Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 23 feb 2018, 11:25

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 23 okt 2016, 15:08 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 129
Woonplaats: Milheeze
Mijn eerste zendontvanger FT-480R heb ik nog steeds, en gebruik ik nu als achterzet voor 23cm met een LZ5HP transverter.

De drukknoppen voor T.CALL, M, PRI, F-SET, MR en DIL werken niet meer: onderzoek intern leert dat deze een hoge weerstand hebben van 4 - 12 kohm.
Volgens de service manual zijn het schakelaars. Ik zou dus een hele lage weerstand van hooguit enkele ohms verwachten. Contactspray verbetert dit niet; dit is er niet goed in te spuiten.

Bij de schakelaars voor CLAR, VFOA/BTXA, HI/LOW en NB werkt contactspray wel.

Nu is de vraag of iemand ervaring hiermee heeft, en wat een eventuele oplossing kan zijn. Dergelijke schakelaars vervangen is lastig, die zijn natuurlijk niet te vinden (?).

Wie kan me helpen om dit te verhelpen?


Bijlagen:
ft480r foto.jpg
ft480r foto.jpg [ 18.6 KiB | 2254 keer bekeken ]

_________________
73
Harry
PE5HV NL6594
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2016, 20:19 
Offline

Geregistreerd: 27 jun 2015, 10:17
Berichten: 22
Woonplaats: Nieuwegein
Kan je (een) goede detailfoto('s) plaatsen van één van de betreffende schakelaars?

Eventueel wil ik het apparaat ook voor je nakijken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2016, 22:03 
Offline

Geregistreerd: 02 jan 2006, 14:55
Berichten: 691
Als je de "schakelaars" kunt openmaken, is het misschien mogelijk de interne contacten schoon te borstelen met een fijne glasstift.
Zo heb ik onlangs nog een NOS Hameg scoop een nieuw leven in geblazen door alle schuif schakelaars te borstelen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2016, 07:14 
Offline

Geregistreerd: 27 mei 2008, 17:32
Berichten: 2302
Woonplaats: Dordrecht
Maak inderdaad een foto en ik heb nog wat schakelaars liggen. Mogelijk kunnen die gebruikt worden, maar dan moeten ze wel erin passen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2016, 11:19 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1319
Woonplaats: Brunssum
Zouden het geen 'grafiet' toetsen zijn??

Als je die niet open krijgt heb je een probleem....

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
Bouwt MultiBand-QRO-EndFed's voor 80-40-20m en 160-80-40m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2016, 16:39 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 jul 2007, 18:15
Berichten: 912
Daar zitten membraanschakelaars in, als ze niet meer (goed) werken moet je ze vervangen. Dat is lastig inderdaad maar ze zijn wel te krijgen, is een vrij normaal type.

Voorbeeld:

Afbeelding

Dit is een foto van de print waar de schakelaars opzitten. Foto is eigenlijk gemaakt voor het display maar je kunt de schakelaars ook net zien:

Afbeelding

_________________
Alde antennes stean de stoarm troch en falle by stil waar om.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2016, 18:00 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 129
Woonplaats: Milheeze
Ik heb 2 foto's van de schakelaars:

Wat zou de normale ON-weerstand moeten zijn?
Wat zijn de alternatieven?


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: FT-480R front panel
FT-480R front panel switch.jpg
FT-480R front panel switch.jpg [ 30.75 KiB | 1964 keer bekeken ]
Opmerkingen bij bestand: FT-480R front panel schakelaar
FT-480R front panel.jpg
FT-480R front panel.jpg [ 57.77 KiB | 1964 keer bekeken ]

_________________
73
Harry
PE5HV NL6594
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2016, 18:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 jul 2007, 18:15
Berichten: 912
Dan zullen die schakelaars van jou nog origineel zijn, in mijn 480R zitten bovengenoemde schakelaars. Werkt overigens prima.

_________________
Alde antennes stean de stoarm troch en falle by stil waar om.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2016, 19:20 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 jul 2007, 22:51
Berichten: 148
Woonplaats: Tilburg JO21MO
De weerstand van deze schakelaars zal ingedrukt toch rond de nul ohm zitten. Gelukkig is het een makkelijk verkrijgbare schakelaar.

Mvg Ron

_________________
*UBC125XLT*Target 3HF*SDR*Yaesu FT-7800*Yaesu FT-7900*Yaesu FT-450D*
Diamond X200*Diamond RH771*Diamond RH775*Diamond MR-77B*Diamond X200N*Endfed 1:9 longwire*Miniwhip


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2016, 20:19 
Offline

Geregistreerd: 02 jan 2006, 14:55
Berichten: 691
Als je bovenstaande drukknopjes zoekt, ik heb ze op vooraad in diverse hoogtes..
Geef me een pb, en ik stuur ze op naar je.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 nov 2016, 15:57 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 129
Woonplaats: Milheeze
Ik ben nog op zoek naar passende schakelaars:

- steek = 2 e ofwel 5,08 mm
- hoogte behuizing = 8 mm
- hoogte inclusief plunjer (bewegend deel) = 11,5 mm

Wie weet waar ik passende schakelaars kan vinden?

_________________
73
Harry
PE5HV NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 maart 2017, 20:58 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 129
Woonplaats: Milheeze
Met behulp van een andere amateur is het gelukt om alle knoppen te vervangen:

Ik vond je oproep om passende drukknopjes voor je FT-480 op het
zendamateur.com-forum. Ingeval je vraag nog actueel is, vertel ik je graag even hoe ik
ditzelfde euvel te lijf ging in mijn FT-780.
 
Ik demonteerde eerst alle defecte drukknoppen, zodanig dat alleen de
plastic "assen" overbleven. Op deze assen passen immers precies de
knopjes die uit het front van de set steken.
Dus: schakelaar uitsolderen, gaten tinvrij maken en de assen overhouden.
 

Zijn relaas:

"
Daarna heb ik de assen met secondelijm op schakelaars van dit type aangebracht:
https://www.eoo-bv.nl/druk-toets-maak-b ... ts62k.html
 
Het was een heel gedoe om alles passend te krijgen, herinner ik me. De schakelaars kun je met stevig draad (door het draad te vormen/buigen) in de originele printgaten krijgen. Elke mislukte lijmpoging resulteerde in een vastgelijmde (onbruikbare) schakelaar. Maar die zijn zo goedkoop; dan probeerde ik het gewoon opnieuw.
 
Als je eerst de assen op de knopjes lijmt, maakt het niet veel uit waar die assen precies terechtkomen. Je hoeft niet exact te "centreren". In positie brengen doe je met de stukjes stevig draad, die je achteraf aan de schakelaar soldeert.
"

 

_________________
73
Harry
PE5HV NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 feb 2018, 21:43 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 129
Woonplaats: Milheeze
het heeft even geduurd: na het succesvol vervangen van alle drukknopjes, bleek de set de ene na de andere storing te bevatten, meestal draadbreuken.

de ene na de andere opgelost:
- geen audio uit: draadbreuk
- altijd tone burst: draadbreuk
- roger piep klonk als een malle: draadbreuk


de meest lastige was toch wel de aansturing van de PTT: deze werke niet meer in de "normale" stand, wel in SAT stand. Uiteindelijk na veel zoeken, bleek de stuurtor voor het RX/TX relais niet voldoende in verzadiging te gaan, waardoor het relais net niet om ging. Met de service manual erbij uiteindelijk R283 van 5,6 kohm verkleind naar 3,3 kohm en de aansturing werkt weer. Maar wat een gepriegel op de PCB!

Bij hoog vermogen bromt de set behoorlijk (geen 50 Hz, maar waarschijnlijk het VFD display). Die storing wil ik er ook nog uit halen.

Duurt even, maar dan ben je lekker bezig!

Inmiddels de 23 cm transverter ervoor, en luisterend naar ON0TB op 1296.950 MHz.

_________________
73
Harry
PE5HV NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PD5LMS en 10 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling