Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 18 aug 2017, 04:09

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 35 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 05 feb 2017, 21:04 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
Al meerdere keren is mij opgevallen dat bij het vastdraaien van de PL259 connector op mijn tuner ik enigszins prikkelend gevoel had bij het aanraken van de set met de antenne plug nog in mijn hand. Nu ben ik eens gaan meten. Hier bleek een spanningsverschil van +/- 100V de oorzaak van te zijn :?

Ik gebruik een FT-991 met een MFJ 929 tuner beide gevoed door een Alinco power supply (DM-330MVE). In eerste instantie dacht ik aan de PSU (ongeaarde 230V stekker). Na wat meten blijk dit verschil er niet te zijn tussen de set aarde en de randaarde maar wel tussen de set en de antenne??
Tussen de antenne en de randaarde meet ik ook geen verschil. Het is een wisselspanning, als ik deze aan de randaarde knoop meet ik een stroomsterkte van 0,2 mA. Ik heb dit nu opgelost door de set aarde aan de randaarde te verbinden. Maar ik heb nog altijd geen idee waar dit vandaan komt.

Dus op een rij:
tussen set en antenne 100V
tussen set en randaarde 0V
tussen antenne en randaarde 0V

De antenne waar ik het over heb is overigens niet echt een antenne maar een dakgoot welke ik via een 1:9 balun en een stuk coax aan mijn tuner heb hangen.

Iemand een suggestie??

Opmerking: omdraaien van de stekker van de PSU heeft geen invloed.

73, Gert


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 feb 2017, 21:40 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 527
Woonplaats: Lelystad
Als je een net entree bekijkt, zit daar een mooie spanningsdeler in van twee condensatoren.
Van fase naar aarde, en van aarde naar nul. En als er geen aarde aan zit, dan krijg je netjes 110V wissel. (maar dat vloeit normaal weg via de aarde.)
In oudere woningen, waar niet alle stopcontacten randaarde hebben, krijg je dan leuke fenomenen, tot vonken en defecte apparatuur aan toe.

Misschien zit het daar in.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 feb 2017, 21:46 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
pe1cmo schreef:
Als je een net entree bekijkt, zit daar een mooie spanningsdeler in van twee condensatoren.
Van fase naar aarde, en van aarde naar nul. En als er geen aarde aan zit, dan krijg je netjes 110V wissel. (maar dat vloeit normaal weg via de aarde.)
In oudere woningen, waar niet alle stopcontacten randaarde hebben, krijg je dan leuke fenomenen, tot vonken en defecte apparatuur aan toe.

Misschien zit het daar in.


Bedoel je dat het aarden van de set (aan randaarde) hier de oplossing kan zijn? Dus wat ik nu gedaan heb.
Mijn huis is 9 jaar oud, dus het elektra net is redelijk up-to-date.

Maar waarom meet ik dan niets tussen de set en de randaarde?

73 Gert


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 feb 2017, 22:37 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 527
Woonplaats: Lelystad
Als je huis 9 jaar oud is, heeft alles randaarde.
Dus dan is het zoeken waar het verschil vandaan komt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 08:12 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
pe1cmo schreef:
Als je huis 9 jaar oud is, heeft alles randaarde.
Dus dan is het zoeken waar het verschil vandaan komt.


Dat is wat ik gedaan heb, zie eerste post. Dit brengt echter niet veel duidelijkheid. Vandaar mijn vraag :D .
Ik ben benieuwd naar andere reacties. Zeker omdat ik t.o.v. (rand) aarde niets meet vind ik dit toch wel heel vreemd.

73, Gert


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 09:26 
Offline

Geregistreerd: 04 mei 2010, 16:16
Berichten: 297
Statische lading op je antenne/coax ?
Als je voordat je de antenne aansluit de kern en massa eens korstsluit met is het dan over?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 09:35 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 527
Woonplaats: Lelystad
Hij geeft duidelijk aan wisselspanning, statische spanningen zijn gelijkspanning.

Ik hou het op een netfilter issue waarbij er ergens een slechte randaarde connectie is


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 09:54 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
royaal schreef:
Statische lading op je antenne/coax ?
Als je voordat je de antenne aansluit de kern en massa eens korstsluit met is het dan over?


Bij de goot zit een 9:1 trafo, dus kern en mantel zijn elektrisch met elkaar verbonden.
De spanning is constant aanwezig.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 09:55 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
pe1cmo schreef:
Hij geeft duidelijk aan wisselspanning, statische spanningen zijn gelijkspanning.

Ik hou het op een netfilter issue waarbij er ergens een slechte randaarde connectie is


Lijkt het wel op ja. Ik kan alleen niet verklaren waarom ik dit niet meet t.o.v. aarde.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 12:07 
Offline

Geregistreerd: 17 nov 2015, 18:33
Berichten: 216
Lijkt mij heel simpel.
De antenne en de set gaan geen 110V wisselspanning genereren.
Er zou een geschakelde voeding in de set kunnen zitten die van 12V DC een wisselspanningblokgolf maakt om een transistor op een hogere spanning-> meer vermogen te kunnen sturen.
Lijkt me niet erg voor de hand liggend dat dit richting de 110V gaat...

Waar wel 110V wisselspanning uit komt is het lichtnet, gedeeld door 2.

Mijn geld staat op een brakke PSU... Slecht ontwerp, defecte aarding, foute koppeling...
Probeer eens een andere PSU van iemand te lenen... als je het dan nog meet slik ik mijn woorden in.

In ieder geval lijkt het mij dat via het gelijkspanningsgedeelte (waarschijnlijk de NUL) de PSU wisselspanning injecteert van zijn foute voeding. Nu gaat er dus al zo'n 22 Watt aan wisselspanning vermogen opgenomen worden door je set... en die moet dat ook ergens kwijt. Iets gaat warm worden en vervolgens stuk..

Niet iets wat ik adviseer lang te laten gebeuren.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 13:29 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1063
Woonplaats: Oldebroek
sottezero schreef:
Lijkt mij heel simpel.
De antenne en de set gaan geen 110V wisselspanning genereren.
Er zou een geschakelde voeding in de set kunnen zitten die van 12V DC een wisselspanningblokgolf maakt om een transistor op een hogere spanning-> meer vermogen te kunnen sturen.
Lijkt me niet erg voor de hand liggend dat dit richting de 110V gaat...

Waar wel 110V wisselspanning uit komt is het lichtnet, gedeeld door 2.

Mijn geld staat op een brakke PSU... Slecht ontwerp, defecte aarding, foute koppeling...
Probeer eens een andere PSU van iemand te lenen... als je het dan nog meet slik ik mijn woorden in.

In ieder geval lijkt het mij dat via het gelijkspanningsgedeelte (waarschijnlijk de NUL) de PSU wisselspanning injecteert van zijn foute voeding. Nu gaat er dus al zo'n 22 Watt aan wisselspanning vermogen opgenomen worden door je set... en die moet dat ook ergens kwijt. Iets gaat warm worden en vervolgens stuk..

Niet iets wat ik adviseer lang te laten gebeuren.


Volgens mij 22 mW en geen 22Watt.....en het zal dus wel blindstroom zijn dus 0 vermogen.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 14:20 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
PA0LMD schreef:
sottezero schreef:
Lijkt mij heel simpel.
De antenne en de set gaan geen 110V wisselspanning genereren.
Er zou een geschakelde voeding in de set kunnen zitten die van 12V DC een wisselspanningblokgolf maakt om een transistor op een hogere spanning-> meer vermogen te kunnen sturen.
Lijkt me niet erg voor de hand liggend dat dit richting de 110V gaat...

Waar wel 110V wisselspanning uit komt is het lichtnet, gedeeld door 2.

Mijn geld staat op een brakke PSU... Slecht ontwerp, defecte aarding, foute koppeling...
Probeer eens een andere PSU van iemand te lenen... als je het dan nog meet slik ik mijn woorden in.

In ieder geval lijkt het mij dat via het gelijkspanningsgedeelte (waarschijnlijk de NUL) de PSU wisselspanning injecteert van zijn foute voeding. Nu gaat er dus al zo'n 22 Watt aan wisselspanning vermogen opgenomen worden door je set... en die moet dat ook ergens kwijt. Iets gaat warm worden en vervolgens stuk..

Niet iets wat ik adviseer lang te laten gebeuren.


Volgens mij 22 mW en geen 22Watt.....en het zal dus wel blindstroom zijn dus 0 vermogen.



Dus gewoon de boel aan randaarde hangen lijkt een veilige oplossing?
Volgens de regelen moet dit eigenlijk ook, waarbij je moet voorkomen dat de veiligheidsaarde geen RF aarde wordt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 16:55 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1063
Woonplaats: Oldebroek
Aannemende dat de voeding een stekker met randaarde heeft MOET die in een geaard stopcontact.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 17:26 
Offline

Geregistreerd: 25 nov 2012, 19:33
Berichten: 128
PA0LMD schreef:
Aannemende dat de voeding een stekker met randaarde heeft MOET die in een geaard stopcontact.


Deze voeding heeft een stekker zonder randaarde (plat 2-polig). Vandaar dat ik ook niet eerder heb bedacht om de radio met de randaarde van een WCD te verbinden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2017, 19:09 
Offline

Geregistreerd: 09 nov 2006, 10:23
Berichten: 454
Woonplaats: Eindhoven
Ondanks dat de voeding een platte stekker heeft, zit er aan de ingang wel degelijk een netfilter waardoor het chassis, en ook de nul van de voeding, dus op 115Vac zweeft. Ik heb dat opgelost met een extra aarddraad (ik heb ook zo'n ding, destijds gekocht als "schade" en ken het ontwerp best goed omdat ik in de voeding heb moeten repareren - de oorzaak van de schade was overigens een gebruikersfout (115V-jumper laten zitten en aansluiten op 230V)

Dat is zoizo een goed idee, want daarmee voorkom je schade als je een plug in een apparaat steekt als de potentialen verschillend zijn. Met name jack pluggen (geluidskaarten!), PL-pluggen (ingangstrappen!) en tulpstekkers zijn berucht. Ook seriele poorten (tbv remote bediening, HRD of zo iets) leggen het loodje als ze 115Vac krijgen

Geert Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 35 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling