Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 29 maart 2017, 16:10

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 14 nov 2016, 19:37 
Offline

Geregistreerd: 29 dec 2012, 20:45
Berichten: 32
Beste allen,

Heeft er iemand ervaring met modems die voor glasvezel internet gebruikt worden?
Ik heb nu kabelinternet (gaat prima, ook icm met mijn HF loop), maar over niet al te lange tijd ga ik verhuizen en dan krijg ik waarschijnlijk een glasvezel aansluiting.

Heeft er iemand ervaring met modems die bijvoorbeeld door caiway glasvezel aansluiting gebruikt worden?

73

Frank
PA5DAM

_________________
PD2FVD - PA5DAM


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 nov 2016, 11:25 
Offline

Geregistreerd: 17 nov 2015, 18:33
Berichten: 153
Hallo Frank,

Allereerst heb je geen 'MODEM' nodig bij glasvezel.
Bij vrijwel elke glasvezelboer krijg je geen glasvezel, maar een FTU.
Een fiber-termination-unit. (vaak van het merk Genexis)
Veelal is dit een bridge waarbij optische signalen omgezet worden in electrische signalen voor twisted-pair bekabeling.

Een modem is alleen nog maar nodig als je kabelinternet of telefonie-internet gebruikt.

Bij caiway krijg je dus een router (standaard niet draadloos) die via translatie een lokaal netwerk (10.x.x.x, 192.168.x.x enz) met internet laat babbelen via het PPPOE protocol.
Als je interactieve TV wil (dus niet gewone TV, wat via de bestaande coax kan werken) moet je naar je setopbox een kabel trekken.
Caiway zegt dat het via glasvezel aangesloten wordt, daar heb ik mijn bedenkingen over, ik denk dat het gewone twisted-pair netwerkkabel is met RJ45 stekkers.

Glasvezel is wel snel internet, 250mbps moet je wel een 'echte' router gebruiken, ik zou als je draadloos wilt werken toch zeker adviseren om een 2de of 3de generatie Wifi AC Access point of router te kopen.
Simpel gezegd, een normale Wifi N router haalt de helft van je internet snelheid niet eens. (er is namelijk een verschil tussen radio-snelheid en de daadwerkelijke stroom aan data die over het radiosignaal heen kan).

Je zou even kunnen afwachten wat het 'glasmodem' (foute naam dus) gaat doen. Het glasmodem moet waarschijnlijk binnen 2m van de glasvezel aansluiting komen.
van daaraf heb je dan met 99% waarschijnlijkheid RJ45 bestekkerde CAT5e/CAT6 bekabeling naar je PC en/of wifi access point/router. (router als je op die plek ook weer bekabelde systemen wilt aansluiten.
Vaak is het dan zo dat poort 1 voor internet is, en poort 2 voor TV en poort 3 voor VOIP enz enz.
Dat zou betekenen dat je voor interactieve TV een apparte kabel moet trekken van de meterkast naar de TV of een slimme netwerk switch moet gebruiken die meerdere VLANs ondersteunt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 nov 2016, 13:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1180
Woonplaats: Brunssum
Ik heb sinds 1 jaar ook Glasvezel Box, en daar zit gewoon een RJ45 aansluiting die naar de Modem/Router gaat.
Vandaar ga ik met een Cat kabel naar m,n PC en ook voor TV meerde RJ45's.

Qua 'storing' veranderd er niets, je blijft gewoon een Modem/Router gebruiken.

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
Bouwt MultiBand-QRO-EndFed's voor 80-40-20m en 160-80-40m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 nov 2016, 13:00 
Offline

Geregistreerd: 17 nov 2015, 18:33
Berichten: 153
[quote="pa0ejh"Qua 'storing' veranderd er niets, je blijft gewoon een Modem/Router gebruiken.[/quote]

Nou, daar ben ik het niet mee eens.
Ik merk wel degelijk een grote verbetering sinds ik geen kabelmodem meer heb. De Genexis FTU die ik heb maakt veel minder RF herrie dan de Ziggo modem van de buren (en die staat nog een huis verder)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 dec 2016, 14:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 nov 2008, 21:56
Berichten: 300
Ik heb glasvezel van xs4all. Nergens geen last van.

Gr Anne PB1A

_________________
Als er is mijn radioshack stof op waait pak ik een stofzuiger om het op te zuigen!!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 dec 2016, 07:46 
Offline

Geregistreerd: 29 dec 2012, 20:45
Berichten: 32
Heeft er ook iemand ervaring met glasvezel van caiway?

_________________
PD2FVD - PA5DAM


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling