Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 26 jun 2017, 11:38

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 21 maart 2017, 08:07 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 539
O.M.
Graag jullie hulp/advies.

Afgelopen zaterdag heb ik een Kenwood TS520s Skymaster in bezit gekregen.(Gratis :) )
Samen met de TV502, kabel tussen 520 en tv502, en manuals.

De set komt van een Silent Key,.
Deze O.M. was 1e eigenaar.
Set heeft vanaf 2008 (ongeveer) niet meer ''aan'' gestaan.
Er is op internet heel veel te vinden over de TS520.
Kan ik deze set nu aanzetten , om te kijken of hij het ''doet''? (variac)?
Let wel! ik begrijp dondersgoed , dat ik er niet mee kan zenden.(kan misschien wel, maar wil eerst e.e.a. ''recappen)
Dus zenden is nog lang niet aan de orde.
Ik ben helaas niet zo technisch, maar wil toch eens kijken hoever ik kom.
Graag jullie hulp.
m.vr.gr./73!
John


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 maart 2017, 08:17 
Offline

Geregistreerd: 14 nov 2007, 18:56
Berichten: 1171
Woonplaats: Zuidbroek
Gewoon aanzetten en kijken of hij het doet.

Vaak zijn de schakelaars en relais smerig en kraken, soms ook slecht contact bij de eindbuizen (12by7 en 6146).

Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 maart 2017, 08:40 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 539
Duidelijk antwoord Kees!
Dat er het nodige schoongemaakt zal moeten worden begrijp ik.
m.vr.gr John


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 maart 2017, 09:51 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2013, 13:10
Berichten: 1570
John,
Sets die een lange tijd ( hier zo'n 10 jaar) niet zijn gebruikt, vertonen soms een vervelend ouderdoms kwaaltje.
Het electroliet van de condensatoren heeft de condensator zelf aangetast
Om problemen voor te zijn als even een hoge stroomstoot of spanningsdoorslag bij die verouderde elco is het gebruik van de varitrafo aan te bevelen en langzaam geleidelijk de werkspanning te verhogen. De verouderde elco's worden zo opnieuw geformeerd. Neem er echt de tijd voor en niet effe floep
Scheelt een bende vieze troep van een knal elco en de hoge vervangkosten
Daarbij neem ik aan dat de set ook een emotionele waarde heeft voor je
55 en 73 de Ruud PA0RAB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 maart 2017, 10:04 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 539
Goedemorgen Ruud.

Heb hem aan de variac gehangen.
Heb geen haast.
Hij heeft voor mij geen emotionele waarde.
Maar! uit respect voor de Silent Key, wil ik uiteraard omgaan met de TS zoals het bedoeld is.
Het fenomeen ontploffende elco is mij bekend.
Word vervolgd.
Bedankt voor het mee denken.!
73.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 maart 2017, 11:02 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 sep 2005, 19:16
Berichten: 591
Woonplaats: Apeldoorn JO32af
Kijk ook eens op http://www.k4eaa.com
Een schat aan info. Hi-res schema's, hard-to-find onderdelen, tune procedure, enzovoort...

_________________
Smile.... Tomorrow will be worse!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 maart 2017, 11:15 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 539
Had ik reeds gevonden.! Bedankt.

Maar over het opstarten kon ik nog niets vinden.
Er staat behoorlijk veel over de Ts 520 op internet gelukkig.
73!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 maart 2017, 07:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 539
Update:

Bijna 24 uur aan de variac gehangen.
Spanning langzaam opgevoerd.
Inmiddels op 220V.
Ontvangst op 20, 40, en 80 meter.( nog weinig s-meter uitslag)

Schakelaars kraken (uiteraard).
Dus nu schoonmaken.
Word vervolgd.

m vr.gr John


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 maart 2017, 12:07 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1509
Woonplaats: Etten-Leur
Pd2Juz schreef:
Update: Schakelaars kraken (uiteraard).Dus nu schoonmaken.

Schakelaars, contacten (b.v. van relais) en potmeters schoon maken met een spuitbus remreiniger en daarna spaarzaam smeren met Ballistol olie. Buizen uit de voet halen en pennen ook spaarzaam smeren. Alle bewegende delen (b.v. assen potmeters) ook behandelen. Het werkt dan al een zonnetje, met uitzondering van uitgedroogde elco's.
Weerstanden aan het schermrooster kunnen door veroudering een hogere waarde krijgen waardoor het schermrooster een lagere spanning heeft. Een lagere versterking komt dus niet door een versleten buis.


Bijlagen:
Ballistol.jpg
Ballistol.jpg [ 31.22 KiB | 648 keer bekeken ]

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
Theorie en simulatie zijn mooi, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 maart 2017, 13:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 539
Heel hartelijk bedankt voor deze tips.!

Heb op internet al div. kitjes met Elco's gezien.

73!
.Pd2Juz


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 maart 2017, 13:52 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1509
Woonplaats: Etten-Leur
[quote="Pd2Juz"]Heb op internet al div. kitjes met Elco's gezien.[quote]

ELCO's REFORMEREN

Van nieuwe en lang niet gebruikte elco's moet het elektrolyt gereformeerd worden. Sluit een losse elco via een 10 - 47 kΩ weerstand en HV diode (1N4007) aan op ongeveer 250 VAC. Meet met een digitale voltmeter de gelijkspanning over de condensator en als dat niet meer stijgt is er voldoende gereformeerd. Ontlaadt de condensator met een 220 Ω weerstand en herhaal deze procedure eventueel een paar maal.


Bijlagen:
reformcaps.gif
reformcaps.gif [ 1.04 KiB | 610 keer bekeken ]

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
Theorie en simulatie zijn mooi, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 maart 2017, 18:10 
Offline

Geregistreerd: 25 maart 2015, 10:41
Berichten: 92
Van de TS520 kun je nog altijd veel plezier beleven. Op internet is er heel veel over te vinden, dat heb je inmiddels al gevonden.
SSB moet heel goed zijn, dat doe ik echter niet ( heb niet zoveel te vertellen :D ). Maar ook PSK, JT 65 en zelfs WSPR is ermee mogelijk. Door middel van een batterijtje kan ik het vermogen terugschroeven naar het gewenste niveau.

Heb ik net even wat meer tijd dan pak ik graag de TS520, lekker aan de knoppen draaien. :mrgreen:

_________________
73, Peter.

Wouxun KG-UV8D | Kenwood TS-520 | Kenwood TS-480sat


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 maart 2017, 18:24 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 539
@Pa0FRI,

Nogmaals bedankt.
Helaas gaat dit mij technisch al te ver.

@Pd7 PG: kun je mij vertellen hoeveel vermogen er dan uitkomt?
De modificatie had ik reeds met belangstelling voorbij zien komen.
m vr gr John


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 maart 2017, 18:33 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1587
Woonplaats: Lage Mierde
wspr kun je vergeten, daarvoor verloopt een oude ts520 te veel, maar andere modes zijn prima te doen.

ik heb er zelf ook een staan en af en toe zet ik hem wel eens aan, ontvangst is prima, en omdat je hem afstemt met een kring hou je een hoop rommel uit de ontvanger weg, nadeel is wel dat je moet blijven afstemmen als je over de band heen draait, maar ach daar raak je snel aan gewend.

minder vermogen, dan gewoon met tunen minder insturing geven, kijk maar eens bij de afstem procedure, je hoeft hem namelijk niet maximaal uit te sturen, die van mij laat ik meestal 90 a 100Watt doen, terwijl hij als ik hem helemaal uitstuur op sommige banden 120Watt output heeft.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 maart 2017, 19:07 
Offline

Geregistreerd: 25 maart 2015, 10:41
Berichten: 92
Wat ik doe;

Ik tune hem op de normale wijze....maar dan idd niet op volledig vermogen. De load zet ik een eind terug. Dan komt er minimaal nog zo'n 20 watt bij mij uit.

Vervolgens gebruik ik de tune functie in wsjt x/ FLdigi om met de potmeter in het schakelingetje het vermogen verder terug te brengen. Zo heb ik mijn eerste verbindingen in psk31 gemaakt.

Waar ik me echter deze week bewust van werd is dat ik helemaal geen erg in de ALC heb gehouden....deze zou in de digi mode niet mogen uitslaan? Ik heb hier echter nooit op gelet, hield altijd de plate current in de gaten. Echter nooit opmerkingen gehad dat ik spetterde oid. ALC uitslag zou dan ook nog te beïnvloeden zijn door de geluidskaart minder ver uit te laten sturen.

Zo is hoe ik het doe, er zijn diverse methoden en zienswijzen om het vermogen te regelen.
Eerlijk gezegd ontbreekt bij mij de kennis om goed te begrijpen wat je tijdens het tunen van de TS520 nu precies doet.....beetje " aap leert trukje". :cry: :D

_________________
73, Peter.

Wouxun KG-UV8D | Kenwood TS-520 | Kenwood TS-480sat


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling