, de 874, uit North Carolina, het was daar rond 09:00 AM.
Daarna nog een vreselijke hoeveelheid stations, maar zijn signaalsterkte oversteeg alle andere signalen.
Da's weer eens wat anders dan alleen maar het signaal van mijn buurman met zijn 27MC 4 Watt en zijn tegenstations in de omtrek.

.
Bijlagen
2023-0204-CB1a.png
2023-0204-CB4a.png

Gebruikersavatar
PD2EW
Berichten: 322
Lid geworden op: 22 sep 2016, 17:41
Roepletters: PD2EW

Re: SDR-Sharp software en USB receiver (dongle)

#422 Bericht door PD2EW »

.

Dag allen

Vandaag ben ik even bezig geweest met het bijwerken van de Bandplan-indelingen voor SDR-Sharp, HDSDR en SDR++, handig bij het tonen van het kanalenraster en bij de afstemstapgrootte. De kleurstelling in de layout, daar ben ik het nog niet zo over eens... maar het begint er wel goed uit te zien.

Maar nu ineens merk ik iets dat ik nog niet eerder had ontdekt..., want om te testen had ik de blauwe RTL-USB stick in gebruik, zonder een antenne eraan. Wel had ik er een heel klein pigtail verloopstukje aan laten zitten (8cm) van MCX naar F-female (RG174).

Ineens komt daar helder en duidelijk het signaal van PI2NON (430.275 MHz) door, hemelsbreed toch al gauw een kilometertje of 8 a 9 van mij af. Dat betekent dat de blauwe RTL-USB print dit radiosignaal rechtstreeks op heeft gepikt. Enkele FM radiostations staan hier dichtbij (op minder dan 1 km) en die zijn zwakker te ontvagen dan dat signaal van PI2NON.

Dit bewijst dat signalen op 70cm veel meer effect hebben op deze onafgeschermde USB stick, dan de signalen op 3m. Het lijkt zo logisch en je denkt dat het niet zo hard zal gaan met die HF instraling, maar dit was wel overduidelijk het bewijs. Ik ga binnenkort dus maar eens experimenteren met de behuizing van mijn blauwe stick. Een beetje proberen in te pakken in kopertape (snail tape) en even aarden tegen de antennebus.

.
Bijlagen
2023-PI2NON.png

Gebruikersavatar
PD2EW
Berichten: 322
Lid geworden op: 22 sep 2016, 17:41
Roepletters: PD2EW

Re: SDR-Sharp software en USB receiver (dongle)

#423 Bericht door PD2EW »

.

Ik schreef laatst iets over instellingen, afstemstappen en bandbreedtes zoals ze handig kunnen zijn bij SDR radio..
Mijn SDR-Sharp 1732 versie heb ik maar eens gebruikt om hiermee te experimenteren.

Wat houdt dat in?
De MW band is in Europa bijvoorbeeld ingedeeld in 9 kHz afstemstappen.
Voor een piraat is het bijna niet haalbaar om daar nog eens tussen te gaan zitten, want die band is echt wel propvol.
Nu heb ik die 9 kHz rasterstappen aangehouden om binnen het Broadcastgedeelte af te stemmen. Buiten die banden heb ik de stappen op 1 kHz gedefinieerd. Draai ik nu met mijn afstemknop buiten die BC (Broadcast) band, dan gaat SDR-Sharp automatisch van 9 op dat 1 kHz raster over.

Als ik die 1kHz stapgrootte ook toe zou passen binnen het BC gedeelte, dan duurt het wel heel erg lang voordat ik die band doorgelopen heb. Vanavond was ook weer goed te zien dat de Middengolf BC band nog steeds propvol zit en alle signalen staan best wel netjes op 9 kHz afstand van elkaar. Alleen, als je het brede spectrum zo ziet dan zou je eerst denken dat het de zonnepanelenstoring betreft, maar het is avond en dat zonnepanelenterrorisme staat dan op een laag pitje (het is er nog wel). Echt, elke stap vormt netjes een (of meer op/onder elkaar liggend) station(s). Wel merk ik dat er stations zijn die soms breder dan 9 kHz uitzenden, sommigen ook in stereo! Dan wordt het niet 9, maar 10 of soms 12 kHz bandbreedte voor die ene zender.

Het door mij gebruikte materiaal: GP antenne voor 20m band, 20m RG58, RSP1A ontvager, SDR-Sharp versie 1732 (gemodificeerd voor RSP1A gebruik), i5 computer met Windows 11 en een 4k beeldscherm. Ik weet dat de ontwikkelaar van SDR-Sharp het niet leuk vindt dat deze combinatie van RSP1A en SDR-Sharp gebruikt wordt, maar werkt nog steeds uit de kunst.
Ik durf de software hier niet aan te bieden, maar zal eens een keer een gebruiksaanwijzing inelkaar knutselen, zodat men het zelf ook kan ervaren. Het is toepasbaar op de versies 1700 t/m 1732, maar niet in combinatie met alle plugins.

Diezelfde manier van het indelen van frequentieruimtes in stappen heb ik o.a. ook voor de VHF band tussen 138 en 174 MHz toegepast. Daar vindt men afstemstappen van verschillende rastergroottes en ook daar heb ik een aangepast bandplan voor gemaakt, met een rasterindeling in het spectrum. Het stemt ook fijn af op de aPMR, dPMR, LPD 433 ISM en 70cm band, ook voor de Digimodes.
De kleurstelling van de rasterblokjes, daar ben ik het nog niet zo over eens, maar vind ik ook minder van belang.

Mijn Bandplan.xml bestand bevat nu meer dan 5800 items, dus niet meer de bekende gekleurde horizontale afstemband-streep, maar het zijn nu allemaal referentieblokjes geworden. Het voordeel van deze indeling: je ziet nog beter wat je aan het doen bent en het werkt (met streepjes) ook in de nieuwste SDR-Sharp! Dat laatste geldt ook voor mijn Frequencies.xml bestand (met 28000+ items), dat ik als als richtlijn gebruik voor wat er inhoudelijk te vinden is op welke frequentie. Op de (Euro)piratenbanden is het wel gewoon een onleesbaar groot wit vlak, want daar zitten ze allemaal opgepropt.. ;-) Als ik dan alleen voor de actieve frequentie weergeven kies, is het zelfs nog mogelijk om met een Arduino afstemknop af te stemmen en in te zoomen, ondanks dat dit eigenlijk niet meer zou moeten kunnen. Aleen..., als ik bij de nieuwste SDR-Sharp alle animaties aan zet, dan heb ik aan een i5 computer met 8GB en SSD niet meer genoeg...;-) Gelukkig werkt de 1732 versie dan nog wel.

.
Bijlagen
2023-03-20_MW band1a.png
2023-03-20_MW band2a.png
2023-03-20_MW band3a.png
2023-03-20_MW band4a.png
2023-03-20_MW band5a.png

Gebruikersavatar
PD2EW
Berichten: 322
Lid geworden op: 22 sep 2016, 17:41
Roepletters: PD2EW

Re: SDR-Sharp software en USB receiver (dongle)

#424 Bericht door PD2EW »

.

Afgelopen maandag (in NL rond 17:11 locale tijd en 15:09 UTC in Spanje) heb ik even naar het ISS geluisterd en ik wilde wat nieuwe instellingen testen.
Onder andere heb ik het bandplanbestand van SDR-Sharp gewijzigd en nu kan ik automatisch met een encoderknop in 500 Hz stapjes op dat deel afstemmen. Dat is op zijn beurt weer handig vanwege het Dopplereffect dat hier optreedt, want het ISS komt op ongeveer 400 km over ons heen met een snelheid van 28000 km/uur. Een beetje bijstemmen in kleine stapjes kan dus erg handig zijn. Het kan ook met een plugin, maar ik wilde het nu even op mijn manier doen.

Dus had ik voor het ISS weer een nieuwe Bandplanindeling gemaakt en bekeek ik het resultaat in SDR-Sharp.
Dat werkte uit de kunst, alleen na afsluiten van het programma werd het bestand weer overschreven door een of andere werking die je even niet van SDR-Sharp verwacht (of eigenlijk wel..) en dat heb ik dan weer...
Gisteren en vandaag heb ik er even naar gekeken, omdat ik vond dat het oplossen van dit probleem wel handig kon zijn.
De oplossing moet dan ook worden gevonden in het bestand: SDRSharp.exe.Config

Zoek in dat bestand naar de volgende regel:
bij SDR-Sharp 1910: <add key="plugin.bandPlan.saveOnClose" value="true" />
bij SDR-Sharp 1732: <add key="plugin.bandPlan.autoUpdateSettings" value="True" />
Vervang de waarde "true" in "false".

Of upper- en lowercase karakters hierbij van invloed zijn, dat heb ik niet getest. En of het een bug is? Dat denk ik ook niet.
Het lijkt mij wel een instelling waar even niet over is nagedacht, bij het vastleggen van de default waarde en waarop je verder geen invloed hebt.
Dus doe ik het maar even op deze manier... en voor hen die er ook een beetje mee sleutelen: doe er je voordeel mee.

Dit is de regel die ik in mijn bandplan.xml bestand heb vermeld:
<!-- --><RangeEntry minFrequency= "145795000" maxFrequency= "145805000" mode= "NFM" step= "500" color="BlueViolet"> ISS VHF Simplex </RangeEntry>

.
Bijlagen
dir2.png
dir2.png (5.2 KiB) 70 keer bekeken
dir1.png
1932_iss.png
1910_issb.png

Plaats reactie