Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 21 sep 2018, 00:48

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 48 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 15 sep 2018, 18:27 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3638
Woonplaats: JO22NB
Ruim 20 jaar heb ik dit soldeerstation in gebruik. Vanmiddag weer even gebruikt en na het klusje uitgezet.
Later wilde ik verder gaan, helaas!

Het lampje brand en de stift wordt maar handwarm. Iemand enig idee wat dit kan zijn?
De stift heb ik los gehad en opnieuw geplaatst. Andere stift er in helpt ook niet.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: WTCP-S
Image00001.JPG
Image00001.JPG [ 154.08 KiB | 502 keer bekeken ]

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ / NL-9514


http://www.pa3gnz.nl
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2018, 18:31 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 mei 2007, 20:29
Berichten: 2018
Woonplaats: de Veluwe
Voedings spanning element gecontroleerd Tjeerd ?

_________________
"radio Veronica - de zeezender geschiedenis" - http://www.norderney.nl

PE0GJG sinds 1975


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2018, 18:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3638
Woonplaats: JO22NB
Juul - PE0GJG schreef:
Voedings spanning element gecontroleerd Tjeerd ?


Hoe moet ik te werk gaan om dit te meten? Ik neem aan stift er uit, en dan?

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ / NL-9514


http://www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2018, 19:19 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 717
Woonplaats: Lelystad
Je kan de bout open maken, onder het plastic deel zitten 3 schroefjes.
Daar zit een magneet schakelaar in. Kans is aanwezig dat je contacten vuil zijn, openmaken en het een mesje de contacten schoonmaken.
Uiteraard zonder spanning er op.
Je kan dan ook meten of er wel 24V ~ staat

Ik heb dit vroeger ook gedaan, maar tegenwoordig zijn er wat modernere wellers.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2018, 19:41 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 mei 2007, 20:29
Berichten: 2018
Woonplaats: de Veluwe
Inderdaad, komt er wel spanning uit de hoofdunit?

_________________
"radio Veronica - de zeezender geschiedenis" - http://www.norderney.nl

PE0GJG sinds 1975


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2018, 08:19 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2005, 19:06
Berichten: 4991
Woonplaats: Aalst - Waalre
Ik heb de magnastat contacten schoongemaakt met een stukje papier. Geen schuur of andere middelen gebruikt. Gaat al weer jaren mee na de reinigingsactie.

_________________
'73 PE2AAB www.pe2aab.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2018, 09:14 
Offline

Geregistreerd: 03 okt 2013, 19:40
Berichten: 5
wat je ook kan doen eens ff de stift wissellen je hebt een bout van het type magnestat en die hebben magneetjes op de achterkant van de stiften zitten ( staat vaan een nummer op ) die kunnen hun magnetisme verliezen wat je ook veel ziet is kalk afzetting rond om de schakellaar en hellaas gaan de elementen zelf ook stuk en die benne duur ;-) als de schakkellar rot is wat je dan kan doen is de bout voorzichtig op de rand vd werkbank tikken dat schiet hij vaak weer aan is geen fix dit maar workarround zo dat je in iedergeval verder kan dan is de schakellaar opzeker stuk....


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2018, 09:25 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 jul 2007, 22:51
Berichten: 166
Woonplaats: Tilburg JO21MO
Stift openmaken, daar zit een bimetaal schakelaartje in. Waarschijnlijk zijn de contacten ingebrand of vuil.

_________________
*UBC125XLT*Target 3HF*SDR*Yaesu FT-7800*Yaesu FT-7900*Yaesu FT-450D*
Diamond X200*Diamond RH771*Diamond RH775*Diamond MR-77B*Diamond X200N*Endfed 1:9 longwire*Miniwhip


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2018, 10:52 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 360
Woonplaats: Arnhem
Ron01 schreef:
Stift openmaken, daar zit een bimetaal schakelaartje in. Waarschijnlijk zijn de contacten ingebrand of vuil.


Is geen bimetaal. Magnastat bouten zijn gebaseerd op het zgn. Curie effect. Boven de Curie temperatuur verliezen ferromagnetische materialen hun magnetiseerbaarheid. Het deel van de stift met het ingeslagen cijfer is van dat ferromagnetisch materiaal. De legering is bepalend voor de Curie temp. Zo heeft een stift met een 8 een hogere temp dan een met een 7.

Op bijgaande foto moet je kijken naar de contactjes die onder het plastic kapje met de gele plakband
zitten en evt reinigen. De schakelaars zijn los te koop (maar niet goedkoop). Het kan zijn dat ie domweg versleten is. Het getik wat je hoort bij een Magnastat bout is dit schakelaartje, dat heeft niet het eeuwige leven (al zijn ze erg degelijk).

http://codeandlife.com/2012/03/06/weller-magnastat-autopsy-and-repair/

grt, Wilko


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2018, 11:07 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 222
Woonplaats: Groningen
PE2AAB schreef:
Ik heb de magnastat contacten schoongemaakt met een stukje papier. Geen schuur of andere middelen gebruikt. Gaat al weer jaren mee na de reinigingsactie.

Dit is de beste oplossing. Heb in het verleden op die manier nog extra boutjes gekregen. Afgeschreven als professionele bout, maar na reiniging prima bruikbaar thuis.
Ik deed ook papiertje, maar dan gedrenkt in contactreiniger.

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2018, 11:19 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1716
Woonplaats: Lage Mierde
stukje karton met tuner600 spray werkt inderdaad afdoende om het te polijsten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2018, 14:37 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3638
Woonplaats: JO22NB
Voor ik de bout wilde openmaken ben ik aan de hoofdunit gaan meten.
Hier komt totaal geen spanning meer uit.

Bout werd eerst nog een beetje warm, nu blijft deze koud. Vrij logisch na deze meting. :?

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ / NL-9514


http://www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2018, 14:51 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 222
Woonplaats: Groningen
Gelukkig zit er een zekering in. Maar nu komt natuurlijk de hamvraag: is de voeding defect omdat de bout defect is of doet de bout het niet omdat de voeding defect is .... :?

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2018, 16:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 mei 2007, 20:29
Berichten: 2018
Woonplaats: de Veluwe
Gewoon effe de voeding "belasten" en kijken wat er gebeurt toch?

_________________
"radio Veronica - de zeezender geschiedenis" - http://www.norderney.nl

PE0GJG sinds 1975


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2018, 16:49 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3638
Woonplaats: JO22NB
Juul - PE0GJG schreef:
Gewoon effe de voeding "belasten" en kijken wat er gebeurt toch?


Ik meet daar geen spanning meer.

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ / NL-9514


http://www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 48 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling