Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 24 nov 2017, 13:45

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 37 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Yaesu FT736 R probleem
BerichtGeplaatst: 27 maart 2017, 19:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 563
Mijn pas aangeschafte FT736R heeft een probleem:

op 430 MHz staat de s-meter netjes links in de hoek.(S0)
op 145 MHz staat de s-meter op S9.
In beide gevallen is er geen signaal op de frequentie.
M.a.w. de frequenties worden niet gebruikt.
Wat is er mis met de 145MHz,?
Graag jullie hulp.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 maart 2017, 19:27 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1104
Woonplaats: Oldebroek
Probleem onafhankelijk van mode ?
Onafhankelijk van draaien aan afstemknop ?
Ondanks S9 wel ruis ?

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 maart 2017, 19:34 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 apr 2007, 18:15
Berichten: 1047
Woonplaats: Emmen
Staat de meter ook op s9 zonder antenne aangesloten?

_________________
73 René PA2RU


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 maart 2017, 20:10 
Offline

Geregistreerd: 02 dec 2016, 23:23
Berichten: 37
Woonplaats: Nuenen
Hmm,,...

Iets soortgelijks had ik ook.
Op 145.400 volle draaggolf. :o :?:
Ik zoeken zoeken en zoeken, zet uiteindelijk mijn laptop uit,... weg draaggolf.
Misschien is het dat ook het geval bij jouw.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 maart 2017, 00:41 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1525
Woonplaats: Etten-Leur
PDØDFM schreef:
Op 145.400 volle draaggolf. Ik zoeken zoeken en zoeken, zet uiteindelijk mijn laptop uit,... weg draaggolf.

De FT736 R is erg gevoelig (met FM) zodat het inderdaad de harmonische van een of ander apparaat kan zijn. Als ik op 2 m afstand met een HF set in de stand RX (zelfs zonder antenne) over diverse banden draai, geeft de S-meter van de FT736R regelmatig een behoorlijk signaal aan dat dan van de HF set komt.

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
Theorie en simulatie zijn mooi, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 maart 2017, 14:47 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 563
Bedankt allen, voor het aantal reacties.

Net jullie voorstellen getest:
1 )probleem , alleen in FM mode.
2) Draaien aan de afstemknop , veranderd niets.
3) Er is wel ruis aanwezig.

4)Als ik de antenne loskoppel, dan zakt de s- meter naar s-0
Enige wat ''aan ''staat is de losse voeding.

Heb 2 voedingen geprobeerd.(laat de set werken op ''losse'' voeding)
Harde reset , heeft niets opgeleverd.

m.vr.gr. John


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2017, 00:04 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1525
Woonplaats: Etten-Leur
Pd2Juz schreef:
Bedankt allen, voor het aantal reacties.

Misschien een overbodige opmerking, maar staat de meter schakelaar bij FM toevallig niet op discriminator in plaats van S-meter?

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
Theorie en simulatie zijn mooi, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2017, 07:47 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 563
Op 430MHz staat de s-meter wel netjes op 0.
Daar staat de set ook in FM.
Dus neem ik aan dat die schakelaar goed staat....
m.vr.gr John


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2017, 08:23 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 549
Woonplaats: Lelystad
Citaat:
Zodra je de antenne los neemt staat de meter wel op 0



Dat kan twee dingen zijn:
Of er staat heel veel ruisstoring op 2 meter in je omgeving, maar ik het eerder het gevoel dat je frontend staat te oscilleren.
En dat oscilleren drukt je ontvanger dicht.
Zonder antenne zal hij dan afslaan, of wel oscilleren, maar op een andere frequentie dat mogelijk buiten je filter valt.

Maar dat kan je testen met een 50 (47) Ohm weerstand op je antenne connector aan te sluiten.
Indien hij dan niet ruist, probeer eens een andere antenne of een stuk draad (niet zenden)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2017, 11:00 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1525
Woonplaats: Etten-Leur
pe1cmo schreef:
ik het eerder het gevoel dat je frontend staat te oscilleren.

Een heel goede tip, was er ook in een van mijn transceivers.

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
Theorie en simulatie zijn mooi, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2017, 15:06 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 563
Bedankt voor het meedenken.!

Een 50 Ohm weerstan heb ik op dit moment niet.
Mogelijk in het weekend...

Wel even getest:
Op een andere antenne, blijft het s- signaal op S9 +5Db.
Als ik alleen ! een stuk coax aan de duplexer hang,(meter of 5) dan blijft de meter op 0 staan.
Als ik de duplexer er tussen uit haal,en alleen de VHF antenne ingang gebruik, blijft het S9+ 5 Db.(Antenne aangesloten)

Als ik de originele voeding van de set gebruik , blijft het S9 +5db.(Antenne aangesloten)

Wel is het zo, dat op alle andere mode's de s-meter nu op S2-3 staat. (met antenne aangesloten)
De S- meter schakelaar staat goed. (Bedankt PA0 FRI)
Mijn set uit de auto , aan de antenne gehangen, ongeveer 4-5 streepjes uitslag.
Antenne betreft een nieuwe Diamond x-50.
Ondanks de grote S-meter uitslag , is er wel ontvangst.(paar qso's gehoord)
???
m.vr.gr. john


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2017, 15:45 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 549
Woonplaats: Lelystad
John,

Heb je wel weerstanden van 100 Ohm, 2x parallel is ook 50 Ohm


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2017, 15:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 563
Dat begrijp ik...
Maar ik heb helemaal geen ( :oops: ) weerstanden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2017, 16:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 sep 2006, 16:30
Berichten: 392
Woonplaats: JO22XK
oei

_________________
het moet kunnen anders kan het niet
Denk in oplossingen, niet in problemen


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2017, 16:37 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1525
Woonplaats: Etten-Leur
Pd2Juz schreef:
Een 50 Ohm weerstand heb ik op dit moment niet.

Met een draadje van 10 cm als antenne al S5 à S6. Je kan in plaats van 50 Ohm weerstand de ant connector kortsluiten met een kort draadboogje.

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
Theorie en simulatie zijn mooi, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 37 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling