Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 28 jun 2017, 15:13

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Meten van CM choke
BerichtGeplaatst: 09 aug 2016, 11:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jul 2013, 09:11
Berichten: 480
Woonplaats: Dronten
Ik wil graag meten aan een common mode choke met een miniVNA pro en heb wat voorbeelden gevonden op het internet. Éen methode zet alleen signaal op de mantel maar bij een document van PA3DJS zie ik ook een methode waarbij zowel de kern als de mantel het signaal voeren. Als ik alleen op de mantel het signaal zet en een S12 meting doe zie ik een mooie demping. Zet ik het signaal op zowel de kern als de mantel dan wordt de demping al een heel stuk minder. Dat lijkt me wel logisch maar vanwaar deze methode.
Heeft iemand al eens geprobeerd om een CM choke in serie te zetten met een bekende weerstand en het geheel als spanningsdeler te gebruiken zoals in het ARRL handboek staat? Je zou dit lijkt met met de VNA kunnen doen.
Ondertussen heb ik wat spullen besteld om te kunnen experimenteren met de methode van PA3DJS maar ik hoop dat iemand die al vaker met dit bijltje heeft gehakt mij wat op weg kan helpen.

73

Bert

_________________
De beste ideeën komen achteraf.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Meten van CM choke
BerichtGeplaatst: 09 aug 2016, 13:29 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 890
Woonplaats: Maarssen
@PE1KVL:
Als je aan een common mode choke wilt meten (dus ongebalanceerd in en en uit), gebruik je methode 2. Dit is "gewoon" een S21 meting, maar dan omgerekend naar een schijnbare impedantie alsof het een spanningsdeling betreft.

Voor diegenen die het document niet voor zich hebben, het gaat om figuur 13 in:
http://tetech.nl/divers/balun.pdf

Methode 1 is bedoeld voor als je een CM choke als balun gebruikt. De kant die op de gebalanceerde belasting aangesloten gaat worden, zit aan de rechterkant.

Als je methode 2 gebruikt, zou ik de CM choke niet op een metalen ondergrond plaatsen (dus stuk piepschuim ertussen), tenzij dit in de daadwerkelijk toepassing het geval is.

Bij methode één is de demping bij relatief grote constructies minder (zoals jij reeds ervaren hebt). 10 cm kabel tussen meetpunt en ferriet haalt de "demping" omlaag. Dit is vanwege de capaciteit vanaf de mantel van het stukje kabel naar de omgeving.

Als je makkelijk impedanties kunt meten, heb je methode 1 niet nodig als je een CM choke als balun gebruikt. Je kunt dan "gewoon" methode 2 gebruiken en Z11 aflezen van de analyzer.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Meten van CM choke
BerichtGeplaatst: 09 aug 2016, 13:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1197
Woonplaats: Brunssum
Hallo Wim.

Ik gebruik ook methode 2, maar sluit de Source wel af met 50 Ohm, anders geeft dat 2 x Usource...

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
Bouwt MultiBand-QRO-EndFed's voor 80-40-20m en 160-80-40m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Meten van CM choke
BerichtGeplaatst: 09 aug 2016, 14:02 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 890
Woonplaats: Maarssen
pa0ejh schreef:
Hallo Wim.

Ik gebruik ook methode 2, maar sluit de Source wel af met 50 Ohm, anders geeft dat 2 x Usource...


Dat klopt! Mijn rekensommetje is daardoor iets anders dan die van jou (scheelt een factor 2). Als je een eindtrap als source gebruikt, is afsluting met 50 Ohm aan te bevelen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Meten van CM choke
BerichtGeplaatst: 13 aug 2016, 09:57 
Offline

Geregistreerd: 30 dec 2005, 19:46
Berichten: 409
Als het er een is met twee wikkelingen kun je hem ook als trafo meten.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Meten van CM choke
BerichtGeplaatst: 14 aug 2016, 20:48 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jul 2013, 09:11
Berichten: 480
Woonplaats: Dronten
Aan de hand van jullie antwoorden heb ik me ondertussen uitgeleefd met de chokes en kunnen zien wat voor effect bepaalde dingen geven maar ik vraag me af waar een choke een flinke resistieve waarde heeft en waar reactief. Je kunt dit uitrekenen dmv de fase en de demping maar ik vraag me af of VNA's zoals de miniVNA pro dit ook kunnen. Het zou bij uitstek iets voor die software zijn lijkt me maar er is niets van te vinden, niet in een van de menu's maar ook niet in de handleiding of via google. Ik denk dat het dus Excel gaat worden maar hoe doen jullie dat?

73

Bert

_________________
De beste ideeën komen achteraf.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Meten van CM choke
BerichtGeplaatst: 15 aug 2016, 17:41 
Offline

Geregistreerd: 30 dec 2005, 19:46
Berichten: 409
Je moet altijd twee dingen meten bij complexe impedanties fase en overdracht functie.
Dus duw je er een sinus in, dan moet je kijken wat er geberut met de reactie (zowel in fase als in ...)
Dus duw je er een spanning in van zeg 100 kHz fase nul en de stroom is 100 kHz fase 45 graden en die absolute stroom in Ampère dan kun je iets zeggen over de impedantie bij die gemeten freq.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling