Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 20 nov 2019, 15:26

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 52 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 30 jan 2014, 18:19 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2013, 13:10
Berichten: 1634
Je laatste opmerking over plaats van aanpassing en opgepikte qrm begrijp ik niet.
trafo bij dipool pikt veel QRM
trafo bij tuner weinig of geen
.Buiten mantel is antenne.
Stoorspanning wordt 1 :1 overdragen bij tuner
Waar blijft die stoorspanning?
73 de Ruud PA0RAB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 jan 2014, 22:46 
Offline

Geregistreerd: 30 aug 2012, 12:10
Berichten: 33
PA0RAB schreef:
Je laatste opmerking over plaats van aanpassing en opgepikte qrm begrijp ik niet.
trafo bij dipool pikt veel QRM
trafo bij tuner weinig of geen
.Buiten mantel is antenne.
Stoorspanning wordt 1 :1 overdragen bij tuner
Waar blijft die stoorspanning?
73 de Ruud PA0RAB

De buiten mantel pikt een stoorspanning op en door de 4c65 trafo is dit 2 s punten minder ruis , dus hij zet wel het ontvangst signaal 1:1 om maar niet de stoor pulsen. Als je de trafo bij de antenne zet , heb je weer een lange buitenmantel tussen de trafo en transceiver zitten . Deze trafo is dus alleen voor ontvangst bedoelt niet als balun of antenne aanpassing.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 feb 2014, 17:50 
Offline

Geregistreerd: 30 jul 2013, 22:17
Berichten: 35
Woonplaats: HEELSUM
Weet iemand waar ik de benaming en afmetingen van ringkernen kan vinden?
73,ad


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 feb 2014, 20:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1570
Woonplaats: Brunssum
Hallo Ad.

In dit programma staat wel voldoende info: http://www.dl5swb.de/html/mini_ring_core_calculator.htm

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 feb 2014, 21:04 
Offline

Geregistreerd: 30 jul 2013, 22:17
Berichten: 35
Woonplaats: HEELSUM
Bedankt egbert een fantstische site cq progamma ,ik zal me er eens in verdiepen ,ik wil die 2 s punten ruis ook wel kwijt hi hi.
73 ad.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 apr 2019, 00:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 apr 2011, 07:56
Berichten: 1476
Woonplaats: Arnhem
De website http://www.dl5swb.de/html/mini_ring_core_calculator.htm is blijkbaar niet meer online.

_________________
Vriendelijke groet, Ben - PA2OLD / RØ6 JO21ww
Licensed since 1982.
Website: http://www.pa2old.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 apr 2019, 01:03 
Offline

Geregistreerd: 30 jun 2012, 11:29
Berichten: 379
http://www.dl0hst.de/mini-ringkern-rechner.htm

PA0HJA

_________________
....The Singularity is near!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 09 apr 2019, 17:36 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 nov 2010, 10:17
Berichten: 864
Woonplaats: Druten
Ik zou dit ook eens willen proberen, maar er is iets wat ik even niet begrijp. Wanneer je een "primaire spoel" van 11 windingen op een FT140-61 zou leggen, dan berekent http://toroids.info/FT140-61.php bij 7 MHz (vul in bij MHz: 7 en bij Turns: 11) een inductie van 18.15 uH en een capaciteit van 28 pF; goed (nouja...) voor een impedantie van ong. 800 Ohm! Bij halveren frequentie wordt halveert de impedantie, bij verdubbelen frequentie, verdubbelt de impedantie (logisch). Dat is toch geen goede impedantie om een 50 Ohm transceiver op aan te sluiten?

Wanneer je de berekening opnieuw uitvoert maar dan bij MHz 7 ingeeft en bij Ohms 50, berekent de pagina dat je 2.8 windingen zou moeten leggen voor een "primaire spoel" van 50 Ohm bij 7 MHz. Het lijkt me erg weinig op zo'n kern. Toevallig heb ik hier nog een T-200-2 liggen. Deze pagina http://toroids.info/T200-2.php berekent voor 7 MHz dat daar ong. 10 wdg op moeten voor een impedantie van 50 Ohm. Is dat geen geschiktere ringkern? Is iets kleiner (diameter 50 ipv 60 mm?) dan een FT240 maar kan waarschijnlijk wel 100W aan?

Ik zie dat de T-200-2 bruikbaar is van 250 kHz tot 10 MHz, ik wilde wel graag bereik van 80 t/m 20 meter. De T-200-6 is bruikbaar van 3 tot 40 MHz (zie http://toroids.info/T200-6.php) en heeft maar een iets lagere Al waarde, die zou dus met een winding extra ook 50 Ohm geven en minder verliezen boven 10 MHz?

Ik zie ongetwijfeld weer allerlei complexe factoren over het hoofd maar laat met graag bijpraten door de experts HI.

_________________
IC-7300 | FT-891 | FT-65E http://pa3hho.wordpress.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 09 apr 2019, 18:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1339
Woonplaats: Maarssen
De schakeling is een conventionele transformator. Die 800 Ohm die jij uitrekent, staat parallel aan 50 Ohm. 800 Ohm parallel, waarvan een deel wellicht nog inductief is, geeft zeer geringe verslechtering van SWR.

Van belang is dat de primaire en secundare windingen dicht tegen elkaar liggen. Dit is nodig om de spreidings- of lekinductie klein te houden. De lekinductie staat namelijk wel in serie met 50 Ohm en bepaalt mede de maximale frequentie waarbij de SWR bij 50 Ohm belasting nog acceptabel is.

Waar ik mijn twijfels over heb is het CM gedrag op het hoge deel HF. Ik vermoed dat de capaciteit tussen primair en secundair dan weleens spelbreker kan worden, waardoor de CM onderdrukkende werking fors achteruit gaat. Als je bijvoorbeeld 50 pF tussen prim en sec hebt, heb je het voor de 20m band over zo'n 200 Ohm CM impedantie, en zoals jij weet is dat niet bijzonder veel.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 09 apr 2019, 18:35 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 nov 2010, 10:17
Berichten: 864
Woonplaats: Druten
Bedankt voor je snelle reactie Wim, het klinkt logisch, maar ik moet er nog eens even goed over nadenken. Ik begrijp geloof ik niet zo goed hoe dan het volledige signaal overgedragen kan worden, of gebeurt dat ook niet? De 3 S-punten minder storing die ik hier las, zou dat ook niet gewoon 3 S-punten minder signaal kunnen zijn? Geeft deze galvanische scheiding werkelijk minder ruis i.c.m. gelijkblijvende signaalsterkte? Daar twijfel ik nu een beetje aan.

Wat ik uit jouw verhaal begrijp is dat het juist niet wenselijk is om de primaire spoel een impedantie van 50 Ohm te geven (b.v. met T-200-6); jij stelt dat deze parallel aan de 50 Ohm van de transceiver en als ik het goed begrijp, zou dat betekenen dat de transceiver 25 Ohm "ziet". Klopt dat met wat jij aangaf?

Nouja, ik ga het gewoon proberen. Gewoon met een FT240-61 dus, juist beter niet met een T-200-6 correct?
Ik heb hier nog een bos DXW-174 (RG-174) coax liggen. Is het een idee om dat te gebruiken en dan voor primair b.v. de middenkern en secundair de mantel?

_________________
IC-7300 | FT-891 | FT-65E http://pa3hho.wordpress.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 09 apr 2019, 20:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1339
Woonplaats: Maarssen
Het is een gewone 1:1 flux gekoppelde transformator (dus geen transmissiielijntransformator).

Een ideale transformator zou oneindige primaire en secundare inductie moeten hebben (zodat hij het vanaf nagenoeg DC doet). De capaciteit zou minimaal moeten zijn, zodat hij het tot op zeer hoge frequenties ook nog doet.

3 S-punten minder ruis van zeg van 1.8...30 MHz lijkt mij sterk, maar zoals jij weet zijn de meeste S-meters leugenaars waardoor de aflezing 3 S punten kan zijn, maar het wellicht geen 18 dB reductie van ruis is.

Omdat de primaire inductie parallel staat aan het signaal (hier een 50 Ohm bron), moet de impedantie van die primaire inductie veel groter dan 50 Ohm zijn.

Ik zou geen coax pakken, vanwege dat witte spul tussen kern en mantel. Daardoor gaat de capaciteit tussen primair en secundair met factor 2.3 omhoog, en dan blijft er van CM impedantie niet veel meer over.

Een T200 6 kern is poederijzer en geeft (gok ik) voor het lage deel HF (160m) te weinig inductie voor TX toepassing. Je merkt het vanzelf, als het bij 80 m goed gaat met 50 Ohm belasting, en fout gaat bij 1.8 MHz, dan weet je dat je of meer windngen nodig hebt, of een kernmateriaal met hogere permeabililteit.

Mocht je een kern hebben met een iets grotere Dout/Din verhouding dan zou ik die pakken, vanwege dat je dan wellicht met minder windingen af kan (= minder parasitaire capaciteit).

Of en hoeveel verbetering je krijgt, hangt af van de bestaande antenne-installatie. Als die al goed was v.w.b. common mode aspecten, gaat het geen enkele verbetering geven.

conventionele transformatoren is een blijft compromissen sluiten. Minder windingen geeft meer kernverlies en hogere minimale werkfrequentie, maar minder parasitaire capaciteit en beter gedrag voor de hoge kant van het HF spectrum.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 09 apr 2019, 22:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 apr 2011, 07:56
Berichten: 1476
Woonplaats: Arnhem
Ik heb dit experiment met een FT240-61 uitgevoerd en dan in de 40 meter band.
Het resultaat was verrassend, storingen ruis/ratels werden soms tot 3 S-punten minder en als ik de beide massa aansluitingen kort sloot ging de ruis soms terug naar 1 terwijl het zonder de trafo S8/9 was. De ontvangen stations waren echter nauwelijks minder van sterkte.
Kan iemand verklaren hoe dat komt?

Zie de video: https://www.youtube.com/watch?v=wSe42PyjMKA

_________________
Vriendelijke groet, Ben - PA2OLD / RØ6 JO21ww
Licensed since 1982.
Website: http://www.pa2old.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 apr 2019, 06:57 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 nov 2010, 10:17
Berichten: 864
Woonplaats: Druten
Met kortsluiten bedoel je eigelijk "galvanisch doorverbinden" toch Ben? Het lijkt er dus op dat je het minste storing hebt wanneer de massa gewoon galvanisch is verbonden en de kern inductief (via trafo) is gekoppeld. Ik zie de meter inderdaad omlaag gaan, maar ik vind het jammer dat je wegdraaide van het station dat ging praten, dat signaal zou immers even hard moeten blijven. Mijn vraag is dus nog steeds of de de gewenste signalen (een station dat uitzendt) met trafo even hard blijven en alleen de "ruisvloer" lager wordt vermindert (dat zou geweldig zijn). Als de signalen ook minder worden, dan werkt de transformator gewoon als verzwakker.

_________________
IC-7300 | FT-891 | FT-65E http://pa3hho.wordpress.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 apr 2019, 09:52 
Offline

Geregistreerd: 25 maart 2012, 15:39
Berichten: 663
Woonplaats: Het Gooi
Om de (winst in) SNR te bepalen is WSPR heel handig.

Gedurende een uur mét en een uur zonder CM-choke
laten draaien en de verschillen bekijken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 apr 2019, 12:49 
Offline

Geregistreerd: 21 dec 2005, 20:02
Berichten: 1000
Woonplaats: Nuenen
2019-04-10 11:10 PA3DSC 10.140305 -31 0 JO21sl 0.05 NL13919 JO21rl 6 270
2019-04-10 11:10 PA3DSC 10.140205 -6 0 JO21sl 0.05 NL13919 JO21rl 6 270
2019-04-10 11:10 PA3DSC 10.140105 -34 0 JO21sl 0.05 NL13919 JO21rl 6 270

Binnen dezelfde spot worden verschillende SNR gemeten
Hou ook de frequentie in de gaten.

_________________
Automatiseren gaat sneller, maar duurt langer


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 52 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MSN [Bot], PA3EYM en 8 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling