Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 28 feb 2017, 16:00

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 38 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 10 mei 2016, 12:31 
Offline

Geregistreerd: 28 okt 2007, 09:53
Berichten: 540
Woonplaats: ZOETERMEER
PD1EJO schreef:
pa1bvm schreef:
gewoon zoeken naar een goede balans tussen gebruikte antenne en QRO
ben voornamelijk actief op VHF ( EME / meteor scatter )

een 2 elements yagi op 144 Mhz met 300 watt is vrij zinloos
2 x 17 elements met 250 watt is erg prettig .. 350 watt met 4 x 10 elements is leuk voor EME

en er zijn altijd stations die meer yagi's hebben

Heb je daar foto's van?



Hallo Ernst,

Kijk hier eens.

https://www.google.nl/search?q=eme+yagi ... BygC&dpr=1

73
Rob
PE9PE

_________________
Life is too short for QRP.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 mei 2016, 15:39 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 262
Woonplaats: Arnhem
PG8M schreef:
PA3BAS schreef:
Met amp was ik te horen in zo ongeveer China. Zonder niet...

Klopt, maar China kan je ook QRP werken met de juiste spullen. Dat is ook niet het punt wat ik probeer te maken.

...

Het is per slot het QRO gedeelte van het forum. QRO is waar het hier om gaat. Maar er is een constante stroom zendelingen uit de QRP kerk, die
Wat ik wil zeggen is laat iedereen in zn waarde ook de amateur die met QRO wil experimenteren.

Geheime bekentenis: ik vind QRP stiekem ook leuk (niet zeggen he).


betrapt! :mrgreen:

QRP heeft zeker charme, met 2,5W Canada vanuit de Sognefjord op een hengeltje, tha dat heeft wat. Of met 5W Cuba op een GPtje op 10m. Eindeloos frustrerend kan t ook zijn....

Wat mij betreft: afwisseling houdt t leuk.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 mei 2016, 16:46 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2135
Woonplaats: Schijndel
natuurlijk is het leuk om met QRP te kijken of het lukt een verbinding te maken...
Lukt hier regelmatig om met 70 a 80 watt in 4x 10 ele yagi een EME QSO te maken ( wel met stations die minimaal 4 x yagi hebben ).
Gaat alleen in JT65B mode .
Eigen echo's zijn net te detecteren met 95 watt ..
Ik maak dan vaak gebruik van www.livecq.eu daar kan je zien wie je kan horen ..

dat is dan natuurlijk niet " echt" QRP .. maar binnen de EME wereld toch wel erg minimaal ....


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 mei 2016, 18:53 
Offline

Geregistreerd: 07 jan 2011, 22:19
Berichten: 2058
Woonplaats: JO21XX
De afstanden zijn dan ook astronomisch! :mrgreen:

_________________
.... But will it blend?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 mei 2016, 19:53 
Offline

Geregistreerd: 30 apr 2005, 17:09
Berichten: 543
Woonplaats: Winsum (Gr)
@Rick bvm

Weet nog wel toen ik eme deed. Hoorde en zag Gary KB8RQ cq roepen en dacht ik roep hem eens aan met 15W. En het is gelukt, dat was ook mooi. Wel had ik hier 4 x11el yagi in de mast http://members.home.nl/schollema/ef0211 ... er004.html

Peter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 mei 2016, 22:18 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2135
Woonplaats: Schijndel
Hi Peter ,

tjonge dat is ook wel een mooie !!! 15 watt ...JALOERS !!!!
Gary heeft nog steeds een van de grootse antennes ter wereld ( zeker nadat W5UN schade heeft opgelopen )
dus ik kan wel eens een poging wagen ..

mijn " gekste " verbinding tot nu was met VE3ONT in 1995
een enkele 11 elements cushcraft met een YL1060 buisje ( grote broer van een qqe06/40 )
en ... dat ging met 120 Watt pep SSB !! hij was hier echt S2 op mijn FT225RD ..

ehhh ze hadden daar wel een fikse schotel staan ( 40 meter doorsnee oid) ..met flink QRO ..full legal limit heet dat dan ..... hmmm

dat was mijn eerste echte EME QSO op 144 en daarna is het helemaal mis met me gegaan qua EME verslaving ...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 mei 2016, 11:36 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2006, 19:09
Berichten: 1180
Woonplaats: IJsselstein
ik denk dat de meeste klachten ontstaan bij het gebruik van QRO waar het ten eerste niet nodig is en ten tweede andere mensen er last van hebben.

_________________
IC7851/HiQ5-160 vert/PAR OA50 omni hor, X300; IC202S, TH-F7E, MD380, IC7000(+4m) mobile. IC7100, Kenwood TM221e+23cm transverter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 mei 2016, 20:53 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 jun 2015, 20:48
Berichten: 87
Woonplaats: Gouda
Marcel PG8M,

Ik ben zeken niet tegen QRO maar wat is QRO 100 watt of 1 KW?
Zelf ben ik voorzitter van de Benelux QRP Club, maar dat wil zeker niet zeggen dat ik altijd met QRP werk, mijn meeste QSO zijn vaak gewoon met 100 watt, alleen tijdens QRP contesten, /p en tijdens vakanties werk ik met QRP. Maar waar ik mij wel aan erger is dat er stations zijn die enorme signalen neerzetten maar een station met gewoon 100 watt niet horen, zeer waarschijnlijk veel QRM of ongevoelige ontvanger, maar in dat geval levert QRO hier geen oplossing alleen veel ergernis.
Het is het beste om eerst een te kijken of ze hun antenne kunnen verbeteren en dan meer vermogen te maken. Overigens snijd het mes dan aan 2 kanten, zowel TX als RX. De enigste redenen dat ik geen lineair heb is dat ik al blij ben dat ik niet teveel storing in mijn omgeving veroorzaakt. Ik zou in bepaalde situaties ook best wel eens 400 watt willen bij zetten maar helaas dat gaat niet!

73 Fred PA1FJ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 mei 2016, 14:08 
Offline

Geregistreerd: 21 nov 2011, 21:36
Berichten: 192
Een goede antenne is zeker geen garantie dat je iedereen hoort.

Bekende roept aan (B): Met welke antenne zit je:
Ik geeft antwoord (I): ff aan het proberen met de K9AY
B:Hoor je allemaal stations werken die ik niet hoor, maar hoor heeeelll veel stations roepen die jij niet hoor.
I: zal ff luisteren op de zendantenne,... hoor niet veel.
B: Je hebt toch echt een dikke Pileup!
I: Zal ff de dipool aan de set hangen.... Zo!! stuk of tig Europeanen aan het roepen!
B: Zei ik toch
I: Gauw weer de K9AY er op, lekker DX en :wink:

En als je QRO in de contest mee doet krijg je ook gewoon QSL kaarten met "My First", 5 watt into dipool in the attic.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 mei 2016, 20:52 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 3422
Woonplaats: Kampen
Veel QRO-stations vinden het ook hartstikke leuk om een tegenstation te werken met 5 Watt.
Dan roepen ze enthousiast "your 5 watt and your vertical are really doing a fine job!!" En ze
leuken het rapport nog wat op met 1 of 2 extra s-puntjes! :D

En als je in de stad zit, zoals ik, met een FD4 en een kwartgolf vertical (en al die storing) dan
moet je het vaak ook hebben van grote tegenstations (en dus van contesten), anders bereik
je niet zoveel meer tegenwoordig.

Heb (bij een vriend) ook wel eens avondje doorgehaald met matige condities en een bijna lege
band. Een mast van 60m, daarin o.m. 3 x 6el monobanders voor 20 en ruim een kilowatt output.
De antennes gericht op zuid-Amerika, één keer CQ roepen en je krijgt me toch een pile-up!
Diverse keren gehoord dat ik een "first" was voor het station aan de andere kant.
Ook leuk hoor! :mrgreen:

Maar ik vind het net zo leuk om vanuit de huiskamer (in plaats van de shack) de Elecraft KX1
aan de FD4 te hangen en met 3W CW gewoon mee te doen in een contest! :mrgreen:
Zie http://www.aloys.nl/contesten-met-de-elecraft-kx1.html

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-817ND | FT-847 | FT-857D | FT1000MP Mark V | Elecraft KX1 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 mei 2016, 05:47 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 feb 2016, 08:28
Berichten: 176
Woonplaats: Rotterdam
PA3DAT schreef:
Veel QRO-stations vinden het ook hartstikke leuk om een tegenstation te werken met 5 Watt.
Dan roepen ze enthousiast "your 5 watt and your vertical are really doing a fine job!!" En ze
leuken het rapport nog wat op met 1 of 2 extra s-puntjes! :D

En als je in de stad zit, zoals ik, met een FD4 en een kwartgolf vertical (en al die storing) dan
moet je het vaak ook hebben van grote tegenstations (en dus van contesten), anders bereik
je niet zoveel meer tegenwoordig.

Heb (bij een vriend) ook wel eens avondje doorgehaald met matige condities en een bijna lege
band. Een mast van 60m, daarin o.m. 3 x 6el monobanders voor 20 en ruim een kilowatt output.
De antennes gericht op zuid-Amerika, één keer CQ roepen en je krijgt me toch een pile-up!
Diverse keren gehoord dat ik een "first" was voor het station aan de andere kant.
Ook leuk hoor! :mrgreen:

Maar ik vind het net zo leuk om vanuit de huiskamer (in plaats van de shack) de Elecraft KX1
aan de FD4 te hangen en met 3W CW gewoon mee te doen in een contest! :mrgreen:
Zie http://www.aloys.nl/contesten-met-de-elecraft-kx1.html

Als ik je blog zo lees moet ik toch eens met de overbuurman en de buren naast me gaan praten :-) Heb je nog enig plezier van die CP-6?

_________________
73 Ernst, PA1EJO, Yaesu FT-991, Icom ID51E, Airspy/Spyverter,
CG3000 autotuner tussen 10 en 160m, VHF/UHF X30N,
Indoor waslijn antenne RX only, Active dubbele loop antenne HF
Moteino ISM, Arduino, blog: http://pa1ejo.wordpress.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 mei 2016, 23:55 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 jun 2015, 20:48
Berichten: 87
Woonplaats: Gouda
paul schreef:
Een goede antenne is zeker geen garantie dat je iedereen hoort.

Bekende roept aan (B): Met welke antenne zit je:
Ik geeft antwoord (I): ff aan het proberen met de K9AY
B:Hoor je allemaal stations werken die ik niet hoor, maar hoor heeeelll veel stations roepen die jij niet hoor.
I: zal ff luisteren op de zendantenne,... hoor niet veel.
B: Je hebt toch echt een dikke Pileup!
I: Zal ff de dipool aan de set hangen.... Zo!! stuk of tig Europeanen aan het roepen!
B: Zei ik toch
I: Gauw weer de K9AY er op, lekker DX en :wink:

En als je QRO in de contest mee doet krijg je ook gewoon QSL kaarten met "My First", 5 watt into dipool in the attic.


Paul, ik weet niet of je een Roepnaam heb, maar ik heb het idee dat je toch nog wel wat ervaring mist.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 mei 2016, 08:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 feb 2016, 08:28
Berichten: 176
Woonplaats: Rotterdam
PA1FJ schreef:
paul schreef:
Een goede antenne is zeker geen garantie dat je iedereen hoort.

Bekende roept aan (B): Met welke antenne zit je:
Ik geeft antwoord (I): ff aan het proberen met de K9AY
B:Hoor je allemaal stations werken die ik niet hoor, maar hoor heeeelll veel stations roepen die jij niet hoor.
I: zal ff luisteren op de zendantenne,... hoor niet veel.
B: Je hebt toch echt een dikke Pileup!
I: Zal ff de dipool aan de set hangen.... Zo!! stuk of tig Europeanen aan het roepen!
B: Zei ik toch
I: Gauw weer de K9AY er op, lekker DX en :wink:

En als je QRO in de contest mee doet krijg je ook gewoon QSL kaarten met "My First", 5 watt into dipool in the attic.


Paul, ik weet niet of je een Roepnaam heb, maar ik heb het idee dat je toch nog wel wat ervaring mist.


Gisteravond was de pile-up bij HZ1SM werkelijk gigantisch, ik schat zo'n 25 mensen die hem aanriepen, en echt heel veel QRO spul. Een drietal keer geprobeerd en de gedachte bekroop je dat eigenlijk niemand een kans maakte. De hele Oekraine en Italie staat vol met 2.5 kW versterkers en optibeams, je maakt dus geen kans.

Twee uur later nadat de lokale QRM in Rotterdam weer eens voorbij was terug naar de set gekropen, en wat hoor ik net boven de ruis, een FM8QR uit Martinique. Waarschijnlijk net als ik een QRP station, dus, even terugroepen, en na een paar keer kwam er een redelijk werkbare verbinding tot stand. Er was geen pile-up totdat na een paar minuten de Italianen toesloegen en je vanuit Martinique hoort, Gentlemen Gentlemen, please.... Als je dat hoort kun je beter stoppen.

Vanochtend 20W met WSPR gedaan, en twee VK5 stations horen je. Weinig vermogen maar wel een hoge spectrale dichtheid omdat WSPR alles binnen enkele 10 tallen Hz comprimeerd.

Conclusie: een DX verbinding op HF is een gevecht tegen pile-ups en bandbreedte. Maar met een handvol Watts kun je over de hele wereld praten als je een vrije frequentie hebt.

Dit alles betekent niet dat ik ook wel eens denk aan een stevige lineair achter de set en een optibeam in de tuin waar vrouw en buren van zeggen, joh wat interessant, maar is die straling geen probleem. Op dat moment schudt mijn XYL me even wakker omdat ik hardop liep te dromen.

_________________
73 Ernst, PA1EJO, Yaesu FT-991, Icom ID51E, Airspy/Spyverter,
CG3000 autotuner tussen 10 en 160m, VHF/UHF X30N,
Indoor waslijn antenne RX only, Active dubbele loop antenne HF
Moteino ISM, Arduino, blog: http://pa1ejo.wordpress.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 mei 2016, 09:30 
Offline

Geregistreerd: 30 apr 2005, 17:09
Berichten: 543
Woonplaats: Winsum (Gr)
@PD1EJO

Je typt dat je met 20W wspr hebt gedaan. Dat is echt qrooo voor die mode. Of bedoel je een andere mode toevallig?

Peter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 mei 2016, 09:52 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 feb 2016, 08:28
Berichten: 176
Woonplaats: Rotterdam
pa4o schreef:
@PD1EJO

Je typt dat je met 20W wspr hebt gedaan. Dat is echt qrooo voor die mode. Of bedoel je een andere mode toevallig?

Peter

Dat was inderdaad redelijk veel, maar daarmee zie je wel VK5, toen ik het terugschroefde naar 37 dBm of 5 Watt kwamen de verbinden niet verder dan het gebruikelijke wat je ziet binnen Europa. Soms zie je die expeditie stations in Noord Canada/ Groenland en Antarctica wel eens naar dit soort vermogens gaan. QRO helpt wel degelijk om DX verbinding te krijgen bij de huidige condities. Een ander gevoel wat ik krijg is dat de koppeling tussen het WSPR programma en de FT-991 met microham interface ook niet klopt als het om vermogen instellen gaat, je moet ingrijpen bij de FT-991 en de maximale waarde instellen.

_________________
73 Ernst, PA1EJO, Yaesu FT-991, Icom ID51E, Airspy/Spyverter,
CG3000 autotuner tussen 10 en 160m, VHF/UHF X30N,
Indoor waslijn antenne RX only, Active dubbele loop antenne HF
Moteino ISM, Arduino, blog: http://pa1ejo.wordpress.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 38 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling