Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 25 jul 2017, 05:31

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Gebruik coax schakelaar
BerichtGeplaatst: 30 apr 2017, 20:12 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
Ik heb 2 HF transceivers en 1 antenne. Nu plug ik regelmatig de antenne om. Nu wil ik een coax schakelaar gebruiken om dit wat gemakkelijker te kunnen doen. Nu zijn er coax switches verkrijgbaar met 1x in en 2x uit. Is het mogelijk deze te gebruiken als 2x in en 1x uit? Het is een eenvoudige schakelaar dus elektrisch geen probleem. Ik vraag me af als ik zend met de set die aan de antenne geschakeld is heeft dit dan geen schadelijke gevolgen voor de ontvanger ingang van de andere set?
Zo ja, wat is dan wel een geschikte oplossing om dit te vereenvoudigen.

Alvast bedankt voor de reacties.

73 Gert


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 apr 2017, 20:17 
Offline

Geregistreerd: 31 maart 2014, 10:45
Berichten: 212
Er gaat altijd iets naar je andere TX of RX ,ik doe het nog op de oude manier .Loskoppelen en gewoon van TX wisselen,je moet maar eens verstrooid zijn ......
Groeten
Maurits
ON3MK
73,


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 apr 2017, 20:35 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 jun 2015, 20:48
Berichten: 110
Woonplaats: Gouda
Gert,

Als je b.v. een Daiwa antenne schakelaar gebruikt is dat geen probleem het niet gebruikte contact wordt naar aarde kort gesloten. Ik gebruik deze configuratie al jaren.

73 Fred PA1FJ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 apr 2017, 20:37 
Offline

Geregistreerd: 31 maart 2014, 10:45
Berichten: 212
Met hoeveel vermogen Fred ,als ik mag vragen
Groeten
Maurits 73,


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 apr 2017, 21:20 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
kenwoodts50 schreef:
Met hoeveel vermogen Fred ,als ik mag vragen
Groeten
Maurits 73,


Met 5 watt van een FT-817 zal het wel meevallen, echter met 100 watt ben ik bang dat dit problemen gaat leiden. Er zijn ook cross switches van MFJ, als je op de 2e antenne ingang een dummy load zet gaat het altijd goed.
Een eenvoudige switch is wat ik zoek.

73 Gert


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 apr 2017, 21:44 
Offline

Geregistreerd: 31 maart 2014, 10:45
Berichten: 212
5 watt is geen probleem zet je andere set dan op antenne 2 of B .Dat is altijd een optie
Groeten
Maurits


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 apr 2017, 22:14 
Offline

Geregistreerd: 09 nov 2006, 10:23
Berichten: 450
Woonplaats: Eindhoven
Ik heb de specs van een typische switch even opgezocht, De isolatie was gespecificeerd als 60dB.

Een 100W transceiver geeft, zoals de naam zegt, 50dBm. Op de andere antennepoort komt daarvan dus -10dBm uit.
Of een dergelijk vermogen (0.1 mW, 0.2Vtt @50ohm) schade geeft is niet heel waarschijnlijk,
maar het is (veel) meer als het vermogen waar ik me prettig bij zou voelen als het mijn ingangstrappen zou zijn.

Ik denk dat ik een oplossing met een patchpanel zou prefereren. Als je de constructie van sommige van die dingen ziet..

73,
Geert Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 mei 2017, 00:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 3519
Woonplaats: Kampen
pe1hzg schreef:
Ik heb de specs van een typische switch even opgezocht, De isolatie was gespecificeerd als 60dB.

Met de tweede transceiver-ingang aan massa, zoals bij genoemde Daiwa schakelaars, kan dat toch geen probleem zijn?

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-817ND | FT-847 | FT-857D | FT1000MP Mark V | Elecraft KX1 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 mei 2017, 06:34 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1590
Woonplaats: Lage Mierde
met een goede schakelaar als een Daiwa geeft dat geen probleem, met een namaak ding als mjf zou ik het niet zo snel doen.

ik heb bij mij er ook een Daiwa tussen zitten voor het geval ik even snel een andere set wil testen, gaat al jaren zonder problemen met 100Watt, wel natuurlijk de andere set uitzetten.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 mei 2017, 07:48 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
PA3HMP schreef:
met een goede schakelaar als een Daiwa geeft dat geen probleem, met een namaak ding als mjf zou ik het niet zo snel doen.

ik heb bij mij er ook een Daiwa tussen zitten voor het geval ik even snel een andere set wil testen, gaat al jaren zonder problemen met 100Watt, wel natuurlijk de andere set uitzetten.


Zal dat enig verschil maken met de set aan of uit?

Als ik even rond google staat er bij Daiwa niet vermeld dat de niet actieve kant aan massa wordt geschakeld. Is dit een specifiek model van Daiwa of is dit bij alle switches van dit merk het geval?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 mei 2017, 09:13 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 mei 2007, 20:29
Berichten: 1682
Woonplaats: de Veluwe
Een eerdere posting:


viewtopic.php?f=5&t=10903&p=117033&hilit=Heathkit+1234#p117033

_________________
"radio Veronica - de zeezender geschiedenis" - http://www.norderney.nl

PE0GJG sinds 1975


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 mei 2017, 11:46 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
Juul - PE0GJG schreef:


Als ik bovenstaand topic zo lees lijkt mij een cross schakelaar 2x in 2x uit de beste oplossing. In mijn geval wordt het dan een dummy load op de 2 antenne aansluiting.
Ik vind deze types alleen maar van MFJ. Wat zou een beter alternatief zijn?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 mei 2017, 19:02 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 jun 2015, 20:48
Berichten: 110
Woonplaats: Gouda
Ach je moet er geen drama van maken, ik gebruik al jaren voor 100 watt HF een Daiwa 2 en 4 standen die de ongebruikte aansluiting naar aarde schakelt. Wat denk je in je transceiver, het omschakelen gebeurt daar met een gewoon klein relais, ik denk dat de overspraak naar de ontvanger daar veel groter is als in een coax schakelaar! :wink:

73 Fred PA1FJ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 mei 2017, 20:54 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
PA1FJ schreef:
Ach je moet er geen drama van maken, ik gebruik al jaren voor 100 watt HF een Daiwa 2 en 4 standen die de ongebruikte aansluiting naar aarde schakelt. Wat denk je in je transceiver, het omschakelen gebeurt daar met een gewoon klein relais, ik denk dat de overspraak naar de ontvanger daar veel groter is als in een coax schakelaar! :wink:

73 Fred PA1FJ


Ja, misschien heb je wel gelijk.
Schakelen alle Daiwa's naar aarde of is dit een specifiek type? Staat er niet altijd bij vermeld.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 mei 2017, 22:35 
Offline

Geregistreerd: 21 jul 2013, 15:01
Berichten: 13
PA1GVZ schreef:

Met 5 watt van een FT-817 zal het wel meevallen, echter met 100 watt ben ik bang dat dit problemen gaat leiden.

73 Gert


Ik werk al enkele jaren met een FT-857 en een duplexer met aan de ene kant hf en 6m en aan de andere kant 2m en 70cm waarmee ik alles op 1 antenne CR-8900 zet. Op de hf kant zit er soms ook een cb toestelletje. Dit heeft tot hiertoe nog geen problemen gegeven...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [bot] en 6 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling