Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 05 aug 2020, 08:26

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 52 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 02 jul 2019, 19:02 
Online

Geregistreerd: 10 okt 2012, 21:42
Berichten: 366
Woonplaats: JO33JH
Bij mij kon ik het kunststof deel van de DC pluggen er met enige moeite afhalen.
Als dat bij jou ook wil, zou je de afscherming van een stuk coax over de kabels kunnen trekken.
Met een FM radio de storing lokaliseren gaat niet nauwkeurig.
Een ontvanger of transceiver met een coaxiale aansluiting gaat een stuk beter.
Stuk coax aan de ontvanger en aan de andere kant een cm of zo van de afscherming verwijderen.
Op die manier kon ik de kabels onderling "besnuffelen" ook het venster van het display bleek flink
RF te lekken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 jul 2019, 09:41 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 mei 2014, 21:02
Berichten: 15
Woonplaats: Klutsdorp
Bedankt allemaal voor jullie reacties op mijn onderwerp.

@Bilathon misschien kun je even een eigen topic openen om jouw specifieke probleem te bespreken?

Ik heb afgelopen maandag de installateur weer een e-mail gestuurd waarin ik hem wijs op het feit dat de storing nog niet verholpen is en dat de installateur hier ook een verantwoordelijkheid heeft.
Daarnaast heb ik hem verwezen naar de EMC-richtlijnen. Het is nu afwachten op zijn reactie. Ik denk inderdaad dat ik tot de vervolgstap kom om het Agentschap Telecom in te schakelen.
Wordt vervolgd...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 09 jul 2019, 16:33 
Offline

Geregistreerd: 23 jun 2015, 16:32
Berichten: 54
Woonplaats: Alphen a/d Rijn
Vorige week woensdag zijn er bij mij 10 zonnepanelen geïnstalleerd ieder met een Enphase IQ7 micro-omvormer. Hier even mijn eerste ervaringen:

Met een draagbare radio onder het paneel gaan staan (schuine dak) en over de FM band gedraaid, geen
probleem met de ontvangst.
Op 70cm geen last. Op 2M had ik al last van nabijgelegen zonne-installaties, geen verandering waargenomen.
Op HF had ik op alle banden al om de 25kHz een draaggolf, geen verandering kunnen waarnemen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 jul 2019, 10:33 
Offline

Geregistreerd: 26 jun 2019, 17:06
Berichten: 8
@PA3BZT, zijn dit IQ7 of IQ7+ omvormers?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 jul 2019, 13:39 
Offline

Geregistreerd: 23 jun 2015, 16:32
Berichten: 54
Woonplaats: Alphen a/d Rijn
Bilathon schreef:
@PA3BZT, zijn dit IQ7 of IQ7+ omvormers?

Ik heb de IQ7 van Enphase.
De IQ7+ heeft een hogere uitgangs vermogen en is geschikt voor zowel 60 als 72 cell panelen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 aug 2019, 14:14 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 jan 2009, 18:58
Berichten: 17
Woonplaats: Warnsveld
Heren....,
Collega zendamateur heeft bij hem in de buurt panelen gekregen met YC600 inverters... van 1mHz tot 100mHz s9+10...20db boven de 100mHz minimaal S9+ storing. HF banden overdag of als de panelen aanstaan onbruikbaar.
Gebleken is dat de YC500 inverters wel okay zijn.
Hoe zijn hier de ervaringen met de YC600 inverters...

Het vervelende is dat de YC500 inverters niet meer verkrijgbaar zijn..ik lees allerlei op technische oplossingen hier maar ben van mening dat de industrie dit moet oppakken. AT is op de hoogte van de panelen cowboy's en het zal mij niet verbazen als deze binnen kort in actie gaat komen.
Las ergens een artikel dat in den Haag een heel dak met panelen drie dagen moest worden uitgezet omdat C2000 dusdanig werd gestoord dat het onbruikbaar werd. Het bevreemd mij dat de industrie hiermee wegkomt.

Mijn buren hebben ook panelen en een single inverter voor alle panelen dit systeem is nu iets van 15j oud, na plaatsing had in 40db over s9 storing, twee belletjes naar de installateur en een Email dat AT zou worden ingelicht werd mijn probleem binnen een week opgelost. Mastervolt stuurde direct een team (met een collega amateur in het team). Conclusie was Inverter vervangen, deze hebben ze vervangen door een waar de knipploeg nog niet door heen was geweest resultaat nu bij sterke zon s3..s5 ruis, waarvan ik weet dat een groot deel van de ruis zonnen ruis is.

73
PA5CA (Frans)

In het filmpje hoor hoe de panelen worden ingeschakeld
Bijlage:

yc600.wmv [ 5.49 MiB | 2637 keer bekeken ]

_________________
FT2K die is exit..., de Icom781 super set maar ook super zwaar. Nu de K3 helemaal top...., MCHF QRP trx
http://www.pa5ca.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 aug 2019, 16:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1652
Woonplaats: Brunssum
De YC600 en de QS1 werken met Zigbee communicatie op 2,4Ghz..

De YC500 met PLC en daar zou je storing van kunnen ondervinden..

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 aug 2019, 18:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 jan 2009, 18:58
Berichten: 17
Woonplaats: Warnsveld
pa0ejh schreef:
De YC600 en de QS1 werken met Zigbee communicatie op 2,4Ghz..

De YC500 met PLC en daar zou je storing van kunnen ondervinden..


Het is dus net anders om, de YC600 en de QS1 storen als een malle en de YC500 ondanks de PLC communicatie is stil...

Is bij herhaling in metingen aangetoond...op 30m tot 50m van de inverters nog steeds s9++
De YC500 waren tot op 75cm afstand nagenoeg stil...

73

_________________
FT2K die is exit..., de Icom781 super set maar ook super zwaar. Nu de K3 helemaal top...., MCHF QRP trx
http://www.pa5ca.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 jan 2020, 15:58 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 mei 2014, 21:02
Berichten: 15
Woonplaats: Klutsdorp
Hier even een update van de huidige situatie. Ik heb in de afgelopen periode meerder malen contact gehad met meerdere partijen.
- Met de Nederlandse vestiging van APsystems
- Met de installateur
- Met de buren
- Niet met het Agentschap Telecom

Ik heb contact gehad met APsystems en zij hebben aangegeven DCfilters te willen leveren die de omvormers kunnen filteren.
Daarnaast heeft APsystems een aantal verbeterde omvormers + DC-filters gestuurd naar de installateur en deze zullen aanstaande maandag geplaatst worden!
Hopelijk is na het plaatsen hiervan het probleem opgelost. Ik heb geen contact gezocht met het AT omdat ik het liever op deze manier oplos.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 jan 2020, 13:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 mei 2014, 21:02
Berichten: 15
Woonplaats: Klutsdorp
Update!

Kortgeleden zijn door de installateur de omvormers vervangen door verbeterde omvormers en zijn er DC filters geplaatst.
Hiermee is de storing compleet verdwenen! Hiermee is mijn probleem dus geheel opgelost :D

Ik had nog gevraagd bij het AT om advies, zij gaven aan dat als mijn antenne installatie dichtbij de panelen staat het waarschijnlijk hinder is en dat EMC-normen gelden voor het op de markt brengen van apparatuur.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 11 apr 2020, 16:06 
Offline

Geregistreerd: 28 aug 2007, 21:24
Berichten: 121
De Friese Hoen schreef:
Update!

Kortgeleden zijn door de installateur de omvormers vervangen door verbeterde omvormers en zijn er DC filters geplaatst.
Hiermee is de storing compleet verdwenen! Hiermee is mijn probleem dus geheel opgelost :D

Ik had nog gevraagd bij het AT om advies, zij gaven aan dat als mijn antenne installatie dichtbij de panelen staat het waarschijnlijk hinder is en dat EMC-normen gelden voor het op de markt brengen van apparatuur.


Heb je toevallig de serienummer(s) van de omvormer(s) die vervangen zijn, of bouwjaar/maand info van de nieuwe...
Want ik ben ook radioamateur en gisteren een APS QS1 geplaatst, nu geen HF set paraat staan, maar ik ben wel benieuwd wat ze
dan feitelijk gedaan hebben.
En hoen zien die filters er uit?

Ik heb een QS1 (gekocht April 2020) staat een wit stickertje op "certificate" date: 2019.05.19


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 apr 2020, 11:31 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 jan 2008, 02:37
Berichten: 832
Woonplaats: Vianen
De Friese Hoen schreef:
Update!

Kortgeleden zijn door de installateur de omvormers vervangen door verbeterde omvormers en zijn er DC filters geplaatst.
Hiermee is de storing compleet verdwenen! Hiermee is mijn probleem dus geheel opgelost :D

Ik had nog gevraagd bij het AT om advies, zij gaven aan dat als mijn antenne installatie dichtbij de panelen staat het waarschijnlijk hinder is en dat EMC-normen gelden voor het op de markt brengen van apparatuur.


Allereerst gefeliciteerd met het behaalde resultaat, heel mooi dat je problemen opgelost zijn.
Mij lijkt het zinnig een verslagje te maken van alle gebeurtenissen en dit naar de diverse amateur verenigingen (VERON, VRZA DARU) en het AT te sturen, het is mooi dat je probleem opgelost is maar nu blijft de omvang van de zonnepanelen storing problematiek onbekend.
Ik ben van mening dat wanneer het probleem groter word er ook meer aan gedaan zal worden om het op te lossen.
Dus laten we met z'n allen vooral dit soort dingen aan de grote klok hangen, vooral als zoals in jou geval ook buiten de amateur banden sprake van storing is.
73 Wim

_________________
Ham radio, the only fail safe communication system in the world!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 apr 2020, 18:35 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 684
De Friese Hoen schreef:
Update!

Kortgeleden zijn door de installateur de omvormers vervangen door verbeterde omvormers en zijn er DC filters geplaatst.
Hiermee is de storing compleet verdwenen! Hiermee is mijn probleem dus geheel opgelost :D

Ik had nog gevraagd bij het AT om advies, zij gaven aan dat als mijn antenne installatie dichtbij de panelen staat het waarschijnlijk hinder is en dat EMC-normen gelden voor het op de markt brengen van apparatuur.


Heb je meer info over die DC filters?

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/
1977 PD0FFM / 1979 PE1DHI / 2017 PA1AIS


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 mei 2020, 23:33 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 apr 2008, 13:58
Berichten: 888
Woonplaats: Vlaardingen (JO21EV)
Ben nu ook erg benieuwd welke omvormer dat is die niet stoort...

_________________
73 de PA9X Jean-Paul

PA9X' Blog

Kenwood TS-480HX (remote via TCP/IP) | 13 m vertical met CG-3000 remote autotuner (15 m t/m 160 m) | Moxon 10 m | Delta Loop 6 m | GP 2 m | 4 ele. collineair 70 cm


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 31 mei 2020, 20:55 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 684
PA9X schreef:
Ben nu ook erg benieuwd welke omvormer dat is die niet stoort...


SMA sunnyboy stoort absoluut niet! Ik heb er 2 op verschillende locaties, 3,6KW en 10KW. Bij de 10KW locatie heb ik niets kunnen vaststellen op HF of VHF en UHF.
De 3,6KW moet ik nog monitoren.

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/
1977 PD0FFM / 1979 PE1DHI / 2017 PA1AIS


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 52 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling