Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 22 aug 2017, 23:38

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 47 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 13 mei 2016, 19:12 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 527
Woonplaats: Lelystad
Alleen die aarde, een vraag daarover.
Op welke frequentie (s) werk je, en wat is de aardedraad lengte.
Aarde is belangrijk, zeker als die koud is.

Is je draad 10 meter lang, en je zit op 40 meter, dan is het een kwart golflengte.
Is de onderkant waar hij de grond in gaat wel 0 Ohm, maar aan de inverter kant hoog ohmig.

Dus merk je verschil met aarde los en vast ??


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 mei 2016, 21:35 
Offline

Geregistreerd: 06 jan 2016, 14:33
Berichten: 6
PF1JM schreef:
Heren (en dames),

Het plan is opgevat om zonnepanelen te laten plaatsen. Twee leveranciers springen er voorlopig positief uit met hun offertes, elk met een ander plan qua panelen en qua inverter.

De geoffreerde inverters zijn: Goodwe 6k (3fase) of Solar Frontier CIS turbo 1P (1fase, ook wel bekend als StecaGrid)

Heeft iemand ervaring met deze types en/of merken omvormers?

Jeroen PF1JM


ik heb het merk SAJ en totaal geen problemen .
http://www.saj-solar.com/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 mei 2016, 21:54 
Offline

Geregistreerd: 30 aug 2008, 18:23
Berichten: 145
Woonplaats: Siddeburen
elsinga schreef:
Anton, als je alles op aanvaardbaar nivo hebt, kun je me dan melden welke filters je hebt gebruikt? Dan kan deze inverter van rood naar oranje (want er is wat aan te doen).

Robert, ik heb ook nog steeds een vraag bij je open staan?
Gr. Paul

_________________
73'
Paul -PE1PAL


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 mei 2016, 06:30 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 maart 2008, 15:05
Berichten: 2399
Woonplaats: Sintjohannesga (JO22ww)
pe1pal schreef:
elsinga schreef:
Anton, als je alles op aanvaardbaar nivo hebt, kun je me dan melden welke filters je hebt gebruikt? Dan kan deze inverter van rood naar oranje (want er is wat aan te doen).

Robert, ik heb ook nog steeds een vraag bij je open staan?
Gr. Paul


Geen idee waar dit over gaat, maar graag even per mail (robert@<call>.nl).

_________________
www.PC5E.nl, Robert Elsinga, navigatie en communicatie enthousiasteling, zendamateur, scannerluisteraar, scout leiding, IT architect
Icom IC-7000, X50N (14m asl), MFJ926B+ZS6BKW (inverted V, 12m asl), Kenwood TH-F7E, Polmar DB-50M, Diamond SG7500 (2m ASL ;) ), Hytera PD-785G, Tytera MD380, 18x Baofeng BF888S, Uniden UBC3500XLT, Garmin NuviCam, Garmin Montana 650t
Op mijn site o.a. Examenuitwerking N/F, EMC apparatuur overzicht, Scannerfrequenties NL e.o.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 mei 2016, 07:43 
Offline

Geregistreerd: 02 mei 2016, 19:38
Berichten: 50
Woonplaats: Heerlen
Robert,

Het RFI filter is de FN2200-50-34 bij RS gekocht artikel nummer 7546067
Het nivo van ruis is nog niet wat ik wil. Op 160 meter stoort ie nog veeeeel erger.
+30db. op 80 meter heb ik op dit moment een ruis van S7
De zon is nu even weg. Ik zal de komende dagen een excel maken met daarin de frequenties en het ruisnivo wat ik ervan heb.
Schakel ik de omvormer uit dan is het lekker rustig overal.
Het was ook niet echt bepaald een goedkope omvormer.
De aarddraad die ik getrokken heb is van massief en vertint koper van 25 kwadraat.
aardpen 3 meter de grond in geslagen.
De aardweerstand heb ik echter niet gemeten, maar de omvormer hangt na 10 meter koper aan de aarde.
Gaat helaas niet anders. Maar met deze dikte moet dat geen probleem zijn.
De omvormer en het rfi filter hangen aan aarde. De hele omvormer is van metaal dus ik vind het echt raar dat het ding nog zoveel straalt.
Als ik het RFI Filter voor de 240volt binnen heb ben ik echt benieuwd hoeveel dat uitmaakt.
Als ik nu een spectrum analyzer had had ik het nog beter kunnen uitzoeken maar helaas.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 mei 2016, 15:14 
Offline

Geregistreerd: 02 mei 2016, 19:38
Berichten: 50
Woonplaats: Heerlen
Vandaag een filter op de AC kant gemonteerd.
Type fn2020-20-06.
Geen verschill helaas.
S7 tot S9 ruis.
Als ik de inverter uitzet is het helemaal weg. S1 tot S3 ruis.
Morgen ga ik proberen de PV String te aarden via de massakabel.
Je kunt namelijk de min aan aarde leggen van je zonnepanelen.
Alleen moet je dan in de unit wat wijzigen. Morgen ff met geduld uitzoeken.
Ik heb gezien dat de voorkant van metaal is maar de rug van het apparaat van kunstof. Lekker handig.
Die ga ik dan eerst nog eens afdekken met koperfolie aan aarde.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 mei 2016, 16:34 
Offline

Geregistreerd: 20 apr 2010, 08:35
Berichten: 1253
Kennelijk heb je geen (parallel) systeem met ''optimizers" maar een serie string waarbij de DC kabel van paneel naar paneel loopt. De DC leiding vormt dus een lus. Dat is een goede antenne. Maar je Filter aan de DC kant heeft kennelijk effect. Da's mooi.
Om de DC leiding nog verder te ontstoren zou je kunnen proberen de heen en retourleiding te twisten, zodat er geen lus meer is. Maar dat is lastig als de zaak al op het dak ligt.
Die PV string zou ik dan ook niet aarden. Aardleidingen van 10m lang (hoe dik ook) hebben op 1,8 MHz al een impedantie van meer dan 100 Ohm en je maakt met zo'n aarddraad opnieuw een antenne waardoor het effect van je DC filter tenietgedaan kan worden.
Ik zou ook geen aparte aardleiding aan de omvormer hangen. Gewoon aansluiten op je huisnet met randaarde en aarden in de meterkast. Maak geen lussen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 mei 2016, 19:22 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2270
Woonplaats: Schijndel
kijk ook vooral eens naar de micro inverters http://thuiszonnepanelen.nl/micro-inverters/inverteren v.
Dus een inverter PER paneel ,Ik heb er 26 op het dak zitten ( sinds januari 2015 ) ik kan nog gewoon aan EME doen op 144 Mhz ..

ik gebruik inverters van Enphase type 250 en ik ben van te voren op twee plekken met VHF /HF ontvanger gaan meten ( in overleg met de leverancier )
via pb wil ik het web adres van de leverancier wel geven .....


en wil je hier iets meten .. dat kan natuurlijk ook ..een mooie breedbandige spectrum analyse ..
inderdaad ik heb zo een meetapparaat natuurlijk niet ..


73 Rick ,PA1BVM


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 mei 2016, 11:05 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 maart 2008, 15:05
Berichten: 2399
Woonplaats: Sintjohannesga (JO22ww)
Ik heb met mijn SMA Sunny Boy 4000TL geen last van storing, dus dat zou best kunnen kloppen. ;)

_________________
www.PC5E.nl, Robert Elsinga, navigatie en communicatie enthousiasteling, zendamateur, scannerluisteraar, scout leiding, IT architect
Icom IC-7000, X50N (14m asl), MFJ926B+ZS6BKW (inverted V, 12m asl), Kenwood TH-F7E, Polmar DB-50M, Diamond SG7500 (2m ASL ;) ), Hytera PD-785G, Tytera MD380, 18x Baofeng BF888S, Uniden UBC3500XLT, Garmin NuviCam, Garmin Montana 650t
Op mijn site o.a. Examenuitwerking N/F, EMC apparatuur overzicht, Scannerfrequenties NL e.o.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 mei 2016, 15:55 
Offline

Geregistreerd: 02 mei 2016, 19:38
Berichten: 50
Woonplaats: Heerlen
pa1bvm schreef:
kijk ook vooral eens naar de micro inverters http://thuiszonnepanelen.nl/micro-inverters/inverteren v.
Dus een inverter PER paneel ,Ik heb er 26 op het dak zitten ( sinds januari 2015 ) ik kan nog gewoon aan EME doen op 144 Mhz ..

ik gebruik inverters van Enphase type 250 en ik ben van te voren op twee plekken met VHF /HF ontvanger gaan meten ( in overleg met de leverancier )
via pb wil ik het web adres van de leverancier wel geven .....


en wil je hier iets meten .. dat kan natuurlijk ook ..een mooie breedbandige spectrum analyse ..
inderdaad ik heb zo een meetapparaat natuurlijk niet ..


73 Rick ,PA1BVM



Hoi Rick

Ik heb een spectrum analyzer HP8593E met tracking generator.
Maar ik repareer voor een zonnepanelen distribiteur veel omvormers en ik kan dus eentje die ik gefixt hebt ff testen op mijn installatie.
Ik kan zeker ff het dak op om de kabels te twisten. ik wil het zaakje stil hebben. zo is het niet leuk met s7 ruis van 0 tot 30.

gr
anton


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 mei 2016, 15:55 
Offline

Geregistreerd: 02 mei 2016, 19:38
Berichten: 50
Woonplaats: Heerlen
elsinga schreef:
Ik heb met mijn SMA Sunny Boy 4000TL geen last van storing, dus dat zou best kunnen kloppen. ;)

als ik een zo eentje in me handen krijg ga ik het echt meteen proberen.
en anders ga ik bij Diehl verhaal halen. Apparaat is nog geen 6 maanden oud. dus...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 mei 2016, 08:17 
Offline

Geregistreerd: 02 mei 2016, 19:38
Berichten: 50
Woonplaats: Heerlen
pe1cmo schreef:
Alleen die aarde, een vraag daarover.
Op welke frequentie (s) werk je, en wat is de aardedraad lengte.
Aarde is belangrijk, zeker als die koud is.

Is je draad 10 meter lang, en je zit op 40 meter, dan is het een kwart golflengte.
Is de onderkant waar hij de grond in gaat wel 0 Ohm, maar aan de inverter kant hoog ohmig.

Dus merk je verschil met aarde los en vast ??


ik werk op 80-40-17-15-12-10-2-70
overal eigenlijk.
maar de lengte van de aardleiding is zeker 10 meter. welliswaar een 25mm2 maar de lengte is toch 10 meter zeker.
ik merk ook niet echt een verschil als ik hem los gooi.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 mei 2016, 15:59 
Offline

Geregistreerd: 30 dec 2005, 19:46
Berichten: 409
SMA geeft niet al te veel ellende.
http://ieeexplore.ieee.org/xpl/login.js ... %3D6930880


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 mei 2016, 17:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 918
Woonplaats: Maarssen
sjaak afhaak schreef:
De AC kant is normaal gesproken goed gefilterd, de DC kant vaak niet, want dat is goedkoper en daarvoor bestaan op dit moment geen normen. (ja de VERON werkt daaraan).

Ik heb begrepen dat inverters van SMA wel goed gefilterd worden aan de DC kant.


73 EJ


Het ligt iets anders dan "er zijn geen normen voor".

Voordat een product op de markt komt, moet het CE gemarkeerd zijn, en dus voldoen aan de essentiële eisen uit de diverse richtlijnen.

Op het moment dat er geen productnorm voor een product/apparaat is, heb je voor EMC nog steeds generieke normen voor de diverse omgevingen. Je zou kunnen denken aan IEC 61000-6-3 voor emissie, of je baseert je limieten op EN55022 (Information and Telecom Equipment). Ik snap dat er discussie kan zijn over of de zonnepaneelaansluiting een DC power port is. Het is in ieder geval een lange kabel met grote kans op emissie. Zo'n kabel even buiten beschouwing laten, is niet houdbaar.

Voorts is er nog het vangnet dat de DoC ingetrokken kan worden als in de praktijk blijkt dat een apparaat/systeem niet voldoet. Voor deze optie heb je natuurlijk wel een overheid nodig die het aandurft om een voorbeeld te stellen.

Vanwege eventuele onduidelijkheid over normen, heeft een producent wellicht niet verwijtbaar gehandeld, maar zal zijn producten wel aan moeten passen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 mei 2016, 18:10 
Offline

Geregistreerd: 30 dec 2005, 19:46
Berichten: 409
Normen en het voldoen eraan geven slechts een vermoeden van voldoen aan de emc richtlijn, meer niet.
cispr 22 (en 55022) is niet van toepassing op invertoren. Dat heeft mastervolt al eens geprobeerd en is daarop door At terug gevloten.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 47 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling