Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 10 dec 2018, 16:52

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 67 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 07:13 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 250
Woonplaats: Groningen
PA0FRI schreef:
PA1AIS schreef:
Je hebt wel een 3 aderig snoer nodig, ik denk dat ik ooit de aarde draad als 3e draad gebruikt heb???

Misschien kan (zie principe schema) het ook zonder die extra draad. Alleen krijgt het element ongeveer 4 Volt minder spanning, dan duurt het opwarmen wat langer. Waarschijnlijk maak ik gezien het late uur toch een denkfout en start het spul niet op.

Hmmm. De de schakelspanning moet zichzelf inschakelen ?

Ik zat te denken .. als je afziet van de nul-doorgangsdetectie en een klein beetje storing acccepteert, kun je dan niet een enkele triac, eventueel met kleine R in het gate-circuit, in de bout kwijt?

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 07:18 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 173
@Frits

:wink: Inderdaad laat zo te zien, Het zou een 1 april grap kunnen zijn....

Als het solid state relais uit is, is er secundair geen stroom die door de gelijkrichter kan lopen.

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 07:24 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1415
Woonplaats: Brunssum
De zaak start niet op omdat het SSR uit is, er kan dus secundair geen stroom lopen...

Zou je het SSR met een druktoetsje kort overbruggen, dan komt het SSR wel op, maar
wordt het verwarmingselement niet warm, omdat er slechts een klein stroompje door de brug loopt....

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 08:07 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1677
Woonplaats: Etten-Leur
pa0ejh schreef:
De zaak start niet op omdat het SSR uit is, er kan dus secundair geen stroom lopen...
Zou je het SSR met een druktoetsje kort overbruggen, dan komt het SSR wel op, maar wordt het verwarmingselement niet warm, omdat er slechts een klein stroompje door de brug loopt....

Voor het slapen lig ik op bed vaak nog na te denken over een schakeling en op dat druktoetsje was ik ook al gekomen. Maar als de magn switch uitschakelt moet er weer gestart worden. Jammer van mijn denkfout. Er zijn nog wel andere mogelijkheden, maar dan wordt de schakeling complexer dan die van PA1AIS.

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 09:10 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 250
Woonplaats: Groningen
PA0FRI schreef:
Er zijn nog wel andere mogelijkheden, maar dan wordt de schakeling complexer dan die van PA1AIS.


Als het er om gaat tweedraads te blijven en tegelijk geen grote stroom door de schakelaar te sturen lijken de mogelijkheden beperkt.
Je moet dan haast wel iets inbouwen in de bout zelf.

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 09:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1677
Woonplaats: Etten-Leur
PA3CQN schreef:
Als het er om gaat tweedraads te blijven en tegelijk geen grote stroom door de schakelaar te sturen lijken de mogelijkheden beperkt.Je moet dan haast wel iets inbouwen in de bout zelf.

Daar is (te) weinig plaats voor en het is de vraag of de elektronica bestand is tegen de hoge temperatuur.

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 12:33 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 173
Ik heb alles weg kunnen werken in de trafo behuizingen.

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 18:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1677
Woonplaats: Etten-Leur
PA3CQN schreef:
Als het er om gaat tweedraads te blijven en tegelijk geen grote stroom door de schakelaar te sturen lijken de mogelijkheden beperkt.

Belangrijk: een WTCP heeft 2 draden van de bout naar de voeding en een WTCP-S is uitgerust met 3 draden.
Bij de laatste kan misschien de schakeling wel toegepast worden. Het is te lang geleden dat ik dat type uit elkaar gehaald heb, zodat nader onderzoek nodig is.

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 21:00 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 250
Woonplaats: Groningen
PA0FRI schreef:
PA3CQN schreef:
Als het er om gaat tweedraads te blijven en tegelijk geen grote stroom door de schakelaar te sturen lijken de mogelijkheden beperkt.Je moet dan haast wel iets inbouwen in de bout zelf.

Daar is (te) weinig plaats voor en het is de vraag of de elektronica bestand is tegen de hoge temperatuur.

De temperatuur moet wel kunnen, er verbrand normaal ook niks in het handvat.
Wat wel zou kunnen passen is een triac, dus vandaar dat ik me in een eerdere post afvroeg: wat als je de nuldoorgang laat vallen, zou dat bij 24 Volt erg storen?
Als je de gate direct via de schakelaar aanstuurt is het bijna een nuldoorgang, geleiding begint dan al bij paar Volt, als de triggerstroom bereikt is.
Hoewel, dan moet de C over de schakelaar wel verplaatst naar een RC over de triac . Komt er weer een weerstand bij. En nog 1 naar de gate: toch al weer 2 weerstanden en een triac.

Als die van mij ( 'goedkope' 2 draads ) weer problemen gaat geven de moeite van het proberen waard.

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 22:16 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 367
Woonplaats: Arnhem
PA0FRI schreef:
PA3CQN schreef:
Als het er om gaat tweedraads te blijven en tegelijk geen grote stroom door de schakelaar te sturen lijken de mogelijkheden beperkt.

Belangrijk: een WTCP heeft 2 draden van de bout naar de voeding en een WTCP-S is uitgerust met 3 draden.
Bij de laatste kan misschien de schakeling wel toegepast worden. Het is te lang geleden dat ik dat type uit elkaar gehaald heb, zodat nader onderzoek nodig is.


3e draad is als ik me goed herinner aarde.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 22:20 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 367
Woonplaats: Arnhem
PA3CQN schreef:
PA0LMD schreef:
Ja, de WTCP is een uiterst complex product, maar ik heb de service documentatie en onderdelen en kan hem dus, indien nodig, repareren. :D

Da's mooi. Dan kun je vast vertellen waar ik dat mooie soepele hittebestendig snoer kan krijgen ... want na 35 jaar is dat snoer van mij niet zo mooi meer.


https://nl.rs-online.com/mobile/p/solde ... s/2421358/

Wilko


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2018, 23:29 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 jan 2008, 02:37
Berichten: 591
Woonplaats: Vianen
Bijvoorbeeld ook hier per meter verkrijgbaar en 2,3,4,of 5 aders
https://www.kabel24.nl/kabel/siliconenkabel
Google maar eens op siliconen snoer of siliconen kabel, vast ook wel een adres bij jou in de buurt.
succes Wim

_________________
When all else fails...Amateur Radio


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 sep 2018, 13:26 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1677
Woonplaats: Etten-Leur
Behalve twee Wellers gebruik ik al een paar jaar een CT-936. Is Chinees, compleet met 4 extra soldeerpunten en houder, veel goedkoper (< € 100) dan Weller. Wordt ook (in NL) onder andere merken zoals HAKKO aangeboden. Mijn afgebeelde uitvoering is de goedkoopste en de opvolger is vermoed ik een CT-936E.


Bijlagen:
Ct brand.jpg
Ct brand.jpg [ 27.24 KiB | 307 keer bekeken ]

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 sep 2018, 18:52 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 250
Woonplaats: Groningen
PA0FRI schreef:
Wordt ook (in NL) onder andere merken zoals HAKKO aangeboden. Mijn afgebeelde uitvoering is de goedkoopste en de opvolger is vermoed ik een CT-936E.


Het rare is dat Hakko die al een tijdje niet meer maakt...
Hakko is Japans en de echte tegenhanger van Weller. Alles uit China is imitatie. Dat betekent niet dat het niet werkt trouwens. Ze overtreffen zelfs veel boutjes die hier op de markt zijn onder merknamen. Maar het zijn net geen 'echte' .. Maar voor de prijs wel weer zeer acceptabel.
Het echt basis-model van Hakko, FX-888, kost tegen de 150, de Chinese vanaf ~70 met een zak vol accesoires.

Leuk filmpje:https://www.youtube.com/watch?v=VvOJL8aAUO8

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 sep 2018, 23:03 
Offline

Geregistreerd: 10 jun 2018, 21:14
Berichten: 8
Voor nog geen €25,00 heb je alweer een Chinese opvolger van de 936.

http://s.aliexpress.com/mUJBvYf6

Ik heb zo’n ding aan een familielid gegeven en die gebruikt hem al weer een jaar of twee enkele uren in de week. De puntjes slijten wel sneller dan van een Weller ;)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 67 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling