Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 26 maart 2017, 19:47

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: 13cm vraagje
BerichtGeplaatst: 16 dec 2016, 08:26 
Offline

Geregistreerd: 02 jan 2006, 14:55
Berichten: 674
Woonplaats: Avenhorn
Hallo

Ik heb hier in mijn Satelliet mast een Helical antenne voor 13cm hangen.
Deze is aangesloten op mijn S-Band converter.
Nu wil ik ook mijn 13cm ATV Downconverter aansluiten op deze antenne.

Is het mogelijk om een power combiner voor 13cm ook in de configuratie gebruiken zodat ik 1 antenne aansluit op 2 converters?
Er wordt immers niet over gezonden, het is puur voor RX.

_________________
PD5DJ - Björn - QTH Avenhorn- Grid JO22LO- http://www.pd5dj.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 13cm vraagje
BerichtGeplaatst: 16 dec 2016, 09:06 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 79
Woonplaats: Vlaams Brabant
Hey, werkt normaal gesproken perfect, maar je verliest wel 3db van je signaal.
je kan eventueel nog een voorversterker na de antenne plaatsen, en dan splitten naar beide ontvangers.
Ik gebruik een soortgelijk systeem :
op de RX uitgang van mijn 144MHz transverter split ik het signaal ook.
1 kant gaat in de IF radio om te kunnen ontvangen, en 1 kant gaat naar
een SDR ontvanger om een mooie spectrum scope te hebben :-)

mvg,
Kevin ON5DRE.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 13cm vraagje
BerichtGeplaatst: 16 dec 2016, 15:24 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 474
Woonplaats: Lelystad
Inderdaad, twee converters op 1 antenne is 3dB verlies, ben je meteen kwijt aan gevoeligheid.
Beter is op één van de converters na de eerste versterkertrap een uitgang maken en daar de tweede converter op aansluiten, bijvoorbeeld met een 100 a 150 oHm weerstand.
Dan ben je het ingangsverlies kwijt, maar moet je wel in de converter sleutelen.

Opmerking, die andere S band converter, is dat geen ATV dan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 13cm vraagje
BerichtGeplaatst: 16 dec 2016, 20:14 
Offline

Geregistreerd: 02 jan 2006, 14:55
Berichten: 674
Woonplaats: Avenhorn
pe1cmo schreef:
Inderdaad, twee converters op 1 antenne is 3dB verlies, ben je meteen kwijt aan gevoeligheid.
Beter is op één van de converters na de eerste versterkertrap een uitgang maken en daar de tweede converter op aansluiten, bijvoorbeeld met een 100 a 150 oHm weerstand.
Dan ben je het ingangsverlies kwijt, maar moet je wel in de converter sleutelen.

Opmerking, die andere S band converter, is dat geen ATV dan


Bedankt voor de info beide :)

@Rene

Die andere converter is 2400-2402 naar 144-146mhz voor S-Band downlinks.

Die andere dat is een DG0VE converter, hier kan ik eventueel wel aan sleutelen.. ik ga daar eens even over brainen hoe te doen..
De andere converter dat is een zeldzame AG-2400 van Icom.. daar wil ik liever niet aan sleutelen :)

_________________
PD5DJ - Björn - QTH Avenhorn- Grid JO22LO- http://www.pd5dj.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 13cm vraagje
BerichtGeplaatst: 16 dec 2016, 20:27 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 474
Woonplaats: Lelystad
En als je nu eens een HF relais gebruikt om te switchen.
Let op, en zijn leuke HF schakelaars te koop zoals de RF3024 enz.

Overigens heeft die converter van DG0VE veel te veel gain, sprak laatst nog iemand die geen ontvangst had, werd door Wifi verstoord. Uiteindelijk de laatste trap er uit gehaald en doorverbonden, toen had hij eindelijk ontvangst.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 13cm vraagje
BerichtGeplaatst: 17 dec 2016, 09:34 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 jul 2007, 18:15
Berichten: 831
pe1cmo schreef:
Overigens heeft die converter van DG0VE veel te veel gain, sprak laatst nog iemand die geen ontvangst had, werd door Wifi verstoord. Uiteindelijk de laatste trap er uit gehaald en doorverbonden, toen had hij eindelijk ontvangst.


Ik heb ook zo een converter van DG0VE en die werkt perfect in combinatie met een wifi grid antenne. En hier in de buurt wemelt het van de wifi signalen, geen centje pijn.

_________________
Alde antennes stean de stoarm troch en falle by stil waar om.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 13cm vraagje
BerichtGeplaatst: 17 dec 2016, 11:49 
Offline

Geregistreerd: 26 dec 2015, 12:37
Berichten: 72
Bij mij werkt dezelfde opstelling ook perfekt,met jouw antenne (grid 24dbi)

Pe9kkm


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 13cm vraagje
BerichtGeplaatst: 17 dec 2016, 17:08 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 474
Woonplaats: Lelystad
Mogelijk is het type ontvanger van belang. Ik sprak laatst iemand die gewoon de laatste trap er uit haalde voor optimaal gain.
Mijn eigen converters hebben ongeveer 26dB gain, en die van DG0VE slechts 45dB. Je dynamisch bereik neemt dan 20dB af.
Heb je een slechte ontvanger dan gaat dat zeker over de zeik als je Wifi in de buurt van de ontvanger hebt.
het kan goed gaan, maar zeker ook fout.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: pa3dwc en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling