Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 19 okt 2017, 21:13

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 10 dec 2016, 11:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 mei 2013, 17:08
Berichten: 27
Woonplaats: Urk
Afgelopen week heb ik een Siemens type E-309 buizenontvanger overgenomen van een amateur uit Groningen. Hij was niet duur en ziet er aan de buiten- en binnenzijde gezien de leeftijd nog netjes uit. Afgezien van de normale gebruikssporen die je mag verwachten van een ontvanger die iets ouder dan mezelf is.
Vrijdagavond heb ik hem aangesloten op mijn 33 meter lange draad maar er komt weinig tot niets uit. Daar had ik min of meer al een beetje rekening gehouden gezien de prijs. Alleen de echt harde zenders komen binnen zoals 1602 en wat harde amateurs in de ruis. Er zit een testmeter voor de buizen op de ontvanger en uit de documentatie (Duits) meen ik te begrijpen dat alle buizen in het rood moeten staan.
Wie heeft er ervaring met deze ontvanger en heeft wat ideeën om naar een mogelijke oorzaak te zoeken?


Bijlagen:
Siemens open.jpg
Siemens open.jpg [ 361.04 KiB | 2753 keer bekeken ]
Siemens vk.jpg
Siemens vk.jpg [ 251.14 KiB | 2753 keer bekeken ]

_________________
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 10 dec 2016, 22:52 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1078
Woonplaats: Oldebroek
Rein,

Ik ben niet specifiek met deze ontvanger bekend maar de fout (of meerdere) lokaliseren is bij alle ontvangers in feite identiek.
Van de E 309 is goede documentatie voorhanden waarin per trap wordt aangegeven welke spanningen je moet meten.
Ook de afregelprocedure is duidelijk beschreven.
Stapsgewijs is de enige werkende methode.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 11 dec 2016, 10:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 mei 2013, 17:08
Berichten: 27
Woonplaats: Urk
Hoi Leo, bedankt voor je inbreng. De paar zenders die ik wel ontvang zitten allemaal wel op de juiste plaats en gistermiddag heb ik een aantal frequenties getest met mijn Yaesu als meetzender op laag vermogen. Daaruit bleek dat hij in ieder geval uiterst nauwkeurig is.
Ikzelf denk dat het ergens in het HF ingangscircuit zit of iets dergelijks omdat voor de rest alles gewoon goed werkt en de 'doofheid' zich op alle banden voor doet. Ik denk (en hoop) dan ook dat het geen groot probleem is.
Als het een euvel een buisje is kan ik deze zelf vervangen want ik heb van alle typen die in de Siemens zitten meerdere exemplaren liggen. Ik ga straks eens even de buisjes vanaf de antenne ingang nalopen.

_________________
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 11 dec 2016, 18:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 mei 2013, 17:08
Berichten: 27
Woonplaats: Urk
Vanmiddag een paar uur bezig geweest met de ontvanger. Ik dacht nog een aantal EF93 buisjes te hebben, maar het zijn allemaal EF91 en EF92'ers. Geen probleem, want de ontvanger zit vol van deze buizen dus even wat omgewisseld uit andere delen die wel goed werken. Verder een ECC81 omgewisseld maar niks heeft resultaat. Alle buizen moeten op de meter in het rood staan, maar Röre 1 geeft geen uitslag. Als ik de een draadje van de antenne ergens op de spoelentrommel tegen een lipje houdt neemt ogenblikkelijk de ontvangst toe dus ik krijg het sterke vermoeden dat er bij buis 1 ergens een onderbreking in de vorm van een kapotte C of R zit. We speuren verder. Alleen jammer dat ik de ontvanger niet meteen normaal in gebruik kan nemen :?

_________________
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 12 dec 2016, 20:19 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 527
Woonplaats: Amsterdam
Oh, appeltje eitje. Als Rö1 geen uitslag geeft krijgt-ie geen spanning. Je hebt hem al omgewisseld dus hij is wel goed. Meten op pen 5 en 6 wat de spanning is. Anode 150-200 V en schermrooster 100-150 V ofzo. Ik heb niet de onderdelenlijst zodat ik geen idee heb wat de waarden van W5, 6 en 7 moeten zijn maar W5 en 6 zijn verdacht. Zie schema-

Tjerk, 9ZZ


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: E309 Schema Links
sch1.jpg
sch1.jpg [ 2.14 MiB | 2401 keer bekeken ]
Opmerkingen bij bestand: E309 Schema Rechts
sch2.jpg
sch2.jpg [ 1.15 MiB | 2401 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 13 dec 2016, 09:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 mei 2013, 17:08
Berichten: 27
Woonplaats: Urk
Inderdaad appeltje-eitje Tjerk. Alleen moet ik nu nog eens goed kijken hoe ik onder de buisjes kom. Het hele HF gedeelte onder de vier buisjes zit compleet dicht gebouwd en ik zou niet weten hoe dit moet worden geopend zonder alle bedrading te de-solderen...

_________________
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 13 dec 2016, 10:24 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1078
Woonplaats: Oldebroek
PA4URK schreef:
Inderdaad appeltje-eitje Tjerk. Alleen moet ik nu nog eens goed kijken hoe ik onder de buisjes kom. Het hele HF gedeelte onder de vier buisjes zit compleet dicht gebouwd en ik zou niet weten hoe dit moet worden geopend zonder alle bedrading te de-solderen...


Meten kun je als volgt doen :

Stukje dun koperdraad, steek één eind klein stukje in de pen van de buisvoet en daarna buis er in.
Je kunt nu aan de bovenzijde het signaal op de betreffende pin meten.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 13 dec 2016, 10:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 527
Woonplaats: Amsterdam
Jammer genoeg is het manual niet duidelijk over de mechanische constructie. Hoe dan ook, dat HF compartiment moet open of je dat nu leuk vindt of niet. Kijk eens online of er anderen je zijn voorgeweest. Voor bijvoorbeeld mijn Collins (Warner) R390a is een complete website met zeer specifiek en uitgebreid manual opgetuigd. Daarmee ga ik ook nogeens aan de gang omdat er een zo-nu-en-dan-fout inzit. Bijzonder irritant. En m'n aardlek klapt eruit maar da's een standaardmakke van dit monster van een radio.

Jammer overigens ook dat die EF93 een andere pinout heeft dan je andere 7-pin pentodes. Gelukkig zijn ze goed verkrijgbaar en niet al te gek duur. Zie bijvoorbeeld Jeukbox Revival.

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 15 dec 2016, 12:05 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 mei 2013, 17:08
Berichten: 27
Woonplaats: Urk
Dat vindt ik inderdaad niet leuk Tjerk :? Heb heel internet inmiddels al afgezocht, er bestaan ook geen Yahoo groepen voor de Siemens, wel van tal van andere ontvangers. Moet ik daar maar eens gaan speuren.

_________________
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 15 dec 2016, 13:30 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 14:50
Berichten: 192
Je ZOU misschien eens contact kunnen leggen met Jan, PA3ESY :

https://www.pa3esy.nl/ontvangers/E309/h ... 9_set.html

Succes !

Tjerk
PE1IOC

_________________
Zendamateurs doen het draadloos..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 15 dec 2016, 19:04 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 mei 2013, 17:08
Berichten: 27
Woonplaats: Urk
Bedankt voor de tip Tjerk!

_________________
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 16 dec 2016, 16:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 jun 2015, 20:48
Berichten: 115
Woonplaats: Gouda
Rein,

Ik hoop dat je hem snel weer voor elkaar heb, als ik de foto's zie wordt ik weer een beetje weemoedig ik heb er jaren een gehad en enorm veel plezier van gehad.
Veel succes,

Fred PA1FJ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 16 dec 2016, 21:59 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 mei 2013, 17:08
Berichten: 27
Woonplaats: Urk
Dat hoop ik ook Fred, het is een prachtige ontvanger. Evenals de Racal RA17 (de 'Nederlandse' 3011) die ik iervoor een paar jaar heb gehad. Nog spijt dat ik hem verkocht heb :? Maar die Siemens stond ook al een paar jaar op m'n verlanglijstje...

_________________
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 18 dec 2016, 21:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 mei 2013, 17:08
Berichten: 27
Woonplaats: Urk
Citaat:
Oh, appeltje eitje. Als Rö1 geen uitslag geeft krijgt-ie geen spanning. Je hebt hem al omgewisseld dus hij is wel goed. Meten op pen 5 en 6 wat de spanning is. Anode 150-200 V en schermrooster 100-150 V ofzo. Ik heb niet de onderdelenlijst zodat ik geen idee heb wat de waarden van W5, 6 en 7 moeten zijn maar W5 en 6 zijn verdacht. Zie schema-

Tjerk, 9ZZ


Hoi allemaal, ben even aan het meteren geweest en samen met de buis een draadje aan de anode geplaatst, pen 5 dus. Ik meet daar 240 volt en op pen 6 nulnientenada met draadje+buis. Nog eens gemeten zonder buis en opnieuw niks op pen 6. Wel gloeispanning ruim 6.7 volt zonder buis.

_________________
Eet Noordzeevis, omdat het gezond en lekker is!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Siemens E309
BerichtGeplaatst: 18 dec 2016, 23:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 apr 2009, 22:45
Berichten: 288
Woonplaats: JO22XF
Dan is het dus goed mogelijk dat W5 defect is. Volgens het Amroh buizendataboek is deze 33 K.
Dit resulteert dan in een spanningsval van 147 Volt; dus ca. 93 a 100 volt op G2.
73 pa1bj Bert Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling