Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 23 jan 2018, 14:49

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 44 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 13 dec 2017, 18:18 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 41
@PA3DJS

Ik vind op die website verstandige dingen staan, ook afb.7 Ik heb in mijn beroeps leven ruim 500 HF installaties in bedrijf genomen en veel daar getoonde oplossingen met succes toegepast.
Geen 1 aprilgrap dus, zeker niet.
Afb.7 gaat over het voorkomen dat je lange aardleiding "opgetild" wordt onder weg door binnen tredende storingen. je kan zo een lange aardleiding langs apparatuur leiden zonder een vuile aarde te krijgen onderweg.

Ik mis nog wel in afb.1 de broodnodige ferriet clamps om alle tussen leidingen tussen de apparatuur, waardoor je een HF groundloop blokkeerd en mantelstromen voorkomt. Ik heb nog dagelijks enkele kilo's ferriet bij me onderweg om foute installaties te genezen.
Mantelstromen zijn in 99% van alle gevallen de oorzaak van ellende, dus mantelstroomfilter of ferriet clamps zijn je redding.

Aarde/tegencappacieteit moet daar zijn waar het nodig is en niet via ongedefinieerde wegen op grotere afstand, dus bij aarde ver weg kan je beter radiaal(en) maken.

Als je apparatuur "beter" werkt als het geaard is, klopt je antenne systeem niet!!! Er mag maar één aardpunt zijn: bij het voedingpunt van je antenne of tuner, verder nooit.
Het apart aarden van je apparatuur veroorzaakt juist groenloop problemen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 dec 2017, 19:40 
Offline

Geregistreerd: 30 dec 2013, 08:14
Berichten: 12
PA1GVZ schreef:
-Sven- schreef:
Ik gooi maar s wat in de lucht.....

Waarom niet die dakgoot afstemmen met een enkele L tuner zonder coax als tegencapaciteit en balun ?

Stappenmotortje op je C en relaisbordje op je L op afstand schakelen, en je stemt af in de shack.

Met zo'n buurman moet je niet antenne's in het zicht plaatsen. Recht, geen recht. Schei toch uit. Lees het draadje van TONY en z'n mast maar eens.

Nee, niet aan beginnen zou ik zeggen.

Suc6 OM.

'73s ... -.- . .


Ik kan de dakgoot met 2 meter draad aan mijn tuner (MFJ 929) hangen. Waarvan 1,5 meter binnenshuis. zou dat ook een optie zijn? Helemaal geen tegencapaciteit met radialen?
Ik heb een hf aarde beschikbaar volgens het principe van afbeelding 7 op deze pagina http://kc.flexradio.com/knowledgebasearticle50426.aspx. Voldoet dit als tegencapaciteit?


Zelf heb ik zo een lange tijd gewerkt op alle HF banden, zonder tegencapaciteit of aarde. Het was dan geen dakgoot, maar een enkele draad van pek em beet 15 meter.

Het is té voor de hand liggend maar ik zeg het toch: Laat het experiment beginnen ! :-D


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 dec 2017, 20:02 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1002
Woonplaats: Maarssen
-Sven- schreef:
PA1GVZ schreef:
-Sven- schreef:
Ik gooi maar s wat in de lucht.....

Waarom niet die dakgoot afstemmen met een enkele L tuner zonder coax als tegencapaciteit en balun ?

Stappenmotortje op je C en relaisbordje op je L op afstand schakelen, en je stemt af in de shack.

Met zo'n buurman moet je niet antenne's in het zicht plaatsen. Recht, geen recht. Schei toch uit. Lees het draadje van TONY en z'n mast maar eens.

Nee, niet aan beginnen zou ik zeggen.

Suc6 OM.

'73s ... -.- . .


Ik kan de dakgoot met 2 meter draad aan mijn tuner (MFJ 929) hangen. Waarvan 1,5 meter binnenshuis. zou dat ook een optie zijn? Helemaal geen tegencapaciteit met radialen?
Ik heb een hf aarde beschikbaar volgens het principe van afbeelding 7 op deze pagina http://kc.flexradio.com/knowledgebasearticle50426.aspx. Voldoet dit als tegencapaciteit?


Zelf heb ik zo een lange tijd gewerkt op alle HF banden, zonder tegencapaciteit of aarde. Het was dan geen dakgoot, maar een enkele draad van pek em beet 15 meter.

Het is té voor de hand liggend maar ik zeg het toch: Laat het experiment beginnen ! :-D


Dat heb ik ook eens gedaan toen ik pas mijn A had (draad van ong 30m over het dak en een LC aanpassing). Ik liet mijn vader even testen (met 60W CW). Hij schoof iets op en kwam met zijn arm tegen de kachel, hij maakte toen een ietwat schrikkerige beweging en was niet echt blij. Toen toch maar wat koperwerk in de grond gestopt samen met wat ferriet (van onbekende samenstelling) om de coax. Daarna geen schrikreacties meer, wel de nodige EMC problemen in de buurt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 dec 2017, 20:03 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 156
PA1AIS schreef:
@PA3DJS

Ik vind op die website verstandige dingen staan, ook afb.7 Ik heb in mijn beroeps leven ruim 500 HF installaties in bedrijf genomen en veel daar getoonde oplossingen met succes toegepast.
Geen 1 aprilgrap dus, zeker niet.
Afb.7 gaat over het voorkomen dat je lange aardleiding "opgetild" wordt onder weg door binnen tredende storingen. je kan zo een lange aardleiding langs apparatuur leiden zonder een vuile aarde te krijgen onderweg.

Ik mis nog wel in afb.1 de broodnodige ferriet clamps om alle tussen leidingen tussen de apparatuur, waardoor je een HF groundloop blokkeerd en mantelstromen voorkomt. Ik heb nog dagelijks enkele kilo's ferriet bij me onderweg om foute installaties te genezen.
Mantelstromen zijn in 99% van alle gevallen de oorzaak van ellende, dus mantelstroomfilter of ferriet clamps zijn je redding.

Aarde/tegencappacieteit moet daar zijn waar het nodig is en niet via ongedefinieerde wegen op grotere afstand, dus bij aarde ver weg kan je beter radiaal(en) maken.

Als je apparatuur "beter" werkt als het geaard is, klopt je antenne systeem niet!!! Er mag maar één aardpunt zijn: bij het voedingpunt van je antenne of tuner, verder nooit.
Het apart aarden van je apparatuur veroorzaakt juist groenloop problemen.


@PA1AIS

Dus als ik je goed begrijp een radiaal (of radialen) toepassen en het aardpunt wat ik naar boven breng via de coax (afb. 7) alleen aan het aardpunt van de tuner koppelen? Dus niet aan de trx vanaf het gecreëerde centrale aardpunt via de coax? Daarnaast ferriet clamps tussen de tuner en de radio?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 dec 2017, 20:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1002
Woonplaats: Maarssen
@PA1AIS:
Figuur 7 van document in onderstaande link:
http://kc.flexradio.com/knowledgebasearticle50426.aspx
kijk nog eens goed hoe de stromen in een coaxiale voedingslijn lopen (dus stroom binnengeleider, stroom binnenzijde mantel en stroom buitenzijde mantel) samen met de zelfinductie van buitenzijde mantel. De spanning tussen mantel een aarde ter plekke condensator, staat in serie met de spanning over de condensator. De common mode stroom loopt in de RF situatie volledig over buitenkant van de coax (waar die de inductie van de mantel tegenkomt).

Stop het desnoods in een simulator, of doe op kleine schaal een experiment met bijvoorbeeld een stuk metaal als ground en meet de impedantie. Je aarde blijft zweven voor RF. Alleen als je met een C serieresonantie kunt maken gaat het over een kleine frequentieband goed, maar daar heb je geen coax voor nodig.

Volledig eens met je opmerking over aarding van apparatuur en verbetering antenneprestaties. Je hebt dan overduidelijk RF op je voedingslijn/tuner/TRX/etc staan, en dat vind ik (en jij dus ook) een onwenselijke situatie.

Idem eens v.w.b. dat veel EMC problemen te herleiden zijn tot mantelstroom (of common mode stroom in het algemeen). Om die reden heb ik eveneens diverse kilo's ferriet in de ontwikkelvoorraad. Regelmatig power ferrite (de grotere formaten E-kern) misbruikt in EMC toepassing.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 dec 2017, 00:48 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 41
Ik ben met je eens dat C1 er eigenlijk niet thuis hoort. Deze oplossing is ook meer bedoeld voor schone RX aarde te bereiken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 dec 2017, 00:58 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 41
PA1GVZ schreef:

@PA1AIS

Dus als ik je goed begrijp een radiaal (of radialen) toepassen en het aardpunt wat ik naar boven breng via de coax (afb. 7) alleen aan het aardpunt van de tuner koppelen? Dus niet aan de trx vanaf het gecreëerde centrale aardpunt via de coax? Daarnaast ferriet clamps tussen de tuner en de radio?


De antennestromen moeten kunnen lopen vanaf het voedingspunt van de tuner of antenne aanpassing, maar beslist niet vanaf de zender. In principe hoeft de zender niet HF geaard te zijn, omdat er geen HF stromen (behoren) te lopen. De zender mag n.l. geen onderdeel zijn van de stroomkring tussen straler en tegencappaciteit.

Bij een goede antenne installatie hoeft de zender dus niet HF geaard te zijn. en om toch mantelstroompjes de kop in te drukken die toch een andere aardweg volgen dan bedoeld, stop je alle verbindingskabels vol met ferriet(clamps).

B.v. aan boord van een schip is het enige aardpunt een sinterbronzen aardplaat onder het schip, die zit ALLEEN aan de antennetuner vast en nergens verder vast aan de rest. je wil dat de antennestromen uitsluitend vanuit de tuner naar de aardplaat lopen.

Je moet de zender uitsluitend zien als een relatief simpele energie bron die het HF aanlevert door de coaxkabel, maar je wil niet dat de zender onderdeel wordt van de antennestromen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 dec 2017, 08:09 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 156
PA1AIS schreef:
PA1GVZ schreef:

@PA1AIS

Dus als ik je goed begrijp een radiaal (of radialen) toepassen en het aardpunt wat ik naar boven breng via de coax (afb. 7) alleen aan het aardpunt van de tuner koppelen? Dus niet aan de trx vanaf het gecreëerde centrale aardpunt via de coax? Daarnaast ferriet clamps tussen de tuner en de radio?


De antennestromen moeten kunnen lopen vanaf het voedingspunt van de tuner of antenne aanpassing, maar beslist niet vanaf de zender. In principe hoeft de zender niet HF geaard te zijn, omdat er geen HF stromen (behoren) te lopen. De zender mag n.l. geen onderdeel zijn van de stroomkring tussen straler en tegencappaciteit.

Bij een goede antenne installatie hoeft de zender dus niet HF geaard te zijn. en om toch mantelstroompjes de kop in te drukken die toch een andere aardweg volgen dan bedoeld, stop je alle verbindingskabels vol met ferriet(clamps).

B.v. aan boord van een schip is het enige aardpunt een sinterbronzen aardplaat onder het schip, die zit ALLEEN aan de antennetuner vast en nergens verder vast aan de rest. je wil dat de antennestromen uitsluitend vanuit de tuner naar de aardplaat lopen.

Je moet de zender uitsluitend zien als een relatief simpele energie bron die het HF aanlevert door de coaxkabel, maar je wil niet dat de zender onderdeel wordt van de antennestromen.


Helder verhaal, dit is info waar ik mee uit de voeten kan. Bedankt hiervoor. Nu rest alleen de vraag nog of het een voordeel op zal leveren om de coax zo kort mogelijk te houden tussen de 1:9 trafo en de tuner. Een extra draad als tegencapaciteit is altijd beter m.i., of de coax nu kort of lang is.
Of de oplossing die Sven opperde om bijv. een korte draad (2 meter) tussen de dakgoot direct op de tuner aan te sluiten, dus zonder coax en 1:9 trafo?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 dec 2017, 10:35 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1002
Woonplaats: Maarssen
PA1AIS schreef:
Ik ben met je eens dat C1 er eigenlijk niet thuis hoort. Deze oplossing is ook meer bedoeld voor schone RX aarde te bereiken.


Stukje tekst uit:
http://kc.flexradio.com/knowledgebasearticle50426.aspx bij figuur 7:
The device is intended for long grounding wires. The grounding device utilizes a coaxial line where the ground wire is enclosed by a shield, such as RG-8 transmission line, to prevent the buildup of high voltage standing wave near the station equipment. This ground line is not length sensitive and can be used at any length without concern. It will keep out RF away from the shack. The wiring setup of this practical grounding system is shown in Fig. 7 below

Dit klopt gewoon niet, zowel vanuit RX als TX opzicht, ongeacht wel of niet die C. Vandaar mijn 1 april grap opmerking.

Je blijft afhankelijk van de lengte van de coax en de golflengte waarop gewerkt wordt onvoldoende lage impedantie houden ("the buildup of high voltage standing wave" blijft dus gewoon).

Om RF via voedingslijnen buiten de shack te houden is het "gewoon" een kwestie van een voldoende laagohmige counterpoise (draden/gaas/hekwerk/etc) in combinatie met voldoende hoogohmige common mode choke. Zie bijvoorbeeld plaatje: 7.1 in:
http://www.tetech.nl/divers/HWmonopoleNL1.pdf
waarbij de C optie (rechts) mijn voorkeur heeft.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 dec 2017, 11:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 nov 2013, 23:20
Berichten: 129
Woonplaats: Grunn
Hallo,

Leuke nuttige ontwikkelingen maar antenne is denk niet het grootste probleem meer een over actieve RF meter
En antennes zonder RF heb je denk niets aan op RX na
Maar dan verder was wel benieuwd hoe de dakgoot is opgesteld bv is het geisoleerd geen koper of zinken afvoer pijp ? maar bv kunstof ?
Mocht het " geisoleerd" zijn opgesteld zou je hem als antennen kunnen gebruiken kan iemand die dat met denk suc6 gebruikt (info via PB mocht je belangstelling hebben)
Omdat het een onbekende lengte is of dat je het in het midden of op het eind voed ? fig 7.1
Zou ik proberen om hem via een draadje aan te pikken die door het kozijn klein gaatje bv 3mm
Vanaf de binnen kant kunt je hem direct aanpikken op auto tuner of trafo1op9 oid
Of mijn voorkeur gewoon lint lijn kippeladder oid
Die stem je overal af waar je wild redament ligt aan de gedeelte min golf lengte 1/2 laagste band
door de feeders iets te verlengen / verkorten kunnen soms moeilijke situaties worden op gelost
Of dat je op een spannings punt voed iets prikkende mic mocht het van geleidend materiaal zijn

OOk zomaar een optie ook maar in de ether gegooit, leve de RBN of WSPR

Suc6

grt 73 GJ

_________________
eenvoud is de kunst van het ware


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 dec 2017, 12:03 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 41
PA1GVZ schreef:

Helder verhaal, dit is info waar ik mee uit de voeten kan. Bedankt hiervoor. Nu rest alleen de vraag nog of het een voordeel op zal leveren om de coax zo kort mogelijk te houden tussen de 1:9 trafo en de tuner. Een extra draad als tegencapaciteit is altijd beter m.i., of de coax nu kort of lang is.
Of de oplossing die Sven opperde om bijv. een korte draad (2 meter) tussen de dakgoot direct op de tuner aan te sluiten, dus zonder coax en 1:9 trafo?


Coax tussen tuner en 1:9 trafo?????
Uit een tuner vandaan is de impedantie zelden 50 ohm, dáárom gebruik je een tuner. Waarom maak je daar dan nog 50 ohm coax aan vast.
je gebruikt óf een tuner tussen zender en antenne die je keurig afstelt, óf een antennetransformator, waarvan je hoopt/gokt dat die dan rond de 50 Ohm zit.

Maar beide en dan nog verbonden met coax lijkt me not-done, tenzij je vind dat je wel wat dB's kan missen. Áls je dat per se wilt doen, maak dan een symmetrische trafo, zodat je b.v. met een kippeladder (er mag maar één kip op :wink: ) van je tuner naar de trafo gaat.

Ik vermoed dat je een tuner in je set hebt die maar tuned tussen 30-150 Ohm en dan met coax naar je 1:9 trafo.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 dec 2017, 12:27 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 156
pa3dqd schreef:
Hallo,

Leuke nuttige ontwikkelingen maar antenne is denk niet het grootste probleem meer een over actieve RF meter
En antennes zonder RF heb je denk niets aan op RX na
Maar dan verder was wel benieuwd hoe de dakgoot is opgesteld bv is het geisoleerd geen koper of zinken afvoer pijp ? maar bv kunstof ?
Mocht het " geisoleerd" zijn opgesteld zou je hem als antennen kunnen gebruiken kan iemand die dat met denk suc6 gebruikt (info via PB mocht je belangstelling hebben)
Omdat het een onbekende lengte is of dat je het in het midden of op het eind voed ? fig 7.1
Zou ik proberen om hem via een draadje aan te pikken die door het kozijn klein gaatje bv 3mm
Vanaf de binnen kant kunt je hem direct aanpikken op auto tuner of trafo1op9 oid
Of mijn voorkeur gewoon lint lijn kippeladder oid
Die stem je overal af waar je wild redament ligt aan de gedeelte min golf lengte 1/2 laagste band
door de feeders iets te verlengen / verkorten kunnen soms moeilijke situaties worden op gelost
Of dat je op een spannings punt voed iets prikkende mic mocht het van geleidend materiaal zijn

OOk zomaar een optie ook maar in de ether gegooit, leve de RBN of WSPR

Suc6

grt 73 GJ


De zinken afwatering van +/- 34 meter lengte ligt een soort van geïsoleerd opgesteld op een houten constructie langs de dakrand. Het is geen goot dus ook geen afvoer buizen. En ik het voedingspunt zit op 30cm afstand van het einde aangeprikt. De afstand naar de shack is door het kozijn slechts 2 meter als hem rechtstreeks op de tuner aansluit, is hier een kippelader nog zinvol?


Laatst bijgewerkt door PA1GVZ op 14 dec 2017, 12:33, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 dec 2017, 12:31 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 156
PA1AIS schreef:
PA1GVZ schreef:

Helder verhaal, dit is info waar ik mee uit de voeten kan. Bedankt hiervoor. Nu rest alleen de vraag nog of het een voordeel op zal leveren om de coax zo kort mogelijk te houden tussen de 1:9 trafo en de tuner. Een extra draad als tegencapaciteit is altijd beter m.i., of de coax nu kort of lang is.
Of de oplossing die Sven opperde om bijv. een korte draad (2 meter) tussen de dakgoot direct op de tuner aan te sluiten, dus zonder coax en 1:9 trafo?


Coax tussen tuner en 1:9 trafo?????
Uit een tuner vandaan is de impedantie zelden 50 ohm, dáárom gebruik je een tuner. Waarom maak je daar dan nog 50 ohm coax aan vast.
je gebruikt óf een tuner tussen zender en antenne die je keurig afstelt, óf een antennetransformator, waarvan je hoopt/gokt dat die dan rond de 50 Ohm zit.

Maar beide en dan nog verbonden met coax lijkt me not-done, tenzij je vind dat je wel wat dB's kan missen. Áls je dat per se wilt doen, maak dan een symmetrische trafo, zodat je b.v. met een kippeladder (er mag maar één kip op :wink: ) van je tuner naar de trafo gaat.

Ik vermoed dat je een tuner in je set hebt die maar tuned tussen 30-150 Ohm en dan met coax naar je 1:9 trafo.


Ook uit jouw reactie begrijp ik dat rechtstreeks op de tuner prikken de beste keuze lijkt? Ik gebruik een externe MFJ 929 tuner, hier kan wel een longwire in maar heeft geen symmetrische uitgang. Op zich is dit eenvoudig op te lossen.
Voor de tegencapaciteit moet ik dan wel een tweede draad naar buiten brengen als ik voor deze optie ga of deze binnen langs de plint wegwerken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 dec 2017, 20:11 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1002
Woonplaats: Maarssen
@PA1GVZ:
Je hebt een goot van >30m lang, en een tegencapaciteit van zeg 5m langs een plint. Denk daar eens een zwevende bron tussen op grofweg 80...40m band. Waar denk je dat de meeste spanning komt te staan, op het draadje naar de goot, of het draadje naar je tegencapaciteit?

Dat draadje (langs de plint) is echt onvoldoende om als tegencapaciteit te dienen, behalve als de antenne (in jouw geval de goot) in halve of hele golf resonantie is met laag verlies. De "laag verlies" opmerking zet ik er neer omdat als er wel behoorlijk verlies is (vocht in hout, steen), de impedantie van een halve of hele golf behoorlijk zakt. Ik verwacht dat in jouw geval er meer spanning op je tegencapaciteit staat, dan op je antenne (de goot).

Als je die constructie (draadje met goot) rechtstreeks aan je tuner bindt, staat daar dus ook een hoge spanning op, ofwel zoals PA1AIS ook aangeeft, je zendinstallatie maakt dan deel uit van je antenne-installatie (doorgaans ongewenst). Je ontkomt er dan niet aan om tussen antenne en tuner een heel goed mantelstroomfilter te plaatsen (diverse kOhms). Dit zal extra verlies geven in die gevallen waarbij de antenne + tegencapaciteit impedantie direct bij het mantelstroomfilter hoog is.

Als je met het gootconcept door wilt gaan, zul je echt in meer tegencapaciteit direct bij het voedingspunt (massa tuner, of massa coax) moeten investeren. Andere optie is om je creativiteit nog eens de vrije loop te laten en iets anders te bedenken.

Als je een remote tuner hebt, kun je de tuner direct op de grond (tuin) zetten, en met een aantal relatief korte pennen een stervorming aarnetje maken. Alle kabels/draden die dan naar de tuner gaan (zowel RF als supply/control voorzie je dan van CM filtering. Krijg je vragen over waarom die pennen in de grond gaan, dan zeg je maar dat je op zoek bent naar aardstralen...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 dec 2017, 21:13 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 156
PA3DJS schreef:
@PA1GVZ:
Je hebt een goot van >30m lang, en een tegencapaciteit van zeg 5m langs een plint. Denk daar eens een zwevende bron tussen op grofweg 80...40m band. Waar denk je dat de meeste spanning komt te staan, op het draadje naar de goot, of het draadje naar je tegencapaciteit?

Dat draadje (langs de plint) is echt onvoldoende om als tegencapaciteit te dienen, behalve als de antenne (in jouw geval de goot) in halve of hele golf resonantie is met laag verlies. De "laag verlies" opmerking zet ik er neer omdat als er wel behoorlijk verlies is (vocht in hout, steen), de impedantie van een halve of hele golf behoorlijk zakt. Ik verwacht dat in jouw geval er meer spanning op je tegencapaciteit staat, dan op je antenne (de goot).

Als je die constructie (draadje met goot) rechtstreeks aan je tuner bindt, staat daar dus ook een hoge spanning op, ofwel zoals PA1AIS ook aangeeft, je zendinstallatie maakt dan deel uit van je antenne-installatie (doorgaans ongewenst). Je ontkomt er dan niet aan om tussen antenne en tuner een heel goed mantelstroomfilter te plaatsen (diverse kOhms). Dit zal extra verlies geven in die gevallen waarbij de antenne + tegencapaciteit impedantie direct bij het mantelstroomfilter hoog is.

Als je met het gootconcept door wilt gaan, zul je echt in meer tegencapaciteit direct bij het voedingspunt (massa tuner, of massa coax) moeten investeren. Andere optie is om je creativiteit nog eens de vrije loop te laten en iets anders te bedenken.

Als je een remote tuner hebt, kun je de tuner direct op de grond (tuin) zetten, en met een aantal relatief korte pennen een stervorming aarnetje maken. Alle kabels/draden die dan naar de tuner gaan (zowel RF als supply/control voorzie je dan van CM filtering. Krijg je vragen over waarom die pennen in de grond gaan, dan zeg je maar dat je op zoek bent naar aardstralen...


Bedankt voor je uitgebreide reactie en uitleg. Ik begrijp je punt, blijft lastig qua mogelijkheden. Een afstembare loop doet het aardig echter lastig om bij elke bandwissel af te moeten stemmen. En mijn tuin stelt ook weinig voor om hier iets creatiefs te doen. Mijn shack bevind zich op de 3e verdieping (dijkwoning van 4 woonlagen op relatief klein kavel), voordeel is dat ik hoog zit wat weer een nadeel is voor een hf aarde. ik beschik over een dakterras naast mijn shack van 5,7 x 1,2 meter. Het valt niet mee om hier iets onzichtbaars voor hf te plaatsen. Hierboven hangt dan ook de zinken afwatering en daardoor makkelijk bereikbaar. Vandaar deze stealth antenne keuze.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 44 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: lb0ug en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling