Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 25 sep 2018, 19:34

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 36 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 21 dec 2017, 10:49 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1719
Woonplaats: Lage Mierde
ik heb de log reflection plugin erin zitten en de log transmission plugin, en volgens mij kon ik bij de eerste swr meten en ik denk dat misschien als ik een coax met antenne op de transmission zet en een een andere kamer plaats dat ik op de reflecion de antennes van de baofeng kan proberen en dan zien wat ze doen.

het is even weer uitvogelen want het is al weer jaren geleden dat ik die gebruikt heb voor het afregelen van repeaterfilters


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 dec 2017, 11:32 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1080
Woonplaats: Maarssen
PA3HMP schreef:
ik heb de log reflection plugin erin zitten en de log transmission plugin, en volgens mij kon ik bij de eerste swr meten en ik denk dat misschien als ik een coax met antenne op de transmission zet en een een andere kamer plaats dat ik op de reflecion de antennes van de baofeng kan proberen en dan zien wat ze doen.

het is even weer uitvogelen want het is al weer jaren geleden dat ik die gebruikt heb voor het afregelen van repeaterfilters


Mooi zo Mark, dan heb je de spullen om wat serieuze getallen boven tafel te krijgen. Gezien de golflengte, kun je de antennes relatief dicht op elkaar zetten (in dezelfde kamer, zo'n 1...1.5 m uit elkaar). Als je ze te ver uit elkaar zet, ga je wellicht de ruis van de detector zien, en dan moet je weer extra gaan rekenen.

Het meeste werk gaat wellicht zitten in het maken van een de dummy porto's met het juiste chassisdeel. Doe om de kabels die naar de dummy porto's gaan wel even wat geschikt ferriet, anders gaan de kabels deel uitmaken van de antenne, en dan wordt het erg onvoorspelbaar/onbruikbaar.

Ik neem aan dat je de antenne van de Kenwood als referentie gebruikt. De gain die je dan krijgt is dan iets in de zin van dBkenwood...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 dec 2017, 12:47 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1719
Woonplaats: Lage Mierde
ik moet even kijken, maar ik ga in eerste instantie uit van de gain tov de origineel bijgeleverde antenne, maar ik zal ook wel de kenwood en diamond antenne meenemen, hoewel de diamond twee keer zo lang is dus dat is niet helemaal eerlijk vergelijken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 dec 2017, 17:31 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1080
Woonplaats: Maarssen
Als je het netjes doet, neem je een halve golf dipool als referentie met dBd als resultaat. Je vervangt de halve golf dipool dan door de antenne waarvan je de gain wilt weten. Als de "Antenna Under Test" dan 3 dB minder doet, is de gain -3 dBd.

Officieel moet je nog corrigeren voor de mismatch van de "Antenna Under Test", maar dat doen we wel als je de eerste resultaten hebt.

Eventueel kun je naderhand omrekenen naar dBi (de welbekende 2.13 dB bij de dBd's optellen om tot dBi te komen). Ook hier, zorg dat je geen mantelstroom hebt in de kabel naar de dipool.

Je hebt wat mismatch loss (vanwege pakweg 65 Ohm dipoolimpedantie in een 50 Ohm systeem), maar dan heb je het over 0.1 dB dus daar hoef niet wakker van te liggen. Als je er wel wakker van ligt, maak je van PCB materiaal (of blik) een bowtie dipole die op 50 Ohm uitkomt. Een bowtie dipool heeft doorgaans een gain van 1.8..2 dBi.


Het mooiste zou zijn als je de meting buiten kunt doen om de invloed van reflecties te verminderen. Dit is van belang als je bijv een 14 cm lang sprietje gaat vergelijken met een van 30 cm. Het stralingsdiagram van een kwart golf van 14 cm op een dummy porto ziet er anders uit dan dat van bijvoorbeeld een halve golf eindgevoed op dezelfde dummy porto. Het is wel nagenoeg rondstralend, maar het elevatiediagram is anders, en het stralingscentrum ligt hoger.

Ik kan mij voorstellen dat je niet buiten wilt meten. In dat geval zou ik de antennes wat dicht bij elkaar zetten (bijv echt op 1 m van elkaar). Je hebt dan nog wel wat meetfout ten gevolge van het nog niet volledig uitgestorven nabije veld, maar de meetfout t.g.v. reflecties wordt er een stuk kleiner door.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 dec 2017, 18:49 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1719
Woonplaats: Lage Mierde
ik kan binnen makkelijk de antenne 3 meter uit elkaar zetten, buiten meten doe ik niet, dat is te veel rompslomp vanwege het sjouwen met de wiltron die niet echt tot de draagbare app. behoort


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 dec 2017, 23:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1080
Woonplaats: Maarssen
PA3HMP schreef:
ik kan binnen makkelijk de antenne 3 meter uit elkaar zetten, buiten meten doe ik niet, dat is te veel rompslomp vanwege het sjouwen met de wiltron die niet echt tot de draagbare app. behoort


Helder (vermoedde ik al). Die apparatuur is niet echt portabel.

Ik zou ze geen 3 m uit elkaar zetten. De directe overdracht neemt dan af, waardoor de invloed van reflecties toeneemt. Als de vorm van het stralingsdiagram van de referentie-antenne en de AUT gelijk zou zijn, dan zouden die reflecties geen probleem zijn (mits de omgeving tijdens de meting niet wijzigt). Echter je gaat wellicht die korte met de lange vergelijken, en een dipool (of iets anders bekends) als referentie gebruiken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 dec 2017, 23:36 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1719
Woonplaats: Lage Mierde
ja ik heb geen emc kamer in huis dus reflecties zullen er zeker zijn


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 feb 2018, 16:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1386
Woonplaats: Brunssum
Vergeet ook niet dat de Portofoon antenne een massavlak nodig heeft, normaal is dat de portofoon.

Ik heb ook diverse Antenne's op de analyser geschroefd en met de analyser in de hand gehouden gemeten.

Sommige Antenne's hebben een SWR net onder 1:2 maar sommige niet, en als ik de Analyser meer naar mijn lichaam breng zakt de SWR.

Maakt dus nog verschil hoe de Porto gebruikt wordt, in de hand of bv. aan de broekriem, dan is het Lichaam ook 'massavlak'

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
Bouwt MultiBand-QRO-EndFed's voor 80-40-20m en 160-80-40m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 feb 2018, 21:46 
Offline

Geregistreerd: 17 nov 2015, 18:33
Berichten: 303
Het grootste nadeel van deze 'nep' diamond antennes, is dat ze zelf in China neppers maken van Nagoya's...
Die heb ik ook ooit eens via ebay gekocht...

Ging ik van -10db naar -7db... en met een resonantie op 150MHz ipv 145.
Nouja, alles beter dan die dummy loads die erbij gegeven worden....


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 apr 2018, 12:48 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1386
Woonplaats: Brunssum
Heb een Nagoya NA-701 besteld.....

Waardeloos op 2 en 70 een SWR van ver boven de 1 op 3.....

Wat ik ook doe het wordt niet beter....

Foto zegt genoeg, Sticker met type en Connector is niet aangevinkt....

Bijlage:
Nag-701A.jpg
Nag-701A.jpg [ 275.97 KiB | 530 keer bekeken ]


En de Text op het hoesje zegt genoeg, Gain 3.5dB en Max. Power 100Watss !!!!!

Bijlage:
Nag-701B.jpg
Nag-701B.jpg [ 187.71 KiB | 530 keer bekeken ]


Dus een Fake Nagoya NA-701.....

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
Bouwt MultiBand-QRO-EndFed's voor 80-40-20m en 160-80-40m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 apr 2018, 13:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1719
Woonplaats: Lage Mierde
ik heb er ook zo een(drie), en ik moet zeggen ze doen het beter dan de originele die erbij zit, nog niet gekeken wat de swr is, druk, druk, druk

ik heb al verschillende keren geprobeerd aan een andere antenne te komen maar krijg dus iedere keer de namaak toegestuurd ondanks dat er bij de adverteerder een andere foto staat.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 apr 2018, 20:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2009, 21:01
Berichten: 148
Woonplaats: Den Haag
Hadden we een poos gelden nog over gehad weet je nog ? Hier heb je een link van Nagoya zelf :

http://www.nagoya.com.tw/en/news-31478/ ... tenna.html


PA3HMP schreef:
ik heb er ook zo een(drie), en ik moet zeggen ze doen het beter dan de originele die erbij zit, nog niet gekeken wat de swr is, druk, druk, druk

ik heb al verschillende keren geprobeerd aan een andere antenne te komen maar krijg dus iedere keer de namaak toegestuurd ondanks dat er bij de adverteerder een andere foto staat.

_________________
Doe niet iets wat ik ook niet zou doen ! en ... je hebt geen domme vragen wel domme antwoorden. :wink:

http://www.pa3hgt.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 apr 2018, 09:17 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1719
Woonplaats: Lage Mierde
Ja klopt, de adverteerders laten de originele zien en je krijgt namaak toegestuurd, ach voor die 2 euro incl verzendkosten geen echte ramp maar voor de test zou ik graag een originele erbij hebben maar dan niet zo duur als de hele porto zelf gekost heeft :mrgreen:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 apr 2018, 10:11 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1386
Woonplaats: Brunssum
De echte Nagoya is verkrijgbaar bij MAAS_Elektronik.

En ziet er ook anders uit ......

Bijlage:
NA-701.png
NA-701.png [ 237.03 KiB | 438 keer bekeken ]


Kost wel iets meer, ~ 17 Euro.

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
Bouwt MultiBand-QRO-EndFed's voor 80-40-20m en 160-80-40m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 apr 2018, 10:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2009, 21:01
Berichten: 148
Woonplaats: Den Haag
Klopt maar dan kan je als je via ebay/Paypall hebt gekocht een geschil openen.
Ik neem altijd screendumps van de add zodat je wat bewijs hebt.



PA3HMP schreef:
Ja klopt, de adverteerders laten de originele zien en je krijgt namaak toegestuurd, ach voor die 2 euro incl verzendkosten geen echte ramp maar voor de test zou ik graag een originele erbij hebben maar dan niet zo duur als de hele porto zelf gekost heeft :mrgreen:

_________________
Doe niet iets wat ik ook niet zou doen ! en ... je hebt geen domme vragen wel domme antwoorden. :wink:

http://www.pa3hgt.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 36 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PD2RTO en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling