Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 24 maart 2017, 16:47

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 21 okt 2016, 15:54 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2008, 18:07
Berichten: 285
Woonplaats: Oude Tonge
Ik heb een FT5000 van Yaesu en ondanks het inschakelen van de NB (noise blanker), het aanbrengen van verschillende net filters, stik ik van de stoorpulsen. (9+60)..duren maar een fractie van een seconde, maar soms wel 10 keer per minuut.

Die komen voornamelijk van de CV ketel, Nefit ProLine HRC 24/CW4.

Alles is hier, ik mag wel zeggen redelijk goed geaard....9 meter koper in de grond, speciale aard-strip voor alle apparaten in de shack.

Iemand een tip?? (buiten de CV ketel buiten flikkeren)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 okt 2016, 18:10 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 nov 2008, 11:52
Berichten: 513
Woonplaats: Belgie
als het van de cv ketel komt zou ik die aanpakken, eens zien met de leverancier/importeur
wat het zou kunnen zijn.

_________________
http://picasaweb.google.be/ON4MApictures


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 okt 2016, 11:50 
Offline

Geregistreerd: 26 maart 2011, 13:44
Berichten: 33
Woonplaats: Ter Apel
Mogelijk is het afkomstig van de ontsteking welke d.m.v. hoogspanning plaatsvindt. De ontsteekpen kan verouderd zijn of er is doorslag in de hoogspanningskabel. Het is niet normaal dat er 10 keer per minuut ontstoken wordt. Gaat de brander wel iedere keer aan? Het frequent ontsteken kan ook duiden op een ander probleem, bijvoorbeeld in het CV-circuit. Kortom: servicemonteur erbij om een en ander te laten controleren.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 okt 2016, 19:34 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2008, 18:07
Berichten: 285
Woonplaats: Oude Tonge
Oke, ik zal er na laten kijken.
Misschien belangrijk om te vertellen is dat de ketel 1 jaar jong is.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 okt 2016, 21:07 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 473
Woonplaats: Lelystad
Als de kachel 1 jaar oud is, staat er garantie op, dus kan je altijd de installateur vragen hoe het zit, eventueel laten horen.
Neemt hij wel contact op met de fabriek.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2016, 06:53 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2007, 19:55
Berichten: 509
Ik weet, uit eigen ervaring, dat sommige Vaillant ketels deze storing ook veroorzaken.
AT heeft er 7! uitgepeild.
Het was het de combinatie met een bepaald type kamerthermostaat,! die de tikken veroorzaakte.
Mogelijk heb je hier hetzelfde probleem?
Succes.
m vr gr John :wink:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2016, 09:57 
Offline

Geregistreerd: 26 dec 2015, 12:37
Berichten: 72
Elke moderne ketel gebruikt een thermostaat die communiceert met de thermostaat via een zgn. protocol.
Dat wil zeggen over de thermostaatkabel (2adrig) gaat de communicatie.Deze kabel is in feite niet geschikt
voor communicatie nml. de kabel is niet afgeschermd,en is niet getwist,geen180 graden fazedraaing. Vaillant had
datzelfde probleem ook.Daar was het signaal te hard! wat toen stoorde op oa. 2mtr.
Bij vaillant werd toen een condensator geplaatst om het harde signaal iets minder hard te laten zijn!.
Dit werd of word gedaan om toch nog communicatie te laten plaatsvinden tussen thermostaat en ketel over
een niet geschikte kabel!.
Wat je kunt proberen ,haal onder de ketel even alle twee draadjes los van de thermostaatkabel,en kijk of je
dan nog steeds storing hebt?. De ketel blijft gewoon functioneren op warm tapwater.
Je kunt als de storing over is,even het zgn maak kontakt doorverbinden.Dat is een kontakt wat evt gebruikt
kan worden voor andere toepassingen maar waarbij GEEN communicatie plaats vind.
De kachel zal gaan branden (op cv) en als er dan nog steeds geen storing plaats vindt,Dan wordt het veroorzaakt
door de communicatie tussen ketel en thermostaat.
Oplossing: thermostaat kabel vervangen door shielded utp kabel,dan wel een paartje gebruiken van de kabel!.
Nefit bellen heeft geen zin,men zal zeggen, DE KETEL DOET HET TOCH!. U BENT DE EERSTE DIE DIT PROBLEEM
AANKAART!,HET ZAL WEL AAN UW APPARATUUR LIGGEN!.trouwens dit vertelde vaillant in het begin ook!.
succes met het oplossen van de storing.

pe9kkm


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 okt 2016, 21:04 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2008, 18:07
Berichten: 285
Woonplaats: Oude Tonge
Draadjes van de thermostaat losgehaald, geen resultaat.....evenveel storing (pulsen) als voorheen.
Bij iedere "actie" van de ketel, zie en hoor ik dat direct terug op de set.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 okt 2016, 21:24 
Offline

Geregistreerd: 26 maart 2011, 13:44
Berichten: 33
Woonplaats: Ter Apel
Het communicatieprotocol tussen kamerthermostaat en cv-ketel is ontworpen voor onafgeschermde bekabeling. Als het goed ontworpen en geproduceerd is kan het met gemak aan de EMC-normen voldoen. Hier hoef je geen storing van te verwachten.

Waarschijnlijk is er ergens een ander probleem. De storing wordt of via het lichtnet getransporteerd, of via de bekabeling van de kamerthermostaat of rechtstreeks uit het toestel. Heb je de kamerthermostaatlijnen aan de zijde van de thermostaat of aan de zijde van de cv-ketel afgekoppeld? Ik zou het laatste sowieso proberen. Wat is de afstand tussen ketel en antenne? Hoe 'klinkt' de storing?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 okt 2016, 06:56 
Offline

Geregistreerd: 15 jan 2010, 18:32
Berichten: 353
Misschien heeft het er niets mee te maken maar ik hoorde een tijdje terug een verhaal dat UTP kabel niet geschikt is voor tussen thermostaat en ketel. De aderdikte is te dun. (dunner dan voorgeschreven). De oplossing was om 2 aderparen te maken door 4 draadjes parallel te zetten.
In mijn ketel (Agpo) zit trouwens een gloeispiraal voor ontsteking. Niets dat met vonken werkt dacht ik.
Kan het niet een relais zijn dat gaat schakelen waar vonkoverslag optreed tussen de contacten?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 okt 2016, 12:01 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2008, 18:07
Berichten: 285
Woonplaats: Oude Tonge
Ik heb de draadjes onder aan de CV ketel kant losgehaald.
Ketel staat 3 meter van mijn hobbyruimte en 10 meter van de antenne schat ik.

Gebruikte bekabeling is geen UTP, maar "goedkope huis tuin en keuken draad" .
De storing is 1 tikkend geluid, per puls.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 okt 2016, 23:19 
Offline

Geregistreerd: 26 maart 2011, 13:44
Berichten: 33
Woonplaats: Ter Apel
Met het loshalen van de draden bij de CV-ketel is de thermostaat uitgesloten. En ook de bekabeling als 'antenne' van een stoorbron in de ketel. Dan wordt de storing via het lichtnet getransporteerd of rechtstreeks uit het toestel gestraald.

Het toestel dat je hebt is volgens mij een model met een ontsteking d.m.v. vonken. Bij een gloeiplug heb je de storing door de vonken inderdaad niet. Mogelijk wel storing door schakelen van relais. Echter, ik kan me niet voorstellen wat er 10 keer per minuut schakelt. Dan is er iets niet in orde.

Je beschrijft: "De storing is 1 tikkend geluid, per puls.". Wat bedoel je daar precies mee?

Is het "Tik!" en dat 10 keer per minuut? Of is het "Trrrrrrrrrr!" en dat 10 keer per minuut?

Zelf hoor ik af en toe "Trrrrrrrrr!" op de kortegolf. Dit is wanneer de ketel ontsteekt. Maar dat gebeurt voor CV-bedrijf eens in het kwartier o.i.d. en bij het tappen van warm water.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 okt 2016, 16:50 
Offline

Geregistreerd: 26 dec 2015, 12:37
Berichten: 72
Wat ook nog zou kunnen,de w.p.m. besturing van de circulatiepomp of de toerentalregeling van de ventilator
Je kunt de kap er even afhalen en als je nog een kleine middengolfradio hebt die eens bij de ventilator houden
en de bedrading die is zowieso niet afgeschermd.Ik heb mijn cv ketel ong.2mtr van de antenne en ik heb de besturing
van de vent. en motor afgeschermd gemaakt. (dit is oa. mijn beroep).Je bent echter wel je garantie kwijt
n.m.l. ingreep in het toestel!
succes pe9kkm.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 okt 2016, 11:16 
Offline

Geregistreerd: 25 jan 2016, 00:37
Berichten: 21
Woonplaats: Geleen
je zult de ketel echt zelf moeten modificeren. Van de fabrikant kun je hier niet verwachten tenzij je kunt aantonen dat het de wettelijke normen overschrijdt. In de regel, en dat weet je als amateur natuurlijk wel, moet je

1. de stoorstromen in een zo klein mogelijk fysieke kring laten circuleren.
2. antennes in de vorm van bedrading inwendig en uitwendig scheiden van de stoorbron.

En als dan echt helemaal niks meer helpt, Faraday heeft daar destrijds al de oplossing voor bedacht lollll.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling