Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 28 jun 2017, 15:02

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 87 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 24 okt 2014, 13:10 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2217
Woonplaats: Schijndel
je gridstroom is bijna twee keer zo hoog ...

kan je de " echte" stroom eens meten met een milliampere meter
en dan eens kijken of de paneel meter op het front hetzelfde aangeeft ..

wie weet .. ..een ijk issue ...

greetz Rick


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2014, 15:15 
Offline

Geregistreerd: 12 maart 2012, 08:40
Berichten: 197
Of de meter gaat over de emmer van de HF?
Heb ooit kortegolftherapie apparaten onderhouden en gerepareerd.
Niet alle meters waren daarvoor geschikt, sommigen hadden duidelijk last van de HF.

Groeten Eric.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2014, 15:35 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 83
Woonplaats: Vlaams Brabant
Ik kan het nog niet loslaten, zo vlak voor het weekend, dus even de vonkende C eruit gehaald, en wat blijkt,
er is een druppel solduur aan de binnekant van de aansluitingen blijven plakken, die de boel *bijna* overbrugt.

op deze plaats is er dan ook veel roet te zien ;-)
aangezien ik mijn geluk nog snel wilde beproeven, heb ik de C opgekuisd, en terug gemonteerd.
nu houd hij het wel vol, en kon k mijn volgende meting doen :
DRIVE : 18W
OUTPUT : 250W
Igrid : 80mA
Ianode : 330mA
ik heb nog even de input naar 20W geduwd, maar er komt niet meer dan ongeveer 260W uit.

Geert:
Ik vermoed dat je gelijk hebt : de circuit nemmt waarschijnlijk wat vermogen in zich op.
uw voorstel om een rolspoel en C te gebruiken kan ik momenteel niet testen, want ik heb geen rolspoel...
Ik zal er eens achter uitkijken op een volgende beurs ergens.

PA1BVM:
Ik gebruik als meetweerstand een 5W weerstand van 8,2ohm. de stroomsterkte heb ik niet "echt" gemeten,
maar wel de spanningsval over de weerstand, en die bedraagt 639mV.
als ik ervan uitga dat mijn weerstandswaarde correct is, dan vloeit er dus een stroom van 77,9mA.
op deze moment duid mijn draaispoelmeter 80mA aan, dus hij zit wel dichtbij.

PE1MIX:
dat is ook mogelijk, maar zou mijn volt-meting over de shunt-weerstand ( zie hierboven ) dan geen
uitsluitsel kunnen geven? ik vermoed dat de meting -redelijk- correct is.

aan allen nog een prettig weekend gewenst!
mvg,
Kevin ON5DRE.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2014, 17:52 
Offline

Geregistreerd: 30 jun 2012, 11:29
Berichten: 345
Ik vermoed dat er toch nog iets niet goed is met de bias instelling.
De hoge Ig duidt hier mogelijk op.
Ook het feit dat je niet meer vermogen krijgt bij meer input duidt hier mogelijk op.

Het lijkt erop dat de cathode van de buis niet positief genoeg is (ofwel het stuurrooster niet negatief genoeg) bij de door jouw ingestelde stuurroosterstroom van 45 mA om de hele negatieve sinushelft (positief op het stuurrooster) te kunnen "verwerken".
Hierdoor zou het stuurrooster positief worden (tov. de cathode) en loopt het signaal "vast": vergroten van het stuurvermogen (cq. HF-amplitude op de cathode) heeft geen grotere uitgangsamplitude tot gevolg en het stuurrooster gaat bovenmatig veel stroom trekken en het uitgangssignaal vervormen.

50 MHz is met een redelijk gangbare, modernere oscilloscoop (bv. eentje tot 100 MHz) nog goed te bekijken en vaak zijn deze (visuele-) metingen heel verhelderend en relatief simpel uit te voeren, zij het dat de zeer hoge spanningen in dit apparaat wel om extra aandacht voor de veiligheid vragen.
(Als je je niet op je gemak voelt bij dit soort metingen met hoge spanningen dit ook niet doen!)
Een goede methode hierbij is om het te meten signaal op een testpunt (semi-)permanent naar "buiten" uit te voeren, weg van de gevaarlijke plaatsen.

Ik weet niet of je over een dergelijk meetinstrument (op je werk) kunt beschikken, maar bv. het meten van het stuursignaal op de cathode met de osciloscoop zou zeer verhelderend kunnen zijn.
Ook bv. metingen over een tijdelijke, kleine meetweerstand in de cathodeleiding tussen de smoorspoelen en de cathode: deze kunnen ook een goed beeld van de amplitude (-piekwaarden) in de anode-stromen geven.
Verder zou ik me wel beperken tot metingen aan de "cathode-kant" omdat daar de spanningen laag zijn en je geen "high voltage" probes nodig hebt.

Hopelijk heb je wat aan deze (meet-)tips!

Succes!

PA0HJA

_________________
....The Singularity is near!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2014, 18:20 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
Kevin,
wat je ook kan doen is een paar wikkelingen kortsluiten met een "redelijke" draad diameter, geen draadje waar je 1 volt mee meet.... een 1 mm² doet het zekers goed -- kort houden !!! en trek de stekker uit als ge dat doet !!!

een andere zaak : wat is de zero signaal plaat stroom ? volgens ik bereken moet dat iets rond de 30 a 40 mA zijn

zet de C load op minimum en plaats als veiligheid een dummyload aan de uitgang


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 okt 2014, 19:57 
Offline

Geregistreerd: 30 jun 2012, 11:29
Berichten: 345
Ik heb nog even zitten kijken naar de bifilaire cathode smoorspoel op de laatste foto die je hier plaatste.
Je vertelde hier ook dat je zwarte krimpkous over deze wikkelingen had gekrompen.
Mogelijk is dit ook een oorzaak van een probleem met je ingangscircuit.
De krimpkous kan mogelijk voor extra ongwenste paracitaire capaciteiten over de smoorspoel zorgen, waardoor mogelijk HF weglekt en de ingangsimpedantie verlaagd word.(Op 50 MHz spelen geringe capaciteiten een grotere rol dan op HF!)

Misschien is het het proberen waard om deze smoorspoel eens zonder de krimpkous te proberen.
Nog een tip voor het (evt. opnieuw-) wikkelen van zo'n spoel:
Begin met het wikkelen op een staaf, buis of boor met een iets kleinere diameter dan de uiteindelijke ferrietstaaf; hierdoor zitten de wikkelingen mooi strak als ze om die iets grotere diameter ferrietstaaf zijn geschoven.
Voorbeeld:

Afbeelding


Succes!

PA0HJA

_________________
....The Singularity is near!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 okt 2014, 15:57 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 83
Woonplaats: Vlaams Brabant
Hallo allemaal,

net een weekendje aan zee geweest, en het was geweldig weer, spijtig dat ik meestal binnen heb vertoefd
om wat werken uit te voeren ;-)

maar terug on topic :
PA0HJA:
ivm de bias instelling: zo had ik het nog niet bekeken. ik heb enkel toen de PA "stabiel" was, de bias ingesteld
totdat ik zag dat er in TX zo ongeveer 40mA Ia ruststroom getrokken werd. verder heb ik nog geen metingen
hieraan gedaan, maar lijkt me wel interessant om het eens te doen.
een scoop heb ik hier ook wel ter beschikking. dat kan handig zijn !

Geert:
ik heb een beetje zitten spelen met de spoel. de spoel is gemaakt van gestripte 2,5mm² installatiedraad en is dus
makkelijk aanpasbaar. ik heb ze steeds wat verkleind, het resultaat na terug aftunen blijft ongeveer hetzelfde.

toch vermoed ik dat hier nog wel aan geschaafd kan worden, dus heb ik de website van Frits PA0FRI nog eens
nagelezen over hoe je de uitgangsfilter berekent : http://pa0fri.home.xs4all.nl/Lineairs/F ... ear750.htm
( scroll naar "Berekening Pi filter" )
Volgens deze berekening kom ik op deze waarden :
Ua = 2000V Ia = 350mA f = 50.050MHz Q = 11
Ctune = 11,45pF Cload = 89,51pF L = 0,898 µH.
voor de spoel bekomt men volgens het "mini-ringcore rechner" programma:
diameter = 40mm length = 35mm n = 5,5 toeren

dus denk ik dat m'n spoel terug wat groter moet.
dit zal ik in de loop van de week eens proberen aan te passen naar deze waarden.

PA0HJA :
goede tip om de spoel te wikkelen ! dit houd ik zeker bij. verder heb ik de krimpkous nog niet verwijderd...
laat ons zeggen dat ik vanwege de compacte opbouw het mezelf zeker niet gemakkelijk heb gemaakt
om bepaalde aanpassingen te doen ;-) de bifilaire smoorspoel spant hierbij de kroon :-D
maar niets is onmogelijk, dus het kan nog steeds als het moet...

zijn mijn uitgerekende waarden voor de C en L correct ? ik zal het later in de week eens uitproberen.

mvg,
Kevin ON5DRE.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 okt 2014, 16:25 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
ja Kevin, het was prima weer aan zee en veel volk .....

ivm uw pi filter vergeet je belangrijke zaken
je hebt zoiets als "stray" capaciteit die ik minimum 10 pf neem en het zal dan al goed moeten opgebouwd zijn
de volgende is de capaciteit van uw lamp (weet ik niet van buiten maar neem eens 10 pf)
dan heb je de minimum capaciteit van uw tune cap +/- 10 ook ? als die rechtstreeks op het chassis staat zal het er niet ver vanaf zijn ?

als ik 5 pf neem voor de lamp dan zitten we al aan 25 pf om te beginnen
aan 11 zal je dan nooit geraken zoals uw berekeningen en heb je al minstens een dubbele Q factor en veel circulaire stromen

best is eens het ARRL handboek raadplegen en indien je dat wil contacteer mij eens

hetzelfde met chokes voor antennes, ik ben hier al de ganse namiddag aan het meten op de analyzer met ferriet van alle soorten en je zou versteld staan wat er al dan niet werkt voor onze doeleinden -- en veel werkt niet = meten is weten
prima ervaring met een eigen exotisch brouwsel 5000 ohm op 14 mc met 4 kernen van 1 € stuk
dit kan ook een topic waard zijn hi.....


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 okt 2014, 19:19 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
Kevin,
na mijn ferriet testen toch eventjes de rekenmachine boven gehaald
bij uw aangegeven waarden van 2000 volt 350 ma geeft dat een Q van 30 als de minimum capaciteit 25 pf is om te beginnen
een Q van 16 is bij mij een maximum tenzij op hogere freq zoals 2 meter, daar is het soms wikken en wegen....


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 okt 2014, 07:01 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
Kevin,
ik heb even uw foto's goed bekeken en ik stel mij de vraag of de tank spoel rechtstreeks aan uw blokkeer capaciteit is verbonden ?
ik vermoed dat ik dat zie op 2 foto's maar het kan ook optisch bedrog zijn al kan ik er niet naast kijken gezien die verbindingen
73


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 okt 2014, 08:23 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 83
Woonplaats: Vlaams Brabant
Dag Geert,

die spoel zit inderdaad rechtstreeks aan de blocking-capacitor.
ik heb nog een foto bijgevoegd ter verduidelijking, nu wel met een
andere spoel waarmee ik aan het experimeteren ben.

greetz,
Kevin.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: detail uitgangscircuit
output2.jpg
output2.jpg [ 64 KiB | 1708 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 okt 2014, 08:28 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
dan is dat geen pi filter maar een LC kring
ga van de C blokkeer naar C tune en hang de spoel tussen Ctune en Cload

ik zie dat Ctune en Cload aan elkaar hangen ?

dienen blokkeer C ziet er maar raar uit op foto
dienen parallel op Cload ziet er goed uit


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 okt 2014, 10:02 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
nog enkele tips :
ik zie dat de C tune verbonden is met de load C ? losmaken en die draad eventueel gebruiken om naar de blokkeer C te gaan
alle bedrading die daar niet nodig is moet eruit
ik zie ook verbrande (??) vlekken tussen de stator platen van C tune ? goed afwrijven/opkuisen of ge gaat daar miserie mee hebben vroeg of laat
C blokkeer hangt "in" de schouw lucht ? door de warmte moet die kapot want veel van die soorten kunnen maar tegen 85° (schouwtemp gaan makkelijk tot 60°)
prof/militaire zoals deze die parallel staat op de load C tegen iets van 125° maar best is die uit de warme lucht te plaatsen
hang de blokkeer C desnoods aan de tune C en ga dan van de blokkeer C naar de lamp
hou alle bedrading zo kort mogelijk !!! als alles werkt desnoods de C tune iets dieper zetten en met een asje naar de knop
op de uitgang : zet daar een spoeltje op rond de 2 mH maar de waarde doet er niet veel toe -- voor uw veiligheid en dan kan je de amp ook elders (veilig) gebruiken


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 okt 2014, 13:53 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 83
Woonplaats: Vlaams Brabant
dag Geert,

even ter verduidelijking bij de foto:
de spoel is inderdaad rechtstreeks op de blocking condensator geschroefd. De tune-condensator is via een
draad met gele krimpkous over, ook verbonden met de blocking condensator. ( draad onderaan in foto. )

alle onderdelen die aan het chassis geaard zijn, heb ik nog eens extra voorzien van een aardingsdraad.
dus de beide regelbare condensators, en de parallel-condensator op de load, zijn voorzien van een
extra aardingsdraad, zodat het lijkt alsof ze aan elkaar doorgelust zijn. ( en dit is eigenlijk ook zo. )
deze aardingsdraad verbind alle punten in de caviteit, en wordt naar 1 punt buiten de caviteit gebracht.

verbrande vlekken op de regelbare condensator:
dat is het probleem geweest met de overslag die ik verleden week geconstateerd had. hier was door
het solderen een solduur-blob onderaan gekomen, en daar gebeurde de overslag. alles is
gereinigd en opgekuist, enkel de zwarte plek op de isolator krijg ik niet weg...

de blocking condensator hangt inderdaad in de warme "schouw". dis is zeker niet ideaal
zoals je aangeeft. hier moet inderdaad nog een aanpassing aan gebeuren.

het spoeltje op de uitgang:
dit heb ik dus vervangen door een kortgesloten 1/2 golf stuk coax.
dus de hoogspanning kan via deze weg de zekering "erdoor" halen ;-)

greetz,
Kevin.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 okt 2014, 14:34 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
alle zogezegde aardingsdraden er af dat heeft geen zin en is enkel bijkomende spoel/capaciteit
het chassis op zichzelf is méér dan genoeg
het aarden naar 1 sterpunt is bedoeld om verschillende apparaten aan elkaar te aarden

die doorslag : daar moet je aan werken want koolstof is een geleider

zet eens die spoel haaks op de C's en de C tune verbinden met de C blok, dus haal die weg en soldeer die op C tune naar C load
haal die draad onderaan weg en plaats een draad rechtstreeks naar de blok cap zo kort mogelijk
een 1,5 mm draad is voldoende voor die testen

dienen blokkeer cap ziet er op foto niet gezond uit .... of komt het van de flash fototoestel ??? doorslag ??

veiligheid : wat als die stub niet goed is ?? of wat als ge eens elders de amp gaat gebruiken ?? ik zou er niet graag aan komen moest ik dat weten

nota : je hebt het uzelf niet makkelijk gemaakt met het schema als ik het eens bekijk. Voor een GG amp kan het véél eenvoudiger en daar heb ik eens een tekst over gepubliceerd in CQQSO van de UBA.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 87 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling