Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 18 dec 2018, 17:59

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 67 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 20 sep 2018, 14:45 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 251
Woonplaats: Groningen
PA4WK schreef:
Bijvoorbeeld ook hier per meter verkrijgbaar en 2,3,4,of 5 aders
https://www.kabel24.nl/kabel/siliconenkabel
Google maar eens op siliconen snoer of siliconen kabel, vast ook wel een adres bij jou in de buurt.
succes Wim


Ah, helemaal vergeten dat ik hier nog op wou reageren.
Ik heb dus ooit zo'n stukje kabel gekocht, ligt hier nog in de rommelbak. Die soepelheid viel zwaar tegen, terwijl de kabel zo dik
als een stofzuigersoer bleek. De kernen waren trouwens niet eens van soepel koper maar stug aluminium.

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 sep 2018, 22:35 
Offline

Geregistreerd: 09 nov 2006, 10:23
Berichten: 498
Woonplaats: Eindhoven
PA3CQN schreef:
Als het er om gaat tweedraads te blijven en tegelijk geen grote stroom door de schakelaar te sturen lijken de mogelijkheden beperkt.
Je moet dan haast wel iets inbouwen in de bout zelf.


Laten we niet vergeten dat het principe van de WTCP ontworpen is in de tijd dat amateurzenders nog met glasfets gemaakt werden.

Ikzelf heb, op mijn eigen bout, in mijn 35-jarige amateurcarriere eenmaal een schakelaar "verbuikt" vanwege ouderdom.

Ik heb wel meer schakelaars vervangen maar dat zijn allemaal "dump-bouten" die wellicht de nodige tientallen jaren dagelijks aangestaan hebben,

Alhoewel alles een mooi experiment is en ik voor experimenteren ben, vraag ik me af of we dingen niet aan het over-designen zijn?

73,

Geert Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 sep 2018, 22:43 
Offline

Geregistreerd: 09 nov 2006, 10:23
Berichten: 498
Woonplaats: Eindhoven
PA3CQN schreef:
Ik heb dus ooit zo'n stukje kabel gekocht, ligt hier nog in de rommelbak. Die soepelheid viel zwaar tegen, terwijl de kabel zo dik
als een stofzuigersoer bleek. De kernen waren trouwens niet eens van soepel koper maar stug aluminium.


(sorry, wijk af van topic maar topic lijkt opgelost..).
Je moet tegenwoordig goed uitkijken, met name bij "goedkope" kabel, wat je krijgt. Dit is vaak CCK (Copper-Clad Aluminum). Die mooie, dunne cat5-kabeltjes? Vrijwel allemaal CCK. Even afgezien van de soepelheid en de weerstand, ben je met deze kabel aardig de sjaak als je 'm een paar keer buigt, probeer maar eens.

Koper heeft tegenwoordig een koperprijs.

De winkel waar je naar verwijst, vermeldt dit niet. Zou voor mij een duidelijke qualificatie zijn voor "niet" bij deze winkel. De kabelwinkel waar ik nog wel eens spullen haal, levert ook CCK, meldt dit ook, maar legt het niet uit. Was voor mij ook een leermomentje.

Vooralsnog een afkorting om dus even op de letten, "CCK". Denk bijvoorbeeld aan rotorkabel....

73, Geert Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 sep 2018, 07:40 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 251
Woonplaats: Groningen
pe1hzg schreef:
De winkel waar je naar verwijst, vermeldt dit niet.


Even om claims te voorkomen: ik heb dit lokaal gekocht, niet bij de winkel uit de link.
Al lijkt het op het oog hetzelfde?

Wat over-design betreft, daar is de wereld vol van tegenwoordig. Het is een rage geworden.
Zeg maar dat je kamerlicht via een NFC-sensor je telefoon detecteert en aan gaat,
terwijl er toch een zeer functionele schakelaar bij de deurpost zit :wink:
Dan valt een triac-sturing nog wel mee.

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 sep 2018, 07:50 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 175
pe1hzg schreef:
PA3CQN schreef:

Alhoewel alles een mooi experiment is en ik voor experimenteren ben, vraag ik me af of we dingen niet aan het over-designen zijn?

73,

Geert Jan


Ik geloof niet dat je kan spreken van "over designen" in dit geval. De magnestat is natuurlijk een tamelijk lompe wijze van regelen. Het enige dat slijt zijn gewoon de contacten om dag en nacht die 2 ampere te schakelen. Als jij 6 onderdelen, waarmee je min of meer een bijna ideale situatie bereikt, al te veel noemt vraag ik me af hoe het er thuis uit ziet?
Ik denk niet dat je opmerking in dit draadje thuishoort.

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 sep 2018, 12:01 
Offline

Geregistreerd: 08 apr 2009, 13:18
Berichten: 71
Woonplaats: Nieuwegein
Hoi Tjeerd, ik ben benieuwd of de Weller het weer doet na al deze antwoorden.
73 Eddy


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 sep 2018, 12:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3678
Woonplaats: JO22NB
PA0VRA schreef:
Hoi Tjeerd, ik ben benieuwd of de Weller het weer doet na al deze antwoorden.
73 Eddy


Eddy,

Het topic heeft een andere wending gekregen, :wink:

Ik ben nog met onderzoek bezig.

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ / NL-9514


http://www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 sep 2018, 18:31 
Offline

Geregistreerd: 31 dec 2005, 15:18
Berichten: 329
Woonplaats: Breda
Jeetje Tjeerd, er zit alleen een transformator in dat kastje met een zekering, netschakelaar, trekontlasting voor het netsnoer en een chassisdeel naar de soldeerbout. Dat kan niet zo ingewikkeld zijn. Jij hebt wel voor heter vuren gestaan, toch?

_________________
Carel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 sep 2018, 20:13 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1040
Woonplaats: Mariahoeve
PA0CMU schreef:
Jeetje Tjeerd, er zit alleen een transformator in dat kastje met een zekering, netschakelaar, trekontlasting voor het netsnoer en een chassisdeel naar de soldeerbout.
Laat nou juist dit kastje aangeboden worden op 2e hands.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 sep 2018, 06:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3678
Woonplaats: JO22NB
PA0CMU schreef:
Jeetje Tjeerd, er zit alleen een transformator in dat kastje met een zekering, netschakelaar, trekontlasting voor het netsnoer en een chassisdeel naar de soldeerbout. Dat kan niet zo ingewikkeld zijn. Jij hebt wel voor heter vuren gestaan, toch?


Zeker Carel. :wink:

Door de weeks houd ik mij ook nog met andere zaken bezig, gelukkig.

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ / NL-9514


http://www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 sep 2018, 16:05 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 3128
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
pe1hzg schreef:
PA3CQN schreef:
Ik heb dus ooit zo'n stukje kabel gekocht, ligt hier nog in de rommelbak. Die soepelheid viel zwaar tegen, terwijl de kabel zo dik
als een stofzuigersoer bleek. De kernen waren trouwens niet eens van soepel koper maar stug aluminium.


(sorry, wijk af van topic maar topic lijkt opgelost..).
Je moet tegenwoordig goed uitkijken, met name bij "goedkope" kabel, wat je krijgt. Dit is vaak CCK (Copper-Clad Aluminum). Die mooie, dunne cat5-kabeltjes? Vrijwel allemaal CCK. Even afgezien van de soepelheid en de weerstand, ben je met deze kabel aardig de sjaak als je 'm een paar keer buigt, probeer maar eens.

Koper heeft tegenwoordig een koperprijs.

De winkel waar je naar verwijst, vermeldt dit niet. Zou voor mij een duidelijke qualificatie zijn voor "niet" bij deze winkel. De kabelwinkel waar ik nog wel eens spullen haal, levert ook CCK, meldt dit ook, maar legt het niet uit. Was voor mij ook een leermomentje.

Vooralsnog een afkorting om dus even op de letten, "CCK". Denk bijvoorbeeld aan rotorkabel....

73, Geert Jan


CCA dus i.p.v. CCK....?

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 sep 2018, 09:46 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 367
Woonplaats: Arnhem
PA0CMU schreef:
Jeetje Tjeerd, er zit alleen een transformator in dat kastje met een zekering, netschakelaar, trekontlasting voor het netsnoer en een chassisdeel naar de soldeerbout. Dat kan niet zo ingewikkeld zijn. Jij hebt wel voor heter vuren gestaan, toch?


Ik heb jaren een WTCP gebruikt met een trafo van een electrische deken als voeding. Boutje op de kop getikt maar verder dus niks erbij. Werkte prima moet ik zeggen, waarom ook niet.

Tegenwoordig heb ik een WECP die mn werkgever destijds bij opheffing van onze repair verkocht voor fl 15. Nog steeds spijt dat ik er ipv 2 niet een paar extra heb gekocht. Nr 2 heeft de zoon van m'n vrouw (stiefzoon is geen woord) van me gekregen.

Maar.. het betere soldeerwerk doe ik voor 99% met m'n Metcal stations. Das nog veel fijner, zeker voor SMD.

Wilko


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 sep 2018, 17:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3678
Woonplaats: JO22NB
een update van mij.

De bout doet het weer.

Vanmiddag nog eens rustig gekeken en nu had ik spanning op de aansluitingen van de trafokast, die doet het toch wel. :oops:

Vervolgens de 3 schroefjes los gehaald en de open de bout aangesloten, deze werd gelijk goed heet. Af laten koelen en weer terug in het handvat, dat was lastig. Toen de 2 pennetjes in het plaatje klikte zakte de boel er goed in. schroefjes weer vast en het werkt nog steeds.
Zoals in het begin werd gemeld zijn het waarschijnlijk de vuile contacten geweest.

Iedereen bedankt voor het meedenken.
:D

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ / NL-9514


http://www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 sep 2018, 19:13 
Offline

Geregistreerd: 08 apr 2009, 13:18
Berichten: 71
Woonplaats: Nieuwegein
Hé Tjeerd, hartstikke goed joh :D


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 sep 2018, 20:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3678
Woonplaats: JO22NB
PA0VRA schreef:
Hé Tjeerd, hartstikke goed joh :D


Ik ben wat voorbarig geweest. :(
Nu blijft de bout weer koud. Inmiddels weer uit het handvat gehaald en dan functioneert het weer. Ik vermoed dat de contacten beter schoongemaakt moeten worden.

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ / NL-9514


http://www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 67 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling