Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 17 aug 2017, 12:34

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 30 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 05 maart 2016, 13:16 
Offline

Geregistreerd: 11 nov 2014, 16:53
Berichten: 458
Woonplaats: Goch Pfalzdorf, Duitsland
Ik heb de set nu heel de ochtend afgestemd op 144,488 usb en ik hoor zelfs af en toe een fluittoontje, maar wspr "hoort" niets. Wat ik uitzend wordt kennelijk ook niet gehoord. Dus ik vraag me af of het wel goed gaat hier.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 05 maart 2016, 17:27 
Offline

Geregistreerd: 11 nov 2014, 16:53
Berichten: 458
Woonplaats: Goch Pfalzdorf, Duitsland
Kennelijk is toch de afstand te groot, ofzo. Als ik iets anders als WSPR hoor dan zie ik dat ook in de waterval.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 17:47 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2006, 19:09
Berichten: 1211
Woonplaats: IJsselstein
PA3RIS schreef:
Kennelijk is toch de afstand te groot, ofzo. Als ik iets anders als WSPR hoor dan zie ik dat ook in de waterval.


als je een fluittoontje hoort van 110 seconde lang dan zal je 'm zeker decoderen

a) wspr is _altijd USB_
b) je time/date moet goed zijn. ALleen bij MS hebben ze dat concept nog niet goed in de vingers
c) je set moet ook goed op frequentie staan. Als je pech hebt valt het signaal buiten de passband
d) je set moet vrij stabiel zijn. SOmmige merken hebben TCXOs als option.
De betere merken praten daar niet eens over en hebben het er standaard in zitten

zie je wel tijdens de RX acties dat je minimaal ruis ontvangt op je PC?

Bij mijn setup was het

1) wspr installeren
2) USB kabel in de laptop en TRX
3) kies juiste TRX, power setting etc

Het kostte mij vijf minuten omdat ik het water moest bijvullen van de koffiemachine.
(En uiteraard omdat ik geen windows gebruik

Laat maar weten hoe ver je gekomen bent met de puntjes... kunnen we verder kijken om te helpen ;-)

_________________
IC7851/HiQ5-160 vert/PAR OA50 omni hor, X300; IC202S, TH-F7E, MD380, IC7000(+4m) mobile. IC7100, Kenwood TM221e+23cm transverter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 17:48 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2006, 19:09
Berichten: 1211
Woonplaats: IJsselstein
PA3GNZ, Tjeerd schreef:
Ik gebruik de software WSPR 2.0. Standaard stond de dial frequentie wat lager.

Klopt het dat ik moet afstemmen op 144.490 ?


als het goed is moet je niks doen en regelt CAT control de juiste frequenties voor je zoals die ook aangegeven zijn in (idd) de dial windows.

Sommige hele oude sets staan 1.5 kHz ofzo verkeerd dat dan weer wel. Maar oude sets moet je in een museum neer zetten zeg ik ;-)

_________________
IC7851/HiQ5-160 vert/PAR OA50 omni hor, X300; IC202S, TH-F7E, MD380, IC7000(+4m) mobile. IC7100, Kenwood TM221e+23cm transverter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 18:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3450
Woonplaats: JO22NB
Ik heb geen cat sturing in gebruik.

Als ik de wspr 2M op internet zoek kom ik meerdere varianten tegen. De WSPR site zegt. 144.489

Wat is nu correct?

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ


www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 18:19 
Offline

Geregistreerd: 24 jul 2013, 00:20
Berichten: 467
PA3GNZ, Tjeerd schreef:
Ik heb geen cat sturing in gebruik.

Als ik de wspr 2M op internet zoek kom ik meerdere varianten tegen. De WSPR site zegt. 144.489

Wat is nu correct?


Als jij in het WSPR menu---> band---> 2m. selecteert dan zie je toch in het venster bij Dial: 144.488Mhz.
Met je VFO knop (van je set) draaien tot die op die frequentie staat!
Zorg ook dat je computer tijd altijd exact goed staat hier gebruik ik Dim4 time sync software voor wat
altijd automatisch opstart met windows als ik de computer aanzet.

Cor PD0RKC


Laatst bijgewerkt door pd0rkc op 06 maart 2016, 18:22, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 18:22 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2006, 19:09
Berichten: 1211
Woonplaats: IJsselstein
PA3GNZ, Tjeerd schreef:
Ik heb geen cat sturing in gebruik.

Als ik de wspr 2M op internet zoek kom ik meerdere varianten tegen. De WSPR site zegt. 144.489

Wat is nu correct?


de wspr site.

Frequencies
USB dial (MHz): 0.136, 0.4742, 1.8366, 3.5926, 5.2872, 7.0386, 10.1387, 14.0956, 18.1046, 21.0946, 24.9246, 28.1246, 50.293, 70.091, 144.489, 432.300, 1296.500

en je ziet het ook aan de activities tab waar de mensen zitten trouwens. Doe jezelf en vooral de mensen met goede uitlezing enzo een lol dat de frequentie svan de spots overeenkomen met wat andere zien ... anders wordt het een zooitje.

Wat voor een set gebruik je dan dat die geen CAT control heeft?

_________________
IC7851/HiQ5-160 vert/PAR OA50 omni hor, X300; IC202S, TH-F7E, MD380, IC7000(+4m) mobile. IC7100, Kenwood TM221e+23cm transverter


Laatst bijgewerkt door pa3met op 06 maart 2016, 18:30, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 18:26 
Offline

Geregistreerd: 24 jul 2013, 00:20
Berichten: 467
Waarom op de WSPR site Dial freq: 144.489Mhz en in de WSPR software Dial 144.488Mhz?

73s Cor PD0RKC

pa3met schreef:
PA3GNZ, Tjeerd schreef:
Ik heb geen cat sturing in gebruik.

Als ik de wspr 2M op internet zoek kom ik meerdere varianten tegen. De WSPR site zegt. 144.489

Wat is nu correct?


de wspr site.

Frequencies
USB dial (MHz): 0.136, 0.4742, 1.8366, 3.5926, 5.2872, 7.0386, 10.1387, 14.0956, 18.1046, 21.0946, 24.9246, 28.1246, 50.293, 70.091, 144.489, 432.300, 1296.500

en je ziet het ook aan de activities tab waar de mensen zitten trouwens. Doe jezelf en vooral de mensen met goede uitlezing enzo een lol dat de frequentie svan de spots overeenkomen met wat andere zien ... anders wordt het een zooitje.

Wat voro een set gebruik je dan dat die geen CAT control heeft?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 18:32 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3450
Woonplaats: JO22NB
Cor,

Ik heb de set nu op 144.489 staan. Mijn set heeft CAT sturing maar deze heb ik niet in gebruik, FT-847
Voor satelliet gebruik ik CAT.

Op de lijst bij de WSPR zie ik dat er stations zijn die uitzenden dat ze 1000 watt gebruiken. :(

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ


www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 18:36 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 jan 2010, 00:08
Berichten: 440
Woonplaats: Drieborg
Dat enige reclame her en der meer activiteit zou opleveren was wel verwacht.
Maar dat er een ware explosie van wspr signalen op 2 meter zou plaats vinden hadden we niet kunnen dromen.
Zie hier de twee plaatjes met activiteit van zaterdag en zondag.

Johan-PE9DX.


Bijlagen:
WSPR zondag.jpg
WSPR zondag.jpg [ 119.18 KiB | 769 keer bekeken ]
wspr zaterdag.jpg
wspr zaterdag.jpg [ 39.16 KiB | 769 keer bekeken ]

_________________
member IBP project

www.pe9dx.com
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 19:10 
Offline

Geregistreerd: 24 jul 2013, 00:20
Berichten: 467
Is het misschien ook beter met iedereen de afspraak te maken om de
Dial frequentie 144.488Mhz aan te houden deze frequentie staat standaard in de WSPR software!
Zendamateurs die hun transceiver via CAT aansturen zullen ook op deze frequentie terecht komen.
Ik ga er dus vanuit dat de gespecificeerde 2m. Dial frequentie op de WSPR website fout is.
Overige banden komen kwa Dial frequentie wel overeen.
Ik zal spoedig even een e-mail sturen naar K1JT over de verschillende frequentie mogelijk dat
dit op de WSPR website gecorrigeerd kan worden.
1Khz verschil is voor de WSPR mode veel te veel!!!

Cor PD0RKC
Bijlage:
capture_001_06032016_192218.jpg
capture_001_06032016_192218.jpg [ 10.53 KiB | 759 keer bekeken ]


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 22:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 jul 2011, 15:47
Berichten: 1603
Woonplaats: Grootebroek (JO22OQ)
Software WSPR op 144.488 terwijl WSPRX op 144.489 standaard staat

_________________
73' Marcel
PF9ZX
----------
WIRES-X room ID: 28704 (WFL-REGIO-45), Node: 18704 (438.5875 MHz)
----------
http://www.pf9zx.nl |Twitter: @PF9ZX | Facebook: facebook.com/pf9zx


"Het enige zekere in deze steeds zieker wordende wereld, is dat er een einde aan komt"


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 06 maart 2016, 22:27 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 jul 2011, 15:47
Berichten: 1603
Woonplaats: Grootebroek (JO22OQ)
PA3GNZ, Tjeerd schreef:
Ik heb geen cat sturing in gebruik.

Als ik de wspr 2M op internet zoek kom ik meerdere varianten tegen. De WSPR site zegt. 144.489

Wat is nu correct?


Hier ook een FT-847 zonder gebruik van CAT. Alles doe ik via een Signalink USB.

_________________
73' Marcel
PF9ZX
----------
WIRES-X room ID: 28704 (WFL-REGIO-45), Node: 18704 (438.5875 MHz)
----------
http://www.pf9zx.nl |Twitter: @PF9ZX | Facebook: facebook.com/pf9zx


"Het enige zekere in deze steeds zieker wordende wereld, is dat er een einde aan komt"


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 07 maart 2016, 10:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3450
Woonplaats: JO22NB
Misschien kan Johan eens aangeven welke qrg hij in de dial heeft. Nu wordt het wel heel verwarrend.

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ


www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: WSPR op 2 meter
BerichtGeplaatst: 07 maart 2016, 22:36 
Offline

Geregistreerd: 30 apr 2005, 17:09
Berichten: 554
Woonplaats: Winsum (Gr)
Hier heeft iedereen de ontvanger op 144.489 zoals dat ook aangeven staat in WSJT-X. Maar de rx kan er vanzelf iets ernaast staan. Dat is kijken waar de anderen op staan en je ontvanger daar iets heen draaien met je rit.

Peter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 30 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling