Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 07 dec 2019, 10:29

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 28 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 11 aug 2019, 15:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1345
Woonplaats: Maarssen
De reden van het gaas met "radialen" van 3...4 m in plaats van draadradialen van 5 m is vanwege het gebruik op de 10 m band. We weten niet wet er onder het grind zit. Een radialennet van 8 radialen van 5 m kan op 10m in halve golf resonantie konen als wat er onder zit niet zwaar verliesgevend is.

Opstralingshoek (naar aanleiding van opmerking PA3DAT).
Meer radialen vermindert de grondverliezen dicht bij de antenne, waarbij op een geven moment meer radialen de moeite niet meer waard is. Het verandert (helaas) nauwelijks de opstralingshoek vanwege dat de opstralingshoek bij verticale polarisatie sterk bepaald wordt door de eigenschappen van de ondergrond op vele golflengten afstand. Een stuk lekker zwaar bemeste productiegrond gaat het beter doen bij lage elevatie dan (droge) zandgrond.

Zwevende radialen
Helemaal eens met PA1SVM, zowel op basis van impedantiemeting als simulatie. Het is uitvoerig gestest op de middengolf als goed alterantief voor de resultaten van de Brown/Lewis/Epstein studie.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 aug 2019, 12:51 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2019, 05:28
Berichten: 15
Super, iedereen zeer bedankt voor alle aanwijzigingen en uitleg!

Ik heb alvast wat geexperimenteerd op het dak. Ik had namelijk nog een metalen plaat in de schuur liggen. Die heb ik bij de voet neergelegd en die maakt daar contact mee. Resultaat is nu dat de ATAS tuned op 20 en de 10 meter. De 40 meter nog net niet, maar hij dipt al wel redelijk diep. Ik ga eens kijken of ik aan nog een plaat kan komen en kijken of de 40 meter dan ook wil lukken.

Het ligt nu nog vrij houtje-touwtje, maar voor een eerste poging is het geslaagd... :-)


Bijlagen:
IMG_20190811_131336-verkleind.jpg
IMG_20190811_131336-verkleind.jpg [ 484.95 KiB | 681 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 aug 2019, 15:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4811
Woonplaats: Kampen
Een magneetvoet op een autodak geeft te weinig aardvlak om op 40m te tunen, hij "schiet" dan steeds
over de dip heen. Mijn metalen camperdak van bijna 6 meter lang, kleine 2 meter breed, is prima voor de Atas.
Maar mijn camperdak is weer te klein voor een inverted-L 80 meter antenne...

Ik zou niet met vierkante meters plaat gaan rommelen op dak, stel je voor dat de wind eronder komt in
een storm. Waarom nou niet gewoon wat draadjes eraan, het effect is hetzelfde, wellicht zelfs beter!

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 aug 2019, 17:48 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1345
Woonplaats: Maarssen
Dat het geheel tuned, betekent niet dat het gezien je mogelijkheden ook optimaal werkt. Je hebt een groot plat dak tot je beschikking, ik zou het gebruiken (dus meer oppervlak in de vorm van gaas of draden).

Met een groot vlak loop je ook nog het "risico" dat je minder storing oppakt die onder de antenne opgewekt wordt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 aug 2019, 20:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 apr 2009, 14:57
Berichten: 109
Woonplaats: Doorn
PA3DJS schreef:
Dat het geheel tuned, betekent niet dat het gezien je mogelijkheden ook optimaal werkt. Je hebt een groot plat dak tot je beschikking, ik zou het gebruiken (dus meer oppervlak in de vorm van gaas of draden).

Met een groot vlak loop je ook nog het "risico" dat je minder storing oppakt die onder de antenne opgewekt wordt.


Helemaal mee eens. Staar je niet blind op SWR. Een dummyload is 1 op 1 maar straalt voor geen meter. De ATAS is een al een compromisantenne, dus zorg voor een goede tegencapaciteit. Metalen plaat is leuk voor VHF maar niet voor HF.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 aug 2019, 06:27 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 671
Beetje testen op RBN ? Ziet dan waar je terecht komt.
http://www.reversebeacon.net/main.php


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 okt 2019, 12:53 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2019, 05:28
Berichten: 15
Goedemiddag,

ik heb nu een tijdje gewerkt met de metalen plaat onder de antennevoet. Op 20 en 10 meter tuned de antenne goed. Maar sinds een week heb ik problemen met instraling in de shack op 20 meter. Bij WSJT-X in FT8-modus zie je wanneer ik zend, dat de seriële interface problemen geeft en dat de frequentie verspringt over verschillende frequentiebanden in het WSJT-venster. Op de zender gebeurt zelf dat niet. Vaak wel zodra de uitzending eindigt, verspringt de zender wel van frequentie.

Ik wijd dit aan instraling in de shack en oorzaak zal wel niet aardingsproblemen van de antenne zijn. Zou dat kunnen kloppen? Mogelijk is de plaat verschoven. Op tien meter werkt het overigens nog wel goed, maar die is vrij rustig... ;-)

In elk geval, ik ga toch eens aan de slag met radiaaldraden of gaas. Eens kijken of de 40 meter dan ook gaat lukken.

73,
Alexander PD0ALX


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 okt 2019, 15:35 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 435
Extra ferriet om je kabels in de shack....

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/
1977 PD0FFM / 1979 PE1DHI / 2017 PA1AIS


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 okt 2019, 15:48 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2019, 05:28
Berichten: 15
PA1AIS schreef:
Extra ferriet om je kabels in de shack....


Die zijn inderdaad in de bestelling!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 okt 2019, 18:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 3235
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
pd0alx schreef:
Super, iedereen zeer bedankt voor alle aanwijzigingen en uitleg!

Ik heb alvast wat geexperimenteerd op het dak. Ik had namelijk nog een metalen plaat in de schuur liggen. Die heb ik bij de voet neergelegd en die maakt daar contact mee. Resultaat is nu dat de ATAS tuned op 20 en de 10 meter. De 40 meter nog net niet, maar hij dipt al wel redelijk diep. Ik ga eens kijken of ik aan nog een plaat kan komen en kijken of de 40 meter dan ook wil lukken.

Het ligt nu nog vrij houtje-touwtje, maar voor een eerste poging is het geslaagd... :-)

Even een tipje: ik zou die bout wel even omdraaien, dus met de kop naar beneden. Zo weet je zeker dat je het risico van een lek dak drastisch verkleind.

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 okt 2019, 18:30 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 3235
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
PA3DAT schreef:
Waarom met machten (2/4/8/16/32/64/128) gerekend wordt in dit geval, weet ik zo ook niet.


Wat ik kan bedenken is dat je met een oppervlakte werkt (m²) en niet met met afstand (m, meters)

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 okt 2019, 09:33 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2019, 05:28
Berichten: 15
Nog even een update wat de op hol slaande seriële interface van de FT857D naar de laptop betreft. Dit speelt dus als ik op de 20 meter band aan het zenden ben (WSJT-X). Op de 857 zijn normaliter twee antennes aangesloten: één voor de HF (de ATAS) en één voor de VHF/UHF.

Die laatste antenne zat tijdelijk aangesloten op een andere zender. Sindsdien blijkt dit probleem te spelen. Want zodra ik de antenne weer aansluit op de 857, dan is het probleem verdwenen... :?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 okt 2019, 13:06 
Offline

Geregistreerd: 26 maart 2011, 13:44
Berichten: 51
Woonplaats: Ter Apel
Hetzelfde gedrag heb ik ervaren met een "U5 LINK for Yaesu interface".
Na wat onderzoek bleek dit met een zeer eenvoudige modificatie te kunnen worden opgelost:
Bijlage:
U5 LINK EMC improvement - 20190828.png
U5 LINK EMC improvement - 20190828.png [ 1.12 MiB | 267 keer bekeken ]


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 28 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling