Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 22 okt 2020, 15:56

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 11 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 16 okt 2020, 15:23 
Offline

Geregistreerd: 23 apr 2012, 18:53
Berichten: 3
Woonplaats: Drachten
Hallo allen,

Ik heb mijn Yaesu FT897 aangesloten op mijn computer.
Dit heb ik gedaan d.m.v. een USB_To_Serial converter van het merk Aten. (Model no. UC-232)
Elke seconde (ongeveer) zie je het LED'je knipperen als teken van activiteit.
In dat zelfde ritme van knipperen hoor ik als storing terug op een aantal banden. (28 MHz, 21MHz, 18MHz, 10MHz)
Dus wanneer de LED aan is hoor ik de storing.

Heeft iemand hier ervaring mee en kan die mij helpen dit probleem op te lossen?
Is misschien de converter niet de juiste voor mijn toepassing?

Bedankt voor de hulp alvast!

73 - Hendrik (PA0HDI)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 okt 2020, 19:05 
Offline

Geregistreerd: 09 nov 2006, 10:23
Berichten: 594
Woonplaats: Eindhoven
dijkstrahendrik schreef:
Dit heb ik gedaan d.m.v. een USB_To_Serial converter van het merk Aten. (Model no. UC-232)
Elke seconde (ongeveer) zie je het LED'je knipperen als teken van activiteit.
In dat zelfde ritme van knipperen hoor ik als storing terug op een aantal banden. (28 MHz, 21MHz, 18MHz, 10MHz)


Mijn verbaast dat dit werkt.
De UC-232 gebruikt RS232 signaalniveaus (-12V, +12V).
De FT-897 verwacht TTL niveau (+5V, 0V) signaalniveaus.
Daarbij is+5V hetzelfde als -12V, 0V gelijk aan +12V.

Je blaast dus de processoringang van de FT897 op!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 okt 2020, 19:32 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 maart 2013, 20:31
Berichten: 1064
Woonplaats: Almelo/JO32HI
Volgens mij geven ze niet echt -12 en 12V maar gewoon 0 en 5V (in de meeste zit geen spannings pomp), maar altijd op passen als je met dat soort adapters werkt.

Zelf zou ik gaan voor adapter met een FTDI chip set er op. Deze werken out of the box onder Windows, Linux en Mac (b.v. https://www.tinytronics.nl/shop/nl/comm ... rt-adapter ).
Veel goedkope adapters werken met PL2303 chips die soms problemen geven, maar voor 3 euro (b.v. https://www.tinytronics.nl/shop/nl/comm ... -met-kabel ) is het de gok waard (hoef je alleen maar de mini Din er aan te solderen).

_________________
73, Lex

"Computers are fun, but there is more between one and zero"
www.ph2lb.nl . . . . facebook.com/PH2LB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 okt 2020, 15:57 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1669
Woonplaats: Oldebroek
Mijn advies : gebruik de originele Yaesu CT-62 kabel, die doet het prima en stoort niet.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 okt 2020, 16:30 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 aug 2019, 12:50
Berichten: 47
PH2LB schreef:
Volgens mij geven ze niet echt -12 en 12V maar gewoon 0 en 5V (in de meeste zit geen spannings pomp), maar altijd op passen als je met dat soort adapters werkt.


Nou, dat varieert per type. Ik heb zelf twee van die dingen: bij de ene meet ik spanningen tussen 0V en 5V, bij de ander tussen -9V en 9V. Dus het is gunstig jouw advies ter harte te nemen: oppassen, en: meten is weten. :mrgreen:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 okt 2020, 16:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 maart 2013, 20:31
Berichten: 1064
Woonplaats: Almelo/JO32HI
Paula Bean schreef:
PH2LB schreef:
Volgens mij geven ze niet echt -12 en 12V maar gewoon 0 en 5V (in de meeste zit geen spannings pomp), maar altijd op passen als je met dat soort adapters werkt.


Nou, dat varieert per type. Ik heb zelf twee van die dingen: bij de ene meet ik spanningen tussen 0V en 5V, bij de ander tussen -9V en 9V. Dus het is gunstig jouw advies ter harte te nemen: oppassen, en: meten is weten. :mrgreen:



Precies, gaat je maar een keer mis. In een zelf bouw project is het meestal nog wel betaalbaar, maar daar buiten . . . oelala . :oops:

Maar eentje die -9V en 9V geeft is wel heel netjes. Daar kan zelf oude hardcore hardware nog mee overweg.

_________________
73, Lex

"Computers are fun, but there is more between one and zero"
www.ph2lb.nl . . . . facebook.com/PH2LB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 okt 2020, 08:40 
Offline

Geregistreerd: 16 nov 2011, 20:45
Berichten: 309
Ook een keer problemen gehad met een Chinese omzetter.
Als het niet de spanningen zijn;
zie: http://zendamateur.com/viewtopic.php?f=20&t=21026
Hetzelfde ook wel eens opgemerkt bij RS232 -> USB
Lijkt me een fout op de chip.
Een originele FTDI chip had er geen last van.

Goos

_________________
Peilen is het omgekeerde van een antennediagram opmeten.
pa0sir


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 okt 2020, 15:09 
Offline

Geregistreerd: 23 apr 2012, 18:53
Berichten: 3
Woonplaats: Drachten
Beste mensen,

Bedankt voor de vele tips die zijn aangedragen.
Ik heb daarbij ook nog via de mail de tip gekregen om eventueel een MicroHAM te gaan gebruiken.
https://www.microham.com/contents/en-us/d24_U2.html
of
https://www.microham.com/contents/en-us/d158_U3.html

Ik ga hier verder mee aan de slag.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 okt 2020, 15:14 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 901
Woonplaats: Amsterdam
Probeer ook eens een ferrite clamp. Of twee.

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 okt 2020, 22:27 
Offline

Geregistreerd: 23 apr 2012, 18:53
Berichten: 3
Woonplaats: Drachten
PE9ZZ schreef:
Probeer ook eens een ferrite clamp. Of twee.

Tjerk, 9ZZ


Tjerk,

Waar wordt of worden deze ferrite kernen dan geplaatst?
Over de USB-kabel of de kabels naar de zender toe?
Dat laatste heb ik namelijk gedaan, bij zowel de CAT als DATA kabel.

73 - Hendrik


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 okt 2020, 05:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 901
Woonplaats: Amsterdam
dijkstrahendrik schreef:
Dat laatste heb ik namelijk gedaan, bij zowel de CAT als DATA kabel

Ah. Dat had je niet vermeld. Beide kanten. Heeft dat helemaal niks uitgemaakt? Meestal scheelt dat namelijk nogal een jas. Hoewel ik me niet kan voorstellen dat zo'n USB-serial ding veel storing veroorzaakt. Je zou de datalijnen (in ieder geval TX) eens kunnen voorzien van wat zelfinductie. Zeker bij lage baudrate kan je ver gaan (1-10 ┬ÁH en 1 nF naar massa). Kan ook zijn dat de USB kant niet goed afgeschermd is (losse aarding ofzo). Neem aan dat de activiteit set->PC is?

Ik heb meerdere USB->serial converters in gebruik (Prolific, CH340) en geen problemen met RFI.

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 11 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 44 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling