Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 12 dec 2018, 14:54

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 19 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 15 jan 2018, 21:44 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 173
Woonplaats: JO21vm
Ik heb een 3-fasen voeding AC400V -> DC 50V, welke wel RST fasen heeft, maar geen 0-aansluiting.

Ik wil deze voeding bij voorkeur 1-fase voeden. In de voeding zit een 3-fasen gelijkrichtbrug met 6 diode. Zie schema.

Is het mogelijk om bij 1-fase voeding de 0-aansluiting aan te brengen op -aansluiting van de gelijkrichtbrug? Uiteraard zonder een groot probleem te krijgen ;-)

Hieronder het schema


Bijlagen:
3-fasen gelijkrichter.JPG
3-fasen gelijkrichter.JPG [ 60.31 KiB | 1821 keer bekeken ]

_________________
73
Harry
PE5HV NL6594
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 jan 2018, 09:08 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2510
Woonplaats: Schijndel
je zou ook kunnen overwegen om een 3 fase aansluiting te maken in de shack ..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 jan 2018, 09:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 13 jun 2013, 11:44
Berichten: 191
Woonplaats: Rotterdam (JO21FV)
hier wat aan
https://elektrohonk.info/2015/01/02/perilex-systeem-voor-de-aansluiting-van-kooktoestellen/

_________________
73`s
Pino

PS, ben lichtelijk deselekties. Wouw dat het anders was,
hier alvast een paar letters om eventuele taalfouten te verbeteren
A; B; C; D; E; F; G; H; I; J; K; L; M; N; O; P; Q; R; S; T; U; V; W; X; Y; Z. ©


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 jan 2018, 09:31 
Offline

Geregistreerd: 19 jul 2010, 14:43
Berichten: 617
Een 50Volt voeding gemaakt voor 3x 400V ombouwen naar een voeding die op 1x 230V loopt, Afgezien dat het aardig wat voeten in de aarde gaat hebben, blijft er ook nog maar een schim van de oorspronkelijke voeding over , met hopeloos over gedimensioneerde componenten een transformator die je op een eigenaardig wijze moet aansluiten en wat niet meer. My 2 cents.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 jan 2018, 10:54 
Offline

Geregistreerd: 25 maart 2015, 10:41
Berichten: 177
Fase en nul aansluiten op de phases. Dus bijv op ph1 en ph2.

Geen nul op de min zetten. Dan krijg je slechts een halve periode gelijk gericht.
Je gelijkgerichte spanning is natuurlijk wel lager. Best kans dat je voeding dan niet wilt werken omdat er een minimale DC spanning nodig is. (Vast wel op te lossen door een weerstand aan te passen.)

_________________
73, Peter.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 jan 2018, 20:15 
Offline

Geregistreerd: 28 jan 2010, 21:23
Berichten: 391
3 fase motor kun je nog aansluiten op 230 volt mbv condenstor.
Moet de motor uiteraard wel geschikt zijn voor 230 volt.
Maar deze voeding werkt op 400 volt dus dit zal niet gaan.
Of je zal de voeding verder moeten aanpassen.
Ja en is dat het allemaal waard?
Die keuze zal jezelf moeten maken.

Groet Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 jan 2018, 22:07 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 173
Woonplaats: JO21vm
@PA1BVM: 3-fasen aanleggen in de shack is mogelijk. Ik heb 3-fasen in huis, en die kan ik doortrekken. Voor thuis een oplossing, voor contest / mobiel mwah iets moeilijker misschien. Daarom wil ik 1-fasen kunnen voeden

@PG8M: de voeding gaat sowieso (3-fasen of 1-fase) op de helft van zijn maximale vermogen draaien. Bovendien is mijn ontwerpervaring dat overdimensionering (rekening houdend met worst-case condities) de robuustheid en levensduur sterk ten goede komt.

@PD7PG: een Graetz-brug ervoor zetten, dan zijn alle halve periodes al 1 kant op ;-) en dan op 0 op - en L op L1 / L2 / L3 parallel (voor stroomverdeling)?

Ik puzzel even verder. Dank voor jullie input

De voeding heb ik middels schema wel op 48V kunnen omlaagregelen.

_________________
73
Harry
PE5HV NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 jan 2018, 23:19 
Offline

Geregistreerd: 25 maart 2015, 10:41
Berichten: 177
Dubbelpost. :oops:

_________________
73, Peter.


Laatst bijgewerkt door PG7VG op 16 jan 2018, 23:21, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 jan 2018, 23:20 
Offline

Geregistreerd: 25 maart 2015, 10:41
Berichten: 177
Hoi Harry, je kunt gewoon deze brug gebruiken. En i.p.v. met drie fasen 400vac te voeden doe je dat nu met 1 fase 230vac. Fase + nul op fase + fase. Niets op de - min!!!. Je belast de brug ongelijk maar uiteindelijk komt er een gelijkgerichte spanning uit.
Je DC spanning zal slechts ca. 325vdc bedragen en een fikse rimpel hebben tov een drie fase gevoede brug. (400vac ca.570vdc)
Als de overige electronica (*)in je voeding hier geen problemen mee heeft en je accepteerd dat je slechts een beperkt vermogen eruit kan halen, hoeft het geen probleem te zijn.

(*) waarschijnlijk zit er een voedingsprint in die bij een bepaalde DC spanning tot leven komt.

Hoe kom ik aan deze “wijsheid”....het geheel lijkt zeer veel op een frequentieregelaar. Die richten op dezelfde wijze de spanning gelijk.

_________________
73, Peter.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 jan 2018, 00:41 
Offline

Geregistreerd: 11 jan 2018, 21:17
Berichten: 33
Harry,

Een 3 fasen DRIEHOEK toestel kan je nooit met succes aansluiten op 1 fase. Tenslotte staat er 400 volt tussen de fasen.
Alleen als je een 3 fasen STER toestel hebt zou je dat op 1 fase kunnen aansluiten en op de nul (0). Maar dan kan je niet alle fasen bijeen binden op 1 fase, want dan kloppen de magnetische stromen in de trafokern niet of er is een hele grote inschakelstroom.

Het aansluiten van 1 fase 240 op 1 wikkeling geeft een lagere uitgangspanning, de gelijkrichtbrug geeft daar niet om. Of de 2 andere 400V wikkelingen daar blij mee zijn? ze blijven immers aangesloten.

Om nog maar te zwijgen van het slechte rendement en de vreselijke cosinus-phi blindstroom en de zware inductieve last. Een slimme meter meet dat wel tegenwoording.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 jan 2018, 12:53 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1418
Woonplaats: Brunssum
Euh...het is een geschakelde voeding, dus die loze windingen zijn er niet....

Of het goed werkt ????we gaan het horen.

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 jan 2018, 23:12 
Offline

Geregistreerd: 11 jan 2018, 21:17
Berichten: 33
pa0ejh schreef:
Euh...het is een geschakelde voeding, dus die loze windingen zijn er niet....

Of het goed werkt ????we gaan het horen.


Excuus,ik zit helemaal fout met mijn aannames....
Ik had een idee-fix met trafo en gelijkrichter er achter.
Maar het is een netgelijkrichter die de PCB in gaat.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 jan 2018, 19:03 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 173
Woonplaats: JO21vm
Het is inderdaad een complexe geschakelde voeding; schema is redelijk onoverzichtelijk.

De spanning op de elco's (470 uF / 450V) is ca. 300 V. Dus ik verwacht met 1 fase voeding op PH1, PH2 dat er ook zo'n 230 x 1,41 = 324 V komt te staan.
De max. stroom is 50V / 120A, maar ik ga er ca 50A uit halen maximaal.

Ik laat u het resultaat weten!

_________________
73
Harry
PE5HV NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 jan 2018, 21:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2007, 19:59
Berichten: 1585
Woonplaats: Oldenzaal
er bestaat wel een 230V 1~ naar 400V 3~ omvormer
https://www.alibaba.com/showroom/230v-t ... erter.html

maar dat is meer dan 5000W, dat krijg je nooit uit een stopcontact :D
De inschakelstroom is nog veel hoger

_________________
Wat niet kan is nog nooit gebeurd


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 jan 2018, 19:52 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 173
Woonplaats: JO21vm
1e testresultaat: AC230V op 2 fase-aansluitingen: geen uitgangsspanning. De spanning op de elco's is ook veel te laag, ca. 150V, waar bij 3fasen er ca. 280V DC op staat.

voorlopig dus maar besloten om 3-fasen naar de shack te brengen.

_________________
73
Harry
PE5HV NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 19 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling