Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 22 feb 2017, 10:12

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 10 jan 2017, 09:42 
Offline

Geregistreerd: 16 jun 2015, 22:28
Berichten: 35
Woonplaats: Neede
Ik heb tweedehands een uitlierbare Versatower gekocht.
De mast bestaat uit een aantal ca. 6m lange delen die uit elkaar schuiven. Met een handlier wordt een staalkabel strakgetrokken waardoor de delen uitschuiven.

Wanneer nu die mast is uitgeschoven "hangt" hij aan zijn staalkabels. Dus de volledig massa van bovenliggende mastdelen, rotor, topbuis, antenne's , enz ..... hangt op de onderste staalkabel. Als die kabel stuk gaat komt het hele zaakje natuurlijk met donder en geweld naar beneden .....
Ik vroeg me af of dat destijds door de ontwerpers van Versatower zo bedoeld is.
Of kan zo'n staalkabel dat gewicht royaal dragen en maak ik me voor niks zorgen... ?

_________________
Hans - PA9S -

TX : Yaesu FTDX5000, Yaesu FT991,
ANT : Homebrew 6-band HexBeam (6-10-12-15-17-20m) , 5-band EndFed (10-15-20-40-80m), Diamond X50.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 10 jan 2017, 10:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2005, 19:06
Berichten: 4389
Woonplaats: Aalst - Waalre
Volgens mij horen er ook 'remmen' op; klemmen die ertussen vallen als hij plots zou inzakken.

_________________
'73 PE2AAB www.pe2aab.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 10 jan 2017, 11:43 
Offline

Geregistreerd: 16 jun 2015, 22:28
Berichten: 35
Woonplaats: Neede
PE2AAB schreef:
Volgens mij horen er ook 'remmen' op; klemmen die ertussen vallen als hij plots zou inzakken.


Dat vermoeden heb ik inderdaad ook, maar ik zie hier op de mast geen voorziening voor. Vandaar mijn twijfel.
Ik denk dat de vorige eigenaar de mast inderdaad gewoon ik de staaldraden liet hangen, maar ik heb daar niet zo'n goed gevoel bij. Hoewel die draden het misschien best wel kunnen dragen.
Die stalen mast is toch flink zwaar (het viel me erg tegen toen ik hem wilde optillen... :? ).

Ik moet eens nadenken hoe ik hier zelf iets voor kan verzinnen ...... al was het alleen voor mijn eigen gemoedsrust.

_________________
Hans - PA9S -

TX : Yaesu FTDX5000, Yaesu FT991,
ANT : Homebrew 6-band HexBeam (6-10-12-15-17-20m) , 5-band EndFed (10-15-20-40-80m), Diamond X50.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 10 jan 2017, 11:49 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2013, 13:10
Berichten: 1512
OM's
Als ik me het goed herinner is er in deze rubriek eens een vraag geweest over een uitlierbare Russische buis antenne.DDR?
Er was een tekening bij van het kabel en bindings systeem
Linkje naar dit topic ?
55 en 73 de Ruud PA0RAB
Een bundeltje van 9x1mm kan afhankelijk van de staalsoort al snel 350 kg dragen


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 10 jan 2017, 12:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 sep 2006, 16:30
Berichten: 371
Woonplaats: JO22XK
honderden bruggen in de hele wereld hangen aan staalkabels dus een antennemast zal toch ook wel lukken?
Als je een staal kabel gebruikt die 3 of 4 keer het totaal gewicht kan dragen hoef je nergens bang voor te zijn.
Een roestige of beschadigde kabel gelijk vervangen, je weet niet waar het zwakke punt is.

_________________
het moet kunnen anders kan het niet
Denk in oplossingen, niet in problemen


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 10 jan 2017, 12:57 
Offline

Geregistreerd: 19 jun 2007, 23:59
Berichten: 1911
Dergelijke valbeveiligingen worden doorgaans als optie aangedragen. Is met wat handigheid zelf te maken. Je krijgt er wel weer een extra staalkabeltje bij langs je mast.
Let er wel op dat wanneer een 20 of 30 meter naar beneden raast er van je antennes niet veel meer over is..

_________________
Een postzegelverzamelaar en zendamateur hebben een ding gemeen...bang voor wind!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 10 jan 2017, 17:45 
Offline

Geregistreerd: 31 dec 2005, 15:18
Berichten: 225
Woonplaats: Breda
Hans, mijn nabouw Versatower bestaat uit twee delen van 6m met als (vast) topstuk een deel van 3m. Uitgeschoven circa 14m hoog. Ik heb beide delen gezekerd door in uitgeschoven toestand een grote, dikke harpsluiting te plaatsen om de onderste horizontale buis van het deel dat schuift en een van de horizontale liggers van het vaste deel. Die harpsluiting zit in de hoek geschoven tegen een staander aan. Natuurlijk zitten daar risico's aan als je in de mast klimt en de kabel zou op dat moment breken of losraken. Als de harpsluiting eenmaal zit laat ik de mast een paar cm zakken zodat hij in die sluiting hangt en de spanning nagenoeg van de kabel is.

_________________
Carel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 10 jan 2017, 18:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 nov 2009, 19:50
Berichten: 875
Woonplaats: Breda
@TS, Hans,kijk even op de site van PD2WS,daar staat de tekening van Hofi in detail beschreven.
Er moet een veiligheidsplaat in zitten,zowel bij het hijsen als het dalen moet die vergrendelen,oftewel je kunt m niet té ver uitschuiven en hij zal ook niet vallen als je de plaat in de "rem stand " zet.
succes.

73 Paul


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 10 jan 2017, 18:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 jan 2010, 00:08
Berichten: 430
Woonplaats: Drieborg
Een versatower heeft standaard een klepje zitten op het deel wat op de grond staat en dan bovenin. Als je de delen uitdraait gaat dit klepje omhoog (soort scharnierpunt) als de spijlen van de twee andere delen omhoog gaan.
Als je alles hebt omhoog gedraaid draai je iets terug en zal de laatste spijl rusten op het klepje. Dat is de ontlasting van je staalkabel. Wil je alles weer indraaien, dan draai je hem iets uit zodat het klepje weer vrij komt, nu moet er een touw aan het klepje zitten waar jij aan trekt zodat het klepje omhoog blijft staan en de delen in elkaar kunnen schuiven.
Dit zit normaal standaard op elke versatower.

Johan PE9DX.

_________________
member IBP project

www.pe9dx.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 10 jan 2017, 21:08 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2134
Woonplaats: Schijndel
ja en als je hem dan omhoog draait valt dat klepje steeds terug ( door de zwaartekracht)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 11 jan 2017, 09:23 
Offline

Geregistreerd: 16 jun 2015, 22:28
Berichten: 35
Woonplaats: Neede
Ja, nu begrijp ik het !
Ik zie hier aan de bovenkant van het onderste deel inderdaad twee metalen lippen zitten die verder nergens voor worden gebruikt. Ik ga hier een beugeltje/klepje voor maken die de kabel kan ontlasten.
Met een touwtje naar beneden waarmee het klepje kan worden "open" geklapt zodat de mast naar beneden kan.
Super....daar heb ik wel vertrouwen in....!

Nu eerst even een aanvraag naar de gemeente sturen voor een vergunning. .....

_________________
Hans - PA9S -

TX : Yaesu FTDX5000, Yaesu FT991,
ANT : Homebrew 6-band HexBeam (6-10-12-15-17-20m) , 5-band EndFed (10-15-20-40-80m), Diamond X50.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Versatower vraagje
BerichtGeplaatst: 11 jan 2017, 10:23 
Offline

Geregistreerd: 24 sep 2015, 09:40
Berichten: 7
Hier een pdf met foto's, oa. een detail van de rem.

http://f1mkc.pagesperso-orange.fr/monblog/versatower-bp60.pdf

grt

Etienne


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling