Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 23 jan 2018, 14:55

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 14:37 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2017, 09:35
Berichten: 7
Voor mijn ATAS120A ga ik een aantal radialen als tegencapaciteit aanbrengen. Voor de 40m band heb ik helaas te weinig ruimte om een 1/4 golf radiaal aan te brengen. Dit los ik op door een gedeelte van de kabel (ong. 4 mtr) op een kunststof buis te wikkelen. Mijn vraag: waar kan ik deze buis het beste plaatsen, vlak bij de vertical of juist aan het einde van de radiaal ? Of maakt dit mogelijk helemaal niets uit. Kan hier (nog) niets over vinden op Internet dus mijn hoop is op jullie gevestigd :)
Alle tips van harte welkom; alvast bedankt.

73 Chiel - PD1AIC


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 15:38 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 3774
Woonplaats: Kampen
Bij een straler is de beste plaats ergens op 1/3 van het voedingspunt, dacht ik. Daar zijn wel
grafiekjes van, op internet. Of dat ook geldt voor een radiaal, dat weet ik eigenlijk niet.

Wat ik wel wil opmerken is dat 4m draad als spoel + 6 meter draad uitgespannen te veel is voor 40m!
Ik heb een spoel gemaakt om mijn 10m lange vertical (voor 40m) ook te kunnen gebruiken voor de 80m
band. Ik wikkelde een willekeurige lengte draad (6 meter?) op een 40mm PVC-buis en knoopte die
onderaan de 40m vertical. Base-loaded dus, dat is niet de beste plaats.
Als draad gebruikte ik zwart installatiedraad met massieve kern, waarvan ik nog een doos had liggen.

De miniVNA-analyzer eraan en ik bleek al bijna op 160m te resoneren! :D
Dus wikkelingen eraf, nog meer eraf, nog een keer, uiteindelijk hield ik maar een stuk of 15 wikkelingen
over... Dus amper 2m draad, gewikkeld op een spoel, verlengt een 40m vertical tot 80m vertical!

Vraag: hoe ga je die radiaal op de juiste frequentie brengen? Misschien moet je er 2 maken, als
dipool, afstemmen op 40m en er dan eentje gebruiken voor je Atas? :D

(Voor als iemand mijn 80m-spoel een slechte oplossing vindt: mijn 40m vertical is een hengel met ruim
10m draad aan de achterkant van mijn camper, zie avatar. Slechts voor 'zo nu en dan' wilde ik ook iets
hebben voor 80m. Een spoel toevoegen aan de onderkant is voor mij het meest praktisch. Even snel
getest in de Scandinavian-cw contest: 25 qso's met LA, SM, OH0 en OH. EĆ©nmaal aanroepen en werken,
de antenne doet het voor mij goed genoeg op 80m.)

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-817ND | FT-847 | FT-857D | FT1000MP Mark V | Elecraft KX1 en K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 16:18 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2017, 09:35
Berichten: 7
Allereerst bedankt je uitgebreide toelichting.
De 1/4 golf radiaal dient een lengte te hebben van 10 meter en een beetje. Dit staat volgens mij los van het feit of de radiaal gedeeltelijk gewikkeld is of niet.
De meeste radialen die je bij een vertical aan kunt schaffen hebben de wikkeling direct aan het begin van de radiaal zitten, hiervoor zal met name gekozen zijn vanwege de mechanische constructie.
Helaas heb ik hier weinig ruimte voor meerdere radialen per band (vandaar ook de compromis keuze voor de ATAS120A als antenne). Heb nu voor de 10M en 20M radialen kunnen spannen waardoor de ATAS120A goed tuned icm de Yaesu FT897D.
Overigens werkt het op 40m prima als ik de (ruim) 10 meter lange radiaal over het dak gooi, maar dat is geen blijvende oplossing. Nogmaals bedankt !

73, Chiel - PD1AIC


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 16:39 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 3774
Woonplaats: Kampen
Chiel schreef:
De 1/4 golf radiaal dient een lengte te hebben van 10 meter en een beetje. Dit staat volgens mij los van het feit of de radiaal gedeeltelijk gewikkeld is of niet.

Nee, dat maakt wel degelijk uit! Je maakt er een spoel van, dus voeg je inductie toe. Dat heeft tot gevolg dat je minder lengte
nodig hebt. Die spoel heeft een verlengend effect, de frequentie gaat omlaag.

Om van mijn 40m vertical een 80m vertical te maken heb ik NIET 10m draad toegevoegd, maar slechts circa 2m draad op een spoel.
Mijn kwartgolf voor 80m is dus niet 20m lang, maar slechts 10m + 2m op de spoel. In totaal 12 meter dus.

Conclusie: ga jij van die 10m draad er 4m op een pijpje wikkelen en 6m gewoon uitspannen, dan resoneert ie niet meer op 40m maar
op een veel lagere frequentie, misschien wel op 80m!

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-817ND | FT-847 | FT-857D | FT1000MP Mark V | Elecraft KX1 en K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 16:43 
Offline

Geregistreerd: 14 nov 2007, 18:56
Berichten: 1207
Woonplaats: Zuidbroek
Google eens op tuned radials.
Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 18:26 
Offline

Geregistreerd: 15 jan 2010, 18:32
Berichten: 381
Naarmate de spoel verder naar het uiteinde van de draad zit, zal de verkortende werking ervan afnemen. Uitgaande van een kwartgolf dan.
Overigens denk ik dat het beter is om de lengte die je niet kwijt kan zigzaggend neer te leggen of terug te vouwen o.i.d. dan om er een spoel van te rollen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 18:54 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 143
Waarom dan niet de originele radialen kit aangeschaft?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 19:07 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2017, 09:35
Berichten: 7
pa4m schreef:
Naarmate de spoel verder naar het uiteinde van de draad zit, zal de verkortende werking ervan afnemen. Uitgaande van een kwartgolf dan.
Overigens denk ik dat het beter is om de lengte die je niet kwijt kan zigzaggend neer te leggen of terug te vouwen o.i.d. dan om er een spoel van te rollen.


Bedankt voor de feedback & tip, ga ik morgen meteen toepassen !

73, Chiel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 19:08 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2017, 09:35
Berichten: 7
on4avt schreef:
Waarom dan niet de originele radialen kit aangeschaft?


Heb ik aangeschaft, maar die is voor 6/2/70 en niet voor HF


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 20:54 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 143
je hebt ook degene voor hf,ik had ze indertijd
Ik dacht 16 stuks van 1 m lang die in elkaar vijzen ,je hebt dan 8 radialen van 2 m.
De atas tunede daar goed op af ,gemonteerd op een tripood.
je hebt waarschijnlijk die ring al wel.

Counterpoise kit for ATAS-100/ATAS-120

http://www.wimo.com/yaesu-mobile-accessories_e.html
Kijk even op deze link en scrol naar beneden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 21:33 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2017, 09:35
Berichten: 7
on4avt schreef:
je hebt ook degene voor hf,ik had ze indertijd
Ik dacht 16 stuks van 1 m lang die in elkaar vijzen ,je hebt dan 8 radialen van 2 m.
De atas tunede daar goed op af ,gemonteerd op een tripood.
je hebt waarschijnlijk die ring al wel.

Counterpoise kit for ATAS-100/ATAS-120

http://www.wimo.com/yaesu-mobile-accessories_e.html
Kijk even op deze link en scrol naar beneden.


Bedankt, ik zal eens kijken op de Wimo site. De alu ring die er nu op zit kan max. 4 (korte) radialen hebben. (2x 6M, 1x 2M en 1x 70cm)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2017, 21:47 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 143
Zal dan een aparte ring zijn,die heb ik nog en zit op de Atas.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 11 okt 2017, 08:22 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2017, 09:35
Berichten: 7
on4avt schreef:
Zal dan een aparte ring zijn,die heb ik nog en zit op de Atas.


Is inderdaad een andere alu ring dan er nu op zit voor de in totaal 4 stuks radialen voor 6/2/70.
Voor 10(11) en 20m heb ik afgestemde draad-radialen gespannen waarmee de antenne prima tuned, nu 'alleen' nog een oplossing voor radiaal voor 40m. Ik heb ong. 5,50 meter beschikbaar voor de radiaal dus ga komende dagen eens proberen de radiaal 'dubbel te vouwen'. Bedankt voor je reactie(s) !


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 okt 2017, 18:36 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2013, 13:10
Berichten: 1604
OM's
Het bekende ruimtegebrek en de oplossingen
Hier de radiaallengte
Draadje met verlengspoel kan een oplosing zijn
Jaren geleden gebruikte ik een andere truc Neem een 1/4 golf stuk coax
Daar komt de verkortingsfactor als gratis hulp goed van pas 0,67 als start
Dit handigheidje schijnt opnieuw ontdekt te zijn Kreeg eens respons dat iemand de truc op de site van PI4VPO had gezien
Weet niet meer open of gesloten eind .Ik Kies voor open binnen ader als radiaal
55 en 73 de Ruud PA0RAB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 okt 2017, 20:42 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2017, 09:35
Berichten: 7
PA0RAB schreef:
OM's
Het bekende ruimtegebrek en de oplossingen
Hier de radiaallengte
Draadje met verlengspoel kan een oplosing zijn
Jaren geleden gebruikte ik een andere truc Neem een 1/4 golf stuk coax
Daar komt de verkortingsfactor als gratis hulp goed van pas 0,67 als start
Dit handigheidje schijnt opnieuw ontdekt te zijn Kreeg eens respons dat iemand de truc op de site van PI4VPO had gezien
Weet niet meer open of gesloten eind .Ik Kies voor open binnen ader als radiaal
55 en 73 de Ruud PA0RAB


Bedankt voor de tip, ga ik proberen.

73 Michiel PD1AIC


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling