Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 11 dec 2018, 18:38

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 46 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 31 maart 2015, 19:58 
Offline

Geregistreerd: 18 feb 2007, 14:57
Berichten: 453
Woonplaats: Opende
Hallo,

Nu ben ik al zo'n 20 jaar als HAM actief, maar had vandaag voor het eerst iets waar ik nog nooit over gedacht heb..

Tijdens een qso was de "sterkte" van het signaal van het tegen station 0
Mijn "signaal sterkte indicator" begint ook daadwerkelijk bij 0 ipv 1 zoals bij sommige andere.

Tijdens het QSO vertelde het tegen station, dat dat eigenlijk niet kan.
Volgens internationale regels begint de telling bij een signaal sterkte van 1.
Hij beweerde zelfs dat sommige QSL kaart niet geldig zijn voor awards indien een dusdanig sterkte genoteerd staat.

Nu ben ik daar niet zo van...maar het zet je wel aan het denken...
Je wilt dat andere station immers ook niet te kort doen.

En zelf wil ik liever accuraat zijn...(voor zover dat kan)

Dus...

Moet ik een ieder minimaal S 1 geven ?

Alvast bedankt.

Vr. gr,

Henry


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 31 maart 2015, 20:24 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 30 jan 2014, 12:49
Berichten: 621
Woonplaats: JO32FI56
http://nl.wikipedia.org/wiki/RST-code

Heb zelden een S-METER gezien, indicatoren des te meer.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 31 maart 2015, 20:37 
Offline

Geregistreerd: 18 feb 2007, 14:57
Berichten: 453
Woonplaats: Opende
Tja...das niet echt "te vertrouwen"....ben ik bang..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 31 maart 2015, 20:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1418
Woonplaats: Brunssum
Dan houd je het toch gewoon bij S1.

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 31 maart 2015, 20:46 
Offline

Geregistreerd: 24 jul 2013, 00:20
Berichten: 467
Hallo Henry,

Jou vraag was ook mijn vraag heeeel erg lang geleden.
Ook ik kreeg te horen van een ervaren zendamateur 0 betekend geen signaal.
Dus begint een rapport bij S1 volgens hem.
Inmiddels heb ik al vele duizenden QSOs gemaakt op de HF banden en daar
staat nog geen gekregen S0 bij.

73s Cor PD0RKC


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 31 maart 2015, 20:56 
Offline

Geregistreerd: 18 feb 2007, 14:57
Berichten: 453
Woonplaats: Opende
Hallo,

Ja, raar he ?
Cor, ik ga je opzoeken op HF...doe maar eens een gok wat voor signaal sterkte indicatie je van mij krijgt.
Al moet ik mn antenne verstoppen in de koelkast om het signaal te dusdanig te dempen.
Eens moet de eerste keer zijn !

Vraag het me toch af of het echt niet kan (mag).

Grt Henry


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 31 maart 2015, 21:24 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 367
Woonplaats: Arnhem
Engelstalige wikipedia is zoals dikwijls (wat/aanzienlijk) beter:

http://en.wikipedia.org/wiki/RST_code

"Strength" is measured on a scale of 1 to 9.

Dit volgt dan weer uit:

http://www.arrl.org/quick-reference-operating-aids

Wilko


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 31 maart 2015, 22:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4226
Woonplaats: Kampen
S1 staat dan voor "nauwelijks waarneembaar", dus S1 is per definitie niet te verstaan. Als je een verbinding
hebt met iemand en je kunt 'm wél verstaan, dan is dat al minimaal S2. Dus je S-meter deugt gewoon niet! :D
(Zoals de meeste S-meters...)

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 apr 2015, 06:51 
Offline

Geregistreerd: 07 jan 2011, 22:19
Berichten: 2270
Woonplaats: JO21XX
Ook wel eens gehad in Engeland op een boerencamping. Géén achtergrondruis en ellende, geen uitslag van s-meter, wel R5 stations. Prima te verstaan, maar de S-meter bleef rustig links in de hoek liggen... Hele vreemde ervaring.

_________________
.... But will it blend?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 apr 2015, 07:52 
Offline

Geregistreerd: 25 mei 2008, 17:55
Berichten: 861
Woonplaats: Nijmegen
PA3DAT schreef:
S1 staat dan voor "nauwelijks waarneembaar", dus S1 is per definitie niet te verstaan. Als je een verbinding
hebt met iemand en je kunt 'm wél verstaan, dan is dat al minimaal S2. Dus je S-meter deugt gewoon niet! :D
(Zoals de meeste S-meters...)

Geheel mee eens Ik zou mij ook niet druk maken over de rest wij noemde dat een luie S meter :D

_________________
73 PA4JAN .Nijmegen

http://www.dlza.nl

http://www.web-hamradio.nl/news.php


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 apr 2015, 07:55 
Offline

Geregistreerd: 13 aug 2006, 06:47
Berichten: 99
Woonplaats: Eindhoven
PA3DAT schreef:
S1 staat dan voor "nauwelijks waarneembaar", dus S1 is per definitie niet te verstaan. Als je een verbinding
hebt met iemand en je kunt 'm wél verstaan, dan is dat al minimaal S2. Dus je S-meter deugt gewoon niet! :D
(Zoals de meeste S-meters...)

Je praat over verstaanbaarheid, daar is juist de R in een RS(T) rapport voor.
De S in een RS(T) rapport staat voor signaal sterkte heeft niets met de R (leesbaarheid, readability) te maken.
R5 S1 (en zelfs minder) is zeker wel mogelijk (bijvoorbeeld op de hogere banden)
De T staat voor toonkwaliteit (CW)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 apr 2015, 08:36 
Offline

Geregistreerd: 18 feb 2007, 14:57
Berichten: 453
Woonplaats: Opende
@ pa3dat....
Dan klopt die definitie niet.
S1 is immer 0.21uV (hf 50 ohm)
En het lukt om een zwakker signaal "goed" te verstaan.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 apr 2015, 09:02 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 sep 2014, 13:02
Berichten: 452
Woonplaats: JO32kh
Geen uitslag van de S meter wil niet zeggen dat er geen signaal binnen komt.
S0 zou geen signaal zijn (helemaal niets) en dat is niet waarneembaar.
Misschien is het wel zo bedoeld dat alle signalen, hoe klein ook, tot 0.21uV S1 horen te krijgen?
Dan is het antwoord op de vraag van TS dus dat S0 niet kan/mag.

_________________
Arien PE9H
"The ability to speak does not make you intelligent" - Qui-Gon Jinn
:wq


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 apr 2015, 09:14 
Offline

Geregistreerd: 26 dec 2007, 22:42
Berichten: 355
Wat is dan het verschil tussen de SINPO code en een RST code?

Een PSK-signaal kan je nog prima meeschrijven, al komt de meter niet uit de hoek.

Ik heb even op mijn FT920 gekeken, en het ontvangen signaal kan echt onder S1 aangeven.
Op zich vind ik die dingen geen probleem en zou, als men dat liever heeft gewoon S1 doorgeven.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 apr 2015, 09:17 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 sep 2014, 13:02
Berichten: 452
Woonplaats: JO32kh
PE1KEL schreef:
Een PSK-signaal kan je nog prima meeschrijven, al komt de meter niet uit de hoek.

Dat bedoel ik dus. Er komt signaal binnen, aangezien je mee kunt schrijven, dan is het geen S0 (geen signaal).
Afronden naar boven dan maar...

_________________
Arien PE9H
"The ability to speak does not make you intelligent" - Qui-Gon Jinn
:wq


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 46 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling