Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 14 aug 2018, 09:31

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 18 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: help bij Icom IC-260E
BerichtGeplaatst: 27 dec 2017, 14:00 
Offline

Geregistreerd: 18 dec 2005, 19:57
Berichten: 3
Woonplaats: steenwijk
Ik zoek hulp bij deze set.
Bij opstart blijft de display dood.
De set ruist alleen in FM.
de set schakelt wel RX/TX.
iemand een idee wat er mis kan zijn ?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 dec 2017, 18:45 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 aug 2005, 20:50
Berichten: 84
Woonplaats: Geulle
Het is nogal makkelijk om een verbindingsstekkertje een pootje teveel naar links of rechts te steken.
Vraag me niet hoe ik aan deze wijsheid kom :oops:
73, Wim

_________________
Real radio's glow in the dark


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 dec 2017, 18:51 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 349
Woonplaats: Arnhem
PA0PGA schreef:
Het is nogal makkelijk om een verbindingsstekkertje een pootje teveel naar links of rechts te steken.
Vraag me niet hoe ik aan deze wijsheid kom :oops:
73, Wim


Zulke dingen gebeuren. Bij Chinees spul heb je dan nog de aanvullende uitdaging dat zwart voor plus voeding en rood voor massa heel acceptabel gevonden wordt..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 dec 2017, 18:53 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 349
Woonplaats: Arnhem
pd2srs schreef:
Ik zoek hulp bij deze set.
Bij opstart blijft de display dood.
De set ruist alleen in FM.
de set schakelt wel RX/TX.
iemand een idee wat er mis kan zijn ?


Heb je de mogelijkheid om te kijken of er RF uit komt bij indrukken PTT? Iets als een RTL stickie voldoet. Als je dan een zwengel aan de VFO geeft dan kun je zien of de VFO wat doet. Als je weet waar ie zendt (als ie zendt uiteraard..) dan
kun je vervolgens met een ander 2m zendertje op de juiste frequentie signaal maken en de ontvanger proberen.

Zeer wel denkbaar dat het puur het display is, voeding ervan dood oid.

Ik heb hier zelf ook een (werkende) IC260E staan, zover ik weet ook een schema.

Wilko


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 dec 2017, 10:11 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1698
Woonplaats: Lage Mierde
dit zijn oude zenders uit het holnieten tijdperk, dat wil zeggen veel slechte verbindingen door ouderdom en als je de ene gerepareerd hebt dan is er wel ergens anders een probleem, ver weg van blijven.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 dec 2017, 19:12 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 349
Woonplaats: Arnhem
PA3HMP schreef:
dit zijn oude zenders uit het holnieten tijdperk, dat wil zeggen veel slechte verbindingen door ouderdom en als je de ene gerepareerd hebt dan is er wel ergens anders een probleem, ver weg van blijven.


Hm, de mijne had 25 jaar in een doos gelegen, aansluiten en gewoon werken.
Op voorhand dus zonder nader onderzoek zeggen dat ze niet ok cq te
repareren zijn.. hm, neu.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 dec 2017, 21:49 
Offline

Geregistreerd: 26 dec 2007, 22:42
Berichten: 349
Ik heb er ook een gehad.
Maar de soldeerbout stond tijdelijk meer aan om die 260 te repareren qua slechte contacten dan dat ik er QSO's mee kon maken.
Ik begrijp de opmerking wel.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 dec 2017, 09:49 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1698
Woonplaats: Lage Mierde
PA1WBU schreef:
PA3HMP schreef:
dit zijn oude zenders uit het holnieten tijdperk, dat wil zeggen veel slechte verbindingen door ouderdom en als je de ene gerepareerd hebt dan is er wel ergens anders een probleem, ver weg van blijven.


Hm, de mijne had 25 jaar in een doos gelegen, aansluiten en gewoon werken.
Op voorhand dus zonder nader onderzoek zeggen dat ze niet ok cq te
repareren zijn.. hm, neu.


als je hem 25 jaar niet gebruikt dan is de kans op problemen kleiner, het probleem met die printen is de holnieten, het wordt warm en koelt weer af en daar kan het niet tegen, als de problemen beginnen dan stop er maar mee want je blijft bezig.
overigens had kenwood uit dezelfde periode ook sets met holnieten en dezelfde problemen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 dec 2017, 10:26 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 mei 2007, 20:29
Berichten: 1974
Woonplaats: de Veluwe
PA1WBU schreef:
PA3HMP schreef:
dit zijn oude zenders uit het holnieten tijdperk, dat wil zeggen veel slechte verbindingen door ouderdom en als je de ene gerepareerd hebt dan is er wel ergens anders een probleem, ver weg van blijven.


Hm, de mijne had 25 jaar in een doos gelegen, aansluiten en gewoon werken.
Op voorhand dus zonder nader onderzoek zeggen dat ze niet ok cq te
repareren zijn.. hm, neu.



Inderdaad, lekker makkelijk opmerken. "Wat zou PA3HMP zelf doen?", doos weer dicht en dan ?
De echte zendamateur gaat net zo lang zoeken en hulp vragen tot het gevonden is. Dat is de basis van onze hobby denk ik.

_________________
"radio Veronica - de zeezender geschiedenis" - http://www.norderney.nl

PE0GJG sinds 1975


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 dec 2017, 11:35 
Offline

Geregistreerd: 24 okt 2016, 19:15
Berichten: 23
Een avondje besteden om alle soldeerpunten op de hoofdprint eens extra aan te tippen met soldeer kan geen kwaad.

Ik vermoed dat een van de voedingstransistoren er uit ligt. Bij mij wilde Q18 op de hoofdprint wel eens de geest geven. Controleer die even.

Er zijn wel servicedocs en uitgebreide beschrijvingen te vinden op internet. Ook met een overzicht van de actieve componenten en welke spanning op welke pootjes moet staan bij zowel zenden als ontvangen. Dat wil wel eens helpen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 dec 2017, 21:13 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1228
Woonplaats: Oldebroek
PA3HMP schreef:
PA1WBU schreef:
PA3HMP schreef:
dit zijn oude zenders uit het holnieten tijdperk, dat wil zeggen veel slechte verbindingen door ouderdom en als je de ene gerepareerd hebt dan is er wel ergens anders een probleem, ver weg van blijven.


Hm, de mijne had 25 jaar in een doos gelegen, aansluiten en gewoon werken.
Op voorhand dus zonder nader onderzoek zeggen dat ze niet ok cq te
repareren zijn.. hm, neu.


als je hem 25 jaar niet gebruikt dan is de kans op problemen kleiner, het probleem met die printen is de holnieten, het wordt warm en koelt weer af en daar kan het niet tegen, als de problemen beginnen dan stop er maar mee want je blijft bezig.
overigens had kenwood uit dezelfde periode ook sets met holnieten en dezelfde problemen.


Nou, volgens mij is de 260 al uit het THP tijdperk, zonder holnieten.
Holnieten zaten in de 211 en 245 generatie.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 dec 2017, 22:20 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 mei 2007, 20:29
Berichten: 1974
Woonplaats: de Veluwe
PA0LMD schreef:
PA3HMP schreef:
PA1WBU schreef:
PA3HMP schreef:
dit zijn oude zenders uit het holnieten tijdperk, dat wil zeggen veel slechte verbindingen door ouderdom en als je de ene gerepareerd hebt dan is er wel ergens anders een probleem, ver weg van blijven.


Hm, de mijne had 25 jaar in een doos gelegen, aansluiten en gewoon werken.
Op voorhand dus zonder nader onderzoek zeggen dat ze niet ok cq te
repareren zijn.. hm, neu.


als je hem 25 jaar niet gebruikt dan is de kans op problemen kleiner, het probleem met die printen is de holnieten, het wordt warm en koelt weer af en daar kan het niet tegen, als de problemen beginnen dan stop er maar mee want je blijft bezig.
overigens had kenwood uit dezelfde periode ook sets met holnieten en dezelfde problemen.


Nou, volgens mij is de 260 al uit het THP tijdperk, zonder holnieten.
Holnieten zaten in de 211 en 245 generatie.



Inderdaad Leo je hebt gelijk.
Ik heb nog de 211 (gehad) en nu de 245. Maar alles door gesoldeerd.


Juul

_________________
"radio Veronica - de zeezender geschiedenis" - http://www.norderney.nl

PE0GJG sinds 1975


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 dec 2017, 23:29 
Offline

Geregistreerd: 09 nov 2006, 10:23
Berichten: 477
Woonplaats: Eindhoven
PA0LMD schreef:
Nou, volgens mij is de 260 al uit het THP tijdperk, zonder holnieten.
Holnieten zaten in de 211 en 245 generatie.


Ik heb behoorlijk succes gehad met holnieten (het zijn eigenlijk pinnetjes) met de volgende procedure:
  • Soldeertin wegzuigen
  • pinnetjes verwijderen (vallen er zo uit)
  • vervangen door een dun draadje, ik gebruik wirewrapdraad

De ellende is namelijk dat bij gewoon solderen, als je aan een kant soldeert, het tin aan de andere kant ook smelt en daardoor een koude las / tinpest ontstaat.
Door een draadje te gebruiken verhoog je de thermische weerstand (en worden mechanische spanningen ook niet meer doorgegeven).

Maar, we dwalen af van het onderwerp van de TS. Ik ken de 260 niet goed genoeg; ik weet niet of het display bijvoorbeeld blankt als de PLL niet locked.

Ik heb het schema even gedownloaded en het is een typisch ontwerp voor die tijd: een PLL met een flink raster (IC211/251 gebruiken daarvoor 10 kHz), en de tussenliggende stapjes worden gemaakt met een D/A converter die de mix-oscillator (Q2) als een TCXO een stukje heen en weer trekt.

Ik zou beginnen met de bekende dingen: werkt de VCO (Q8), welke frequentie komt eruit, werken de interne oscillatoren, zijn alle spanningen er? Let op: je kunt de VCO niet testen aan de uitgang, als de boel niet locked dan wordt de voeding van de buffer Q1 via Q6/Q7 afgeschakeld. Wat komt er uit de mixer (IC2/IC3/Q5)?

Waar ik je wel voor moet waarschuwen is dat spullen uit die tijd zeer ESD-gevoelig zijn. Ook zou ik niet aan de afregelingen gaan "draaien" want het is een hele toer om die D/A converter goed te krijgen (zodat 144.0999, een 100 Hz stapje hoger, 144.10000 oplevert). Mensen die hieraan gaan draaien hebben uitzicht op een aardige "attitude adjustment" want dit goed krijgen is moeilijker als het lijkt.

Op zich valt dit (met de juiste meetapparatuur) wel mee.

73,

Geert Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 dec 2017, 10:03 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1698
Woonplaats: Lage Mierde
Juul - PE0GJG schreef:
PA1WBU schreef:
PA3HMP schreef:
dit zijn oude zenders uit het holnieten tijdperk, dat wil zeggen veel slechte verbindingen door ouderdom en als je de ene gerepareerd hebt dan is er wel ergens anders een probleem, ver weg van blijven.


Hm, de mijne had 25 jaar in een doos gelegen, aansluiten en gewoon werken.
Op voorhand dus zonder nader onderzoek zeggen dat ze niet ok cq te
repareren zijn.. hm, neu.



Inderdaad, lekker makkelijk opmerken. "Wat zou PA3HMP zelf doen?", doos weer dicht en dan ?
De echte zendamateur gaat net zo lang zoeken en hulp vragen tot het gevonden is. Dat is de basis van onze hobby denk ik.


Wat ik daarmee zou doen, dat is heel makkelijk, niet aan beginnen.

heeft niks met wel of geen echte zendamateur te maken maar wel met onzinnig bezig zijn en mee bezig blijven, als er hier iemand aankomt met wil je mijn 260 nakijken(of uit dezelfde periode) dan begin ik te lachten en zeg vrolijk daar begin ik echt niet aan(heb het in het verleden al mensen verteld), die meuk kun je repareren (heel veel uren werk die je nooit betaald krijgt) en dan staan ze binnen een week weer op de stoep omdat er iets anders mee mis is en verwachten ze dat je het weer maakt en ondertussen krijg je een slechte naam als iemand die het maar half maakt en je iedere keer mee terug moet.

nee een echte amateur weet wanneer het tijd is om een set te begraven in de tuin en er nooit meer naar om te kijken :mrgreen:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 jan 2018, 17:28 
Offline

Geregistreerd: 18 dec 2005, 19:57
Berichten: 3
Woonplaats: steenwijk
de ic-260 doet het weer!
Alle tipgevers DANK voor de tips!
Ik heb het probleem kunnen oplossen door de pinnen en conctoren op de display print opnieuw door te solderen.
En de set opnieuw in te regelen ,volgens serv.manuel.
EN WAAROM AL DIE MOEITE?
wel het is mijn eerste setje waar ik mijn eerste stapjes zette in de ammateurwereld.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 18 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling