Voorkomen van mixen

Alles over zelfbouwprojecten.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
PA5RJ
Berichten: 31
Lid geworden op: 16 mei 2014, 20:18
Roepletters: PA5RJ
Locatie: Kerkenveld

Voorkomen van mixen

#1 Bericht door PA5RJ »

Wil een poging doen om op één eindtrap een analoog signaal op 2352MHz te zetten , en een digitaal signaal op 2360MHz .
Hoe en wat is de beste manier om dit te doen ?

Gebruikersavatar
PA0KLS
Berichten: 154
Lid geworden op: 30 apr 2005, 21:26
Roepletters: PA0KLS
Locatie: Valkenswaard

Re: Voorkomen van mixen

#2 Bericht door PA0KLS »

Je kunt de twee stuursignalen bij elkaar optellen met twee weerstanden en dat toevoeren aan je eindtrap. Het kan ook anders, maar dat heeft weinig zin. Want let op! Een eindtrap is zelden netjes lineair. Door de vervorming daarin ontstaan mengprodukten van de twee signalen. Som- en verschilsignalen, weet je wel? Die vallen buiten de amateurband en dat is niet toegestaan. Je kunt dat een beetje voorkomen door fors uitgangsvermogen terug te nemen, maar dat is vast niet wat je wilt. Al met al geen goed idee dus.

Om je een idee te geven: wij hadden bij de TV-groep van Philips in de begindagen van DVB-T om te testen zo'n signaal in de lucht staan. Daarin zijn tegelijk een groot aantal draaggolven aanwezig, die elk met nullen en enen gemoduleerd zijn. We hadden één eindtrap, goed voor 50 W. Het uitgangssignaal was véél te breed, te zien op de spectrumanalyser. We moesten dat tot 5 watt gemiddeld terugnemen om de intermodulatie een beetje draaglijk te houden. Dat was wel teleurstellend, een mooie stevige eindtrap, en die dan tot 10% van zijn piekvermogen moeten terugnemen.

Nou heeft DVB-T (en ook DAB+) heel veel draaggolven tegelijk. Jij hebt er maar twee. Die tellen bij elkaar op, als spanningen. De pieken daarvan mogen niet over het piekvermogen van de eindtrap gaan. Als je dus beide signalen terugneemt tot de halve amplitude van wat ze elk afzonderlijk nog in die eindtrap kunnen doen, dan zijn de opgetelde pieken gelijk aan het piekvermogen van de zendereindtrap. Halve spanning, dat betekent een kwart van het vermogen. Om in het vorige voorbeeld te blijven: als je een eindtrap hebt die 50W in de pieken redelijk onvervormd kan leveren, dan moet elk van de twee signalen teruggenomen worden tot 12,5 watt output, 1/4 van het vermogen. In de pieken van het gezamenlijke signaal is dat nog steeds 50W.

Gebruikersavatar
pa0fmy
Berichten: 407
Lid geworden op: 03 mar 2015, 11:31
Roepletters: PA0FMY
Locatie: Vlijmen
Contacteer:

Re: Voorkomen van mixen

#3 Bericht door pa0fmy »

Het kan allemaal wel maar is moeizaam en kostbaar. Op de X100 satelliet lopen ook meerdere QSO's tegelijkertijd en er zijn diverse satellieten met lineaire transponders aan boord.

Gebruikersavatar
PE9ZZ
Berichten: 1079
Lid geworden op: 06 nov 2010, 18:00
Roepletters: PE9ZZ
Locatie: Amsterdam (JO22KI)
Contacteer:

Re: Voorkomen van mengproducten

#4 Bericht door PE9ZZ »

Ik moest effe goed lezen waar dit over ging. Het voorkomen van mengproducten. Je moet inderdaad stevig gas terugnemen met een lineaire versterker om die te voorkomen. Anders moet je ingewikkelde concepten als een Doherty-versterker bouwen. Maar dat zijn ook alweer twee stuks eindtrappen.

Tjerk, 9ZZ

PE1IDY
Berichten: 83
Lid geworden op: 07 apr 2013, 12:03
Roepletters: pe1idy
Locatie: Drachten

Re: Voorkomen van mixen

#5 Bericht door PE1IDY »

Het is even geleden
Maar hier een document waar 1 en ander wordt besproken
Bijlagen
tb-combining_d_a_signals.pdf
(455.83 KiB) 34 keer gedownload
:D live starts at 1000 Mhz

Plaats reactie