Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 15 dec 2017, 01:37

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 87 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 19 okt 2014, 19:31 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
hoge stromen hebben meestal een andere oorzaak dan de swr
een amp met een swr van 2:1 op de uitgang kan je perfect aftunen zonder rooster stromen
als ik hier op het forum soms lees dat "gerenommeerde" amateurs het zelfs doen zonder ingangs circuit dan begrijp ik het niet meer


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 07:58 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 93
Woonplaats: Vlaams Brabant
Zo, ondertussen heb ik nog even last gehad van een verkoudheid, maar nu stilaan terug aan de versterker verder gedaan.
geert : * ik heb de anodespoel uitgedipt, geeft geen dip op of rond 50MHz.
* De spoel in het uitgangcircuit heb ik ook verkleind. die is nu 2,8 toeren met een binnendiameter van 40mm.
* met het ingangscircuit heb ik ook redelijk wat geknoeid, maar is goed af te regelen.
Wat zie ik nu:
na alle modificaties, aanpassingen, vies kijken naar een eventuele hogere kracht, zelfs het in twijfel trekken van de
gebruikte power meters ( ik heb er andere gaan lenen bij collega-amateurs ) ... is er uiteindelijk weinig veranderd.
Enkel een beetje meer totale gain, de zonet gedane meting geeft bij 4W input 70W output, en is volgens deze website :
http://www.rf-amplifiers.com/index.php?topic=gain goed voor een gain van 12,4 dB.

misschien is alles wel gewoon in orde, maar doe ik m'n metingen verkeerd?
m'n FT-847 heb ik aan de input van de amp verbonden via een PWR/SWR meter.
de zender staat in FM, en de mic gain staat dicht, voor een constante draaggolf.
het signaal dat uit de amplifier komt, gaat via een PWR/SWR meter naar een dummyload.

mijn laatste meting :
Pin = 4W
Pout = 70W
Ua = 2000V
Ia = 180mA
Bias Ia = 40mA

zijn deze waarden enigszins "mogelijk", m.a.w., ik vind dat er te veel anodestroom vloeit, maar is dit zo?

waarom vind ik dit? via een snelle, kort door de bocht berekening:
opgenomen vermogen van de amp : 2000V x 180 mA = 360W
vermogen van de bias : 2000V x 40 mA = 80W

=> vermogen benodigd om RF te maken: 360W - 80W = 280W
ik hanteer een +- 50% rendement => 280 : 2 = 140W

dis is nog steeds 2 maal meer dan de verkregen 70W RF output.
in dit geval heb ik dus maar 25% rendement.

zie ik het verkeerd in de bovenstaande berekening?
alvast bedankt voor het meedenken!

mvg,
Kevin ON5DRE.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 08:46 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
jammer dat je zo ver woont anders kwam ik eens kijken
het is allemaal niet makkelijk om van "ver" een antwoord te geven
wat kan je doen :
open de amp en kijk goed uit of er geen restspanningen meer zijn dus STEKKER UIT en na een tijdje de voltmeter er nog eens op !!!
ik ben al eens van 3 kv gebeten geweest en ik mag blij zijn dat ik niet qrt was
plaats een 3000 ohm weerstand van de anode naar chassis
plaats uw analyzer op de uitgang en kijk of ge een dip hebt op 50 mc door aan de c's te draaien

DOE DEZE TEST NOOIT MET SPANNING OP DE AMP !!!! (en vergeet de weerstand niet weg te doen als ge de amp dicht maakt)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 11:14 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2329
Woonplaats: Schijndel
wel raar dat je geen " dip" kan vinden
ook geen indicatie op de analyser waar de dip dan wel zou kunnen zitten ??? hoger... lager
het laagdoorlaat filter even weghalen ..nog nix ???

hoe groot / klein is de dikke doorknop C tussen anode en kring ??

doe je het " dip " vinden met alle covers rondom de spoel weer dicht ??


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 11:49 
Offline

Geregistreerd: 30 jun 2012, 11:29
Berichten: 349
Citaat:
Een andere oorzaak van de hogere Pin, Ig en Ia zou kunnen zijn een oudere of slechte buis?
Heb je deze nieuw (NOS) of gebruikt gekocht?
Klopt de stroom door de gloeidraden bij de gespecte spanning?


Heb je een ander, tweede exemplaar (tijdelijk-) ter beschikking?
Dan zou je hiermee even kunnen testen en mogelijk de buis als oorzaak uitsluiten.
?

PA0HJA

_________________
....The Singularity is near!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 12:52 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 93
Woonplaats: Vlaams Brabant
ik denk dat ik een dubbelzinnigheid heb verteld :-)

de "anodespoel" die niet dipt, hiermee bedoel ik eigenlijk de smoorspoel die de hoogspanning naar de buis brengt.
de uitgangskring die ik nu heb, zal ik met onderstaande tekening verduidelijken.
op deze kring kan ik met de vervangweerstand op de anode van de lamp, de dip prima vinden met de antenne-analyzer.

Geert, de afstand is inderdaad wel redelijk wat, maar ik leg uw voorstel nog niet te ver weg.
Ik kom regelmatig aan de kust ( dit weekend trouwens weer ), en in Meulebeke heb ik ook nog wel kennissen,
dus als het echt niet lukt, zal ik u mogelijks wel eens over de mouw komen wrijven ;-)

dit project hoeft voor mij ook niet echt "morgen" af te zijn, ik probeer er iets van bij te leren, omdat ik met buizen
eigenlijk helemaal geen ervaring heb... je moet het ergens halen he ;-) .
Trouwens, dit project staat op mijn QRL, waar ik enkel op de "verloren momentjes" 's morgens en onder de middag
even m'n hoofd over breek.

in bijlage ook nog even een foto van het opgebouwde input-circuit. het is wel niet mooi, maar werkt wel ;-)

mvg,
Kevin ON5DRE.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: het in testfase zijnde ingangscircuit.
input_circuit.jpg
input_circuit.jpg [ 110.75 KiB | 2086 keer bekeken ]
Opmerkingen bij bestand: het uitgangscircuit zoals het nu opgebouwd is.
schema_caviteit.bmp
schema_caviteit.bmp [ 75.58 KiB | 2086 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 13:08 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
is het zo opgebouwd volgens dat schema ?
indien wel dan heb je aan de "load" kant te weinig capaciteit volgens mij
bij een Q van 12 heb je al iets van 100 pf nodig
ik vermoed zoals ik al eerder zei dat je veel opstookt in het pi filter

probatie : maak de load c groter, één van 150 a 200 pf

je hebt een analyzer en daar kan je perfect mee zien of het pi filter goed is

ivm het ingangscircuit, die tol trimmerkes kunnen niet te veel hebben......maar beter dan niks en zeker het proberen waard
je kan ook een LC filter maken, dat is véél breedbandiger en werkt even goed

moest ik u zijn dan haal ik het pi filter er uit, hang daar de analyzer aan (50 ohm) en op de uitgang een 3000 ohm metaalfilm weerstand
neem dan van die krokodilleklemmetjes om takken te verleggen op de spoel en zo ga je zien of alles wel klopt

ik "zit" ook bijna ieder weekend aan de kust -- Nieuwpoort


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 13:22 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2329
Woonplaats: Schijndel
kwam deze site tegen ...
ergens in het verhaal staat een tabelletje met input / output en de stromen die er dan lopen

ook een verhaal over de uitkoppeling ..

http://www.gd0tep.com/amplifiers/piglet ... -on-6m.htm


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 13:34 
Offline

Geregistreerd: 14 nov 2007, 18:56
Berichten: 1195
Woonplaats: Zuidbroek
ik zou op de antenne uitgang nog een smoorspoel naar aarde zetten ivm veiligheid bij doorslaan anode C.

Zie ook hier http://f1frv.free.fr/ voor tips en truc mbt afreglen.

Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 15:22 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 93
Woonplaats: Vlaams Brabant
Geert:
ja, dit is het schema dat ik nu opgesteld heb.
de load cappaciteit bestaat uit een vaiabele condensator van ~7pF tot 95pF, parallel aan een vaste ton condensator van 150pF.
hiermee is het regelbare bereik ongeveer 150pF tot 250pF.
( dat is het idee dat er achter zit. ik heb momenteel geen variabele condensator liggen van +- 200 pF ... )

de kleine tol-trimmertjes zijn idd niet voor de grote vermogens geschikt, maar ik had ze al eens gebruikt in
een VHF versterker, en daar hielden ze goed stand. Ik doe momenteel ook gewoon testjes met een laag vermogen
van 2 à 4W uit de TRX ( en een kleine zekeringwaarde in de hoogspanning ;-) ).

De meting met de weerstand van 3Kohm heb ik ook gedaan. ik heb het uitgangscircuit niet "uit" de caviteit gehaald,
maar wel laten zitten op zijn originele plaats, met -zoals PA1BVM al vroeg- de caviteit volledig dicht.

Nieuwpoort ? das vlakbij ;-) ik zit van vrijdag tot zondagavond of maandagmiddag in Middelkerke.
een beetje verbouwingswerkjes aan het appartementje van m'n ouders ;-)

PA1BVM:
de "piglet" van GD0TEP heb ik ook al een paar keer stevig doorgenomen :-) veel bruikbare info op zijn site,
en ook hier wordt mijn vermoeden bevestigd dat er nog ergens té veel stroom verloren gaat...

PA5CW:
ik heb op de uitgang GEEN smoorspoel staan, maar wel een kortgesloten stuk coax, met een halve golflengte van 50MHz.
heb ik ineens een "filter" die de 2de harmonische onderdrukt, en een beveiliging indien de blocking-condensator doorslaat.
Hiervan heb ik destijds een foto gemaakt, als de stub gemeten wordt op 100,2 MHz.
De website van F1FRV staat ondertussen bij de bookmarks, bedankt !

greetz,
Kevin ON5DRE.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: kortgesloten coax-stub op de uitgang van de versterker.
stub_50MHz.jpg
stub_50MHz.jpg [ 86.99 KiB | 2062 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 15:45 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2329
Woonplaats: Schijndel
ik kijk nog eens op je foto van het ingangcircuit .. ( met die Tol -trimmers)
de buis staat toch op een plaatje koper ?
en ...
heb je er ergens in de gloeidraad supply de bifilair gewikkelde spoelen ?

en tja .. toch een ander buisje testen .. kan geen kwaad ..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 18:06 
Offline

Geregistreerd: 20 apr 2010, 08:35
Berichten: 1264
Kevin,
Volgens mij werkt je eindtrap al heel aardig met een gain van bijna 13 dB.
Dat het rendement bij lage uitsturing gering is, dat is normaal. Pas bij uitsturing tegen de grenswaarden loopt het rendement naar 50 %
Zie maar naar de tabel in het stukje van GD0TEP. Ook mijn zelfbouw gg-eindtrappen hadden een laag rendement bij geringe uitsturing. Typisch voor klasse AB.
Heb je er al eens 30 Watt opgezet? Zo ja, wat was de anode/roosterstroom?

Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2014, 18:35 
Offline

Geregistreerd: 30 apr 2005, 17:09
Berichten: 559
Woonplaats: Winsum (Gr)
Ik weet wel dat mijn GI7B van HA8UG voor de 2m met 25W input een 350W output had.
De specs heb ik helaas niet meer.

Peter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2014, 12:09 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 93
Woonplaats: Vlaams Brabant
PA1BVM:
de lamp staat inderdaad op een plaatje koper. daaraan heb ik de buitenmantel van een coax gesoldeerd, en zo alle punten die aan de "chassis" liggen, verbonden met dit punt. ( zoals bv de tune en load condensators. )
er is een bifilaire wikkeling voorzien voor het filament, als je goe kijkt zie je net onder het tipje van de lamp een zwarte staaf.
ik heb een krimpkous over de wikkelingen getrokken, dan blijven die netjes bij elkaar.

PE5T:
op uw aanraden heb ik het tabelletje van GD0TEP even genoteerd, en hiernaast mijn eigen meetwaarden geplaatst.
je hebt helemaal gelijk ! er zit weinig verschil tussen zijn meetwaarden, en hetgeen ik hier kan waarnemen.
enkel mijn gridstroom gaat wel vlug de hoogte in... ( zie bijlage )
ik neem aan dat het eigenlijk toch nog niet zo slecht is wat er nu op m'n tafel staat,
ware het niet dat ik me laat vangen door "hoge" stromen, hi hi !

Waarom heb ik slechts gemeten tot 200W output?
net nadat ik de meetwaarden op dit vermogen genoteerd had, hoorde ik wat gensteren in de caviteit.
direct de PA uit gezet, en ik zag nog een rookpluim uit de ventilatie rooster komen.

Na een inspectie vond ik niets defect, dus dacht ik aan overslag ergens... dus de PA terug opgestart, met
deze keer de caviteit gedeeltelijk open, en ja, de tune-condensator gloeit als een lamp :-)

ik zal thuis nog eens de rommelbakken ondersteboven kieperen om een vervanger te zoeken.
dan kan ik die er volgende week inzetten om terug wat testen te doen.
Maar ik ben al zeer tevreden over de meetwaarden tot nu toe !!
Misschien toch nog eens kijken waarom die gridstroom zo hoog is ??? ...

greetz and thanks !
Kevin ON5DRE.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: de knetterende condensator onderaan, bovenaan de 95pF variable C parallel aan de 150pF ton-condensator.
output_circuit.jpg
output_circuit.jpg [ 144.79 KiB | 1982 keer bekeken ]
Opmerkingen bij bestand: tabel met de vergelijking tussen de meetwaarden van GD0TEP <-> ON5DRE
meetwaarden.jpg
meetwaarden.jpg [ 52.48 KiB | 1982 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2014, 12:24 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 08:51
Berichten: 200
als het zo is dan is mijn eerste veronderstelling juist : alles wordt opgestookt in het pi filter
stromen blijven uiteraard lopen maar worden door de hoge Q in het filter als warmte omgezet

het beste systeem is GEEN tune c maar een rolspoel(tje) en de tune c weglaten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 87 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling