Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 28 feb 2021, 22:19

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 20 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 02 mei 2020, 13:29 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 462
Woonplaats: Edam
Tijdje terug heb ik zonnepanelen laten installeren en .. jawel .. storing op de lagere HF banden. Zoals op 80 en 40 m.
Op 80 m. hoor ik om de 30 kHz het stoorsignaal, op 3602, 3632, 3662, 3992 enz.
Een soort brommerige toon en als ik de antenne loskoppel (2 feeders op tuner) dan is de storing weg.
Nu is mijn vraag ... kan deze storing vanuit de panelen komen? Of zijn de draden van de panelen naar de omvormer toe een soort antenne ?
Ik heb contact met het bedrijf .. ze gaven als tip : sluit de zend/ontvanger aan op een andere fase (ik heb 3 fasen ) als waarop de omvormer is aangesloten.
Helaas .. geen enkel verschil. Dat zal misschien ook niet kunnen omdat het storende signaal via de antenne binnenkomt.
De draden van panelen naar de omvormer liggen in pvc buis boven mijn hobbykamertje, maar het gaat er dus om , waar vandaan de instraling komt.
Dit zijn 3 dikke (4 mm²) draden, rood, zwart en geelgroen. Deze zijn niet afgeschermd. Ik weet niet of dat zou moeten, immers er komt gelijkspanning uit de panelen.
Wat zou er aan te doen zijn ?
Stef, pa0sjm

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 mei 2020, 14:40 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2012, 21:42
Berichten: 464
Woonplaats: JO33JH
Een filter in de DC leidingen bij de omvormer scheelde bij mij S punten storing.
Ferrietringen in de leidingen, en hoogspanningscondensatoren naar de metalen kast.
De omvormer is de stoorbron, de leidingen naar de panelen de antenne.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 mei 2020, 17:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 929
@SJM
Heb je optimizers?

In hoeverre heb je vooraf onderzoek gedaan naar de storingen van de verschillende merken. Ondertussen is er ruim voldoende over bekend en dat de goedkopere toestellen prut zijn.

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/
1977 PD0FFM / 1979 PE1DHI / 2017 PA1AISJO23ta


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 mei 2020, 18:04 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 462
Woonplaats: Edam
nanko schreef:
Een filter in de DC leidingen bij de omvormer scheelde bij mij S punten storing.
Ferrietringen in de leidingen, en hoogspanningscondensatoren naar de metalen kast.
De omvormer is de stoorbron, de leidingen naar de panelen de antenne.

beste Nanko,
kun je mij wat nadere info geven over de filtering die je hebt toegepast?
Metalen kast .. van waar naar waar breng je die condensatoren aan? Ergens in de uitgaande 220 volt naar de meterkast?
Je geeft dus aan dat de panelen zelf niet storend zijn, dat de omvormer als de stoorzender fungeert was me wel duidelijk.
Misschien is het , als je dat tenminste wilt doen, me te mailen via callsign @veron.nl
Dus .. heel graag je hulp.
73 Stef pa0sjm

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 mei 2020, 18:32 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 462
Woonplaats: Edam
PA1AIS schreef:
@SJM
Heb je optimizers?

In hoeverre heb je vooraf onderzoek gedaan naar de storingen van de verschillende merken. Ondertussen is er ruim voldoende over bekend en dat de goedkopere toestellen prut zijn.


Nee, geen optimizer, dat was al wel bekend. Ik heb intussen wel eens gekeken naar de omvormer die ik heb .. Type SAJ R5-4K-S2 .
Op internet zoekende vind ik daar geen negatieve zaken over. Het gaat om een Grid-connected invertor. Dus serieschakeling van de panelen.
De leverancier van het systeem is Zonneplan .. was een aangeprezen actie in onze gemeente.
De contacten, via mail, zijn altijd erg vriendelijk en helpend.
Zoals ze als tip gaven om de ontvanger eens op een andere fase aan te sluiten. Helaas .. dat gaf niet een gunstig resultaat.
Storing komt dan ook binnen via de antenne .. als ik de feeders los neem van de tuner is het stil. De omvormer is dus de "zender" en de draden naar de panelen zijn dan de antenne. Lijkt me lastig om op te lossen.

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 mei 2020, 20:26 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2012, 21:42
Berichten: 464
Woonplaats: JO33JH
ik maak morgen even wat fotoos van mijn knutselwerkje en post ze hier.
Maar deze filters worden ook commercieel aangeboden en schijnen goed te werken.
Voor het beste resultaat moet de behuizing wel van metaal zijn en dat is niet bij alle
fabrikanten het geval.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 13:24 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 462
Woonplaats: Edam
nanko schreef:
ik maak morgen even wat fotoos van mijn knutselwerkje en post ze hier.
Maar deze filters worden ook commercieel aangeboden en schijnen goed te werken.
Voor het beste resultaat moet de behuizing wel van metaal zijn en dat is niet bij alle
fabrikanten het geval.

Nanko, behuizing is metaal. CE keurmerk op omvormer. Komen 3 dikke (4 mm²) waarvan één aarddraad.
Het zal misschien niet meevallen om die dikke draden ergens omheen te wikkelen.
Ze zijn dus niet getwist, ik weet niet of dat van belang is. Dank voor je inbreng.

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 15:57 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2012, 21:42
Berichten: 464
Woonplaats: JO33JH
Dat ik ferriet ringen geplaatst heb komt kennelijk uit mijn duim.
Alleen wat keramische condensatoren in de DC en AC leidingen

Afbeelding


Kennelijk zijn de condensatoren door de fabrikant geplaatst minder geschikt voor RF.
of de bekabeling na het filter in de kast pikt nog wat RF op
Nog steeds wel wat draaggolfjes op 15 Meter, maar heel veel zwakker dan zonder de extra C's
Natuurlijk kan het mooier dan het nu is, echte doorvoer C's en toch nog wat extra ferriet in de
kast om de laatste beetjes troep in de kast te houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 21:29 
Offline

Geregistreerd: 05 jan 2012, 14:05
Berichten: 194
Woonplaats: Leeuwarden
pa0sjm schreef:
De omvormer is dus de "zender" en de draden naar de panelen zijn dan de antenne. Lijkt me lastig om op te lossen.


Een voorbeeld van een extern filter dat je aan de paneel-zijde van de inverter kunt plaatsen. Zou je kunnen proberen als aanvulling op een extern filter aan de 230V-zijde:

https://www.schaffner.com/product-stora ... s/fn-2200/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 23:25 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2007, 19:59
Berichten: 1694
Woonplaats: Oldenzaal
moeten die draden niet getwist zijn? rood en zwart

_________________
Wat niet kan is nog nooit gebeurd


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 04 mei 2020, 21:05 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 462
Woonplaats: Edam
nanko schreef:
Dat ik ferriet ringen geplaatst heb komt kennelijk uit mijn duim.
Alleen wat keramische condensatoren in de DC en AC leidingen

Afbeelding


Kennelijk zijn de condensatoren door de fabrikant geplaatst minder geschikt voor RF.
of de bekabeling na het filter in de kast pikt nog wat RF op
Nog steeds wel wat draaggolfjes op 15 Meter, maar heel veel zwakker dan zonder de extra C's
Natuurlijk kan het mooier dan het nu is, echte doorvoer C's en toch nog wat extra ferriet in de
kast om de laatste beetjes troep in de kast te houden.

beste Nanko, ik zie daar links iets wat op een ferrietclamp (of 2 ?) lijkt.
Dan zie ik wel die kleine keramische condensatortjes bij de uitgaande draden. Heb jij die zelf aangebracht?
Verder zie ik 2 rode draden .. ik heb 3 draden, rood , zwart en geel/groen. Wat zijn dat voor C'tjes? Hoge spanning?
Dus .. bij jou zitten alleen die 2 C's .. dat is alles? Heb je de frontplaat van de omvormer verwijderd om het inwendige te bereiken? Ik ben wat bang voor der hoge spanning uit de panelen, is dat terecht?

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 04 mei 2020, 21:14 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 462
Woonplaats: Edam
PA8JDG schreef:
pa0sjm schreef:
De omvormer is dus de "zender" en de draden naar de panelen zijn dan de antenne. Lijkt me lastig om op te lossen.


Een voorbeeld van een extern filter dat je aan de paneel-zijde van de inverter kunt plaatsen. Zou je kunnen proberen als aanvulling op een extern filter aan de 230V-zijde:

https://www.schaffner.com/product-stora ... s/fn-2200/

Dus .. dat filter komt dan dus tussen de panelen en inverter?
Ik het schema van dat filter van de gegeven link, zie ik plus en min met flinke aansluitingen
Misschien de oplossing?

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 04 mei 2020, 21:42 
Offline

Geregistreerd: 05 jan 2012, 14:05
Berichten: 194
Woonplaats: Leeuwarden
Citaat:
Dus .. dat filter komt dan dus tussen de panelen en inverterer?


Ja, dat is de bedoeling. Of een filter aan de DC-kant voldoende is, kun je alleen in de praktijk vaststellen. Soms is ook een filter aan de 230V-kant nodig, of die aan de DC-zijde blijkt overbodig. Het hangt helemaal af van de omzetter en wat daar al aan filters ingebouwd zit, de kwaliteit daarvan etc. Gewoon proberen dus.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 mei 2020, 08:26 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2012, 21:42
Berichten: 464
Woonplaats: JO33JH
De ferrietkernen op de foto zaten er bij aankoop al in.
Ik heb alleen de condensatoren bij de DC connectoren geplaatst.
En inderdaad de kast moet open, en er moeten gaatjes voor de
soldeerlippen geboord worden.
Ongevaarlijk overigens, er hoort een schakelaar tussen panelen
en omvormer te zitten, de hele kast kan dus spanningsloos ge
maakt woren.
Ik vertrouw er op dat de leverancier inziet dat mijn modificatie
niets met een eventueel defect te maken heeft.
Overigens zal dat externe filter ook met zijn behuizing aan de om-
vormerkast geschroefd moeten worden, een stuk draad heeft snel
te veel zelfinductie.
Mijn condensatoren staan parallel aan die van de fabrikant, de plaats
en/of de kwaliliteit zijn kennelijk kritisch


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 mei 2020, 09:36 
Offline

Geregistreerd: 05 jan 2012, 14:05
Berichten: 194
Woonplaats: Leeuwarden
nanko schreef:
Overigens zal dat externe filter ook met zijn behuizing aan de om-
vormerkast geschroefd moeten worden, een stuk draad heeft snel
te veel zelfinductie.


Klopt, hoe korter de afstand tot de inverter hoe beter. Voor HF heb je dan het kleinste lus-oppervlak en dus de minste kans dat er op dat stukje kabel nog sterke HF-uitstraling plaatsvindt. Als het filter geschikt is uiteraard. Als inbouwen niet lukt, dan in een aparte behuizing er zo dicht mogelijk tegenaan.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 20 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 13 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling