condensatormeter M6013 jingyan

Alles wat te maken heeft met meetapparatuur en ander gereedschap.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
PA3HMP
Berichten: 2298
Lid geworden op: 06 jul 2011, 15:03
Locatie: Lage Mierde
Contacteer:

condensatormeter M6013 jingyan

#1 Bericht door PA3HMP »

Chinese cappaciteitsmeters kwaliteit of niet ?

Omdat ik opzoek was naar een kleine handzame cappaciteitsmeter om mee te nemen naar rommelmarkten e.d. heb ik eens rondgekeken op e-bay.

Een hoop aanbiedingen en een van de meest voorkomende meters is de M6013, vaak van het merk jingyan, prijzen varieren rond de 30 dollar.
De specificaties lijken geweldig dus maar eens een besteld.

Nou wilt per toeval dat ik aan het experimenteren ben met een condensator gemaakt van coax kabel, ik had er twee nodig, een van 1,5pF en een van 10pF dus ideaal om te kijken hoe deze Chinese meter voldoet.

Volgens de verkoper zou het moeten meten van 0.01pF tot 470000uF en in het gebied tot 470pF zelfs met een nauwkeurigheid van 1% dat zou betekenen dat de 1.5pF condensator met behoorlijke nauwkeurigheid gemaakt zou kunnen worden.

De meter moet voor de meter eerst op nul gezet worden om evt draadinvloeden te compenseren.

Zo gedaan, nieuwe condensator van 1.5pF gepakt om maar eens te kijken of de meter werkt, de verbazing was groot, het leek wel een russische roulette, de waardes versprongen constant tussen 1.0 en 3.2pF, zelfs als de meter met draden stil op tafel ligt en ik op een meter afstand sta.

Dus maar eens een paar meetpennen gemaakt met krokodillen klemmen eraan, rechtstreeks op elkaar gesoldeerd om alles zo kort mogelijk te maken, helaas zelfde resultaat, ook met een condensator van 22pF blijven de waarders keer op keer verschillen.

Dus de belofte van meten vanaf 0,01pF blijkt niet te kloppen, ook 0.1pF of zelfs 10pF kun je vergeten, contact opgenomen met de verkoper aangezien de meter gloednieuw is, hij heeft uit zijn voorraad een nieuwe meter gepakt en met het meten van een 1pF condensator exact hetzelfde gezien, dus het is niet zo maar dat het enkel in mijn meter voorkomt.

De meter wordt op e-bay door verschillende bedrijfjes aangeboden dus opgepast, dit is dus een meter die beslist niet doet wat er beloofd wordt, wellicht interresant voor iemand die grote condensatoren wil meten maar voor het kleinere werk onbruikbaar.

Afbeelding

fred101
Berichten: 1173
Lid geworden op: 15 dec 2006, 19:38
Locatie: waardenburg

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#2 Bericht door fred101 »

Dat had ik je van te voren wel kunnen vertellen. :wink:

Vergeet niet dat je met nullen twee dingen doet. Weerstand van de draden maar ook de zelfinductie van de draden. Dit is rekenkundig. De weerstand en zelfinductie is nog steeds wel aanwezig en vormt een resonant circuit met je condensator, de draden als antenne en je pikt lekker wat op. De meetstroom is bij 1pF vaak heel laag. Je hebt minstens een 24 bit ADC nodig wil je echt zo laag meten en niet het standaard adctje wat meestal hier in zit. Vaak kan de standaard 10bit adc in een uC kan maar op ~5mV nauwkeurig meten. (met 5V referentie). (5v/1024stapjes, dus ongeveer 0,005V per stapje) 1pF bij 10KHz is een reactantie van 15MOhm. Bij 5V testsignaal loopt er maar 300nA stroom.

Veel metertjes werken daarom op basis van resonantie. De C verandert de oscillator en dat wordt omgezet naar capaciteit. De Tek 130 werkt zo ook maar die doet dat wel goed (analoog 3pF volle schaal) Maar zonder goede afscherming en goede referentie gaat zo'n ding driften als een gek.

De draden hebben ook capaciteit tov elkaar. Dikke isolatie vormt een goed dielectrium.
Het beste meet je volgens de thin-wire methode, kaal blank heel dun en kort draad en zover mogelijk van elkaar af. GR beschrijft dat in een "experimenter" ik weet niet zo snel welk nummer/jaar

Ook wat duurdere meters falen vaak onder de 10pF ( ik heb bv deze gehad, >100 euro, klopte ook weinig van onder de 10pf of bv varcos of grote luchtspoelen, maar dat weet je pas als je een referentie hebt http://www.conrad.nl/ce/nl/product/121064/ )
alleen valt dat minder op, ze geven stabielere aflezing. Een goede test is 1KHz in serie met je LCR meter hangen. Dan bv een 1nF, de gemeten waarde moet met en zonder weerstand gelijk blijven. Niet voor accuratie maar wel of de meetmethode deugt.

Over je coax condensators. Berekenen kun je vergeten. Op een meter coax klopt het vrij aardig maar zodra je over 1,5pF of 10pF gaat praten niet meer. Dit heeft te maken met het zogenaamde rand effect (fringing field)
http://maxwell.ucdavis.edu/~electro/dc_ ... tance.html Daar waar jij de coax afknipt ontstaat capaciteit tussen de bloot liggende kern en mantel.

De capaciteit tussen twee banaanbussen op de standaard afstand is ongeveer 4pF, met krokodillen gesoldeerd op bananen moet je op meer rekenen. Nullen moet je doen met de klemmen tot op de mm op de plaatst waar ze bij meting zijn. Anders zit je er zo weer 1 of meer pF naast.

Je kan heel makkelijk zelf vrij accutaate metertje voor dit soort gebruik maken. Bijna elk jaren 60-70 boekje over meten heeft wel wat ontwerpjes. Meestal meetbrugjes of IV omzetters.

Volgens mij zit jij niet zo heel ver hier vandaan. Als je van wat condensators (om als referentie te gebruiken) precies de waarde wil weten ben je welkom. Ik kan hier 1pF met 10aF resolutie meten. 10 pF met 100aF en 100pF met 1fF resolutie. oa met dit beest: http://www.pa4tim.nl/?p=3398
Mijn website met veel info over RF meettechniek www.pa4tim.nl

Gebruikersavatar
PA3HMP
Berichten: 2298
Lid geworden op: 06 jul 2011, 15:03
Locatie: Lage Mierde
Contacteer:

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#3 Bericht door PA3HMP »

Hoi Fred, bedankt voor je aanbod, helaas ligt Waardenburg niet zo dichtbij, ongeveer 0 minuten rijden schat ik, maar misschien kom ik toch nog eens eenkeer langs.

bij de coax condensator heb ik de binnenkern een stuk laten doorlopen tov van de buitenmantel om invloeden daarvan zo veel mogelijk te voorkomen, de meet draden had ik vervangen voor meetpennen om die invloeden ook zo veel mogelijk weg te werken.

Afbeelding

Ik heb nog een andere meter, te groot om ergens mee naar toe te nemen en werkt op 220V, maar het is een buizen geval en de vraag is of die werkt (waarschijnlijk niet) ik heb er later de service doc bijgekocht met het idee er ooit nog eens naar te kijken, tot nu toe geen zin in gehad om er mee bezig te gaan, maar ik zal er toch eens in moeten duiken.

Afbeelding

maar of die een beetje goed meet, ik heb geen idee.

Mark

Gebruikersavatar
pa0ejh
Berichten: 1889
Lid geworden op: 05 mei 2008, 13:23
Roepletters: PA0EJH
Locatie: Brunssum

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#4 Bericht door pa0ejh »

Ik las op Internet dat die meter ook nog 9 manuele meet bereiken heeft , kleinst tot 470pF.

Heb je die ook geprobeerd ?? , verder is het i.d.d verstandig om geen 'meetsnoeren' te gebruiken.

Zelf sjou ik al jaren m,n eigenbouw L-C meter mee naar radio-beurzen , vooral om ringkernen te meten want vaak weet de verkoper niet wat-wat is , als alle kernen zwart zijn , is een vergissing al gauw gemaakt....... L-C Meter in een Alu-kastje met krok-klemmen.
Afb-1.JPG
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief

fred101
Berichten: 1173
Lid geworden op: 15 dec 2006, 19:38
Locatie: waardenburg

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#5 Bericht door fred101 »

Meetbruggen meten over het algemeen heel goed. Je moet er alleen mee overweg kunnen. Ze zijn meestal gebaseerd op ratio transformators en hoge kwaliteit referenties die eigenlijk niet verlopen. Zoals draadgewonden weerstanden, lucht en mica condensors. Somd zijn er nog bijregelpunten. Hoe beter de brug hoe minder afregelpunten. De brug is passief, de buizen zijn alleen een sinusgenertor en detector voor nulmeter.

Ze hebben een knop waarmee je C stelt tot de meter dipt. ( Cs of Cp maar als je Cp gebruikt met een hogere D ( > 0.1) moet je daarna de boel omrekenen naar Cs)
Daarna draai je aan de D ( of DF, tan d, Q of X genaamd) knop tot je verder dipt, dan weer de C knop, daarna weer D net zolang tot de meter op nul staat en de dip heel fel wordt, een fractie verdraaien van de knop levert al een zwieper van je meter op.
Daarna lees je Cs en D af. D is dissipatie factor. Als je Cs omrekent naar reactantie en dat maal D doet krijg je de ESR voor die ene frequentie. Hoe hoger de frequentie hoe lager de ESR ESR = ( 1 / ( 2pifC )) x D
Cs = Cp x ( 1+D x D )

Als de de kern doorlaat steken wordt het randeffect groter. Ook als je de mantel last doorsteken. Je kunt dar gewoon niks aan doen. De enige manier om berekende condensatirs te maken in kleine waarden is een pcb guarded condensator. Maar dan moet je een 3 punts meting kunnen doen. Veel bruggen kunnen dat.

Ik heb er wel eens aan gemeten. Wat mooie stanaards opleverde was een stukje coax met bnc connector. Een banaan naar female bnc adapter op de brug. Deze meet ik eerst. Dan de coax stub er op. Daarna trek ik de waarde van de adapter eraf. Het referntievlak ligt op die plek waar de isoatie van de female adapter kern ophoudt. Alleen zal je een andere waarde meten als je de bnc bv via die krokodillen bevestigd. In dat geval ligt het referentie vlak op het eind van de male bnc en wordt de capaciteit groter.

Ook kun je referenties mken van stukjes pcb. Helaas kloppen de berekende afmetingen door het randeffect ook niet. Daaom maken ze ze rond en ivm vocht bij voorkeur van bv teflon en dan met een guardring er omheen. Maar dan ben e al redelijk specialistish bezig.

Ik had een coaxialecberekent en gemaakt. Stuk buis van ongeveer 5 cm diameter met daarin een binnenbuis van 10 mm. Een teflon schijf san beide uiteinde om de binnenbuis te fixeren. Ipv de berekende 10 pF zat ik rond de 22 pF. Een schijf weggehaald en ik zat rond de 15 pF.

http://www.pa4tim.nl/?p=2929 hier staan afmetingen van pcb condensatortjes en hun waarde. Ander merk pcb en andere dikte geeft andere waarden.
Mijn website met veel info over RF meettechniek www.pa4tim.nl

Gebruikersavatar
PA3HMP
Berichten: 2298
Lid geworden op: 06 jul 2011, 15:03
Locatie: Lage Mierde
Contacteer:

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#6 Bericht door PA3HMP »

pa0ejh schreef:Ik las op Internet dat die meter ook nog 9 manuele meet bereiken heeft , kleinst tot 470pF.

Heb je die ook geprobeerd ?? , verder is het i.d.d verstandig om geen 'meetsnoeren' te gebruiken.

Zelf sjou ik al jaren m,n eigenbouw L-C meter mee naar radio-beurzen , vooral om ringkernen te meten want vaak weet de verkoper niet wat-wat is , als alle kernen zwart zijn , is een vergissing al gauw gemaakt....... L-C Meter in een Alu-kastje met krok-klemmen.
Jazeker, de stand auto of 470pF maakt niks uit.

Mark

Gebruikersavatar
Juul - PE0GJG
Berichten: 3348
Lid geworden op: 11 mei 2007, 20:29
Roepletters: PE0GJG
Locatie: JO22TJ - Biddinghuizen
Contacteer:

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#7 Bericht door Juul - PE0GJG »

pa0ejh schreef:Ik las op Internet dat die meter ook nog 9 manuele meet bereiken heeft , kleinst tot 470pF.

Heb je die ook geprobeerd ?? , verder is het i.d.d verstandig om geen 'meetsnoeren' te gebruiken.

Zelf sjou ik al jaren m,n eigenbouw L-C meter mee naar radio-beurzen , vooral om ringkernen te meten want vaak weet de verkoper niet wat-wat is , als alle kernen zwart zijn , is een vergissing al gauw gemaakt....... L-C Meter in een Alu-kastje met krok-klemmen.
Afb-1.JPG

Ziet er leuk uit Egbert.

Schema misschien?


Juul - PE0GJG
"radio Veronica - de zeezender geschiedenis" - http://www.norderney.nl

PE0GJG sinds 1975

Gebruikersavatar
pa0ejh
Berichten: 1889
Lid geworden op: 05 mei 2008, 13:23
Roepletters: PA0EJH
Locatie: Brunssum

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#8 Bericht door pa0ejh »

Hallo Juul.

Info vind je hier http://www.pi4zlb.nl/Zelfbouw/LC-meter.html

De aluminium behuizing heb ik zelf gemaakt , inhoud is het prototype , het relais is nu moeilijk leverbaar , en heb de print aangepast voor een meer gangbaar type Relais.

van Dijken heeft er onlangs een Bouwpakket voor gemaakt , met een kunststof behuizing , professionele print geboord met opdruk en soldeermasker.
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief

Gebruikersavatar
PA3HMP
Berichten: 2298
Lid geworden op: 06 jul 2011, 15:03
Locatie: Lage Mierde
Contacteer:

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#9 Bericht door PA3HMP »

Leuk dingetje, ik vraag me af hoe nauwkeurig is deze bij bijvoorbeeld meting van 1pF

Mark

Gebruikersavatar
pa0ejh
Berichten: 1889
Lid geworden op: 05 mei 2008, 13:23
Roepletters: PA0EJH
Locatie: Brunssum

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#10 Bericht door pa0ejh »

Hallo Mark.

Eigenlijk nooit geprobeerd , zulke lage waardes had ik niet , heb zojuist een 1pF keramisch Ctje uit een kabelTV spiltter gesoldeerd , klein rond bruin schijfje met de opdruk 1 , en dan meet ik 0,9pF. . . . . .
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief

fred101
Berichten: 1173
Lid geworden op: 15 dec 2006, 19:38
Locatie: waardenburg

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#11 Bericht door fred101 »

1 pF meten moet je vergeten. Het is een leuk ontwerp, daar niet van, en een handig ding. Maar geen precisie meetinstrument. Dat stond ook al in de omschrijving. Wil je 1pF echt precies meten dan moet je het ding voorziet van een hele hoop extras waaronder om te beginnen een precisie condensator, 0.01% ofzo met een heel laag tempco.( kosten wel wat !) Dan wat guarding en shielding. Ik weet ook niet of de ADC hiervoor genoeg resolutie heeft en de oscillator stabiel genoeg. De kring moet ook precies op zijn frequentie terug komen. Meestal doen ze dat niet. Niet erg als je 10 pF meet en de meter zegt 11 of 9 pF maar wel als je 1.00 pF wil meten ipv 1.10 pF wat al 10% afwijking is.

Daarnaast zijn veel dielectriums frequentie afhankelijk, hebben veel condensators niet zo'n best tempco en moet je onder de 5 tot 10 pF eigenlijk al guarded meten. Ook wordt de ESL bij 500KHz een belemmerende factor

Bij 1 pF wordt capaciteit meten een ander verhaal en begint op voodoo te lijken.
Mijn website met veel info over RF meettechniek www.pa4tim.nl

Gebruikersavatar
PA3HMP
Berichten: 2298
Lid geworden op: 06 jul 2011, 15:03
Locatie: Lage Mierde
Contacteer:

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#12 Bericht door PA3HMP »

Ik ben vandaag nog even aan het klungelen geweest met de RFT meter, maar daar is duidelijk iets mee mis, kan er geen duidelijke dip mee krijgen, dat wordt eens nakijken of ik de juiste spanningen kan vinden en hopen dat het niet komt door oxidatie van de schakeldekken die erin zitten want die zijn afgeschermd met een kap dus daar kan ik niet zo maar bijkomen.

Mark

fred101
Berichten: 1173
Lid geworden op: 15 dec 2006, 19:38
Locatie: waardenburg

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#13 Bericht door fred101 »

Die dip is een sliding scale. Als je geen echte dip hebt zit je verkeerd of staat D niet goed.
Dus eerst de dip van C, dan de D knop ( of hoe ie dan ook heet bij deze brug, ik denk die waar 1 tot 15 bij staat) en meet in Cs anders moet je rekenen.

Test het met bv een 10 nf of 100 nF. Heb je het kunstje door dan ga je naar kleiner. Niet gelijk in het pF gebied beginnen. Daar krijg je vaak de boel ook niet precies op nul met een twee punts meting.

Maar er kan iets mis zijn natuurlijk. Dichte schakelaars lekker dicht laten, dat is een goed teken dat ze die gebruiken. Dan zal het waarschijnlijk een 0.1% of beter brug zijn. Die schakelaars oxideren niet. Wat wel vaak nodig is, is ze een aantal keer flink rond draaien.

Vaak moet de nulmeter ook niet te ver uitslaan, dus niet te veel gain, hooguit halve schaal. Anders versterk je alleen ruis. Sommige bruggen willen gewoon niet nullen bij te veel gain.

Voor je hem open maakt, meet met open klemmen het signaal. Dat moet een mooie sinus zijn.
Vaak zit er in en brug met verstelbare frequentie ook een van buiten af verstelbaar filter in de detector.
Mijn website met veel info over RF meettechniek www.pa4tim.nl

Gebruikersavatar
PA3HMP
Berichten: 2298
Lid geworden op: 06 jul 2011, 15:03
Locatie: Lage Mierde
Contacteer:

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#14 Bericht door PA3HMP »

Ik heb geprobeerd een condensator te meten (33nF maar ook andere waardes) en een weerstand, niks, geen enkele dip dus ik vermoed dat ik wellicht een spanning oid mis, de buizen wel even uit de voeten gehad, het wil nog wel eens voorkomen dat die geoxideert zijn na al die jaren maar het lijkt erop of daar het probleem niet zit.

Volgens de service doc moet het een meter zijn met 3% nauwkeurigheid, de N aansluiting is voor vergelijkende metingen, die heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Ik heb wel gemerkt dat de wijzer af en toe onregelmatig is (zonder dat je een knop aanraakt) wat zou kunnen duiden op een kapotte condensator ergens in het apparaat, ik heb wel even snel gekeken naar slechte solderingen of verbrande onderdelen maar dat was niet het geval.

Wordt dus weer eens een paar uurtjes ouderwets storingzoeken, maar wel oppassen voor hoge spanningen.

Mark

EA5JEX
Berichten: 1471
Lid geworden op: 14 nov 2007, 18:56
Roepletters: pa5cw
Locatie: Pedralba Valencia Spanje

Re: condensatormeter M6013 jingyan

#15 Bericht door EA5JEX »

Bij van Dijken hebben ze een bouwpakketje dat prima werkt.

http://www.vandijkenelektronica.nl/main ... ts_id=2836
Kees

Plaats reactie