Pagina 1 van 1

Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 05 okt 2010, 09:51
door PD4M
Ik twijfel nog steeds of ik mijn Fritzel GPS50 wel op een tegelvoet van 40x60 tegels moet zetten op het platte dak of dat ik beter kan kiezen voor een mastje langs de gevel.
Hierbij spelen weer een aantal vragen die ik jullie wil voorleggen. Ik heb onvoldoende kennis van de krachten die op een mast en antenne inwerken. Ik woon in Zoetermeer (20 km van de kust) in een houtskeletbouwwoning. In ons geval is dit een geheel houten huis die in een betonnenbak staat (het fundament). De rest is opgebouwd uit een houten skelet ;-). De gevel is afgetimmerd met red cedar planken. Mijn werk/hobbykamer is op de tweede verdieping, net onder het platte dak. Ik heb twee foto's bijgevoegd die de situatie moeten verduidelijken.

Vraag 1. Kun je in de hoek op een veilige en betrouwbare manier een mastje plaatsen en bevestigen aan deze gevel zonder dat ik het risico loop dat de gevelplanken eraf worden gescheurd bij de eerste beste storm? Waarom in de hoek? Dan valt het niet zo op en om reden van Vraag 2.

http://picasaweb.google.com/mvdamme/Ant ... 4257654146

Vraag 2. Antennes (zonder vergunning) mogen alleen achter de voorgevelrooilijn geplaatst worden. Om van mijn houten huis geen vierkante doos (bouwkeet) te maken is men speels gaan inspringen per etage. Mijn kamertje en de beoogde plek voor het mastje is dus ruim een meter achter de voorgevel. Klopt mijn aanname?

Vraag 3. Is er in deze situatie een manier te bedenken dat ik ik snel en veilig de antenne kan 'afkoppelen' bij onweer of vakantie. Op amerikaanse websites zie je altijd mooie kasten aan de gevel zitten met een eigen aarde en bliksem voorzieningen en een snelle manier om antenns los te koppelen. Ik zit op de tweede verdieping dan is dat alles een stuk lastiger.

http://picasaweb.google.com/mvdamme/Ant ... 3355744962

Ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden en eventueel ook praktische oplossingen in mijn situatie zoals de beste bevestigingsbeugels.

Maarten
PD4M

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 05 okt 2010, 10:29
door vk2gwk
De windvang van een GPA50 is niet echt geweldig groot. Dus erg grote krachten komen er niet vrij bij zo'n antenne. Je zou iemand die daar verstand van heeft het eens kunnen laten uitrekenen.... Maar mijn ervaring met allerlei soorten antennes zegt: valt wel mee.

Als je kunt kiezen tussen een bevestiging aan de gevel en op een plat dak zou ik voor het platte dak gaan. Dan heb je veel meer mogelijkheden om je radialen netjes gelijkmatig weg te spannen. En die radialen zijn belangrijk voor de goede afstraling van je vertical.

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 05 okt 2010, 12:35
door PD4M
vk2gwk schreef: Als je kunt kiezen tussen een bevestiging aan de gevel en op een plat dak zou ik voor het platte dak gaan. Dan heb je veel meer mogelijkheden om je radialen netjes gelijkmatig weg te spannen. En die radialen zijn belangrijk voor de goede afstraling van je vertical.
Daar heb ik ook wel aan gedacht, maar ik dacht ze dan in een halve waaier weg te spannen over het dak. Als ik het mastje iets laat doorlopen boven de dakrand uit hebben ze ook nog wat hoogte boven het dak. Niet optimaal, maar dat is een stadse situatie met postzegeltuin nu eenmaal niet.

Maarten
PD4M

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 05 okt 2010, 21:34
door PA2HW
Maarten, ik woon ook in Zoetermeer.

Mijn antennes, een CP6 en een X5000, staan al jaren op twee tegelvoeten op het platte dak. Vier 30x30 stoeptegels per voet en ongetuid.
De X5000 op een mastje van 3m waar ook nog een langdraad aan vast zit. De CP6 direct op de paal van de tegelvoet.
Afbeelding

Geen centje pijn de afgelopen jaren en we hebben toch heel wat flinke stormen gehad.


73 de Hugo PA2HW

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 05 okt 2010, 21:50
door PD4M
Bedankt Hugo dat je me gerust probeert te stellen. Maar jij hebt vast een stevig betonnen dak en ik wat plankjes met een eenvoudige underlayment en deklaag. Zo gaat dat in de houtskeletbouw en goedkope woningbouw uit de jaren 80!

Maarten

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 05 okt 2010, 22:18
door PH4CK
lees dit draadje maar eens door : http://www.zendamateur.com/viewtopic.ph ... =tegelvoet

suc6

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 05 okt 2010, 22:22
door andre
Maarten,
zou jij denken dat je met 2 of 3 volwassen mensen op 3/4 m2 op dat dak kan staan? Ja... Wel, dat is dan zeg maar 160/225Kg op een klein stukje zonder dat je door het dak valt. In dat geval kan je makkelijk een tegel voetje neerzetten van 4 tegels van 30x30cm voorzien van een verticaaltje van 6 meter lengte.

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 05 okt 2010, 23:47
door PA2HW
Maarten, ik heb een betonnen hollow plate dak.

Naast het gewicht van de eventuele dakdekkers dat een dak moet kunen dragen, hoeveel sneeuw lag er afgelopen winter op je dak?
1m³ poedersneeuw weegt ±50kg, 1m³ gewone sneeuw ongeveer 200kg. Natte (lees: samengepakte smeltende) sneeuw nog vele malen meer, ongeveer 500kg per m³.

Zet maar gerust je tegelvoetje neer. Met vier stoeptegels is het gewicht op het dak ongeveer 40kg. Één stoeptegel weegt ±10kg.

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 06 okt 2010, 10:44
door Lezer
..

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 06 okt 2010, 20:00
door PC1L
Maar als er nu eens een werkelijk zware storm optreedt :? ? Blijft alles dan toch netjes op het dak staan :roll: ? Hopenlijk geen domme opmerking van deze zijde.

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 06 okt 2010, 20:31
door andre
Ik heb even de juiste datum moeten nakijken, maar 25 januari 1990 stond hier een gpa404 op een tegelvoet. Nadat de storm was geluwd stond de antenne nog steeds gebogen met het topje naar het NO. De tegelvoet was geen mm verplaatst.
Bijkomend voordeel voor mij was dat ik mooi een nieuwe Fritzel 404 mocht uitzoeken op kosten van mijn verzekeraar.

Voor de cijfertjes: windkracht 11, gemiddelde windsnelheid 108km/h, gemeten piek 158km/h.

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 06 okt 2010, 21:16
door PA9X
Heb jaren adviezen gegeven over constructieve verankeringen, en in dit geval zou ik bevestiging aan de gevel zeker afraden.

Ik zou zeker voor de tegelvoet staan. Ik heb hier op de dakkapel een Hustler 4BTV van 6,5m lang op een tegelvoet 120x80cm staan, met twee meter buis. Op de tegelvoet liggen twee watervaste multiplex platen, met daarop in totaal ook zo'n 40kg aan verzamelde stenen. Dat mag geen probleem geven, want een dak moet minimaal het gewicht van twee volwassen mannen, inclusief het gewicht van een ondergelopen dak kunnen dragen (als je hemelwaterafvoer verstopt zit mag je dak niet instorten).

Hier in Vlaardingen op 18km van de kust kan het ook behoorlijk stormen, en ik heb nog nooit enige beweging in de tegelvoet gezien, zelfs niet met hier gemeten windstoten van >100km/h. Zorg er wel voor dat je wat of rubberen tegels o.i.d. onder de hoeken van de tegelvoet legt, om te voorkomen dat deze in de zomer door het warme zachte dakbedekking drukt. Door een buis te nemen van 2m heb je ook nog een redelijke hoek waaronder de je 10m en 20m radialen kan afspannen. Je 40m radialen zal je dan langs de gevel moeten laten lopen.

Ik heb de coax door een kozijn naar binnen gevoerd. Aan de buitenzijde is de coax los te koppelen d.m.v. een 2x female koppelstuk. Bij onweer of als ik een tijdje weg ben, koppel ik de coax aan de buitenzijde af.

Op mijn vorige QTH stond een cubical quad met 8m mast getuid op een plat dak. De druk van de mast, op houten balken dak, was ruim 120kg, en dat is nooit een probleem geweest.

@PC1L: het voordeel van een tegelvoet is dat je de antenne binnen 15 minuten plat kan leggen als het KNMI voor storm waarschuwt. Mits je natuurlijk een ladder bij de hand hebt... Maar altijd nog beter dat je tegelvoet omvalt, dan dat de mast van de gevel gerukt wordt, en op een voorbijganger belandt...

73

Jean-Paul

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 06 okt 2010, 21:43
door PD4M
Dank voor alle overtuigende en aansporende reacties. Het zal de tegelvoet worden denk ik.

Maarten
PD4M

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 07 okt 2010, 12:02
door PC1L
PD1JP schreef:@PC1L: het voordeel van een tegelvoet is dat je de antenne binnen 15 minuten plat kan leggen als het KNMI voor storm waarschuwt. Mits je natuurlijk een ladder bij de hand hebt... Maar altijd nog beter dat je tegelvoet omvalt, dan dat de mast van de gevel gerukt wordt, en op een voorbijganger belandt...

73

Jean-Paul
Een van mijn vroegere QTH had een deur rechtstreeks naar het plat dak. Dat was erg handig en ik heb er nog spijt van dat ik er toen niets mee deed. Tegels waren DE oplossing geweest ( constructie met eleveerbare antennes voor satellieten ). Nadat ik het hier gelezen heb weet ik voor een eventuele volgende keer wat te doen hi :D . Voorbijgangers : ja, altijd even bekijken, overleggen, is het zo in voldoende mate veilig. Dus niet uitsluitend het dak zelf betreffende ..

Tot slot : als je het nog niet echt vertrouwt alles even aan de ketting leggen. Of werken met b.v. RG8 o.i.d. dat is oersterk.

Re: Bevestiging antenne gevel houtskeletbouw

Geplaatst: 07 okt 2010, 18:34
door PD5EE
vk2gwk schreef:De windvang van een GPA50 is niet echt geweldig groot. Dus erg grote krachten komen er niet vrij bij zo'n antenne. Je zou iemand die daar verstand van heeft het eens kunnen laten uitrekenen.... Maar mijn ervaring met allerlei soorten antennes zegt: valt wel mee.

Als je kunt kiezen tussen een bevestiging aan de gevel en op een plat dak zou ik voor het platte dak gaan. Dan heb je veel meer mogelijkheden om je radialen netjes gelijkmatig weg te spannen. En die radialen zijn belangrijk voor de goede afstraling van je vertical.
Mocht er iets fout gaan: met een tegelvoet breekt de antenne of en/of de voet valt om. Ga je e.e.a. aan het houtskelet bevestigen dan raakt dat misschien ontzet. Maar ik zou ook voor de voet gaan; heb er een paar op het dak staan, met aardig wat antennes erin en ze hebben al de zwaarste stormen probleemloos doorstaan.