Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 25 jun 2019, 07:25

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 08 feb 2018, 23:39 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 jul 2011, 15:47
Berichten: 1667
Woonplaats: Grootebroek (JO22OQ)
Ik heb sinds kort een vergunning voor mijn WIRES-X node/hotspot in C4FM. De vergunning is op papier voor een repeater.
Het echt werken als repeater zoals wij ze kennen, is het niet omdat ik verkeer vanaf internet doorzet als radiosignaal en andersom.

Is het nu wel echt een repeater of is bovenstaande nu omdat het AT er (nog) geen aparte benaming voor heeft opgenomen en het begrip node of hotspot dus geen plekje heeft in het vergunningen beleid ?

_________________
73' Marcel
PF9ZX
----------
WIRES-X room ID: 28704 (WFL-REGIO-45), Node: 18704 (PI1ZX-A45-OOST)
C4FM hotspot PI1ZX: 430.9625 MHz, globaal voor Westfriesland oost
----------
https://www.pf9zx.nl |Twitter: http://twitter.com/PF9ZX | Facebook: http://facebook.com/pf9zx


"All we ever hear from you is blah blah blah. All we ever do is go ja ja ja."
NL: vrijheid is steeds minder mogen en meer moeten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 09 feb 2018, 00:10 
Offline

Geregistreerd: 01 mei 2005, 20:54
Berichten: 183
Packet nodes kennen we al een heel tijdje.
Dat jouw node voornamelijk digitale spraak in de datastroom heeft zou niet zo belangrijk hoeven te zijn.
Maar zoals vaker bij digitale modulatie is de mode een leuk discussie punt.
Is het spraak op een bijzondere manier gemoduleerd, of zie je het als digitale data met toevallig spraak content?

Was het overigens niet verstandiger geweest deze vraag te stellen voor het aanvragen van de vergunning?
Blijkbaar had je bij het invullen van de aanvraag een duidelijk beeld?
Als je een vergunning hebt voor een 'repeater' dan mag men ook repeater functionaliteit verwachten.... Een vergunning voor een digitale packet node was misschien beter geweest.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 09 feb 2018, 10:38 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 jul 2011, 15:47
Berichten: 1667
Woonplaats: Grootebroek (JO22OQ)
In mijn geval is het vooral digitale spraak met de mogelijkheid tot de andere mogelijkheden met C4FM (spraak, tekst en foto's)

Het gaat mij vooral om het feit dat ik toesta dat derden via mijn node/hotspot met elkaar kunnen communiceren via een soort van crossband zegmaar. Maar dan radio <> internet.

Nu ik er zo over nadenk, kan ik dus spreken van een digipeater ?
Hoewel ........ bij packet gaat de cummunicatie alleen via de lucht

_________________
73' Marcel
PF9ZX
----------
WIRES-X room ID: 28704 (WFL-REGIO-45), Node: 18704 (PI1ZX-A45-OOST)
C4FM hotspot PI1ZX: 430.9625 MHz, globaal voor Westfriesland oost
----------
https://www.pf9zx.nl |Twitter: http://twitter.com/PF9ZX | Facebook: http://facebook.com/pf9zx


"All we ever hear from you is blah blah blah. All we ever do is go ja ja ja."
NL: vrijheid is steeds minder mogen en meer moeten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 09 feb 2018, 11:14 
Offline

Geregistreerd: 01 mei 2005, 20:54
Berichten: 183
Bij packet was het ook heel gebruikelijk dat er links niet door de lucht gingen.
De verbinding tussen PI1EHV en PI8ZAA was via ethernet.
Ook waren er diverse axip tunnels over internet actief.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 29 dec 2018, 18:21 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 26 feb 2009, 05:25
Berichten: 32
Woonplaats: Leusden
De repeatermachtiging heb je alleen nodig om het systeem onbemand in de lucht te houden. Aan een repeatervergunning zitten ook verplichtingen. Je moet het systeem dan ook altijd in de lucht houden en je mag hem niet uitzetten om er zelf gebruik van te kunnen maken. Als je de vergunning aangevraagd hebt om anderen van jouw systeem gebruik te laten maken wanneer je gewoon thuis bent heb je de machtiging niet nodig. Ik heb zelf een Wires-X hotspot die ik gebruik als ik thuis ben. Gewoon onder mijn eigen roepletters en als anderen er gebruik van willen maken is dat prima, maar dan alleen als ik zelf in de buurt ben.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 29 dec 2018, 18:32 
Offline

Geregistreerd: 01 mei 2005, 20:54
Berichten: 183
Dan geef jij informatie van derden door. Dat mag nu juist niet.
Wat dat betreft heb je hetzelfde probleem als bij APRS.
Met een ATOF mag je niet alleen onbemand werken, je mag er ook signalen van derden mee uitzenden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 29 dec 2018, 20:19 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 maart 2008, 15:05
Berichten: 2604
Woonplaats: Sintjohannesga (JO22ww)
Dan zou elke hotspot illegaal zijn... op de mijne staat 204 static en alles op die TG wordt bij mij thuis uitgezonden. Dus ook de signalen van anderen.

_________________
www.PC5E.nl, Robert Elsinga, navigatie en communicatie enthousiasteling, zendamateur, scannerluisteraar, scout leiding, IT architect
Icom IC-7000, X50N (14m asl), MFJ926B+ZS6BKW (inverted V, 12m asl), Kenwood TH-F7E, Retevis RT90, Polmar DB-50M, Diamond SG7500 (2m ASL ;) ), Hytera PD-785G, 18x Baofeng BF888S, Uniden UBC3500XLT, Garmin NuviCam, Garmin Montana 650t
Op mijn site o.a. Examenuitwerking N/F, EMC apparatuur overzicht, Scannerfrequenties NL e.o.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 29 dec 2018, 21:19 
Offline

Geregistreerd: 01 mei 2005, 20:54
Berichten: 183
Klopt inderdaad.
En meestal kom je er mee weg omdat hotspots met zulk laag vermogen zenden dat je zelf de enige luisteraar bent. Dat is een grijs gebied.
(Wat betreft hotspots zeer donkergrijs, een signaal generator op een slecht afgeschermde dummy-load lichtgrijs)
Maar een 'hotspot' van een paar watt en in de omgeving te horen is zeker niet toegestaan.

Het schijnt dat hierover nog steeds overleg is, en de situatie zou wel eens beter kunnen worden... maar op dit moment mag het zeker niet.
Ik heb zelf ook wel eens crossband repeaters (2m van en naar 70cm) in gebruik gehad onder andere op het VPK. Dat is al weer jaren terug en toen dacht ik ook dat dat allemaal prima was zolang ik er naast zat en mee luisterde.
Maar toen in 2017 het AT hun visie gaf over APRS digipeaters was het snel duidelijk dat zij dit echt anders zien.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 30 dec 2018, 10:05 
Offline

Geregistreerd: 14 mei 2017, 09:41
Berichten: 102
Woonplaats: Hooghalen
https://www.agentschaptelecom.nl/actuee ... ters-thuis

_________________
Mvg,

Bert, de PD2B


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 30 dec 2018, 17:07 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 maart 2008, 15:05
Berichten: 2604
Woonplaats: Sintjohannesga (JO22ww)
Ben benieuwd wat AT gaat zeggen als je een ATOF gaat aanvragen voor een hotspot...

_________________
www.PC5E.nl, Robert Elsinga, navigatie en communicatie enthousiasteling, zendamateur, scannerluisteraar, scout leiding, IT architect
Icom IC-7000, X50N (14m asl), MFJ926B+ZS6BKW (inverted V, 12m asl), Kenwood TH-F7E, Retevis RT90, Polmar DB-50M, Diamond SG7500 (2m ASL ;) ), Hytera PD-785G, 18x Baofeng BF888S, Uniden UBC3500XLT, Garmin NuviCam, Garmin Montana 650t
Op mijn site o.a. Examenuitwerking N/F, EMC apparatuur overzicht, Scannerfrequenties NL e.o.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 30 dec 2018, 18:08 
Offline

Geregistreerd: 14 mei 2017, 09:41
Berichten: 102
Woonplaats: Hooghalen
elsinga schreef:
Ben benieuwd wat AT gaat zeggen als je een ATOF gaat aanvragen voor een hotspot...


tja, het is een "soort" repeater waarmee je signalen doorzet ook al is het met weinig vermogen. En anderen kunnen er ook gebruik van maken dus ja.......

_________________
Mvg,

Bert, de PD2B


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 30 dec 2018, 20:25 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 maart 2008, 15:05
Berichten: 2604
Woonplaats: Sintjohannesga (JO22ww)
Als ik de hotspot op private zet dan ben ik de enige die er nog gebruik van kan maken. ;) Maar formeel zal het inderdaad niet mogen... Tenzij wellicht op LPD, dan valt het binnen de ISM norm met 10mW max.

_________________
www.PC5E.nl, Robert Elsinga, navigatie en communicatie enthousiasteling, zendamateur, scannerluisteraar, scout leiding, IT architect
Icom IC-7000, X50N (14m asl), MFJ926B+ZS6BKW (inverted V, 12m asl), Kenwood TH-F7E, Retevis RT90, Polmar DB-50M, Diamond SG7500 (2m ASL ;) ), Hytera PD-785G, 18x Baofeng BF888S, Uniden UBC3500XLT, Garmin NuviCam, Garmin Montana 650t
Op mijn site o.a. Examenuitwerking N/F, EMC apparatuur overzicht, Scannerfrequenties NL e.o.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 26 jan 2019, 19:12 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2018, 22:14
Berichten: 16
Er zijn inderdaad repeaters voor 433MHz voor klik aan klik uit bijv. Dan heet het signaal versterker. En voor wifi natuurlijk..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 26 jan 2019, 21:44 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 472
Hangt de trx van de hotspot dan aan een buiten antenne die van ver is te ontvangen?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Repeater ja of nee ?
BerichtGeplaatst: 26 jan 2019, 21:52 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 maart 2008, 15:05
Berichten: 2604
Woonplaats: Sintjohannesga (JO22ww)
De mijne niet, staat midden in huis op de begane grond. Overigens nog niet gekeken tot hoever de hotspot te gebruiken is buiten.

_________________
www.PC5E.nl, Robert Elsinga, navigatie en communicatie enthousiasteling, zendamateur, scannerluisteraar, scout leiding, IT architect
Icom IC-7000, X50N (14m asl), MFJ926B+ZS6BKW (inverted V, 12m asl), Kenwood TH-F7E, Retevis RT90, Polmar DB-50M, Diamond SG7500 (2m ASL ;) ), Hytera PD-785G, 18x Baofeng BF888S, Uniden UBC3500XLT, Garmin NuviCam, Garmin Montana 650t
Op mijn site o.a. Examenuitwerking N/F, EMC apparatuur overzicht, Scannerfrequenties NL e.o.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling