Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 21 aug 2017, 16:49

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 11 aug 2014, 19:16 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 jul 2010, 14:43
Berichten: 556
Woonplaats: JO21tv
Om af en toe portable QRO te kunnen zijn is een lineair welke op 12 volt werkt een mogelijkheid.

Nu heeft Ameritron bijvoorbeeld de ALS-500M een portable HF-lineair die op 12 (14) volt werkt en 500 watt levert, meer dan genoeg om met de legale limiet van 400 watt te kunnen werken.

Het nadeel van 12 volt is de gigantische stroom die moet vloeien om het gewenste vermogen te maken. Voor de 500Watt is het 80Amp, maar ook bij 400Watt zal dit nog aanzienlijk zijn.

Voedingen die dergelijke stromen kunnen leveren zijn duur, maar een accu kan dergelijke stromen wel leveren en portable werken is mogelijk (voor beperkte tijd).

Nu is mijn vraag. Is het mogelijk om een loodaccu en "zware" voeding parallel te schakelen als er wel netspanning aanwezig is.

Mijn theorie is dat als gevolg van de duty-cycle de accu weer word bijgeladen in de dalen en de stroom levert voor de pieken.

  • Is hier aan te rekenen wat er dan voor accu en wat voor voeding nodig is ?

  • Is het uberhaubt mogelijk een accu vol te houden met een voeding op deze manier?


En als ik zelf even praktisch denk :

Het misschien beter om de accu met hele dikke draden direct op de lineair te zetten, terwijl de voeding met wat langere "dunnere" draden wordt aangesloten.

Als er dan veel stroom getrokken wordt, zal als gevolg van de stroom een spanning's val over de "dunnere" draden naar de voeding ontstaan en zal de accu overnemen.

Op het moment dat er minder stroom wordt getrokken laad de voeding de accu weer bij.

_________________
73, Marcel

website: PG8M


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 aug 2014, 00:57 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 918
Woonplaats: Maarssen
Wat jij beschrijft kan. Ik heb het zelf namelijk op dezelfde manier gedaan met een 115Ah accu en een lichte voeding in combinatie met een FT7B (trekt maar zo'n 13Ap).

In feite werkt je accu als een hele dikke elco waaruit je de stroompieken trekt.

Je draadjes maak je zo dik dat bij het aansluiten de maximale stroom van je voeding niet overschreden wordt. Als je uitgaat van een volle accu in rust, heb je zo'n 12.8V. Als je de voeding op 13.8..14V zet. heb je een initiele spanning van 1..1.2V over je dunne bedrading. Als je een 10A voeding hebt, zou je dus niet beneden 0.12 Ohm serieweerstand moeten hebben.

Als je voeding tjdens bedrijf toch in de beveiliging gaat, is de weerstand wat te klein. De truc is om de draadweerstand niet te groot te kiezen, omdat anders de voeding in de rustperioden te weinig bijlaadt. Je zult overigens zien dat de laadstroom nogal laag is als de accu nagenoeg vol is. Dit is normaal.

Er is een puntje van aandacht: Sommige lineaire voedingen kunnen niet tegen spanning op de uitgang als de AC ingangsspanning wegvalt. Er gaan dan een paar BE overgangen in sperrichting staan, en die slaan door of lopen schade op. Schade moet je hier zien als afname van Hfe bij geringe collectorstroom.

Als je het schema van je voeding hebt (of gewoon even kijken in de kast), is dit op te lossen door een dikke diode te plaatsen vanaf de uitgang naar de elco achter de bruggelijkrichter. Als dan de 230V voedingsspanning wegvalt, blijft de elcospanning toch op 12V en gaat er niets stuk. Bij normaal bedrijf staat deze diode in sper en is hij in feite afwezig. Het zou zo maar kunnen dat zo'n diode reeds in de voeding zit.

Bij oudere geschakelde voedigen gaat het normaliter goed. Bij hele nieuwe met synchrone gelijkrichters durf ik het niet te zeggen. Een optie is dan een dikke Schottky serie diode en de spanning hoger zetten, maar dat is wel zonde van het spanningsverlies over de diode.

Tip: plaats zeer dicht bij de pluspool een hele dikke zekering en scherm de pluspool af met isolatiemateriaal. Je kunt dan nooit sluiting maken zonder dat de zekering smelt omdat je niet meer rechtstreeks bij de pluspool kunt komen.

Wim, PA3DJS


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 aug 2014, 03:11 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1512
Woonplaats: Etten-Leur
PG8M schreef:
Nu is mijn vraag. Is het mogelijk om een loodaccu en "zware" voeding parallel te schakelen als er wel netspanning aanwezig is.Mijn theorie is dat als gevolg van de duty-cycle de accu weer word bijgeladen in de dalen en de stroom levert voor de pieken..

Als een netvoeding geen overspanning beveiliging heeft, staat er bij mij altijd een accu parallel. Verder is mijn ervaring dat als je normaal met SSB werkt, dus geen contest maar gemiddeld 5 tx en 5 min rx, dan is met een 100W transceiver een parallel voeding van 5 Ampere meestal voldoende om de accu op peil te houden.

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
Theorie en simulatie zijn mooi, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling