vraag spectrum/ power WSJTX

Alles over de diverse digitale modi.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
PA2HP
Berichten: 520
Lid geworden op: 26 apr 2008, 18:07
Roepletters: PA2HP
Locatie: Oude Tonge

vraag spectrum/ power WSJTX

#1 Bericht door PA2HP »

Wat me al een tijdje opvalt is dat als ik "laag" in het spectrum van WSJT-x mijn TX (uitzending) maak...dus zeg onder de 1000, dan is mijn uitgaande vermogen soms 50% minder dan het ingestelde vermogen.
Voorbeeld....ik zet de set op 40 watt...ik zit dan bijv. op 400 in het spectrum om mijn uitzending te maken en geeft dan geen 40 maar net 10 of 20 watt.(swr is perfect, meter van mijn Palstar tuner geeft wel gewoon het ingestelde vermogen weer)
Ga ik dan met rechtermuistoets "set RX& TX offset" naar 1000 plus....dan komt er wel het ingestelde vermogen uit....
Hoe zit e.e.a. in elkaar ...het is niet alleen op 14.074 , maar ook op 15, 17, 10 mtr.

- PD2SKZ -
Berichten: 112
Lid geworden op: 30 dec 2013, 08:14
Roepletters: PD2SKZ
Locatie: Pijnacker
Contacteer:

Re: vraag spectrum/ power WSJTX

#2 Bericht door - PD2SKZ - »

Bij mij hangt het er vanaf waar m’n TX filter op staat. Als die op 300-2800 staat dan heb ik dat ook. Heb je daar als eens naar gekeken ?

PH7R
Berichten: 697
Lid geworden op: 26 jan 2020, 16:50
Roepletters: PH7R
Locatie: Veenendaal

Re: vraag spectrum/ power WSJTX

#3 Bericht door PH7R »

Hoe kan je dat beoordelen in het spectrum? Ik zou eerder op je Palstar afgaan.
Je bent net zo lang gestoord tot je een genie bent - JC

Gebruikersavatar
PD5DJ
Berichten: 782
Lid geworden op: 02 jan 2006, 14:55

Re: vraag spectrum/ power WSJTX

#4 Bericht door PD5DJ »

Precies van PD2SKZ zegt, je TX audio filter loopt en rolt onderin ergens af. en boven in ook.
Het audio spectrum is wat dat betreft niet linear.

Dat kan er zo uit zien.
sweep2.png
73's
Björn de PD5DJ
https://www.pd5dj.nl

PA2HP
Berichten: 520
Lid geworden op: 26 apr 2008, 18:07
Roepletters: PA2HP
Locatie: Oude Tonge

Re: vraag spectrum/ power WSJTX

#5 Bericht door PA2HP »

Mijn TX audio staat op 100-2900...zou dus geen probleem moeten geven.
Het gaat er mij om waarom boven de 1000 het ingestelde vermogen er wel uitkomt en daar beneden niet...

Mijn Palstar BT1500 tuner geeft alleen de 40 en 80 meter aan, voor 10 tm 20 meter gebruik ik een andere antenne en tune ik puur met de set.

pe1cmo
Berichten: 1658
Lid geworden op: 21 mar 2015, 19:42
Roepletters: pe1cmo
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: vraag spectrum/ power WSJTX

#6 Bericht door pe1cmo »

er zit een extra vast ingestelde audio filter in de meeste sets, met een aarndige CCITT kromme en de onderdrukt toch wel de lagere frequenties behoorlijk.
Je kan wel zeggen van -6dB op 300 Hz tov 1 kHz

Gebruikersavatar
PE4BAS
Berichten: 893
Lid geworden op: 25 dec 2005, 23:30
Roepletters: PE4BAS
Locatie: Roodeschool
Contacteer:

Re: vraag spectrum/ power WSJTX

#7 Bericht door PE4BAS »

En omdat dit voor nagenoeg alle sets zo is heeft men in WSJT-X (etc.) de fake-split functie toegevoegd. Men kan dan toch op bijv. 400Hz met vol vermogen uitzenden omdat via de CAT control de audiofrequentie automatisch gecompenseerd word.

PA2HP
Berichten: 520
Lid geworden op: 26 apr 2008, 18:07
Roepletters: PA2HP
Locatie: Oude Tonge

Re: vraag spectrum/ power WSJTX

#8 Bericht door PA2HP »

PE4BAS schreef: 09 mei 2022, 20:45 En omdat dit voor nagenoeg alle sets zo is heeft men in WSJT-X (etc.) de fake-split functie toegevoegd. Men kan dan toch op bijv. 400Hz met vol vermogen uitzenden omdat via de CAT control de audiofrequentie automatisch gecompenseerd word.
PE4BAS, bedankt, dat is wat ik zocht!...nu geeft ie bij elk qso , ongeacht waar het ingestelde vermogen van de set.

Plaats reactie