Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 09 dec 2019, 17:03

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 28 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 11 nov 2019, 11:01 
Offline

Geregistreerd: 01 dec 2015, 10:02
Berichten: 109
Beste leden
Voor een vriend van mij de volgende vraag: Hij zou graag starten met FT8 maar het aansluiten van een FT891 zou
problematisch zijn wegens ontbreken CAT controle en deze is noodzakelijk voor FT8 dacht ik(zelf gebruik ik geen FT8).
Ik zoek iemand die zelf een FT891 heeft en mij misschien verder kan helpen met deze vraag en hoe het éénvoudigst op
te lossen ?
Of course indien mogelijk ?
Ik zou mijn vriend aspirant radioamateur hem er een enorm plezier mee doen ..
Alvast mijn dank Jan.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 11 nov 2019, 11:06 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 671
Ik werk met de ft891 en ft8.
Ontbreken cat controle?
Via de usb uitgang verbind ik met HRD .
Ik gebruik een Signalink usb voor de audio.
Ook met een usb kabel naar de pc.
Dus 2X een usb A/B kabel.
Dat is alles,


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 11 nov 2019, 11:27 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4816
Woonplaats: Kampen
Ik heb geen FT891 maar ik vond wel een filmpje:


youtu.be/SrXbg9ytksU

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 11 nov 2019, 17:50 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 671
PA3DAT
perfect
:D


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2019, 09:29 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 jun 2013, 10:46
Berichten: 75
Woonplaats: evergem
Wel grappig als ik even een stukje van je QRZ pagina mag quoten

"
Bijlage:
ft8stop.png
ft8stop.png [ 17.28 KiB | 718 keer bekeken ]
= HYPOCRITES OF LOW POWER USE !!!"


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2019, 14:13 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 671
ON4RUB schreef:
Wel grappig als ik even een stukje van je QRZ pagina mag quoten

"
Bijlage:
ft8stop.png
= HYPOCRITES OF LOW POWER USE !!!"



IS: LOW Propagation Mode !


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2019, 14:54 
Offline

Geregistreerd: 01 dec 2015, 10:02
Berichten: 109
QRZ pagina heeft niets met deze vraag te maken,men dunkt ?
Best mijn posting nog eens opnieuw lezen OM ..........
Ik doe geen FT8 en heeft niets met Low Propagation Mode te maken.
Ooit is bij het ontstaan van deze FT8 mode verteld geweest dat dit een Low Power Mode was.
Voor mij is dit een mode evenals de al oude RTTY mode en zoals ééinieder andere mode,waarbij genoeg power gebruikt wordt
Alleszins meer dan de aangekondigde 10W hi hi ..
Hier in de buurt zitten amateurs die FT8 bedrijven met een Alpha .... geen tekeningetje bij maken zeker ... ?
Ik heb testen gedaan samen met lage propagatie en met slechts 10W.
En ik ben nog nooit in geslaagd met dit vermogen in FT8 een US station te werken ...
Zo zie je maar,allemaal ver van de realiteit ... !!!
Regards Jan .


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2019, 15:23 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4816
Woonplaats: Kampen
on4aef schreef:
Ik heb testen gedaan samen met lage propagatie en met slechts 10W.
En ik ben nog nooit in geslaagd met dit vermogen in FT8 een US station te werken ...

Jan, dan mankeert er misschien wat aan je antenne of je apparatuur...

Ik gebruik gemiddeld 40W tot 60W in FT8, dat is 6 a 7dB meer dan jouw 10W.
Maar dan werk ik wel de hele wereld, zowel vanuit huis als mobiel. En zowel op 40 meter als op 20m.

Vanuit de camper, met 60W in een verkorte vertical (slechts 5 meter lang op 40m), krijg ik goede rapporten uit Nieuw-Zeeland.
Niet één keer maar op meerdere dagen vanuit zuid-Frankrijk en afgelopen september ook nog vanuit Schotland.
Vanuit noord-Noorwegen werkte ik Antarctica op 40m, toch ook een leuke afstand. Die Amerikanen, die tel ik niet eens meer! :D
DX werken met FT8, dat moet met 10W ook prima lukken. Ik zal het eens proberen, voor de aardigheid...

Aan de andere kant, een quote van K3JN: "FT8 is no different than any other mode. I have made FT8 contacts with 10w, 50w,
100w, 400w, and 800w. This idea (that just won't die) that FT8 is a low power mode is just nonsense."

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2019, 16:31 
Offline

Geregistreerd: 19 sep 2015, 13:03
Berichten: 153
Volgens K1JT, de maker van WSJT-X (WS staat voor Weak Signal):

6. My big antennas and legal limit amplifier make me loud, and I'm used to working DX before everyone else. Why can't I make a contact with Fox?
The DXpedition operator may have the Max dB filter set, and you're being ignored because your signal is too strong. FT8 is a weak-signal mode. Try reducing your power output.

https://www.physics.princeton.edu/pulsa ... n_Mode.pdf


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2019, 18:26 
Offline

Geregistreerd: 19 sep 2015, 13:03
Berichten: 153
En hier
http://physics.princeton.edu/pulsar/k1j ... L_OVERVIEW
lees ik in de Introduction:
FT8 is operationally similar but four times faster (15-second T/R sequences) and less sensitive by a few dB. On the HF bands, world-wide QSOs are possible with any of these modes using power levels of a few watts (or even milliwatts) and compromise antennas. On VHF bands and higher, QSOs are possible (by EME and other propagation types) at signal levels 10 to 15 dB below those required for CW.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2019, 19:09 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 671
Het gaat eigenlijk over de aansluiting van een ft891met de pc, teneinde ft8 te kunnen doen.
Waarom gaat dit de verkeerde kant op?
Ieder die iets weet over de ft891 en pc connectie kan er iets over kwijt, maar nu wordt ft8 afgebroken? Is dit een trend?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2019, 21:37 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2011, 00:27
Berichten: 113
Woonplaats: Parijs
Met die instellingen kun je ook nog heel veel andere modi gebruiken. Wat ik heel interessant vond is de mogelijkheid om hi en low cut voor audio aan te passen. Als je de audo bandbreedte verhoogt kun je veel meer stations zien. Lukt niet met mijn FT450-D.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2019, 21:55 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 671
Kan je de bandbreedte niet tot 3000 zetten,?De meeste zijn wel rond de 1000 tot 1500 te zien,/horen.
De dx gaan onder de 1000 als ze fox hound gaan spelen. :D


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 nov 2019, 00:18 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4816
Woonplaats: Kampen
@Adrian_: Weak Signal is niet hetzelfde als Low Power. WSJT-X wordt als jaren gebruikt voor EME en MS.
En dat gaat vrijwel nooit met QRP, integendeel. Liefst met zoveel mogelijk vermogen.

Maar het is natuurlijk mooi als het kán, met weinig vermogen. Ik gebruik mijn 600W eindtrap echt niet
voor FT8. (Eigenlijk gebruik ik 'm helemaal niet... :D )

Ik heb wél FT8 gewerkt op 20m met 3 x 6 ele monobanders in een mast van 60m. Ik merkte niet zoveel
verschil met mijn 1/4 golf vertical... Ik vond het daarom ook niet leuk. Misschien had ik het toen moeten
proberen met QRPp, maar dat had ik toen niet zoveel tijd voor...

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 nov 2019, 07:22 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 671
Het is zelfs zo, dat je kan instellen dat een te sterk station genegeerd wordt!
Bij dx expeditie's wordt dit vaak gebruikt,

Het gaat over decoding, deep ,normaal.Zoek maar eens op.
naar gelang de condities kan je dit aanpassen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 28 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 7 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling