Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 21 jan 2019, 11:18

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 11 nov 2018, 16:52 
Offline

Geregistreerd: 28 okt 2012, 22:07
Berichten: 71
Woonplaats: Hof van Twente
Hallo, ik heb iets verkeerd gedaan..sri.
per abuis 200W input op mijn acom 1010 gezet! Alles razendsnel uitgeschakeld.
Na nieuw opstarten werkt de acom weer, en geeft ook weer gewoon zijn vermogen,allen de SWR die mijn tranceiver nu ziet is erg hoog, wanneer het vermogen van de acom opvoer naar ca 400W is de SWR 1:3+ op alle banden. De SWR aan de uitgang van acom is OK.
Hoe kan dat?????
'73 de Henk.

_________________
Icom IC-7700, Heil proset iC, Optibeam 6-3M voor 10,15 en 20m. Kelemen invV voor 40/80m. Reduced Half Sloper voor 160m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 11 nov 2018, 17:05 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1154
Woonplaats: Maarssen
De GU74B staat in common kathode (met wat kathode degeneratie), waarbij het RF ingangsignaal rechstreeks (dus zonder aanpassing) naar het stuurrooster gaat. Daar aan parallel staat een dikke 50 Ohm weerstand om een nette SWR te krijgen. Die zal wellicht deels doorgebrand zijn, hetgeen als gevolg heeft dat op alle banden de SWR op de ingang slecht is.

Zulk soort eindtrappen zijn lekker ruim, dus ook hoop dat je de weerstand kan vinden en nameten.

Als die weerstand echt heel slecht geworden is, loop je een grotere kans op instabiliteit (oscilleren) van de buis, daar zit je niet op te wachten.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 11 nov 2018, 17:08 
Offline

Geregistreerd: 20 apr 2010, 08:35
Berichten: 1303
Die pentode versterkers hebben vrijwel altijd een 50 Ohm dummyload over het stuurrooster hangen. Mogelijk heb je die beschadigd.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 11 nov 2018, 18:11 
Offline

Geregistreerd: 28 okt 2012, 22:07
Berichten: 71
Woonplaats: Hof van Twente
Heel bedankt voor jullie snelle reacties!
Heb even nagekeken in het schema, het is inderdaad een dikke 50 Ohm/100 Watt weerstand. Zal morgen de kast eens openmaken en kijken en meten.
'73 Henk.

_________________
Icom IC-7700, Heil proset iC, Optibeam 6-3M voor 10,15 en 20m. Kelemen invV voor 40/80m. Reduced Half Sloper voor 160m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2018, 09:57 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2538
Woonplaats: Schijndel
als je gaat vervangen zoek dan een mooie inductie arme 50 ohm weerstand ..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2018, 10:08 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1314
Woonplaats: Oldebroek
pa1bvm schreef:
als je gaat vervangen zoek dan een mooie inductie arme 50 ohm weerstand ..


Ik zou dat niet doen, bestel gewoon de originele weerstand dan weet je zeker dat de 1010 weer 100% in orde komt.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2018, 13:03 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1690
Woonplaats: Etten-Leur
PA0LMD schreef:
pa1bvm schreef:
als je gaat vervangen zoek dan een mooie inductie arme 50 ohm weerstand ..

Ik zou dat niet doen, bestel gewoon de originele weerstand dan weet je zeker dat de 1010 weer 100% in orde komt.

Leo heeft gelijk, verder is het nog maar de vraag of een andere gevonden weerstand past en echt inductievrij is.
Een 'chip'weerstand kan ook, maar moet dan wel op een geschikte koeloppervlak gemonteerd worden.
Al met al zijn de kosten van een originele weerstand klein ten opzichte van de aanschafprijs van de PA.


Bijlagen:
Chip50Ohm.jpg
Chip50Ohm.jpg [ 5.71 KiB | 1333 keer bekeken ]

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2018, 14:09 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2538
Woonplaats: Schijndel
jullie hebben gelijk ... als de originele te krijgen is dan natuurlijk die erin ..
in mijn bouwsels is haast nooit sprake van originele parts... en dan kom ik vaak terecht bij oostblok vendors als dr alex van qro-parts...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2018, 22:33 
Offline

Geregistreerd: 09 aug 2009, 04:47
Berichten: 749
Afbeelding Acom 1000

Afbeelding Acom 1011

Het is zo iets, zit onder de buisvoet, klepje op de bodem.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 dec 2018, 19:27 
Offline

Geregistreerd: 30 okt 2017, 14:44
Berichten: 116
pa7ww schreef:
per abuis 200W input op mijn acom 1010 gezet!
Na nieuw opstarten werkt de acom weer, en geeft ook weer gewoon zijn vermogen,allen de SWR die mijn tranceiver nu ziet is erg hoog, wanneer het vermogen van de acom opvoer naar ca 400W is de SWR 1:3+ op alle banden. De SWR aan de uitgang van acom is OK.


Heb je al een andere kabel gebruikt tussen de transceiver en Acom?

Neem contact op met Acom zelf, vermoedelijk heb je iets aan de ingang opgeblazen dat niet voorzien was op zoveel vermogen.
De Acom1010 is enorm idiot-proof, maar alles heeft grenzen.

Val LZ1VB is zeer behulpzaam en niet te beroerd te helpen je probleem op te lossen: val@acom-bg.com

Ik weet dat dit een beetje laat is, maar er staat niet of die terug heel is of niet.

_________________
Als je denkt dat je eigenwijze mensen kent dan ben je nog geen centamateur tegengekomen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 dec 2018, 10:07 
Offline

Geregistreerd: 28 okt 2012, 22:07
Berichten: 71
Woonplaats: Hof van Twente
Hallo, sorry dat ik geen afsluitende reactie gegeven heb op mijn hulp vraag.
Bij deze:
Zoals enkelen reeds direct aangaven is inderdaad de roosterweerstand van 50 Ohm/100 Watt beschadigd. Ik mat ruim 230 Ohm i.p.v. 50 Ohm. Gerard van de Burg in Brielle bleek zo.n originele chipweerstand op voorraad te hebben. Binnen enkele dagen heb ik hem ontvangen en in de linear gemonteerd. Alles werkt nu weer perfect ook in contesten met PSK!
Mijn kabel tussen TX en linear mankeert niets, echter ik had vergeten het uitgangsvermogen van mijn TX terug te draaien naar ca 30 a 40 Watt. TX stond nog op 200 Watt. De linear ging wel in de beveiliging, de buis mankeert niets. Enkel de weerstand dus.
'73 de Henk, PA7WW

_________________
Icom IC-7700, Heil proset iC, Optibeam 6-3M voor 10,15 en 20m. Kelemen invV voor 40/80m. Reduced Half Sloper voor 160m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 dec 2018, 20:45 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1154
Woonplaats: Maarssen
Mooi zo dat alles weer werkt! Ik hield dit draadje ook in de gaten voor het resultaat.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 dec 2018, 19:18 
Offline

Geregistreerd: 30 okt 2017, 14:44
Berichten: 116
Dag Henk,

Zoals gezegd, je had Val kunnen vragen, die stuurt zoiets op zonder problemen.
Maar goed je hebt het anders opgelost, fijn dat te horen.

Zoals gezegd, deze kacheltjes zijn niet kapot te krijgen......behalve als je heul veul moeite doet :lol:

_________________
Als je denkt dat je eigenwijze mensen kent dan ben je nog geen centamateur tegengekomen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling