Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 17 aug 2018, 03:19

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 20 jan 2017, 11:06 
Offline

Geregistreerd: 07 maart 2006, 15:44
Berichten: 10
Woonplaats: tholen
Is het mogelijk om op de ft847 een duplexer te zetten diamondMX72A, op de antenneaansluitingen van 2 / 70 want dat zijn aparte ant ingangen.
En dan vanaf de diamond mx72a naar een 2 standen antenne schakelaar waarop een rondstraler komt voor 2/70 (comet) op de ene ingang en op de andere ingang weer een kabel naar antenne schakelaar 2 waarop een combi beam komt voor 2 en 70 cm van tonna . zodat ik dus doormiddel van de schakelaars in de juiste stand tezetten kan kiezen voor de rondstraler en door schakelaar 1 op de stand 2 te kiezen dus naar schakelaar 2 daar een keuze kan maken voor de 70cm of de 2mtr beam. en zou dat gaan met de 50watt die de ft847 levert. dit voor contesten te gaan doen met groep amateurs. in het veld.
Ook zit er in de ft847 de mogelijkheid tot gebruik van externe voeding over de coax naar preamp die je onder de mast of zo dichtmogelijk bij de antenne kan plaatsen dus loopt er een stroompje over de coax om die te schakelen , kan de duplexer dat ook handelen??
Hoor het graag of iemand er ervaring mee heeft, voordat de boel stuk zou gaan.

73'jan pd3jag


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jan 2017, 12:32 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 jan 2006, 14:55
Berichten: 743
pd3jag schreef:
Is het mogelijk om op de ft847 een duplexer te zetten diamondMX72A, op de antenneaansluitingen van 2 / 70 want dat zijn aparte ant ingangen.
En dan vanaf de diamond mx72a naar een 2 standen antenne schakelaar waarop een rondstraler komt voor 2/70 (comet) op de ene ingang en op de andere ingang weer een kabel naar antenne schakelaar 2 waarop een combi beam komt voor 2 en 70 cm van tonna . zodat ik dus doormiddel van de schakelaars in de juiste stand tezetten kan kiezen voor de rondstraler en door schakelaar 1 op de stand 2 te kiezen dus naar schakelaar 2 daar een keuze kan maken voor de 70cm of de 2mtr beam. en zou dat gaan met de 50watt die de ft847 levert. dit voor contesten te gaan doen met groep amateurs. in het veld.
Ook zit er in de ft847 de mogelijkheid tot gebruik van externe voeding over de coax naar preamp die je onder de mast of zo dichtmogelijk bij de antenne kan plaatsen dus loopt er een stroompje over de coax om die te schakelen , kan de duplexer dat ook handelen??
Hoor het graag of iemand er ervaring mee heeft, voordat de boel stuk zou gaan.

73'jan pd3jag


Alles wat je wilt is mogelijk Behalve dat de Duplexer de spanning kan handelen, dat gaat helaas niet.. de spanning gaat maar naar 1 poort ivm met de constructie van het Diplex Filter.
Die bestaat uit een Highpass filter en een lowpass filter.. daar bij 1 van de 2 de spoelen in serie staan zal de spanning/stroom daar wel doorheen lopen.. maar bij het andere filter, zitten er condensatoren in serie, daar zal de spanning gespert worden.

_________________
73' Björn de PD5DJ
https://www.pd5dj.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jan 2017, 12:53 
Offline

Geregistreerd: 07 maart 2006, 15:44
Berichten: 10
Woonplaats: tholen
PD5DJ schreef:
pd3jag schreef:
Is het mogelijk om op de ft847 een duplexer te zetten diamondMX72A, op de antenneaansluitingen van 2 / 70 want dat zijn aparte ant ingangen.
En dan vanaf de diamond mx72a naar een 2 standen antenne schakelaar waarop een rondstraler komt voor 2/70 (comet) op de ene ingang en op de andere ingang weer een kabel naar antenne schakelaar 2 waarop een combi beam komt voor 2 en 70 cm van tonna . zodat ik dus doormiddel van de schakelaars in de juiste stand tezetten kan kiezen voor de rondstraler en door schakelaar 1 op de stand 2 te kiezen dus naar schakelaar 2 daar een keuze kan maken voor de 70cm of de 2mtr beam. en zou dat gaan met de 50watt die de ft847 levert. dit voor contesten te gaan doen met groep amateurs. in het veld.
Ook zit er in de ft847 de mogelijkheid tot gebruik van externe voeding over de coax naar preamp die je onder de mast of zo dichtmogelijk bij de antenne kan plaatsen dus loopt er een stroompje over de coax om die te schakelen , kan de duplexer dat ook handelen??
Hoor het graag of iemand er ervaring mee heeft, voordat de boel stuk zou gaan.

73'jan pd3jag


Alles wat je wilt is mogelijk Behalve dat de Duplexer de spanning kan handelen, dat gaat helaas niet.. de spanning gaat maar naar 1 poort ivm met de constructie van het Diplex Filter.
Die bestaat uit een Highpass filter en een lowpass filter.. daar bij 1 van de 2 de spoelen in serie staan zal de spanning/stroom daar wel doorheen lopen.. maar bij het andere filter, zitten er condensatoren in serie, daar zal de spanning gespert worden.


Oke ,maar als ik voor de beam , de schakelaars zo zet dat ik de 70cm beam gebruik dan kan toch die preamp voor 70 cm aangestuurd worden, althans dat lijkt mij. en als ik de schakelaar zo zet dat ik de 2 mtr beam gebruik dan zou die preamp voor 2 mtr toch ingeschakeld worden. er word maar 1 band gebruikt het is of 2 mtr of 70cm met beam samen met preamps en als vertical gebruikt word helemaal geen preamp.
De preamps zijn vanuit de ft847 in en uit teschakelen in het menu, dus als ik een van de 2 banden gebruik dan moet dat toch kunnen lijkt mij of zie ik dit verkeerd????????


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jan 2017, 12:56 
Offline

Geregistreerd: 14 nov 2007, 18:56
Berichten: 1217
Woonplaats: Zuidbroek
Volgens mij kun je beter een CAT control programma gebruiken om daarmee antenne om te schakelen. Ik gebruik dit op HF met elecraft en n1mm logger om stukje hardware aan te sturen die automatisch of handmatig om te schakelen.
Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jan 2017, 12:58 
Offline

Geregistreerd: 14 nov 2007, 18:56
Berichten: 1217
Woonplaats: Zuidbroek
Volgens mij kun je beter een CAT control programma gebruiken om daarmee antenne om te schakelen. Ik gebruik dit op HF met elecraft en n1mm logger om stukje hardware aan te sturen die automatisch of handmatig om te schakelen.
[url]http://www.unifiedmicro.com/decoder.html/url]
Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jan 2017, 13:07 
Offline

Geregistreerd: 07 maart 2006, 15:44
Berichten: 10
Woonplaats: tholen
pa5cw schreef:
Volgens mij kun je beter een CAT control programma gebruiken om daarmee antenne om te schakelen. Ik gebruik dit op HF met elecraft en n1mm logger om stukje hardware aan te sturen die automatisch of handmatig om te schakelen.
[url]http://www.unifiedmicro.com/decoder.html/url]
Kees



Okee Kees , bedankt voor jou info. Maar ik heb dit liggen en gebruik dat dan ook graag, geef liever me geld uit aan de nieuwe antenne voor HF die straks komen gaat. Want daar heb ik nog maar genoeg voor nodig hihi ipv 2/70 cm. Niet dat vhf /uhf niet leuk is , maar geef er niet zoveel om hihiiii. en dat ik handmatig over zou schakelen naar 2 of 70 cm beam met preamps of naar de vertical vind ik geen ramp. Ik ga de antenne niet gebruiken voor sat ofzo waarbij je tekamen heb met up en dwn link. Maar gewoon voor wat kleine qso's op 70cm of 2mtr snapje??


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 jan 2017, 13:53 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4065
Woonplaats: Kampen
pa5cw schreef:

Dit is de link zoals die blijkbaar bedoeld was. Waarom heeft PA5CW die niet zélf even gecorrigeerd?
Bovendien: als je een link plaatst hoef je die url-codes van het forum niet te gebruiken.

En als je rechtstreeks op elkaar reageert, ga dan niet álles citeren (quoten).
Daarvan wordt zo'n draadje lastig te lezen...

Even nalezen wat je zojuist geschreven hebt, dát zouden meer mensen moeten doen! :mrgreen:

Terug on topic. In de jaren '80 deed ik in Friesland ook mee met een VHF/UHF contestgroep. Op VHF
en UHF probeer je zo min mogelijk verliezen te hebben. Dus transceiver > eindtrap > antennes. Geen
schakelaars, geen swr/powermeters ertussen, elke extra connector = extra verliezen!

Met dubbele yagi's heb je in de praktijk 2,5 tot 3dB winst. Met connectoren en splinters ben je het
grootste deel van die winst zomaar weer kwijt... Thuis had ik ook schakelaars en SWR/powermeters
ertussen. Maar als er condities waren ging alles er tussenuit, de Trx rechtstreeks aan de 16ele Tonna!

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-847 | FT-857D | IC-7300 | Elecraft K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 jan 2017, 19:26 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2013, 13:10
Berichten: 1622
citaat , he weer een , nog eentje waar gaat die nu
Jan
veel antwoorden kun je zelf vinden
1/4 golf 145 = 3/4 435dwz een 2m antenne is bruikbaar op 70cm
omgekeerd niet
Teken nu je verlangens eens uit 847 met 2x uit vhf-UHF naar 1x 2/70cm ant
Waar knelt het
zendend en ontvang evt met 2kleuren kleurpotlood

Je wilt ook nog horizontaal en verticaal teken het maar
Wat Alloys stelt over schakelaar verliezen is een koeienwijsheid en nu niet van die Kamper koe op het torendak
Nergens hatelijk bedoeld maar ter leringhe ende vermaek
73 de Ruud PA0RAB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 jan 2017, 07:54 
Offline

Geregistreerd: 06 maart 2007, 00:23
Berichten: 409
Woonplaats: Enschede
Dit is even snel uitgetekend hoe ik het gedaan heb:
Bijlage:
2-7-setup.jpg
2-7-setup.jpg [ 12.73 KiB | 1246 keer bekeken ]

Voorwaarden:
tegelijk kunnen zenden en ontvangen op 2 en 70.
altijd een antenne aangesloten op zowel 2 als 70 (nooit per ongeluk vermogen in een open aansluiting).
Horizontaal de mogelijkheid om dc spanning te sturen naar de voorversterkers.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 jan 2017, 16:40 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2013, 13:10
Berichten: 1622
Jan.
Nu de knelpunten ontdekken
wat kan er gebeuren als je 2 en 70 gelijktijdig gebruikt op dezelfde antenne ?
Zendend op 2 betekent ook op die korte afstand stevige harmonischen op 70cm RX
dus zuigfilters e.d
Kan je pre amp het aan extra rf gevoelige antenne schakelaar? Zoals in power amp met pre amp?
welke gevolgen
Je probleemstelling is begrijpelijk A= 2m B=70 cm en C = 2 + 70 Teken het maar weer uit evt met kleurpotlood
55 en 73 De Ruud PA0RAB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling