Jeugdsolderen op de Dag voor de RadioAmateur 2019

Alles wat betrekking heeft op jeugdactiviteiten, waaronder Scouting/JOTA/JOTI, etc
Bericht
Auteur
pa1ivo
Berichten: 28
Lid geworden op: 12 okt 2014, 07:25
Roepletters: pa1ivo
Locatie: JO22JL
Contacteer:

Jeugdsolderen op de Dag voor de RadioAmateur 2019

#1 Bericht door pa1ivo »

Net als de afgelopen jaren is er voor jongeren de mogelijkheid om tijdens de Dag voor de RadioAmateur (zaterdag 2 november in de IJsselhallen in Zwolle) op het jeugdplein zelf een elektronica bouwpakketje te solderen. Het solderen gebeurt onder begeleiding van iemand van de organisatie of iemand die is meegekomen om je te helpen.

Er kan dit jaar een 'Celsius' gesoldeerd worden. De Celsius heeft onder andere een temperatuursensor, twee 7-segment led displays en zes drukknoppen. Na het solderen van alle onderdelen is er dan een apparaatje gemaakt dat op twee manieren gebruikt kan worden:

De Celsius als thermometer
Het belangrijkste wat je met de Celsius kan doen is het meten van de temperatuur. En dat niet alleen, de Cesius onthoudt ook de minimale en maximale temperatuur. Dus straks weet je hoe koud het 's nachts in de tent was tijdens het kamperen, of hoe warm het in de huiskamer werd toen iedereen op visite kwam voor je verjaardag.

De Celsius als geheugenspel
Het leukste dat je met de Celsius kan doen is het geheugenspel. Je krijgt een hoog, midden of laag streepje te zien die je met één van de drie drukknoppen moet nadoen. Eerst één streepje, daarna steeds een nieuw streepje extra. Hoeveel stappen kan je onthouden? Goed concentreren en blijven oefenen dus, want na ieder spel is er weer een nieuwe volgorde van streepjes (het geheugenspel is geïnspireerd door het spel "Simon").

Kosten en opgeven
Een 'Celsius' kan gesoldeerd komen worden voor slechts 5 euro (inclusief batterijen), dankzij sponsoring door het VERON-Fonds. De sponsoring geldt alleen voor jongeren die op de DvdRA op het jeugdplein komen solderen. Vooraf opgeven is niet nodig. Er zijn ook enkele Celsius bouwpakketjes beschikbaar om thuis in elkaar te zetten, deze kosten 8 euro (zonder batterijen). Op de stand van de JOTA-JOTI (ook op het jeugdplein) zijn ook andere leuke bouwpakketjes te koop, zie http://kitbuilding.org voor de pakketjes en de prijzen.

Meer informatie
Meer informatie over de Celsius is te vinden op: https://ivok.home.xs4all.nl/celsius/
Hier staat ook alle informatie om zelf een Celcius na te bouwen.
Bijlagen
Celsius.jpg

Plaats reactie