Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 22 nov 2017, 10:14

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 87 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 12:52 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 93
Woonplaats: Vlaams Brabant
Hallo,

pas nieuw, en al direct een vraagje.
één van mijn langdurige projecten is een compacte versterker voor de 6m band met een GI7B lamp.
Ik heb het ontwerp al een paar keer anders opgebouwd, maar ik loop steeds tegen hetzelfde probleem aan:
als de amp aangezet wordt, zal het filament een 3 ~ 5 minuten opwarmen.
daarna schakelt de hoogspanning in, en korte tijd daarna loopt de gridstroom op totdat de beveiliging inschakelt.
* de amp staat dus steeds in STANDBY, er wordt op geen moment de PTT bekrachtigd ! *

ik heb dit fenomeen in een youtube filmpje gezet, waarbij ik -na de opwarmtijd-
de hoogspanning manueel inschakel : http://youtu.be/1BQsNud2yTk

het ontwerp komt van YU1AW : http://www.qsl.net/yu1aw/VHF_PA/6m_4m/1xgi7b_6m.gif
en is aangevuld met info van diverse bronnen :
de website van PA0FRI ( zeer veel bruikbare info ! )
http://ct1aozhamradio.blogspot.be/2011/ ... ifier.html
http://www.gd0tep.com/amplifiers/piglet ... -on-6m.htm
de bias regeling :
http://bias.gs35b.com/ ( ik heb hun schema nagebouwd )

iemand enig idee wat er misloopt?
ik vermoed dat ik iets over het hoofd zie ...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 13:26 
Offline

Geregistreerd: 30 jun 2012, 11:29
Berichten: 346
Reageert de buis op de ruststroom instelling dwz. draaien aan de instelpotmeter varieert de ruststroom?

PA0HJA

_________________
....The Singularity is near!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 14:08 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 2969
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
Andere misschien useless suggestie:

Staat de amp niet te oscilleren (ingang en uitgang op een één of andere manier capacitief gekoppeld zoals coaxen te dicht op elkaar?)
Ik had dit verschijnsel bij mijn FET-PA voor 2mtr, ik had de COAX voor de output te dicht op de FET zitten (<10cm) waarop de amp direct 2 Ampere in rust trok en erg heet werd.
Misschien kan dit de GI7b buis ook de das om doen?

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 14:36 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 dec 2008, 10:18
Berichten: 1065
Woonplaats: Warmenhuizen
Iets dergelijks denk ik ook, parasitair oscilleren.

_________________
73 Jinny .--. . .---- .-. . .- PE1REA
Email, put VRZA dot NL behind the call
Mail from: yahoo, hotmail, aol and msn goes unread /dev/null
This message is NOT scanned by any Anti Virus software :-)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 14:37 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 93
Woonplaats: Vlaams Brabant
bedankt voor de snelle reacties !

PA0HJA:
de ruststroom schakeling heb ik statisch getest met mijn voeding, deze kan ik in principe volgens de specs instellen. Ik heb 'em nog niet "live" in de versterker -kunnen- testen, want daarvoor moet de PTT aangestuurd worden, en dat is nogal moeilijk als het probleem zich al stelt in standby... mss moet ik op één of andere manier de grid ingang "kortsluiten" zodat ik al eens kan zien of de buis dit gedrag dan nog vertoont.

PE1PQX:
zeker geen useless suggestie, hi !
oscillatie heb ik ook al aan gedacht. alles is vrij compact opgebouwd, dus dicht bij elkaar. Hoe kan ik bepalen dat er oscillatie optreed? ik vermoed dat ik met een freq counter met antenne toch ergens in het spectrum een duidelijk signaal moet kunnen oppikken waarop de buis zou oscilleren... waarschijnlijk zijn er betere manieren om dit te controleren.

ik kreeg een tijdje geleden van Eric, ON4LN ook al de suggestie dat er onvoldoende koeling zou kunnen zijn, en dat er thermale drift optreed.
de caviteit die ik gemaakt heb is eigenlijk ook wel vrij klein (compacte concept van de amp), ze is 12 x 12cm en 25cm lang. de buis zit hier in het midden in, en achteraan bij de aansluitingen van het filament en grid staat een 12 x 12cm papst ventilator.
ik heb ook al geprobeerd hier een extra ventilator achter te zetten... misschien is dit ook niet voldoende.

alvast bedankt voor het meedenken !


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 14:45 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 sep 2014, 13:02
Berichten: 452
Woonplaats: JO32kh
Misschien een paar foto's sturen van de binnenkant? Zo kan iedereen even meekijken of het eea te dicht op elkaar zit.
Lijk inderdaad op feedback dit.

Voorkant ziet er wel netjes uit!

_________________
Arien PE9H
"The ability to speak does not make you intelligent" - Qui-Gon Jinn
:wq


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 14:46 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 2969
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
Het oscilleren kun je checken door de ingang en uitgang los te nemen (en tijdelijk uit het apparaat verwijderen) van de cavity. Als het dan wel goed werkt is het simpel zoals Jinny het mooi noemt parasitair oscilleren.
Volgens mij kan dit echter ook in de cavity zelf voorkomen, dus eventueel testen/proberen met een 2e GI7b buis als je die hebt kan natuurlijk ook geen kwaad.

Oscilleren kun je ook oppikken met een RF sniffer / veldsterkte metertje relatief dicht op de buis/cavity (pas op met de hoge spannigen!)

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 14:48 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 dec 2008, 10:18
Berichten: 1065
Woonplaats: Warmenhuizen
Op beide pagina's met foto's zie je op de anode aansluiting een gebogen plaatje met een weerstand zitten, dit is je filter om parasitaire oscillaties tegen te gaan, zonder gaat je buis zeker aan de loop.
Heb je een foto van je bouwsel?

_________________
73 Jinny .--. . .---- .-. . .- PE1REA
Email, put VRZA dot NL behind the call
Mail from: yahoo, hotmail, aol and msn goes unread /dev/null
This message is NOT scanned by any Anti Virus software :-)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 15:20 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 93
Woonplaats: Vlaams Brabant
pe1rea:
die parasietstopper heb ik inderdaad niet voorzien in m'n caviteit. ik had er al over gelezen op de website van Frits, PA0FRI ,maar tegen beter weten in heb ik 'em nog niet geplaatst wegens vrij weinig plaats in de caviteit. ik zal morgen enkele foto's maken van mijn brouwsel, dat zal in elk geval het een en ander verduidelijken vermoed ik.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 15:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 dec 2008, 10:18
Berichten: 1065
Woonplaats: Warmenhuizen
ON5DRE schreef:
pe1rea:
die parasietstopper heb ik inderdaad niet voorzien in m'n caviteit. ik had er al over gelezen op de website van Frits, PA0FRI ,maar tegen beter weten in heb ik 'em nog niet geplaatst wegens vrij weinig plaats in de caviteit. ik zal morgen enkele foto's maken van mijn brouwsel, dat zal in elk geval het een en ander verduidelijken vermoed ik.

Dan hebben we de oorzaak gevonden....

_________________
73 Jinny .--. . .---- .-. . .- PE1REA
Email, put VRZA dot NL behind the call
Mail from: yahoo, hotmail, aol and msn goes unread /dev/null
This message is NOT scanned by any Anti Virus software :-)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 16:14 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 2969
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
pe1rea schreef:
ON5DRE schreef:
pe1rea:
die parasietstopper heb ik inderdaad niet voorzien in m'n caviteit. ik had er al over gelezen op de website van Frits, PA0FRI ,maar tegen beter weten in heb ik 'em nog niet geplaatst wegens vrij weinig plaats in de caviteit. ik zal morgen enkele foto's maken van mijn brouwsel, dat zal in elk geval het een en ander verduidelijken vermoed ik.

Dan hebben we de oorzaak gevonden....

Duidelijk.... (en dat voor een buizen nOOb... :wink: )

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 18:11 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2316
Woonplaats: Schijndel
zou het toch eerder zoeken in het ruststroom circuit ..
die " parasitaire" stoppers zitten toch alleen in HF eindtrappen ???

voor testdoeleinden zou ik de hoogspanning halveren

en nog eens goed kijken hoe de bias zit .. buis moet goed dicht te sturen zijn ..

heb ooit 2 x GI7B op 144 gebruikt .. 1/4 golf pijp als cavity


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 18:27 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 2969
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
Rick, ook in VHF eindtrappen. Denk bijvoorbeeld aan de 06-40 buisjes die verzonken worden gebruikt?

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 18:31 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2316
Woonplaats: Schijndel
lijkt me toch echt meer een issue in de bias ..

is die bias niet schakelbaar via ptt ik verwacht toch iets van een standby anders loopt er altijd stroom in de buis ook bij RX
buis moet volkomen dicht te drukken zijn met bias .. dan kan ie ook niet oscilleren

ooit 2 x gi7b op 144 gemaakt .. geen stoppers in de cavity .. dat is meer voor HF eindtrappen


wel wat foto's maken ..met detail voor bias ..

zitten de zeners wel goed om ??? of de tor die daar nu zit .. is ie nog heel ???

voor testen eerst met iets van 1000 volt .. gelijk 2kv .. dat zou ik niet durven

succes Rick


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 okt 2014, 18:57 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2316
Woonplaats: Schijndel
negatief op een gs35 is anders dan een gi7b .. ik meen een gs35 iets van -35 volt en een een gi7b iets van -14

dus ik neem aan dat het bias bordje daarop is aangepast ??

Rick


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 87 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling