Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 25 maart 2019, 08:25

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 12 maart 2019, 16:53 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 dec 2005, 17:02
Berichten: 245
Woonplaats: Eindhoven
Ik ben wat aan het experimenteren met een SDR zendertje, met name het TX deel.
Ik wil iets te weten komen of de TX ook een signaal genereert en zo ja welk.
Met Tuner zet ik een signaal in de lucht LSB op 40 MHz, 10 Watt.
Ik zie dan het Amperage flink oplopen van de Amplifier.
Het liefst zou ik dat signaal willen zien op een spectrum analyzer maar daar is mijn beurs
niet toereikend genoeg voor, jammer.
Wat ik wel heb is een oscilloscoop, misschien kan ik daar iets aan ontlenen?
hf2.jpg laat het Tune signaal zien
hf_scope.jpg laat het signaal zien, met de instelwaarden.
En ja ik weet het, daar kun je niet alles aan ontlenen
Bijlage:
hf_scope.jpg
hf_scope.jpg [ 692.56 KiB | 918 keer bekeken ]
, maar wat dan wel is de vraag.

Voor mijn gevoel is dat alleen de draaggolf zonder modulatie omdat ik het signaal
niet terug zie op websdr-Eindhoven, en mijn locatie is daar vlak bij.
Kan iemand mij ook zeggen wat ik dan wel zie op de scope",

Cees, PA3CVI


Bijlagen:
hf2.jpg
hf2.jpg [ 140.97 KiB | 918 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 maart 2019, 18:08 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1458
Woonplaats: Brunssum
Je ziet een Sinusvormig signaal op de Scope, misschien wat met de Timebase en Trigger methode spelen...

Dit zie ik op 40m met een portofoon antenne op de scoop.....en Tune met 5Watt...

Bijlage:
40m-tune.jpg
40m-tune.jpg [ 118.69 KiB | 886 keer bekeken ]


Het is dus een draaggolf zonder Modulatie......

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 maart 2019, 20:34 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 dec 2005, 17:02
Berichten: 245
Woonplaats: Eindhoven
pa0ejh schreef:
Je ziet een Sinusvormig signaal op de Scope, misschien wat met de Timebase en Trigger methode spelen...

Dit zie ik op 40m met een portofoon antenne op de scoop.....en Tune met 5Watt...

Bijlage:
40m-tune.jpg


Het is dus een draaggolf zonder Modulatie......


Dacht ik al. Zou je mij misschien kunnen laten zien wat het beeld zou worden als mijn "tune" signaal wel zou werken ?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 maart 2019, 12:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1458
Woonplaats: Brunssum
????????

Dat zie je toch op de Foto ik heb gepost . . . . . .

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 maart 2019, 12:50 
Offline

Geregistreerd: 14 nov 2007, 18:56
Berichten: 1243
Woonplaats: Zuidbroek
https://www.youtube.com/watch?v=2D83xp3H5Bo


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 maart 2019, 14:21 
Offline

Geregistreerd: 16 nov 2011, 20:45
Berichten: 247
Citaat:
Met Tuner zet ik een signaal in de lucht LSB op 40 MHz, 10 Watt.


Als ik het plaatje zo bekijk instelling 0.5usec/div de toppen liggen op ~ 0.8 div dus t=0.8*0.5 = 0.4 usec
frequentie is 1/0.4 =~ 2.5 MHz ?????

Maar je overstuurt de scoop, het kan dus een product zijn wat in de scoop gemaakt wordt. vooral als de input niet op 50 Ohm staat.
Graag een plaatje in een situatie met een duidelijke afsluiting. Over het algemeen gaat het dan meestal wel goed ook al de scoop eigenlijk niet geschikt is voor deze frequenties. en dan moet je hetzelfde plaatje zien als bij PA0EJH. Alleen de zal het wat meer op elkaar gedrukt , gezien de beperking van de sweeptijd.

Tip
Vroeger had ik een Hameg scoop , heb hier een aftakking gemaakt op de zaagtand generator middels een opamp de zaagtand versterkt zodat de output van 0 - 26V ging en hierop de (absorbsie) golfmeter ( die vroeger beschreven gestaan heeft in CQPA
UKW-Unterlagen ?) aangesloten . I.p.v de potmeter komt dan de zaagtand.

en ziedaar een "spectrumanalyser" voor een paar kwartjes en een middagje werk.
Om het mooi te maken had ik de opamp kwadratisch gemaakt om de kromme van de varicap te compenseren zodat de frequentie schaal een beetje lineair werd.

Zou ook nog kunnen dat de versterker aan het genereren is en dat je dit ziet.
Goos

_________________
Peilen is het omgekeerde van een antennediagram opmeten.
pa0sir


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 maart 2019, 14:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 dec 2005, 17:02
Berichten: 245
Woonplaats: Eindhoven
Goos schreef:
Citaat:
Met Tuner zet ik een signaal in de lucht LSB op 40 MHz, 10 Watt.


Als ik het plaatje zo bekijk instelling 0.5usec/div de toppen liggen op ~ 0.8 div dus t=0.8*0.5 = 0.4 usec
frequentie is 1/0.4 =~ 2.5 MHz ?????

Maar je overstuurt de scoop, het kan dus een product zijn wat in de scoop gemaakt wordt. vooral als de input niet op 50 Ohm staat.
Graag een plaatje in een situatie met een duidelijke afsluiting. Over het algemeen gaat het dan meestal wel goed ook al de scoop eigenlijk niet geschikt is voor deze frequenties. en dan moet je hetzelfde plaatje zien als bij PA0EJH. Alleen de zal het wat meer op elkaar gedrukt , gezien de beperking van de sweeptijd.

Tip
Vroeger had ik een Hameg scoop , heb hier een aftakking gemaakt op de zaagtand generator middels een opamp de zaagtand versterkt zodat de output van 0 - 26V ging en hierop de (absorbsie) golfmeter ( die vroeger beschreven gestaan heeft in CQPA
UKW-Unterlagen ?) aangesloten . I.p.v de potmeter komt dan de zaagtand.

en ziedaar een "spectrumanalyser" voor een paar kwartjes en een middagje werk.
Om het mooi te maken had ik de opamp kwadratisch gemaakt om de kromme van de varicap te compenseren zodat de frequentie schaal een beetje lineair werd.

Zou ook nog kunnen dat de versterker aan het genereren is en dat je dit ziet.
Goos



Heb ook een Hameg scoop HM312, zal eens kijken of dat ook mogelijk is.
Ook een idee welke CQPA dat staat. ?
Dank voor alle info.

Cees.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 maart 2019, 15:44 
Offline

Geregistreerd: 16 nov 2011, 20:45
Berichten: 247
Citaat:
Ook een idee welke CQPA dat staat. ?


Het is heeeeeel lang geleden . Het heeft ook gestaan in het boek "25 jaar CQPA" als ik me goed herinner. Het is onderhand 30 jaar geleden dat ik het gemaakt heb. Ik heb de scoop nog wel , maar is op z'n zachts gezegd aan onderhoud toe , zoals nieuwe elco's enz.
Maar ja tegenwoordig op het werk voldoende en betere spullen. Maar dat is over een paar jaar ook voorbij ( het pensioen loopt voor me uit ), Dan zal het weer opgeknapt moeten worden.
Ik heb destijds "koppen" gemaakt die ongeveer een bereik hadden van 1 op 2 met overlap , hiervoor moesten de wikkelingen wel wat aangepast worden tov het originele ontwerp en ook de uitkoppeling. ( begon bij 70 MHz tot 1.5 GHz )
De koppen zaten op een 5 polige DIN plug zodat ik snel kon wisselen, een afgeschermd snoertje naar de Y ingang en een gewone draad naar een banaanstekker op de scoop. Hiervoor een aardeplug opgeofferd.

Waar je op moet letten is dat je de zaagtand niet of nauwelijks belast als je de opamp er op aansluit, ik had ergens een emittervolger gevonden , dit punt gaf geen enkele invloed.

Zal eens kijken of ik het boek nog ergens heb.

Goos

_________________
Peilen is het omgekeerde van een antennediagram opmeten.
pa0sir


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 maart 2019, 15:47 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3709
Woonplaats: JO22NB
Goos schreef:
Citaat:
Ook een idee welke CQPA dat staat. ?


Het is heeeeeel lang geleden . Het heeft ook gestaan in het boek "25 jaar CQPA" als ik me goed herinner. Goos


Dit boek bezit ik en wil, indien gewenst, voor je kijken. Dit wordt niet vanavond.

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ / NL-9514


http://www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 maart 2019, 19:45 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 dec 2005, 17:02
Berichten: 245
Woonplaats: Eindhoven
PA3GNZ, Tjeerd schreef:
Goos schreef:
Citaat:
Ook een idee welke CQPA dat staat. ?


Het is heeeeeel lang geleden . Het heeft ook gestaan in het boek "25 jaar CQPA" als ik me goed herinner. Goos


Dit boek bezit ik en wil, indien gewenst, voor je kijken. Dit wordt niet vanavond.


Hou ik je aan.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 maart 2019, 20:40 
Offline

Geregistreerd: 30 nov 2007, 22:18
Berichten: 53
Woonplaats: Lottum
Cees ,
heb je al gespeeld met de 2 instelpotmeters van dat eindtrapje, van de lima tx print.
met een dummieload erachter, en dan wat verdraaien kon ik er toen een sinus uitkrijgen, dat beeld van jouw kan ik me nog herrinneren bij mij.
maar hier zullen er best zijn die dat technisch uit kunnen leggen.

Martien.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 maart 2019, 18:59 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3709
Woonplaats: JO22NB
pa3cvi schreef:
PA3GNZ, Tjeerd schreef:
Goos schreef:
Citaat:
Ook een idee welke CQPA dat staat. ?


Het is heeeeeel lang geleden . Het heeft ook gestaan in het boek "25 jaar CQPA" als ik me goed herinner. Goos


Dit boek bezit ik en wil, indien gewenst, voor je kijken. Dit wordt niet vanavond.


Hou ik je aan.


Ik heb het gevonden in het boek "10 jaar techniek uit CQ-PA" , 7-23 in het boek
Een absorptie-Frequentiemeter van 70 - 1350 MHz. Duits artikel vertaald door PE1AEL.

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ / NL-9514


http://www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 maart 2019, 16:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 dec 2005, 17:02
Berichten: 245
Woonplaats: Eindhoven
PA3DZA schreef:
Cees ,
heb je al gespeeld met de 2 instelpotmeters van dat eindtrapje, van de lima tx print.
met een dummieload erachter, en dan wat verdraaien kon ik er toen een sinus uitkrijgen, dat beeld van jouw kan ik me nog herrinneren bij mij.
maar hier zullen er best zijn die dat technisch uit kunnen leggen.

Martien.

Volgens de installatie voorschriften gedaan, misschien toch nuttig om het op die manier te doen, maar lost mijn probleem niet op.
Wel heb ik LimaSDR/PWRSDR eens op mijn laptop aangesloten, behalve de microfoon ingang want die zit er niet op, alleen de Audio. En natuurlijk de keyer op de serieele ingang laptop.
Als in dan ga keye-en zie in in het Pwrsdr venster activiteit, helaas kan ik in die situatie geen PTT /draaggolf activeren, misschien zegt dat iets het key probleem.
Cees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 maart 2019, 19:46 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1458
Woonplaats: Brunssum
Wat gebeurd er als je met de muis op de MOX toets klikt ??

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 maart 2019, 10:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2009, 14:09
Berichten: 78
Het zal wel een domme opmerking van mij zijn, maar tunen doe je altijd zonder modulatie. Het is dan toch logisch dat je dit plaatje ziet?
Of gaat het heel ergens anders over?

_________________
Iedereen heeft recht op het maken van zijn eigen fouten...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Majestic-12 [Bot] en 10 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling